(1306) Versenyfutás a Nappal

Tibor bá’ online

 

~ab136Mintha nem lenne elég bajunk, most még ez is. Egy új videó (video preview.), Patrea Patrick: Racing with the Sun, hozza rá a frászt a különben is ideges emberiségre. Miről van szó? A Napnak esze ágában sincs egyenletesen sütni, ahogy azt mi érezzük, hanem a gigantikus forrongó tömeg állandó mozgásban van. Vannak napfoltok, napkitörések, amelyek mérete, gyakorisága, időtartalma széles határok között változik. Olyan széles határok között, hogy nem is tudunk róla. Ugyanis a napkitörésnek számunkra legtragikusabb következménye a mágneses vihar, de ezt az ember az érzékszerveivel nem detektálja. Tehát ha mondjuk 500 éve egy valóban hatalmas napkitörés volt, semmit se tudhatunk róla, nem úgy, mint például a szuper novákról, amelyek szemmel láthatóak , és a korabeli csillagászok feljegyezték megjelenésüket. Tehát, hogy egy szélsőséges napkitörés mekkora tud lenni, arról fogalmunk sincs. Egyesek szerint az igen ritkán előforduló hatalmas napkitörés bármikor bekövetkezhet, de esetleg több száz évet várathat magára.

A másik fontos tény, hogy egészen a 20. századig nemigen lett volna komoly következménye egy hatalmas méretű mágneses viharnak, ami ma már nem igaz. Tény az, hogy egy igen komoly méretű mágneses vihar megsemmisítheti a transzformátorokat, amelyek az elektromos hálózat legfontosabb részeit képviselik, mert a vesztességek elkerülése végett a távvezetékek feszültsége akár 750 kVolt is lehet, amiből a lakosság részére 240 Voltot kell előállítani. Ha a távvezetékek összes trafója felrobbanna, akkor valóban hatalmas szarban lenne az emberiség. Ez lehetséges? Elvileg igen. Bekövetkezésének valószínűsége kicsi, de nem elhanyagolható.

Mi lenne a következménye? Először is az így bekövetkező áramkimaradás nem órákra vagy napokra állna fenn, hanem hosszú hónapokra, talán évekre. Ez a civilizációnkat egyértelműen hazavágná, de alaposan. Minden, ami ma teljesen természetes, de még a puszta életben maradásunk is függ a folyamatos áramellátástól. Természetesen kulcsfontosságú helyeken (atomreaktorok, kórházak, védelmi létesítmények, stb.) rendelkeznek tartalék generátorokkal, de ezek legfeljebb néhány hetet tudnak biztosítani, utána pedig semmi. Ami ez után következne, arra senki se készül fel. A városi élet simán ellehetetlenülne. A kereskedés, a fogyasztók ellátása leállna. Tömegközlekedés leállna. Káosz és anarchia lenne az úr a puszta életben maradásért folytatott küzdelemből kifolyólag. Irodalom, tudomány és művészetek helyett az emberek ételt és iható vizet keresnének. A betegségek, éhezés és gyilkosság a jelenlegi népesség jelentős hányadának életébe kerülne. El se lehet képzelni, hogyan érne véget, és milyen mélyre süllyedne a társadalom.

________________________________________________________
________________________________________________________
______________________________________________

44 gondolat erről: „(1306) Versenyfutás a Nappal

  1. Lehet, hogy a film nem hibátlan, de szerintem érdekes és hasznos megtekinteni a témában.

    Elsötétült Amerika

  2. „Mintha nem lenne elég bajunk, most még ez is.”
    Mikor már úgy tűnik már nem lehet rosszabb a helyzet /persze nyílván lessz még, hisz fokozatosan romlik minden irányban/, a problémák már oly hosszú listát adnak, hogy szinte már nem is tudom melyikért aggódjam. Így hát beosztom és felváltva aggaszt mindegyik.
    Aztán időről-időre belefáradok abba hogy folyamatosan aggódjak, nagyon strapás tud lenni 🙂 .

  3. „Ami ez után következne, arra senki se készül fel.”

