2016-04-14 nap bejegyzései

(1863) Összeomlás után

Tibor bá’ online

 

~p001Bár mi is legyen az oka (legtöbbször háború) a társadalom összeomlása után szinte törvényszerűek a járványok megjelenése, amire pont úgy érdemes, sőt kötelező felkészülni, mint a víz vagy élelmiszerhiányra.

A tapasztalatok szerint a (nem halálos) paraziták elterjedése, mint tetű, rüh és gombás fertőzések, a tífusz, kolera és a vérhas szedi leginkább áldozatait.

A tífusz baktériumait elsősorban a ruhatetű terjeszti. Tífusz ellen létezik védőoltás, és a beteg antibiotikummal kezelhető. Az elhalálozási arány 2 %, amin a beteg általános állapota ronthat, például alultápláltság.

A kolera szintén baktériumos fertőzés. A baktériumok az ember székletében, és hányadékában található. A kérdés, hogyan jut a fertőzött székletből az ember gyomrába? Természetesen rossz higiéniai körülmények következtében. Tisztasággal, kézmosással és az ivóvíz forralásával elkerülhető. A betegség velejárója az erős hasmenés, ami legyengüléssel, kiszáradással jár. Ez ellen leghatékonyabban cukros, enyhén sós víz itatással lehet védekezni.

A vérhas (dizentéria) különböző baktériumok és emőbák által okozott vastagbélgyulladás, ami (esetleg véres és bűzös) erős hasmenéssel jár. A fertőzést az emberi ürülék terjeszti. A beteget masszív antibiotikum kúrának kell alávetni és ügyelni kell, hogy ne száradjon ki.

Az tehát világos, hogy ezen fertőző bacilusok ellen tisztasággal, tiszta vízzel, tiszta élelmiszerrel, az ürülékek és a hulladékok megfelelő kezelésével lehet védekezni. Csakhogy a társadalom összeomlása esetén éppen ezeket nehéz betartani. És ami még nyilvánvaló, jelentős mennyiségű antibiotikumot kell bespajzolni.

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________