2019-04-06 nap bejegyzései

(2801) ASPD

Tibor bá’ online

 

Ez a négy betű az „antisocial personality disorder” rövidítése, ami magyarul annyit jelent, hogy „antiszociális személyiségi zavar”. Amerikai kutatók szerint a 18 év feletti férfiak 3, míg a nők 1 százaléka „szenved” ebben a betegségben. A szenved szót azért tettem idézőjelbe, mert valójában nem az illető szenved tőle, hanem a környezete. Végeredményben 50 ember közül egy ASPD szindrómát mutat. Ha ezeket közelebbről megvizsgáljuk, akkor világossá válik, hogy egy ilyen egyén egyáltalán nem veszi figyelembe a társadalmi szabályokat, a kulturális normákat, izgága viselkedésű, és tökéletesen hidegen hagyják mások érzései és jogai.

Az amerikai pszichiátriai társaság meghatározása szerint azt lehet ASPD betegnek nevezni, aki az alábbi hét meghatározásból legalább négyet kielégít:

– A társadalmi normák törvénybe ütköző, folyamatos figyelmen kívül hagyása.

– Görbeúton járás, amire jellemző az krónikus hazudozás, álnév használata, mások rászedése haszonszerzés céljából.

– Kapkodó magatartás, ami tervezési képtelenséghez vezet.

– Agresszivitás és felingerlődés, ami verekedés kezdeményezésében, letámadásban nyilvánul meg.

– Saját és mások biztonságának felelőtlen semmibevevése.

– Következetes felelőtlenség, amire jellemző a munkavégzés ismétlődő elhagyása, anyagi kötelezettségeinek az elhanyagolása.

– Mások meglopását, megbántását, vagy azokkal való rosszul bánást követően a bűntudat teljes hiánya.

Az ilyen emberek mindent, ismétlem, MINDENT elkövetnek a hatalom megszerzése érdekében. Pszichiátriai megfogalmazás szerint ezek az emberek pszichopaták, akik normál körülmények között gyógykezelésre szorulnának. Ehelyett azonban rendszerint szert tesznek valamiféle hatalomra. Rossz esetben egy egész ország válhat martalékukká.

Végül felmerül a kérdés, hogy miután hazai vizekre evezünk, mi az ördögnek szolgálunk ki egy ilyen bűnöző elmebeteget? Az ilyen pszichopaták megbolondítják az egész országot, ami világosan kitűnik az öngyilkosok, valamint az erőszakos cselekedetek számának a rohamos növekedéséből.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________