2014-02-17 nap bejegyzései

(1306) Versenyfutás a Nappal

Tibor bá’ online

 

~ab136Mintha nem lenne elég bajunk, most még ez is. Egy új videó (video preview.), Patrea Patrick: Racing with the Sun, hozza rá a frászt a különben is ideges emberiségre. Miről van szó? A Napnak esze ágában sincs egyenletesen sütni, ahogy azt mi érezzük, hanem a gigantikus forrongó tömeg állandó mozgásban van. Vannak napfoltok, napkitörések, amelyek mérete, gyakorisága, időtartalma széles határok között változik. Olyan széles határok között, hogy nem is tudunk róla. Ugyanis a napkitörésnek számunkra legtragikusabb következménye a mágneses vihar, de ezt az ember az érzékszerveivel nem detektálja. Tehát ha mondjuk 500 éve egy valóban hatalmas napkitörés volt, semmit se tudhatunk róla, nem úgy, mint például a szuper novákról, amelyek szemmel láthatóak , és a korabeli csillagászok feljegyezték megjelenésüket. Tehát, hogy egy szélsőséges napkitörés mekkora tud lenni, arról fogalmunk sincs. Egyesek szerint az igen ritkán előforduló hatalmas napkitörés bármikor bekövetkezhet, de esetleg több száz évet várathat magára.

A másik fontos tény, hogy egészen a 20. századig nemigen lett volna komoly következménye egy hatalmas méretű mágneses viharnak, ami ma már nem igaz. Tény az, hogy egy igen komoly méretű mágneses vihar megsemmisítheti a transzformátorokat, amelyek az elektromos hálózat legfontosabb részeit képviselik, mert a vesztességek elkerülése végett a távvezetékek feszültsége akár 750 kVolt is lehet, amiből a lakosság részére 240 Voltot kell előállítani. Ha a távvezetékek összes trafója felrobbanna, akkor valóban hatalmas szarban lenne az emberiség. Ez lehetséges? Elvileg igen. Bekövetkezésének valószínűsége kicsi, de nem elhanyagolható.

Mi lenne a következménye? Először is az így bekövetkező áramkimaradás nem órákra vagy napokra állna fenn, hanem hosszú hónapokra, talán évekre. Ez a civilizációnkat egyértelműen hazavágná, de alaposan. Minden, ami ma teljesen természetes, de még a puszta életben maradásunk is függ a folyamatos áramellátástól. Természetesen kulcsfontosságú helyeken (atomreaktorok, kórházak, védelmi létesítmények, stb.) rendelkeznek tartalék generátorokkal, de ezek legfeljebb néhány hetet tudnak biztosítani, utána pedig semmi. Ami ez után következne, arra senki se készül fel. A városi élet simán ellehetetlenülne. A kereskedés, a fogyasztók ellátása leállna. Tömegközlekedés leállna. Káosz és anarchia lenne az úr a puszta életben maradásért folytatott küzdelemből kifolyólag. Irodalom, tudomány és művészetek helyett az emberek ételt és iható vizet keresnének. A betegségek, éhezés és gyilkosság a jelenlegi népesség jelentős hányadának életébe kerülne. El se lehet képzelni, hogyan érne véget, és milyen mélyre süllyedne a társadalom.

________________________________________________________
________________________________________________________
______________________________________________