2019-04-24 nap bejegyzései

(2818) Amerika háborút akar

Tibor bá’ online

 

Philip Giraldi, a volt CIA ügynök, akinek szakterülete a terrorizmus elleni fellépés volt, megírta véleményét, amit felhasználtam az alábbi poszt megírásához.

Szomorú dolog észlelni azt, hogy az Egyesült Államok a gonosz birodalmává vált. Mivel az amerikai hadseregben szolgáltam a Vietnámi háborúban és a hidegháború második felében a CIA ügynöke voltam, a dolgokat belülről vagyok képes látni, és érzékelni azt, hogy Amerikában mind a két párt a „sine qua non” (nélkülözhetetlen), globális uralkodás politika pártjára állt.

Sajnálatos módon a hidegháború végén, amikor a SZU összeomlott, nem vetettek véget a két pólusú nukleáris szembehelyezkedésnek. A csatakiáltássá vált az amerikai kivételezettség egy fokozatosan elvakult szövetségi kormányban, és egy média által alaposan becsapott társadalomban.

A 9/11 után az ország hajlandó volt bosszút állni az egész világon. George Bush kijelentette, új főnök van a házban, és vagy velünk vagy, vagy ellenünk. Afganisztán után Irak következet, majd Líbia és Szíria. Legújabban pedig az USA Iránt fenyegeti valamivel, gyakorlatilag hetente. Közben az Oroszországgal kötött megállapodást széttéptük. Miközben 800 katonai bázisunk van világszerte, ami mellett az oroszoknak csak egy, Kínának pedig egy sincs.

Életem folyamán az USA sose volt ennyire háborúskodó. Miközben sehol egy ellenség a láthatáron, aki veszélyeztetné az ország biztonságát. Venezuelát azért fenyegetjük lerohanással, mert szerintünk ilyen közel, annak kell történnie, amit mi akarunk. Mike Pence amerikai alelnök azt mondta az ENSZ-ben, hogy az USA el fogja távolítani Nicolas Madurot lehetőleg diplomáciai úton, de ha nem megy akkor bárhogyan. Ez mellett Pence figyelmeztette Maduro barátait, hogy most menjenek el, vagy vállalják a következményeket.

Amerika egyre ellenségesebb viselkedését és kiszámíthatatlanságát, az oroszok természetesen észrevételezték, és úgy ítélik, hogy a háború elkerülhetetlen. Ennek megfelelően fejlesztik a hadsereget. Bizonyos elemzők szerint az orosz hadsereg jobban el van látva fegyverzettel és harcra készebb az amerikainál, akik különben tízszer többet költenek „honvédelemre.

Irán is felfuttatja védelmi készségét, ami meglehetősen erős. Most Washington kiszállt a nukleáris megállapodásból és egy rakás büntető szankciót léptetett életbe Iránnal szemben. Az utóbbi napokban Washington kijelentette, hogy az iráni forradalmi gárda „egy terror szervezet” és mint ilyen Amerika bármikor megtámadhatja. Egyértelmű, hogy a következő lépés háború lesz. Az USA megtiltotta az egész világnak, hogy iráni olajat vegyen. Törökországnak, mint NATO szövetségesnek igen kényelmetlen nem a szomszédos Irántól venni olajat, nem fogja betartani az amerikai tilalmat. Kérdés, mit fog tenni az amerikai flotta? Illetve mit fog Irán tenni a blokád ellen?

Az amerikai Fehér háznál sokkal veszélyesebb az amerikai Kongresszus, amit az amerikaiak mindössze 18 százaléka tekinti barátinak. A jelenleg elfogadásra váró törvénytervezet „2019-es, Amerika megvédése a Kremli agressziójával szemben (DASKA)S-1189”, be lett mutatva a Szenátusnak, ahol kérik a Külügyminisztériumot, hogy határozza meg az Orosz Federáció segíti-e a terrorizmust. Illetve, hogy Ukrajnában az oroszok által segített csapatokat lehet-e terrorista szervezetnek nevezni.

A törvénytervezet jelenlegi verzióját április 11-én mutatták be, és nem tudható, hogy hányan fogják támogatni, de az a tény, hogy egyáltalán megszületett, már az is borúlátó, ha tudomásul vesszük, hogy a világ részére az a legjobb, ha nem jön létre konfrontáció az USA és Oroszország között.

A törvénytervezet elfogadása mellé állók szerint politikai és diplomáciai nyomást kell gyakorolni az Orosz Federációra, mert a demokratikus folyamatok ellen lépnek például Szíriában, agressziót követtek el Ukrajnában, beleértve Kercs-szoros megszállását. A tervezet kiáll a NATO mellett, és megakadályozza, hogy Trump elnök kilépjen a szervezetből Szenátusi jóváhagyás nélkül. Fokozza a szankciókat Moszkva felé a demokratikus fejlődés megakadályozása, az az ukrán agresszió miatt.

