2016-04-26 nap bejegyzései

(1871) Orral választjuk ki a legjobb szex partnert

Tibor bá’ online

 

Már többen rám telefonáltak, hogy rég volt szex. (persze olyan is van, akinek az a baja, hogy túl sok a szex) Ekkor eszembe jutott, hogy a múlt héten találtam valami érdekeset, amire felkaptam a fejem személyes tapasztalatok révén. Na de, lássuk a medvét!

~p018Claus Wedekind, svájci kutató 1995-ben bevitt a laborjába 44 átizzad pólót. A pólókat két napon át hordta 44 férfi, akiket felkértek, hogy két napig tartsák magukat távol szappantól, cigaretta füsttől, és természetesen szextől is. Ezt követve bevont a kísérletbe 49 egyetemista lányt és felkérte őket, hogy szagoljanak bele a pólókba.

A kísérlet kulcsfontosságú része a fő hisztokompatibilitási komplex (MHC), ami nem más, mint az immunrendszer azonosító találatjelzője. Mivel a túléléshez fontos a genetikai sokrétűség, nyilvánvaló, hogy a mienkétől különböző MHC gének lennének számunka kívánatosak párzási célzattal. Ez pedig Wedekind elképzelése szerint szaglás útján detektálható.Ha ez igaz, akkor az orrunk segítségével ki tudjuk választani azt a személyt, akivel párosodva a legegészségesebb utódot tudnánk produkálni.

Úgy tűnik, hogy az elv nők esetében működik, legalább is Wedekind kísérletében. Azt tapasztalták, hogy a legkevésbé azonos MHC a nőket a partnerükre (volt vagy jelenlegi) emlékeztette.

Ezzel azonban nem mindenki értett egyet. Philip W. Hedrick az Arizonai Állami Egyetem biológusa szerint „a párválasztás ennél lényegesen bonyolultabb dolog, különösen emberek esetében.”

Mivel azonban nem mindenki ellenzi az eredeti feltételezést, húsz évvel később (vagyis napjainkban) a pólószimatolás erősen tartja magát.

Persze a kapitalizmus nem lenne az, ami, ha az ötletet nem kapta volna fel egy szemfüles vállalkozó. 25 dollárért kiküldenek egy vadiúj pólót egy nagyméretű borítékkal. A pólót 72 órán át kell hordani dezodor használata nélkül, majd vissza kell küldeni, és várni. Ha valakinek megtetszik az illata, akkor a cég összehozza a találkozót.

2009-ben JudithPrays-nak hasonló ötlete támadt. Ő szingli nők és férfiak számára ad pólót, amiben három éjszaka kell aludni, majd be kell tenni egy zárható táskába és át kell adni Prays-nek, aki ezeket a táskákat összegyűjti és ellátja őket rózsaszín illetve baba kék jelzéssel. Aztán a résztvevőket meghívja egy partira, ahol mindenki szagolgathatja a táskákban lévő ingeket, amíg a párok egymásra nem találnak. Ilyen partikat már tartotta New York-ban, Los Angeles-ben és London-ban is.

Ian Kerner a „Nő jön először” című könyv szerzője azt szokta megkérdezni hallgatóságát „Mi izgatja fel a nőket?” A válaszok sokrétűek: külalak, anyagi jólét, személyiség, de a legtöbb válasz az „illatra” érkezik.

Rachel Herz parfüm szakértő szerint a nők illat alapján választanak, de a férfiakat jobban érdekli a külcsín.

Kerner úgy nyilatkozik, hogy a nőknél egy férfi illata közvetlenül kiváltja a szexuális vágyat, vagy a vonzalom hiányát, ami férfiaknál nem felel meg a valóságnak. Kerner azt is állítja, hogy amikor felteszi a kérdést férfiaknak, mennyire fontos neked egy nő illata, legtöbbször a kérdést nem is értik. Végül a vaginára gondolnak. Ez nem lehet túlzottan meglepő, ha Bonaparte Napóleonra gondolunk, aki Párizsba visszatérésének előestéjén azt írta Josephinnek, nehogy megfürödjön.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________