    Nem tudom, miért hisszük azt, hogy senki sem készül ilyen katasztrófákra.
    A rendszerváltás előtt atomháborúra készülve élelmiszer hegyek voltak felhalmozva, és a budapesti metró alagútjai között is kórházak operációkra készen, lezsírozva 10 évenként újítva várták hogy órák alatt szükség esetén működésbe lépjenek.
    Azóta a terrorizmus és atomktasztrófák is fűszerezték a helyzetet, szerintem a „hadiállapot” bevezetéséhez hasonlóan, lennének erőfeszítések a káosz elkerülésére.

    Nyilván nem lehet egy totális áramkimaradást zökkenőmentesen korrigálni, de szerintem túlzás az, hogy senki sem készül katasztrófákra.

    Valahol olvastam, hogy az EU-nak 3 hónapra való élelmiszerkészlete van az általános élelmiszerekből, a hadiraktárakban pedig 2-3 évere elég konzerv van felhalmozva.
    Ennyi idő elegendő az alapvető ellátás biztosítására.
    Ha megnézzük katasztrófák idején az összefogás jellemzőbb mint a káosz. Akár a háborúk utáni újjáépítéseket nézzük, akár az árvizek, vagy más katasztrófák során kialakult helyzetet, az emberek sokkal szoidárisabbak, mint jólét esetén. Kivétel talán a Kathrina hurrikán volt, ahol azok fosztogattak, akik a figyelmeztetés ellenére a városban maradtak.

    Talán felfogható egy „elektromos özönvíznek” tiszta lapnak is, hogy az emberiség utána új irányt vegyen.

  4. 3:
    Rendszeresen azt tapasztalom, hogy nem érted, amit írok. Illetve nem úgy érted, ahogy kellene. A jelzett áramkimaradásra nem élelmiszer hegyekkel lehet felkészülni (amit majd nem tudnak széthordani), hanem rendkívül drága és áram nélkül legyárthatatlan trafókkal. Nem tudom felfogtad-e ésszel, hogy áram nélkül a benzinkutakból nem lehet felszívni a benzint. A csőhálózatban nem lehet továbbítani a gázt és a nyersolajat. A többit a fantáziádra bízom.

  5. Ez az a veszély, amivel kapcsolatban erősen szkeptikus vagyok. Hogy a napkitörések okoznak „mágneses viharokat”, azt láttuk az elmúlt száz évben is, különösebb üzemzavarokat nem okoztak. A Föld felszínét eddig megvédte a magnetoszféra és az ionoszféra. Ezenfelül a hálózat védelmére ott van egy rakás mérnöki megoldás. Részben beépítve, részben beépítésre készen.

    Azt nem tartom kizártnak, hogy itt-ott okozhatna némi zavart az áramellátásban egy a szokásosnál erősebb napkitörés, de hogy ilyen totális összeomlást okozna, azt nem nagyon hiszem.

    Persze időben és térben lokális üzemzavarok is okozhatnak nagy kellemetlenségeket, ami jó ok a felkészülésre, de ez még nem jelenti a civilizációnk összeomlását. Ha ez be is következik, nem a napvihar lesz az oka.

  6. A magyar lakosság nagy /főleg vidéki/ része az 1950-es évekig jól el volt áram nélkül. Amikor bekötötték, akkor is minimális volt a használat eleinte. Öreganyám szava járása volt, ‘a szátokat csak megtaláljátok’ és a nyitott sparhelt ajtó mellett ettünk, csak a tűz fényénél – az 1960-as években…

    Az idősebbeknek nem okozna akkora törést az ‘áram nélküli világ’, mint a fiataloknak, bár nagyon nehéz lenne a „visszaállás”, mert az akkori ‘életfeltételeknek’ a töredéke sem áll már rendelkezésre a legtöbb helyen.

  7. 5:
    Szóval tessék figyelmesebben elolvasni azt, amit írok. A sötét pont, hogy napkitörések megfigyelés csak 150 éves, és nem tudni, hogy adott esetben mire képes a Nap. Elképzelhető akkora kitörés, ráadásul a Föld irányába, ami totális áramkimaradást okozna. Erre lehet azt válaszolni, hogy ekkora kitörés nem létezhet, de azt semmiképpen nem, amit irtál.

