2014-02-19 nap bejegyzései

(196) A tibeti masztiff a legjobb őrző-védő kutya

Tibor bá’ online

~q400Különböző honlapokon a Tibeti masztiffről dicshimnuszokat zengnek, de a szöveget egymástól másolják át. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 1993 táján az idősebb lányom a fajta tenyésztésébe kezdett az általam épített kennelben. Őszintén szólva, engem a kutyák különösképpen nem érdekeltek, de néha 30 kutyával együtt élni (2 kan és 4 szuka + a szaporulat) nyomot hagy az emberben. Lányom a tenyésztéssel 1997-ben feladott, és ezzel a tibeti masztiff meg is szűnt létezni számomra, egésze addig, amíg eszembe nem jutott, hogy változnak az idők. 2004-ben megírtam a „Van-e jövőnket?” (már egyetlen példány sincs belőle) és akkor döbbentem rá, hogy ki a fene fogja megvédeni családi házamat az élelmiszerlopásra szakosodott magyar kisebbséggel szemben? Kellene egy-két jó házőrző kutya. Percek alatt rájöttem, hogy a tibeti masztiff az én emberem. Miért pont a tibeti masztiff? – teheted fel a kérdést –  amikor például a magyar kuvasz is kitűnő? Igen, de a kuvasz néhány éves korában „bekattanhat” és megeszi a saját gazdáját is. Akkor a német juhász, hiszen a rendőrök is azt használják! A német juhász egy jól betanítható vicc-kutya. Megfogja a csibész karját és megvárja, amíg a gazda oda nem megy. Ha a „csibész” karjára húz egy muffot, akkor a kutya megfogja a muffot a „csibész” pedig kihúzza a kezét a muffból és besétál a házba. A kutya boldogan szorongatja a muffot tovább. Ezzel szemben mit tud a tibeti masztiff? Mindent, amit tudnia kell, ráadásul tanítás nélkül. Az ok egyszerű, 5000 év következetes tenyésztés. A tibeti nomád népek sátrakban éltek, és egész nap vadásztak. Egy sátrat nem lehet kulcsra zárni. A kutya volt a lakat. Ült a sátor előtt és oda a gazdáján kívül senki mást be nem engedett. Egész éjszaka őrködik, amiről nem lehet lenevelni. Ha pedig valaki megtámadta a gazdát, akkor a kutya nekiugrik……….na, minek? Nem cicázik, egyből torokra megy. Úgy mellesleg, a tibeti masztiff 70 kiló. A rossz szándékú betolakodó életben maradási esélye 0 % körül van. Baleset kizárt, mert akit a gazda beenged az tabu, mindössze szagmintát vesz róla. A tibeti masztiff idegei drótkötélből vannak. Nyugodt, higgadt kutya, hatalmas szívvel megáldva. Szereti a családját, hajlandó akár meghalni is érte, de elvárja, hogy ő is családtag legyen, és szeressék. Önérzetes, öntörvényű, szabad lelkű. ~q208Nevelni nem kell, születésétől kezdve mindent tud, amit egy őrző-védőkutyának tudni kell. Határozottságot igényel a gazdájától, de a hangos szót, kényszert nem tűri. Szeretettel, jó szóval bármi elérhető nála. Verni nem szabad, mert soha az életben nem felejti el. Láncra kötésről szó se lehet, mert sohase volt láncon. Láncra verve kezelhetetlen fenevaddá válik. Különben is, láncra kötve, hogy végezheti el a kötelességét? Sehogy. A kutya egész éjjel a kertben föl-le mászkál és a legkisebb zajra is azonnal jelez, és ha kell, akkor támad. A tibeti masztiff a Van-e jövőnk? kutyája 🙂  .

