2016-04-21 nap bejegyzései

(1869) Öregedés

Tibor bá’ online

 

~p007Ha egy átmulatott éjszaka után hajnalban nem mászol fel egy fára gépkocsival együtt, akkor jó eséllyel egyszer meg fogsz öregedni. 20 év környékén ez nevetségesen hangzik, de hidd el nekem, még nem hordott a Föld a hátán olyan embert, aki elkerülte volna a megöregedés, hacsak nem távozott idő előtt az élők sorából. Ez a tény indokolná, hogy foglalkozzunk a témával, de valami furcsa okból kifolyólag, aki öregszik, az kerüli a témát, aki nem öregszik (még) azt meg nem érdekli, és nem tud róla jóformán semmit. Ezen szeretnék segíteni.

Ha történetesen van gépkocsid, mert ma már majd mindenkinek van, akkor tudhatod, hogy a használattól a kocsi, illetve alkatrészei „kopnak”. Pontosan ezt teszi az emberi szervezet is, csak nem így nevezik. Kábé 20 éves korodig fejlődsz, innen kezdve pedig kopsz, elhasználódsz, csak persze az első két évtizedben alig észrevehető módon, de aztán ez szép lassan felgyorsul.

15 éves korodban az édesanyád rád kiált, hogy Pistike vedd fel a pulóveredet, mert megfázol. Te elvágtatsz pulóver nélkül és nem fázol meg. 50 évesen kinézel az ablakon milyen idő van kint, felveszed a pulóveredet, és megfázol. Arra persze nem emlékszel, hogy annak idején pulóver nélkül mentél csajozni a nulla Celsius időben.

A „kopásnak” rengeteg formája van, amelyek közül nem fogsz mindegyikkel találkozni, de egy valamit senki se tud elkerülni, ez pedig az öregkori messzelátás. A szemlencsét mozgató idegek „elfáradnak” közelre nem tudnak fókuszálni, az olvasáshoz szemüvegre van szükséged, vagy távol tartod szemedtől az újságot, ami egy idő után már nem elég. Először nem hiszed el, hogy ez veled megtörténhet, de aztán elkezdesz olvasáshoz szemüveget viselni, bár a nők egy jó ideig iparkodnak eltitkolni a dolgot.

A leglátványosabb „kopás” az ízületeknél következik be, és ez ténylegesen kopás. A porcok elkopása. Ez lehet térd, váll, derék, csípő, szóval elég nagy a választék, és persze kurva kellemetlen. Elvégre a porc csökkenti le közel nullára a súrlódást. Porc nélkül a puszta csontok dörzsölődnek egymáson, ami garantálja az állandó gyulladást.  Rengeteg idős ember szenved tőle, csak nem mondják és nem is mutatják. Hősiesen szenvednek, és persze iparkodnak kivédeni. Nem lehet! Viszont halál jó üzlet azoknak, akik valamilyen produktum segítségével gyógyulást, enyhülést kínálnak. Ne dűlj be. Az a néhány reumatológus, aki tisztességes, elmondja neked, hogy az elkopott porcot semmi, de semmi az égvilágon nem tudja regenerálni.

Van, akit a reflux áldása ér utol, ami először gyakori csuklással kezdődik. Ha nem tudod ez mi, elmondom. A jó savas gyomortartalmat felbüfögöd a nyelőcsőbe, és alaposan felmarod azt. Kurva kellemetlen, csak éppen nem lehet belehalni.

Ha a katonaságnál 180 cm magas voltál, amire tisztán és világosan, valamint büszkén emlékszel (ha még nem ért utol a dementia), majd 55 éves korodban megkérdezik, milyen magas vagy, ne vágd rá, hogy 180, mert jó, ha eléred a 177-et. Bizony-bizony az évek múltával összemegyünk, mint a be nem avatott sifonéra.

Viszont az orrunk és a fülcimpánk szép lassan megnő, úgy értem határozottan nagyobbra, mint valamikor volt, és akkor még jól jártunk, mert az orron megjelenhetnek lila visszerek is.

Ha szerencsés vagy szex-szel el tudsz bajlódni a 80-as évekig, de nem adják olcsón a sikert. Az izgalomba hozáshoz mind a két nemnek jóval többre van szükség, mint a megszokott. Ráadásul a női hüvely rendszerint száraz, amin persze lehet segíteni, de ez külön odafigyelést jelent. Nem árt tesztoszteront és ösztrogént szedni, vagy elfelejteni az egész hóbelevancot.