    6:
    Ezt tőled nem vártam. Persze elvoltak áram nélkül. Befogták a lovakat és elvitték a malomba a búzát megörölni. Ma nincsenek lovak, nincs kocsi, és a malom áram nélkül nem őröl. Nem a világítás hiánya lenne a baj, még csak nem is a TV és rádió elnémulása, hanem, hogy létfontosságú szolgáltatások (pl. víz ellátás, csatorna) se lennének. Gáz fűtésről átállhatsz fafűtésre, ha előbb építesz egy cserépkályhát. Ez megoldható, de láncfürész helyett baltával kellenen kivágni a fákat, taligán tolhatnád a házig, ahol kézifürésszel darabolnál. Rámenne a fél napod, csak hogy meleg legyen a házban. Az élelmiszer termelés egészen biztos töredékre esne vissza, éhinség és gyilkolás lenne az eredménye.

  8. 7: „Ezt tőled nem vártam.” Mit, a nosztalgiázást? 😀

    Leírtam, hogy az akkori életfeltételeknek a töredéke sincs már meg – pl. „jobb helyeken” a szennyvizet bevezették a kútba, hogy ne kelljen emésztőgödröt ásni /amivel persze sikerült az összes szomszéd kútját is elfertőzni/ stb.
    Ha tudnád, hogy hány vödör vizet húztam fel a kútból kézi erővel a kert öntözéséhez – azt hiszed, hiányzik? egy fenét… 🙂

    Azt egy szóval sem állítottam, hogy vágynék „vissza a természetbe”, én is szeretem a kényelmet és a biztonságot. 😉

  9. 8:
    Nem, azt nem vártam tőled, hogy ne értsd meg a posztot.

  10. 4.
    „Nem tudom felfogtad-e ésszel, hogy áram nélkül a benzinkutakból nem lehet felszívni a benzint.”

    Felfogtam.
    Talán neked nem esik le, hogy AKKOR fog kiderülni, hogy SEMMI értelme hogy egy nyamvadt paradicsom 2000 km-ert utazzon az asztalodra. És azoknak se lesz elengedhetetlen kocsival munkába járni mondjuk a Mercedeshez vagy a Nokiához vagy valamelyik TV csatornához, akinek munkája momentán használhatalan. Ezeknek a munkahelyeknek az áramellátása is felesleges lesz. Nem lesz reklám, marketing, telefonos rábeszélőszolgálat, nem lesz internet, és rettenetesen sok energia és kapacitás fog felszabadulni, hogy a helyrállítás megoldódhasson.
    Abban a helyzetben annyi benzin elég lesz, amit a hadsereg dízelpumpákkal kipumpál, hogy a létfontosságú cuccokat széthordja.

    Azt a néhány malmot üzembe lehet állítani, amíg a készletek tartanak, a fontosabb vízművekkel együtt.
    Közben meg nyilván statárium, kijárási tilalom meg polgárőrség.
    De szerintem a dolog lejátszható, és 5-10 év alatt, és a világ majdnem teljesen visszaállhat a normalitáshoz hasonló szintre

    Ami engem aggaszt, az inkább az, hogy a globális elit ezt az alkalmat kihasználhatja hogy megszabaduljon pár milliárd földlakótól.

  11. Nekem azért kétségeim vannak (bár a videót nem tudom megnézni), hogy olyan léptékű mágneses zavar érkezhetne a Nap felől, ami pont a megawattos trafókat tenné tönkre. ‘Megfelelő’ periodikus gerjesztés okozhat rezonancia katasztrófát a villamos hálózatban (Németo.-ban szélerőművek okoztak ilyesmit korábban), a Naptól azonban ilyesmire nem számítanék (naivan), mivel hosszú távon stacionárius folyamat kell hozzá. Másrészt, olyan mértékű mágneses tér változás, és amplitudó, ami egy ilyen trafót ki tud nyírni… hát… no f…ing way. A vasmag 2T-nál szaturál, üzemszerűen 1.5T körül használják. Majd otthon megnézem a videót, hátha 🙂

