2019-04-17 nap bejegyzései

(2812) Így fog kihalni az emberiség

Tibor bá’ online

 

Bill McKibben könyvében a Falter (bizonytalanság) megkérdezi „Is it too late?” (Már elkéstünk?) A válasz részletekben jön elő. Lássunk néhányat!

2015-ben jelent meg egy tanulmány a Journal of Mathematical Biology.  Ezek szerint, ha az óceánok hőmérséklete tovább emelkedik, elfogunk érni egy olyan pontot, ahol a pitoplanktonok nem fognak több oxigén termelni (fotoszintézis útján), ami a gerincesek megfulladásához vezet.

2016-ban Szibériában az olvadás következtében felszínre került egy rénszarvas hullája, amely lépfenében hunyt el. A kiolvadt hulla megfertőzte a körülötte lévő földeket és vizeket, ahonnan a környéken élő vagy ezer rénszarvasok megkapták a kórt, akik néhány embert is tovább fertőzte. Világossá vált, hogy a permafroszt igen jó hatásfokkal képes megőrizni mikrobák életképességét évezredeken át.

Évente 310 milliárd tonna jég olvad el. Ekkora nyomás szűnik meg bizonyos területeken, ami földrengésekhez vezethet. Ezt máris észlelik Grönlandon és Alaszkán.

Egy Harvard tanulmány szerint az 1000 mpp CO2 koncentrációban az ember nem képes normálisan gondolkodni. Az ember kognitív képessége 21 százalékkal csökken, ami további CO2 emelkedéssel folyamatosan romlik. Kár, mert az embernek elsősorban erre van szüksége. De nézzük a lényeget!

Még mielőtt oxigén hiányban megfulladnánk, még mielőtt himlőt kapnánk, vagy elveszítenénk gondolkodásunkat, mindenek előtt, ennünk kellene, ráadásul minden nap. A II. világháború óta az élelmiszer termelés hatalmas utat futott be műtrágyázás, gépesítés, permetezések terén. Most azonban a hő és szárazság ezt mind lenullázza. Pontosabban a 2 fokos globális melegedés18 százalékos, a 4 fokos pedig 50 százalékos csökkenést jelent az előrejelzések szerint. Ezek szerint ez emberiség felének nem fog jutni élelmiszer.

Az eddigi szöveg McKibben könyvéből való, amihez hadd tegyem hozzá saját szavaimat. Eddig még minden előrejelzésről kiderült, hogy túlzottan optimista. Nagyon nagy valószínűséggel erről is ki fog derülni. A Két fokos növekedéshez valószínűleg sokkal jelentősebb termés visszaesés fog tartozni, mint az említett 18 százalék. Hogy miért, mert az igazság annyira szörnyű, hogy tudat alatt mindenki szépít rajta.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________