2019-04-10 nap bejegyzései

(2805) Az ökoszisztéma összeomlása

Tibor bá’ online

 

Már egy ideje folyamatban van, csak nem akarjuk, vagy nem tudjuk észrevenni. Na jó, de pontosan miről van szó?  A földi élet millió szállal függ össze, a fajok kölcsönösen függnek egymástól, és létezik a hosszú idő alatt kialakult egyensúlyban. Az emberi civilizáció ebbe alaposan belelépett, és most (ugyancsak ember által előidézett) globális felmelegedés adja meg a kegyelemdöfést.

Már annyira nyilvánvaló, hogy a magyar média is lehozta, a rovarok, legyek, pillangók, méhek, szitakötők, stb. több mint a fele világviszonylatban eltűnt. Márpedig létüktől függ magasabb rendű lények, pl. madarak léte, mert eltűnik a táplálékuk. A növények megtermékenyítésének elmaradása az emberiség táplálékát is veszélyezteti. De ez nem minden.

Apró hírek, de a háttérben komoly dolgok húzódnak. Novoja Zemjára betörtek a jegesmedvék, mert a sarki jég rohamos olvadása miatt a jegesmedvék bekényszerülnek a városokba. Ugyanúgy, ahogy Közép Európába a vaddisznók falvakba, sőt városokba járnak élelmet találni, és terjeszteni a sertésvészt.

Az emelkedő hőmérséklet miatt eddig ismeretlen szúnyog fajták északabbra merészkednek, és hozzák magukkal a betegségeket. Ugyanezen okból kifolyólag mérgező skorpiók jönnek hozzánk.  A melegedő tengerek oxigén tartalma csökken. A halak kénytelenek északabbra vándorolni, otthagyva megszokott ivarhelyeiket, ami a kipusztulásukhoz vezet.

Fokozza a bajt, hogy olyan kellemetlen lények, mint a mezei büdös poloska átterjed például hazánkba, de a ragadozója, ami megakadályozza a túlszaporodásukat, ott marad. Így az új élősködő ellenőrizetlenül szaporodik a végtelenségbe. Ha szándékosan áttelepítjük a ragadozóját, nincs garancia arra, hogy az nem fog átszokni másra, például a hasznos katicabogárra.

Olyan jelenség is létezik, ami jellemző a kullancsra. Ennek a parazitának a túlszaporodását a hideg telek akadályozták meg. A mai enyhe telek viszont azt eredményezik, hogy tavasszal az erdők ténylegesen teli vannak betegségeket hordozó élő kullancsokkal, amelyeket megkímélt a tél.

Meg kell tehát állapítani, hogy az ökoszisztéma az orrunk előtt omlik össze.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________