A tervezett februári verziója világosan megmutatta, hogy egy háború kiprovokálásában mind a két párt benne van.

Az egyik szenátor szerint Putyin Oroszországa egy ferde úton járó törvénytelen rezsim, amely a nemzetközi törvényeket semmibe veszi és el akarja pusztítani az Amerika által vezetett globális rendet.

Egy másik szenátor szerint, Trump elnök lebénul a Kremlin agressziójával szemben. Miközben a célunk a státus quo megváltoztatása és fontos szankciók bevezetése Putyin Oroszországával szemben. Oroszországot ki kell kergetni Ukrajnából, és meg kell akadályozni, hogy Szíriában káoszt okozzon.

Meg kell akadályozni, hogy az orosz agresszió veszélyeztesse az amerikai biztonságot.

A szenátorok véleménye természetesen erős túlzás, míg esetenként tökéletesen hamis, de jól mutatja, hogy az amerikai törvényhozók mire képesek. És nem fogják fel ésszel, hogy az oroszokat „idegen terrorista szervezetnek” kikiáltani egyenlő egy hadüzenettel. Miközben nyilvánvaló, hogy mindkét oldalon a háborúpártiak malmára hajtják a vizet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2817) Putyin egyértelmű figyelmeztetése

A VIP fordítást az előfizetőknek elküldtem

Western media did their best to ignore it or to twist its meaning. Regardless of what you think or don’t think of Putin (like the sun and the moon, he does not exist for you to cultivate an opinion) this is probably the most important political speech since Churchill’s “Iron Curtain” speech of March 5, 1946.

In this speech, Putin abruptly changed the rules of the game. Previously, the game of international politics was played as follows: politicians made public pronouncements, for the sake of maintaining a pleasant fiction of national sovereignty, but they were strictly for show and had nothing to do with the substance of international politics; in the meantime, they engaged in secret back-room negotiations, in which the actual deals were hammered out.

Previously, Putin tried to play this game, expecting only that Russia be treated as an equal. But these hopes have been dashed, and at this conference he declared the game to be over, explicitly violating Western taboo by speaking directly to the people over the heads of elite clans and political leaders.

Russia will no longer play games and engage in backroom negotiations over trifles. But Russia is prepared for serious conversations and agreements, if these are conducive to collective security, are based on fairness and take into account the interests of each side.

All systems of global collective security now lie in ruins. There are no longer any international security guarantees at all. And the entity that destroyed them has a name: The United States of America.

The builders of the New World Order have failed, having built a sand castle. Whether or not a new world order of any sort is to be built is not just Russia’s decision, but it is a decision that will not be made without Russia.

Russia favors a conservative approach to introducing innovations into the social order, but is not opposed to investigating and discussing such innovations, to see if introducing any of them might be justified.

Russia has no intention of going fishing in the murky waters created by America’s ever-expanding “empire of chaos,” and has no interest in building a new empire of her own (this is unnecessary; Russia’s challenges lie in developing her already vast territory). Neither Russia will not close herself off from the world, but anyone who tries to close her off from the world will be sure to reap a whirlwind.

Russia will not attempt to reformat the world in her own image, but neither will she allow anyone to reformat her in their image Russia will not close herself off from the world, but anyone who tries to close her off from the world will be sure to reap a whirlwind.
Russia does not wish for the chaos to spread, does not want war, and has no intention of starting one. However, today Russia sees the outbreak of global war as almost inevitable, is prepared for it, and is continuing to prepare for it. Russia does not war—nor does she fear it.
Russia does not intend to take an active role in thwarting those who are still attempting to construct their New World Order—until their efforts start to impinge on Russia’s key interests. Russia would prefer to stand by and watch them give themselves as many lumps as their poor heads can take. But those who manage to drag Russia into this process, through disregard for her interestswill be taught disregard for her interestswill be taught the true meaning of pain.

In her external, and, even more so, internal politics, Russia’s power will rely not on the elites and their backroom dealing, but onthe will of the people.

To these nine points I would like to add a tenth

There is still a chance to construct a new world order that will avoid a world war. This new world order must of necessity include the United States—but can only do so on the same terms as everyone else: subject to international law and international agreements; refraining from all unilateral action; in full respect of the sovereignty of other nations.

To sum it all up: play-time is over. Children, put away your toys. Now is the time for the adults to make decisions. Russia is ready for this; is the world?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!