2019-04-13 nap bejegyzései

(2808) Amritszári mészárlás

Tibor bá’ online

 

Ma, pontosan száz éve, 1919. április 13.-án volt az amritszári, már néven a Dzsallianvala Bághi mészárlás, amikor is a brit rendfenntartó (gurka) erők, tüntetők közé lőttek, Reginald Dyer tábornok parancsára. A következmény, 379 halott, és 1200 főt meghaladó sebesült. Később a parancsnok arra hivatkozott, hogy  felkeléstől félt. Ez viszont nem ad magyarázatot arra, hogy a sortüzet nem előzte meg figyelmeztető felhívás, az oszlatás elrendelése, és a 10 percig tartó lövöldözés alatt nem lehetett a helyszínről elmenekülni.

Az esemény, még az angol társadalmat is felháborította, különösen azért, mert az egy éve befejezett I. világháborúban az indiai katonák az angolok mellett harcoltak, (miközben semmi közük nem volt Európához), és mintegy 60.000 főt veszítettek.

Az öldöklés kinyitotta az indiaiak szemét, és hozzájárult Mahátma Gandhi passzív ellenállásának terjedéséhez. India a függetlenségét a II. világháború után nyerte el, 1947-ben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________