2019-04-26 nap bejegyzései

(2819) Megjósolható-e a jövő

Tibor bá’ online

 

Édesanyám harmincas-negyvenes években kártyát vetett, jósolt, és szeánszokat tartott, és természetesen csalt. Népes és tanulatlan közönsége volt, akik fizettek is azért amit kaptak. Na és mit kaptak? Remény, kizárólag reményt, semmi mást. De nekik megérte.

Az Ember mindig is szerette volna ismerni a jövőt, mert a jövő ismerete számtalan előnnyel jár. Vajon a születendő gyermeken fiú lesz-e vagy lány? Milyen lesz a jövő évi termés, a feleségem, a halálom? Visszatér-e férjem a csatából, vagy megözvegyülök? Esni fog-e a részvényem, vagy emelkedni. És ha van igény, lesz, aki kielégíti ezt az igényt. Mindig is voltak jósok, akik előre megmondták egy csata kimenetelét. Napjainkban is aratnak az önjelölt jósok, főleg az interneten, és szépen keresnek vele. A jósokhoz fordulóknak eszébe se jut, ha valaki tényleg rendelkezik jóstehetséggel, miért nem játssza meg azt a lovat, ami befut, vagy azt az 5 számot, ami érni fog 4 milliárdot?

Egyszerűen azért, mert ő tudja legjobban, hogy a jövő nem megjósolható. És miért nem? Azért, mert ahhoz, hogy például a lottó számok megjósolhatók legyenek, ezeknek a számoknak már valahol, mondjuk „egy nagykönyvben” szerepelni kellene, „ezek lesznek kihúzva” fejezet alatt. De ilyen nagykönyv nem létezik. Ugyanez a helyzet a rulett asztalnál. Hogy a következő körben hol áll meg a golyó az nem tudható, mert nincs leírva sehol. Ráadásul a golyó útja sok-sok kiszámíthatatlan dologtól függ. Viszont, ha nincs egy nagykönyv, akkor a jövőbelátás lehetetlen, mert úgy látom a jövőt, hogy nincs ott semmi. Feszegessük tovább. Tegyük fel, hogy létezik egy nagykönyv. A golyók honnan tudják, hogy mi van a nagykönyvben? És, ha tudja, a golyóknak van olyan képességük, hogy ott állnak meg, ahol akarnak?

Összegezve, ami nincs lefektetve valahol, az nem mondható meg. Még az se biztos, hogy holnap reggel felkel a Nap, mert éjszaka hirtelen novává változhat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________