2019-04-16 nap bejegyzései

(2811) Gustave La Bon

Tibor bá’ online

 

~ab016Lehet, hogy már hallottál róla, lehet, hogy nem. Egy biztos, Orbán Viktor naponta forgatja fő művét, vagy ha nem ő, akkor a tanácsadója. De forgatta művét Göbbels is, a Harmadik Birodalom propaganda minisztere, meg mindenki más, aki manipulálni akar a tömegekkel. Szóval Gustave Le Bon a tömeglélektan első, azt alaposan ismerő apostola. Fő műve A Tömeg (1895), de a magyar fordításban A Tömegek Lélektana címet kapja. A magyar fordítás (és most kapaszkodj) 1913-ban látott napvilágot. Mielőtt folytatnám az ismertetést – csakhogy kedvet kapj – lefordítom neked az egyik leghíresebb megállapítását, elgondolkodás végett: „A tömegeket sose érdekli a valóság. Aki illúziókat ad nekik, az lesz az istenük. Aki megpróbálja összetörni az illúziójukat, az áldozatukká válik.” Ezt kellene a magyar ellenzéknek megtanulni.

Gustave Le Bon – bár mint kisgyerek – de átélte az 1848-as Februári Forradalmat, valamint az 1871-es Kommünt. Volt alkalma élőben tanulmányozni a tömeglélektan megjelenési formáit. Az elszemélytelenedést, a szélsőségek eluralkodását, a felszabadulást a felelősség alól. Le Bon művéből kitűnik a tömeg negatív értékelése, sőt kifejezett lenézése, és joggal, ahogy azt napjainkban is tapasztalhatjuk. Hiszen a tömegben még a kellő kritikai érzékkel, átlag feletti intelligenciával rendelkező, kulturált egyedek is elveszítik józan ítélőképességüket és barbár módon viselkednek, hiszékennyé, és a kiemelkedő vezető vezényszavai által könnyen irányíthatóvá válnak. Ismétlem, értelmes, művelt emberek is.

Le Bon állítja, hogy a tömegek éhes ragadozóként teszik magukévá a politikai ideológiákat, a vallási tanokat. Külön kitér arra, kik és hogyan lesznek a pótolhatatlan vezetők, de azt is felvázolja, hogy hol vannak a befolyásolhatóság határai. Kitér a névtelen és nevesített tömegek közös és eltérő magatartására, mely utóbbihoz – például – besorolja a Parlamentet is, ahol nem egyszer birkaként tevékenykednek. Mintegy tanulságként a későbbi ellenzékek számára felvázolja, hogy a megtévesztett tömegek észhez térítéséhez a racionális indoklások jóformán semmit se érnek, kizárólag érzelmileg lehet rájuk hatni. (tessék tudomásul venni kedves ellenzék)

És akkor most még több idézet: „Racionális érvek által megnyert, logikus észjárású emberek mindig meglepődnek a tömegek irracionalitásán.”

„A tömeget nem érdekli a valóság. A nekik nem tetsző eredményt nyújtó bizonyítékok felett elnéznek.”

„A valószínűtlen dolgok jobban befolyásolják a tömeget, mint a valószínűek.”

„A tömegre gyakorolt hatás ellen szóló bizonyítékoknak nincs semmi foganatja.”

„A tömeg egy szolgalelkű nyáj, amely vezető nélkül tehetetlen. A vezetőt saját ideológiája hipnotizálja, amelynek lelkes apostola, és amely oly mértékben ejti rabul, hogy minden más elhomályosul előtte, és minden ellenvéleményt eleve hibásnak tart.”

„A meggyőzés kulcsa az ismétlés. Az állandóan ismételt állítás igazsággá válik, mélyen beül az emberi agy azon területére, ahol a cselekedetek döntése születik.”

 ___________________________________________________________________________

Gondolom ehhez nem sokat kell hozzáírni, az elmúlt 9 év politikai eseményei tökéletesen tükrözik Gustave La Bon megállapításait.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________