2019-04-12 nap bejegyzései

(2807) Média manipuláció – Noam Chomsky szerint

Tibor bá’ online

 

~ab017Okosodjunk!

Chomsky professzor 10 pontban összeszedte a média manipulációkat, én pedig lefordítottam nektek és most közzé teszem. – A figyelem elterelés stratégiája

1. A társadalom ellenőrzés alatt tartásának fontos eleme a figyelem elterelés, aminek a lényege, hogy ne figyeljenek fel a társadalmilag fontos témákra, valamint az elit álnok törvény módosításaira. Ezt úgy érik el, hogy jelentéktelen „hírekkel” bombázzák a társadalmat. Például hosszasan beszámolnak arról, hogy zsiráf ikrek születtek a veszprémi állatkertben.

2. Probléma előállítás, majd a megoldás ismertetése

A módszer a „probléma-reakció-megoldás” nevet kapta. Tehát létrehoznak egy problémát, amire ismertetnek egy megoldást és figyelik a közönség reakcióját. Például: Meg kell szervezni egy TV székház ostromot, amire a rendőrségnek keményen fel kell lépni, majd a rendőrségi vezetőket felelősségre lehet vonni, meg lehet őket félemlíteni, amihez a közönség egyetértően bólogat.

3. A fokozatosság taktikája

Még elfogadható lépések sorozatával kell megérkezni az elfogadhatatlan intézkedéshez.  Ezt nálunk Magyarországon szalámi taktikának nevezzük, ami Rákosi után most Orbánnak a kedvenc fegyvere.

4. A belenyugvás kikényszerítése

Egy másik módja a kellemetlen intézkedések elfogadtatására a „kellemetlen, de sajnos szükséges” címke alkalmazása, aminek a bevezetése majd csak valamikor a jövőben történik. Az emberek könnyebben viselnek el egy jövőbéli áldozathozatalt, mint egy azonnali mészárlást. Ugyanis a tömegek hajlamosak elhinni, hogy valamikor a jövőben sokkal jobb lesz. A magam részéről én 70 éve hallom, hogy az unokáinknak milyen kurva jó lesz.

5. Kisgyerek álarc viselése

A hirdetések nagy részében a beszéd, az okoskodás, a beszéd hangsúly gyermek szájából hangzik el. Ez feltételezi, hogy a néző maga is gyermek. Hatásában a néző maga is gyermek attitűdöt vesz fel, vagyis a reakciója azonos lesz egy 12 éves gyermek reakciójával.

6. Érzelmekre hatás

Klasszikus technika az érzelmekre hatni, aminek következménye a racionális gondolkodás visszaszorítása. Ráadásul, be lehet jutni a tudatalattiba és el lehet ott helyezni ötleteket, vágyakat, félelmeket, kényszerképeket, sőt viselkedés megváltozást.

7. A széles társadalom bután tartása

Oda hatnak, hogy a széles tömeg ne legyen képes megérteni azokat a technikákat és módszereket, amelyek segítségével ellenőrzés alatt lehet őket tartani és engedelmes szolgákká válhatnak.

Az alsó népréteg részére nyitva álló oktatásnak a lehető legsilányabbnak kell lenni, tehát az alsó népréteg és az uralkodó elit közötti szellemi különbség mindenképpen fenntartandó. – Orbán korai intézkedéseinek egyike a tankötelezettség egy évvel való leszállítása volt. Ezen kívül a népiskolákat tudatosan lerontják intézményesítve, miközben a felső réteg a gyermekeit elitiskolákba küldik.

8. Oda hatni, hogy a nagyközönség meg legyen elégedve a kisszerűséggel.

Meg kell győzni a nagyközönséget, hogy a tudatlanság, közönségesség, és a tanulatlanság, divatos manapság.

9. Az önhibáztatás megerősítése

Az egyének hadd hibáztassák magukat a szerencsétlen helyzetükért, ami intelligenciájuk, képességük és iparkodásuk hiányából adódik. – Tehát nem fognak fellázadni a gazdasági rendszer ellen, mert az egyedek leértékelik saját magukat, magukat hibáztatják, ami depresszióba taszítja őket, aminek direkt hatása a cselekvőképesség megszűnése. Ilyen egyedek alkalmatlanok a lázadásra.

10. Az egyének alaposabb megismerése, mint ahogy ők ismerik magukat.

Az elmúlt 50 év folyamán a tudományos kutatások felgyorsulása és előretörés lehetővé tette, hogy egyre nagyobb hézag legyen a széles népréteg ismeretei és az őket irányító elit ismeretei között. A biológiának, a neurobiológiának és az alkalmazott pszichológiának köszönhetően az ember fizikailag és pszichológiailag alaposan megismertté vált. A „rendszer” jobban ismeri az egyedeket, mint azok önmagukat. Következményként a „rendszer” hatásosabban tudja irányítani az egyedeket, mint azok saját magukat. – Ehhez hadd tegyem hozzá, hogy mindenkinél magán múlik, hogy ki tud-e emelkedni a buta tömegek soraiból, de ezt gondolom magatoktól is tudjátok.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________