  12. Az atomreaktorokra gyakorolt hatást elég végiggondolni. Akkor hány évre is kellene élelmiszert felhalmozni a bunkerekben?
    Tudom, áldassék a mérnöki kreativitás. 🙂

  13. 7.
    „Az élelmiszer termelés egészen biztos töredékre esne vissza”
    Az nem lenne túl nagy kár, hogy egy csomó szines papírba csomagolt szemét eltűnik. Az alapvető élelmiszerek a minimális elérhető energiával és a maximális felszabaduló munkaerővel előállíthatók.
    Különben is, a tartalékokkal addig ki lehet húzni, amíg a fő szolgáltatások beindulnak. Szóval nem olyan sötét a dolog ahogy én látom.

    És amint az előbb írtam, a történelem bizonyította, hogy minnél nagyobb a szar, az emberek annál inkább kooperálnak egymással.
    Az önzést a luxus és a kényelem táplálja.

  14. 11.
    Ha jól emlékszem, 2013 ra vártak komolyabb Nap tevékenységet, és arra számítottak, hogy a Naphoz közelebb levő műholdak tönkremennek.
    De ez se jött be.

  15. 14,
    „Azzal, hogy itt élsz Magyarországon, a globális elit része vagy.”
    Tudom.
    De ettől a helyzet inkább rosszabb.
    Ahogy a forradalmak idején az újgazdagok elsősorban az arisztokráciát irtották ki, hogy ne legyen lehetőség a visszarendeződésre, úgy a globális hatalom a fejlett világban fogja kezdeni az irtást, hogy ne lehessen konkurrenciája.
    (kill the best!)
    A fejlődő világ magától kipusztul, ha egyszerűen elzárják a csapokat.
    A valódi veszélyt a globális hatalomra pontosan az a félmilliárd ember jelenti, akinek VAN elképzelése a normális életről, és szinte MINDENRE képes, hogy megvédje, ha el akarják venni tőle.

  16. 13:

    Te mindent vagy rosszul tudsz, vagy félig. Igen az emberek bajban összefognak, ha a feladat megholdhatónak tűnik. Nagyon nagy bajban, egymás torkának esnek.

    15:
    Semmit se vártak 2013-ban (kik?) Volt rá esély, hogy a napfolt tevékenység kiugróan magas legyen. Az esély, nem bizonyosság!

    Természetesen mindenre van manuális megoldás, de nem tömeges (7 milliárd) méretekben. Volt már Magyarországon fuvarozás muraközi lovakkal vagy 70 évvel ezelőtt, de hol vannak ezek a lovak, hol vannak ezek a stráfkocsik, hol vannak a lovakhoz értő kocsisok? Nem az a probléma, hogy a paradicsom nem tud utazni 2000 kilométert, a probléma az, hogy az Alföldről nem jut be a nagyobb városokba.

  17. Kicsit próbálom érzékeltetni mi nem lesz áram nélkül:

    1., Ivóvíz. Szivattyúk nyomásfokozók leállnak.
    2., Hűtők. Nem csak a lakásokban hanem a nagy hűtőházakból is lehet kikukázni pár nap után a húsokat és egyéb élelmiszereket.
    3., Közlekedés. A benzin, dízel terítés áramot igényel a kutak működtetéséhez. Vonat nagy része elektromos.
    4., Kommunikáció. Telefon, internet, távíró, mobiltelefon mind leáll. Lehet kezdeni a füstjelektől.

    Másik oldalról nézve hogy lehet átmenetileg átvészelni egy ilyet:

    Az összes aggregátor előkerül, és a kutakat a katonaság őrzi.
    A létfontosságú szolgáltatásokat biztosítják karhatalommal.
    Elsősorban a vizet (szakaszosan), közlekedés, kommunikáció csak a rendvédelemnek/katonaságnak lesz.