A fajtának van néhány kutyátlan tulajdonsága. A tartása vadmacskaszerű, a hatalmas fejhez a csípője viszonylag kicsi. Két típusa különböztethető meg: oroszlánszerű (hosszú szőrzet, gallér),tigrisszerű (rövid szőrzet). A farka tipikusan visszakunkorodik egy teljes kőrt ír le, soha nem lógatja. A szeme felett egy-egy világos folt van, ezért hívják Tibetben 4-szemű kutyának. Az alaptípus fekete cser beütéssel. Ezt nevezik „black and tan”-nek (lásd a fényképen). De van kékes és aranyszínű is. Állítólag Tibet más és más körzeteire jellemző a szín. A szuka évente csak egyszer tüzel és mindig ősz végén. Ezért az ellés december vége felé van. Tehát gondoskodni kell fűtött helyiségről, vagy be kell engedni a szukát a házba elleni (nálunk így van).

A fajta nincs elterjedve, mert tartása városban, lakásban elképzelhetetlen. Ráadásul az ára meglehetősen borsos. Amerikában 10.000 dollár. Európában keleten a legolcsóbb, 1000 Euró. Magyarországon már 150.000 forintért is ki lehet fogni egy-egy kölyköt.

Nekünk van egy barna szukánk, egy aranyszínű kanunk és a kettőjük gyereke, egy második szuka. Általában januárban vannak kiskutyáink. Aki szeretne egy tibeti masztiff kiskutyát, az vegye fel velünk a kapcsolatot. evatibor#t-online.hu

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________

(1308) Istenben nem hívők hogyan néznek szembe a halállal?

Tibor bá’ online

 

~ab108Nehéz megmondani, hogy az öntudatra ébredésünk ajándék, avagy elviselhetetlen teher. Egyfelől teher, mert tudatosodik bennünk a végleges elmúlás, amit az istenhívők könnyedén áthidalnak hittel. Hittel, ami biztosítja őket az örök életről, de mivel a halált a napnál világosabban megtapasztalhatjuk, kitalálták a lelket, ami túléli a gyarló testet, és mint az ember tudata az örök élet birtokosa, amiről az isteni teremtés gondoskodott. Ez a nézet egyben azt is megvilágítja, hogy mi az élet értelme. Nyilvánvalóan a (földi) élet értelme elnyerni az örök életet. Józanul gondolkodó emberek részére ez elfogadhatatlan zagyvaság, de akkor mi marad nekik.

Az én egyéni megoldásom a létező világ valóságával való szembenézés. Mi mást lehet tenni? Az istenkeresők elfutnak a valós világ (megismerése) elől. Hamis illúziókat kergetnek. Pedig a valós világ sokkal többet nyújt, mint az elképzelt öröklétben való (hamis) hit, mert ha az istenhívők valóban és őszintén magukba néznek, akkor rádöbbenhetnek, hogy száz százalékosan nem lehetnek biztosak abban, amit hisznek. Ezzel szemben az én valóságkeresésem az elérhető legtökéletesebb eredményt nyújtja. És mi ez a valóság?

Kétségtelen tény, hogy az emberben (is) kialakultak ösztönök, amiknek logikus helyénvalóságában nem érdemes kételkedni, mert a természet mentálisan „megbosszulja” magát. Aki gyereket akar nevelni (minden racionális indok ellenére) az élje ebben ki magát. Aki kutatni akarja a világot, felfedezni új dolgokat, az tegye azt. Aki dolgozni, alkotni akar, ahogy legtöbbünk teszi, mert abban talál megnyugvást, boldogságot, a dolgozzon, foglalja el magát ebben a csodálatos világban. Összefoglalva, ha jól akarod magad érezni, akkor elégítsd ki az ösztöneidet, amihez istenre nincs szükség, de mi adódik helyette?

A világmindenség nagyszerűsége az, ami beléphet isten helyébe, ahol a boldogságot a világmindenség és az abban működő erők megismerése adja, és annak felismerése, hogy ennek a csodás létnek egy apró része lehetünk. De ennek minél teljesebb átéléséhez szorosan hozzátartozik a megismerés, a mások által feltárt valóság megértése, amit a folyamatos érdeklődés biztosít. Ez az oka annak, hogy eltántoríthatatlanul ragaszkodom a természettudományokhoz. Aki így él, annak számára nem kín szembenézni a halállal, mert a soha meg nem születés sokkal, de sokkal rosszabb, mint a lehetőség a világmindenség megismerésére, aminek időtartalma sajnálatos módon véges, mint ahogy minden más is az.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
_________________________________________________