Az öregedéssel együtt járó ráncosodás annyira természetes, hogy nem érdemes meg se említeni, viszont ne csodálkozz, ha a ráncosodás mellett szőrök is kinőnek, vagy a pihék megerősödnek.

Ennél azonban kellemetlenebb a székrekedés, ami tipikusan az időseket üldözi. Igaz lehet rajta segíteni.

Még kellemetlenebb a vizelet visszatartás, ami nem mindenkinél jár sikerrel, és orvosi együttműködést igényel.

Egy idő után a tapasztalat megtanítja veled, hogy mi az, aminek nem örül a gyomrod. Szép lassan elmúlnak azok az idők, amikor a vasszeget is megemésztetted. Hüvelyesek, káposzta félék, jó zsíros ételek meg hasonlók, van, akit felfúj, van, aki begörcsöl tőlük.

És persze a fül se örök életű. Először csak a magas hangok érzékelése marad el, aztán minden. Szerencsére ezen is lehet segíteni, de nem olcsó.

Ezek lennének a kevésbé veszélyes változások, de a lista messze nem teljes.

Az igazi „kopás” úgy kezdődik, hogy magas lesz a vérnyomásod. Az orvosok beismerése szerint (ami egy roppant ritka jelenség) a magas vérnyomások 90 százalékánál fogalmuk sincs mitől van. Én tudom, az életkortól. Ez csak egy jelenség, amit különben nem veszel észre, de gyors tempóban kezdi elhasználni a szervezetedből azt, ami még viszonylag jól funkcionál: szív és vese. Sok embert végső soron a szíve vagy a veséje viszi a sírba.

A másik halálhoz vezető előszoba a cukorbetegség. Ennek sincs érezhető jele. Ez is mindent tönkre tehet, de kegyetlen módon, mert sorozat amputálással kezdődik, majd vese elégtelenséggel folytatódik, aztán jöhet a megvakulás is. Igaz, ma már mind a magas vérnyomás, mind pedig a diabétesz kivédhető. Az előző príma gyógyszerekkel, az utóbbi pedig diétázással, csak ezekhez oda kell figyelni és nem túl kellemes.

Korunk slágere az infarktus és a sztrók meglepetésszerűen jön, de nem ok nélkül. A nem megfelelő életmód a szokásos kiváltója, amire nem szokás figyelni.

Az öregkor legnagyobb átka a baleset. Az embert kisebb-nagyobb baleset mindig éri, érheti, de gyerekkorban meg se kottyan, fiatal felnőttkorban szóra se érdemes, idős korban életveszélyes lehet. Igen, mellélépsz a lépcsőn, elesel, eltörik a lábad, nem akar gyógyulni. Ekkor kiderül, hogy cukros vagy, de addigra már felfeküdted a hátad, aztán szepszist kapsz, majd eltemettek. Tízéves korodban 5 lépcsőt estél le, másnap mentél iskolába.

Ezek történnek veled, de van neked egy környezeted is, és velük is történik egy-két dolog. Mindenkinek vannak rossz tulajdonságai, idős korban ezek felfokozódnak. A megfigyelők szerint kibírhatatlanná váltál. Jó, neked semmi rossz tulajdonságod se volt, de nem hallod meg, ha hozzád szólnak, viszont meghallod azt, amit nem neked szántak. Ennek van fizikai magyarázata, de erről a környezeted nem tud, miért tudna, fiatalabbak, mint te. Az agyad is furcsán működik. Ha leteszed valahova valamit, utána nem találod, hiába keresed, de egy idő után már arra se emlékszel, mit kezdtél keresni. Viszont arra ragyogóan emlékszel érettségin melyik Petőfi verset húztad ki, és ezt hetente el is meséled, és ha nem kellő áhítattal hallgatnak, akkor az adott verset el is szavalod, de nem fogsz emlékezni a miniszterelnök nevére, mert hirtelen akartad kimondani. Aztán fordítva veszed fel a pulóveredet, nem veszed észre, hogy folyik az orrod, ebéd közben leeszed az inged, és egy nap azt veszed észre, hogy az utolsó barátod is meghalt.

Szóval ez az az utolsó 10 év, amit nem érdemes végigélni, ennek ellenére mindenki vágyik rá, sőt egyáltalán nem akar senki se meghalni. Pedig, aki egyszer megszületett, az nem tudja elkerülni a halált, legfeljebb a kellemetlen, sokáig tartó haldoklást.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________