  18. Én reális esélyt látok arra, hogy még életünkben beleszaladunk egy (vagy több) hasonló erejű napkitörésbe. Itt egy lehetséges forgatókönyv, mi történne ha egyet bekapnánk:
    http://www.idokep.hu/hirek/x190-napkitores

    2.: „“Mintha nem lenne elég bajunk, most még ez is.”
    Mikor már úgy tűnik már nem lehet rosszabb a helyzet /persze nyílván lessz még, hisz fokozatosan romlik minden irányban/, a problémák már oly hosszú listát adnak, hogy szinte már nem is tudom melyikért aggódjam. Így hát beosztom és felváltva aggaszt mindegyik.”

    Viszont akik hasonlóképpen éreznek, azoknak javaslom videóval együtt az alábbi cikket: http://voyager.blog.hu/2013/03/07/56_a_boseg_virtualis_kosara

    „Nincsenek kevesen azok, akik egyenesen minden idők legrosszabbikaként aposztrofálnák a nekünk rendeltetett jelent. Mindezért pedig paradox módon az információbőség okolható, az a jelenség, amely éppen hogy ennek ellenkezőjéhez segíthetné hozzá fajunkat. Miért? Mert evolúciósan így vagyunk programozva. Minden élőlény elsődleges ösztöne a létfenntartás, az életben maradás, emiatt az információk rengetegéből hihetetlen érzékenyen szűrik ki azokat, melyek veszélyt jelenthetnek, melyek valamilyen negatívumra figyelmeztethetnek.

    Ösztöneink pedig bőven kapnak muníciót, elég csak bekapcsolni egy híradót, vagy kinyitni egy újságot. Valósággal özönlenek irányunkba az akár a világ átellenes pontjáról származó negatív hírek, hiszen ahogy a mondás tartja:

    „If it bleeds it leads!”
    /Ha véres, akkor vezető…/”

    Az utóbbi cikk persze nem megoldásokat kínál a minket aggasztó problémákra, de talán segít őket más megvilágításba helyezni, hogy legalább amíg élünk, ne stresszeljünk rajtuk ennyit.

  19. „A Carrington-esemény(1859) az első dokumentált fler, ami az emberi világra nagy mértékben hatással volt. Szeptember elsején, 11:18 perckor kezdődött. Nevét arról az asztronómusról (Richard Carrington) kapta, aki megfigyelte teleszkópjával, és lerajzolta az általa megfigyelt foltokat. A NASA szakértői szerint az elmúlt 500 év legnagyobb olyan fler-eseménye volt, amiről (dokumentáció révén) tudunk. Hatásai döbbenetesek voltak: még a Karibi-térségben is „északi” fényt figyeltek meg! De a legijesztőbb az volt, ami a telegráf rendszerekkel történt. Ugyanis a fler túltöltötte a kábeleket, „üzeneteket” küldött, sőt, több helyen kigyulladtak a vezetékek, és több kezelőt áramütés ért.”
    Képzeljük el, hogy egy ilyen ma mit tudna okozni. Nagyon helyesen írta itt valaki, hogy elég csak az atomerőművekre gondolni, világszerte van 500-nál is több reaktor. A legkisebb gond az lenne, hogy ha nem jön a csapból víz, akkor majd érkezik stráfkocsival és majd a katonaság ügyel a rendre. 155 éve volt ez, nem húszmillió és azóta is voltak, például az 1989-es kanadai események. Sokan nem érzékelik a nagyságrendeket, ezért is lehet olyanokat írni, hogy majd a paradicsom nem 2000 km-ről fog utazni. 😀

  20. 18.
    „Nagyon nagy bajban, egymás torkának esnek.”
    Erre tudsz példákat?
    Mert javakért folyó háborúkban valóban volt vérengzés, de tudomásom szerint minden éhséglázadás az elit ellen irányult és soha nem egymás ellen.

    „Természetesen mindenre van manuális megoldás, de nem tömeges (7 milliárd) méretekben. ”

    Ebből a 7 milliárdból az alsó 4 milliárd így is elég alacsony szinten él, egy részük észre se venné, ha kialszik a villany…

    A középső 2 milliárd a „második világ” meg nem annyira függő, hogy nagy gondot okozzon az átállás.

    A top 1 milliárd (EU, USA) megoldja a tartalékokból.
    Azt kell észben tartani, hogy FELELSLEGES dolgokra nem fognak energiát pazarolni.

