2014-02-05 nap bejegyzései

(1296) Kitör-e a háború Kína és közöttünk?

Tibor bá’ online

 

~ab108Nem kell, hogy meglepődj, ez nem elírás, igen közöttünk, mert ugye NATO tag vagyunk. Ha Amerikát megtámadják, akkor az 5. klauzula szerint nekünk is az USA mellett a helyünk. Tekintettel arra, hogy mind a NATO mind pedig Kína (és védelmi szövetségese Oroszország) atom hatalom, az egyszerű válasz az lenne, hogy NEM fog kitörni. Csakhogy az ésszerűség nem a politikusok alaptulajdonsága. Elkezdhetik konvencionális fegyverekkel, majd a végső vereség előtt a szorongatott fél beveti az atomot. Ezt mindenki előre látja, csak a döntés hozók nem. Tehát a kérdés újra feltehető, kitör-e a háború Kínával?

Vizsgáljuk meg, mi volt pont 100 évvel ezelőtt! 1914-ben mindenkinek viszketett a segge, hogy most már ideje lenne egy kis háborúnak, mert, ahogy a dolgok mennek, az nem oké. Legjobban a vén hülye Ferenc Józsefnek viszketett a segge és naná, hogy nem kérdezte meg a szakértőket, hogy ha megtámadja Szerbiát mi a fenét fog tenni Oroszország. Vilmos császárnak is viszketett a segge, és biztosította Ferenc Jóskát, hogy csak nyugodtan, ő mellette áll. Hogy Ferenc Ferdinándot és nejét megölték az nem volt betervezve, de ha nem ölik meg, akkor heteken belül lett volna más ürügy. Egészen egyszerűen mindenki háborúzni akart, ugyanis fogalmuk se volt, hogy az mit jelent a repülők, tankok és vegyi fegyverek korában, mert ilyen még nem volt.

Háborúk mindig gazdasági okok miatt törnek kik, és ez most se lesz másképp. Ez alkalommal az ok világos, Amerika kiváltságos helyzetét biztosító tartalék valutája, a dollár komoly gondokkal küzd a most már hatodik éve tartó gazdasági válság miatt. A feje búbjáig eladósodott USA ki van szolgáltatva a Kínában felhalmozott iszonyatos mennyiségű dollárnak, amivel az USA gazdaságilag bármely percben két vállra teperhető. Az amerikai adminisztráció tökéletesen tisztában van azzal, hogy a kínai gazdasági csatát képtelen megnyerni, marad az igazi háború. Elvégre Amerika ezért tartja fenn a világ leghatalmasabb hadigépezetét, de ezt Kína is tudja.

És akkor most jön a szándékos konfrontáció, amire kitünő eszköz a Senkaku szigetek. A szigetnek és környékének természetesen van gazdasági haszna, de ez messze nem akkora, mint amekkora áldozatot egy háború okozna. Akkor pedig mi van? A japán újságok már január végére jósolták az elkerülhetetlen összecsapást, ami ugyan nem következett be, de a helyzet komolyságára mindenképpen jellemző. A szigetekre Kínán kívül nem csak Japán tart igényt, de Dél Korea is kiterjesztette rá a védelmi határait, kvázi, ők is igényt tartanak rá, miközben Amerika mind Japánt, mind pedig Dél Koreát hátulról biztatja. Ez azonban csak az amerikai tinédzserek kedvenc játék a ”chicken”, aminek a lényege, hogy két gépkocsi hatalmas sebességgel egyenesen egymásnak tart, és az a chicken, vagyis csirke, aki az utolsó percben elrántja a kormányt. Ha egyik se rántja el, akkor kölcsönös halálosztás. Valaki tehát az utolsó pillanatban meg fog hátrálni, és az nem Amerika lesz. Kapunk még néhány év kegyelem időt, mert Amerika eltökélt szándéka, hogy Kínával leszámol, csak az nem most fog bekövetkezni.

_______________________________________________________
_______________________________________________________
__________________________________________________