2019-04-04 nap bejegyzései

(2799) Önvédelem

Tibor bá’ hasznos tudnivaló online

 

Gondolom te is láttál már néhány western filmet, ahol a kocsma előtt két pasi néz farkasszemet egymással 15-20 méterről, készen arra, hogy előkapják a revolvert. Nos, aki nem tudja, arról van szó, hogy ha az egyik elkezdi elővenni a stukkert, a másik ezt észlelve még gyorsabban veszi elő és lelövi az ellenlábasát, akkor tulajdonképpen önvédelem volt, és nem jár érte börtön. Tehát addig kell a másikat idegesíteni, amíg az nem bírja tovább a feszültséget és kezdeményezi a lövést. Ebből már ki lehet találni, hogy Amerikában az önvédelmet igen komolyan veszik. Én például meglepődve vettem tudomásul, ha Ausztráliában valaki éjjel bemegy a te területedre, simán lelőheted, mert felfoghatod rosszindulatú behatolásnak, amiből az életed kioltása is következhet.  Na, ez az, amit Magyarországon a Btk. nem fogadott el. Nem rég volt egy idős paraszt bácsi esete, aki megunta, hogy a cigányok állandóan átmásznak a kertjébe és mindent lopnak, ami egy kicsit is ehető. Áramot vezetett a kerítésbe, kiírta, hogy „vigyázz áram van a kerítésben”. Egy cigány megpróbált átmászni, amibe belehalt. A gazdának komoly baja származott belőle, kilátásba volt helyezve, hogy több évet is kaphat érte, mert „meghaladta a jogos önvédelmet”. Ez a suta törvény elvárta az egyszerű, átlagembertől, hogy vészhelyzetben patikamérleg segítségével döntse el, hogy mi arányos és mi nem. Ha egy tisztességes állampolgár be van szarva, akkor ezt elvárni tőle abszurd. Már az is szép teljesítmény, ha fel meri emelni a fejszét.

A 2010-es választások előtt O1G valami olyasmit ígért, (az egymillió munkahelyen kívül), hogy megszilárdítja a közbiztonságot. Na, ebből nem lett semmi. A megélhetési lopás futótűzként terjed. Most beismerve, hogy a hülyére adóztatott állampolgárt nem tudja megvédeni, módosították az önvédelemről szóló törvényt, amiről a beszámolók szerint a következő fő tételekre érdemes odafigyelni.

Az új Ptk. a jogtalansággal szembeni ellenállást többé nem kivételes lehetőségnek, hanem mindenkit megillető természetes alapjognak ismeri el.

A jogos védelmi helyzet pedig mindaddig fennáll, ameddig a megtámadott okkal tarthat a támadás megkezdésétől vagy folytatásától. A törvény szerint „a megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől”.

A jogos védelem túllépéséért a védekező csak akkor felel, ha a jogtalan támadás elhárításának enyhébb, de célravezető módját tudatosan mellőzte. Nem büntethető, ha a támadás elhárításának szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépték túl.

Azonban a jogos védelemnek több korlátja is van: Szóbeli cselekményekkel szemben nem vehető igénybe, megtorlásként nem alkalmazható, a támadás kiprovokálása megfosztja a védekezőt az elhárítás jogszerűségétől, a javak elleni, közvetlen erőszakkal nem járó cselekmény elhárítása a támadó életének kioltását általában nem eredményezheti.

A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha azt személy ellen éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan követik el, továbbá, ha lakásba éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan, illetve a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen hatolnak be.

A kötelező törvényi vélelem szerint a jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha „a védekező életének kioltására is irányult volna” , ami azt eredményezi, hogy fel sem merülhet a védekezés arányosságának méricskélése, hiszen élet elleni támadás esetén a védekező akkor sem büntethető, ha a támadó élete árán hárította el a támadást.

A jogtalan behatolás a lakásba csak aktív magatartással valósítható meg, vagyis nem jogos védelmi helyzet, ha a korábban beengedett személy felszólítás ellenére nem távozik.

Minden esetre ezek jelentős változások ahhoz képest, ahogy az emberek életének megkeserítését okozó cigányokat korábban kezelték, ami sok esetben úgy tűnt, hogy a cigánynak joga van a lopáshoz, mivel ez szorosan hozzátartozik a népi kultúrájához.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________