    „Semmit se vártak 2013-ban (kik?)”

    The perfect solar storm? Sun eruptions to peak in 2013
    Sunny, with a mild chance of catastrophe?

    A massive solar storm, like the one that knocked out radio communications all over the U.S. in 1958, is coming, and this time the devastation could total as much as $2 trillion, experts told FoxNews.com. Call it the perfect solar storm. … And electric grids that power neighborhoods and whole cities could temporarily go down, said Professor Jose Lopez, a physicist at Seton Hall University.
    Akkoriban sokat cikkeztek róla, nagy volt szomorúság, hogy elmaradt a Maya jóslatok szerinti világvége 2012-ben.

  21. 22. Az összefogásról annyit, hogy összefogni az emberek szoktak, nem az emberszerű lények. A Katrina hurrikán idején is tudjuk, hogy kik gyilkoltak, erőszakoltak és fosztogattak, de nem kell ilyen messzire menni. A hazai árvizeknél ez a réteg volt a leghangosabb és az csak a kisebb baj volt, mikor nézték karba tett kézzel, ahogy a másik dolgozik és habzó szájjal követelték a jogaikat. Ha durvul a helyzet, akkor erőszak, fosztogatás, gyilkolás és amit el lehet képzelni, de a valóság annál sokkal durvább lesz.

  22. 22:

    Most sikerült elérned, hogy meguntalak. A te tapasztalataid és meglátásaid tartanak a nulla felé. Tudok-e példát? Megmosolyogtató! Menj el egy olyan helyre, ahol finom, középosztályhoz tartozó emberek rászabadulnak a svédasztalra, ahol a sok-sok kaja között van – mondjuk – rák vagy valami igazi speciálitás. Nézd meg, hogyan vetkőznek ki jó modorukból, hogy megkaparítsák a étel kiemelő kanalat. Nézd meg a Titanic-ot, ahol együttműködés helyett a csonakok egy része felborult, és pisztollyal követeltek maguknak helyet azok, akiknél volt lőfegyver. Amikor emelkedik a Tisza szintje, akkor mindenki a gátakon serénykwedik, összefognak, mert a gátszakadás egyformán súlytja valamennyit, de nézd me amint átszakad a gát hogyan verekszenek az előnyös poziciókért. Ehhez neked példa kell?

    Ami angol szöveget bemásoltál az nem „várakozás” ismert tények közlése. A Maya naptárt ne hozd ide, mert komoly ember nevetett rajta. És próbáld megérteni, hogy nincs fogalmunk mi a maximális flare, de azt tudjuk, hogy ennyire sose volt az emberiség sérülékeny.

    A top egy milliárd milyen tartalékokból, mit old meg? A top egy milliárd egy ezreléke irtani fogja a 999 ezreléket, hogy önmaga használhassa fel az erőtartalékokat, de hosszú távon nekik se lesz elég.

  23. Kíváncsi lennék, hogy a nemkevés pénzből fenntartott (főállású szakemberek garmadát fizető) katasztrófavédelemnek milyen forgatókönyve van egy ilyen(extrém naptevékenység) vagy bármilyen okból történő hosszú áramszünetre. Márhogyha egyáltalán gondoltak ilyesmire.

  24. 24.
    „A top egy milliárd egy ezreléke irtani fogja a 999 ezreléket, hogy önmaga használhassa fel az erőtartalékokat,”

    Azt meg fogja tenni solar flare nélkül is.

  25. 22.

    „Mert javakért folyó háborúkban valóban volt vérengzés, de tudomásom szerint minden éhséglázadás az elit ellen irányult és soha nem egymás ellen.”

    Ez alapján nem szabadna léteznie bűnözésnek.
    A polgárháborúk/forradalmak nem feltétlenül egy összeomlás következményei, és utóbbiból sem kell, hogy „irányított káosz” (vagy csak az) következzen, ahogy a mindennapi bűnözéstől sem kizárólag a gazdagok szenvednek (sőt, akinek van pénze autóra, nyilván nem érheti olyan támadás, mint az utcán sétálókat, vagy a tömegközlekedési eszközt használókat).

    A társadalmi/gazdasági összeomlás két esetben nem jár káosszal, de ezek csak elméleti lehetőségek:

    1. Az állami intézmények, a végrehajtó hatalom nem omlott össze teljesen, és a társadalom jelentős része erősen lojális az államhoz (rendpárti), nagymértékben bízik a vezetésben.

    2. Az adott közösségen belül erős a kooperáció. A probléma ilyenkor a szomszédos közösségekkel (települések, országok) van. A valóságban persze az egyéni érdekellentétek annál erősebbek, minél távolabbi célt szolgál az összefogás.

    3. A már említett „irányított káosz” határeset: Van erőszak, de csak adott faji, vagy társadalmi csoportok ellen irányul. Következménye lehet akár polgárháború.

    Annyi biztos, hogy ilyenkor a társadalmi feszültségek erősödnek. Így minél több van ezekből, annál jobban kikezdi az adott szintű szerveződéseket. Az összeomlás az együttműködésre vonatkozó motivációkat viszont meg is erősíti. Amelyikből több van, annak megfelelően fognak viselkedni a közösségek és az egyének.

  26. 1306 post. Versenzfut;s a Nappal.

    Meglepő hogy a videon bemutatott fictitious esetek felnagyított hatását mindnyájan, tisztán csak az anyagi károk, nehézségek oldalról nézitek és vitázzátok, amely károkat stb. idővel rendbe lehet hozni. De, hogy a solar flare milyen hatással lesz az ember és a feljövő greneráció szervezetére (DNS) említésen kívül marad. Én most azt próbálom pótolni. A jó Isten a multban hitbeli, vallásos pófétákat küldött őseinknek s azok évezredeken át túlélték hitben reményben, szeretetben a kozmik viharok betöréseit földünkre. A bizonyiték ma a 7 milliárd ember s köztük, mi, Tibor bá bloggján
    A XXI. században jó Isten a tudomány prófétáival és az ‘AI’-val áldja meg az emberiséget: “Supercomputers Capture Turbulence in the Solar Wind…..…Because turbulence in the solar wind occurs on widely different scales of physics—from planet-size to the sub-atomic—it is especially difficult to study. But using supercomputers at the National Institute of Computational Sciences (NICS), Karimabadi and his colleagues ( a próféták) managed to simulate all the scales of solar wind turbulence at once—for the first time ever.”
    Konklúzióm: Nem kapok frászt, nyugottan élvezem a folyamatos jelen pillanatait pillanatról pillanatra. Számomra az hozza meg a jövőt a holnap ketyegésében. 😀

  27. 1.Láttam, én is ajánlom, bár szerintem kicsit „light”-osra csinálták meg. Valóságban szerintem ennél durvább lenne a helyzet. Főleg télen, mivel akkor a fűtés is kiesne. Tehát nincs fűtés/víz/kaja/közlekedési lehetőség, nem lehet használni a wc-t, nincs kommunikációs lehetőség a külvilággal egy nagyvárosban. A társadalmi szolidalitás ebben a helyzetben a film készítői szerint 3 nap. Szerintem nincs annyi.
    Szerencse, hogy legközelebb kb.10-11 év múlva lesz újra esedékes a kérdés.

  28. 23 Lehettem Volna:

    „Ebből a 7 milliárdból az alsó 4
    milliárd így is elég alacsony szinten
    él, egy részük észre se venné, ha
    kialszik a villany…”

    Az alsó 4 milliárdhoz hirtelen nem jutnának el az élelmiszerszállítmányok, ami jelenleg is erős árfelhajtó tényező az európai, amerikai, ausztrál gabonatőzsdén. Megéreznék ők is.

  29. Sokan lebecsülik egy napkitörés erejét, de volt már rá példa, hogy taccsra vágott com/távvezeték hálózatokat…
    Egy dolog biztos, minél hosszabb az átviteli hálózat, annál érzékenyebb a napkitörésre. Ergo országhatárt keresztező 400kV-os távvezetékek és alállomások a kritikus pont, többi hálózat (120kV-20kV) túl rövid a károsító hatáshoz.
    Jellemzően a nagy >100MW-os trafók és generátorok purcannak ki, mert túlmelegednek, extrém esetben kigyulladhatnak. Ezekkel az eszközökkel az a baj, hogy nagyon kevés gyártó gyártja a világban, azt is véges kapacitással. Ergo ha lerohad fél Európa 400/120kV-os trafói, akkor évekig várhatunk az újra. Itt van a bibi…

    Védekezni lehet, flare becsapódás előtt szó szerint mindent le kell kapcsolni, és le kell földelni, még a távvezetékek fázisvezetőit is. Szabályzott black-outtal 1-2 nap kiesés lenne, cserébe túlélné a villamos hálózat.

    Hozzáteszem egy sziget üzemben üzemelő villamos hálózatnak ez meg se kottyanna, ergo agregátosok és napelemesek előnyben lesznek 🙂 Nekem is ott figyel az előszobába egy 2kW-os szünetmentes(48V-120Ah akkuval), amiről megy a hűtő, világítás, nappali fogyasztói. Hozzáteszem hamarosan rá lesz kötve a hálózatra 4kWp napelem is, amivel szűkösen, de tavasztól őszig sziget üzemben is el lehet piszmogni. Mindezt egy budai társasház 2. emeletén 🙂

  30. 33!
    „Védekezni lehet, flare becsapódás előtt szó szerint mindent le kell kapcsolni, és le kell földelni, még a távvezetékek fázisvezetőit is. Szabályzott black-outtal 1-2 nap kiesés lenne, cserébe túlélné a villamos hálózat.”

    Ez így van.Csak ott van megint a bibi,hogy nem szabad egyszerre lekapcsolni mindenkinek,mert az is teljes összeomláshoz vezet..
    A bankok,és elektromos hálózat üzemeltetők ,rögtön megkapják a vészjelet,(az űridőjárás figyelő szolgálatoktól)pár órával katasztrófa előtt,és marad egy kis idejük hogy intézkedjenek..A kisemberek nem kapnak tájékoztatást,pontosan ezért,mert ha mindenki egyszerre kapcsolna ki a rendszerből az is teljes boruláshoz vezetne..

  31. Meggyőződésem, hogy az ún. „elit” egy hamarosan bekövetkező eseményre spekulál, amely jó eséllyel egy két éven belül esedékes napkitörés lehet.

    Láthatjuk is:
    https://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression

    Mondogatják is:
    https://www.nasa.gov/press-release/solar-cycle-25-is-here-nasa-noaa-scientists-explain-what-that-means

    „With solar minimum behind us, scientists expect the Sun’s activity to ramp up toward the next predicted maximum in July 2025.”

    Tapasztaltuk is:
    https://telex.hu/eszkombajn/2023/02/21/napkitores-vietnami-haboru-vizalatti-aknak-robbanas-rejtely

    Figyelmeztetnek is:
    https://www.bundesheer.at/truppendienst/ausgaben/artikel.php?id=1250

  32. Re:36 Kendra
    Ha ez az esemény bekövetkezik, akkor búcsút inthetünk a globális felmelegedésnek, mert ennek az lenne a következménye, hogy jönne utána egy kis jégkorszak…

  33. @6 Kendra Bell:
    Az anyjukat, de gyorsan leszedték: az osztrák link már nem is él, 404-es hibát dob fel.
    Mi volt a cikkben?

  34. 37 dajtás
    Miért?
    Eddig sem okozott jégkorszakot… 🙂

  35. Re:39 hubab
    Régebben beraktam ezzel kapcsolatban publikációkat, ami összeköti az űridőjárást a földivel, ebben részletesen taglalták, nem egyszer CIA anyagokra hivatkozva, hogy teljesen fel tudja borítani a földi élőrendszereket, többek közt a klímát is.
    Kb tudom honnan kellene kitúrnom a linkjét, de elég sziszifuszi meló , mire megtalálnám.

    Re:38 vasgyuszi
    Csodálkozol, alap, hogy minden releváns anyagot le kell tölteni, mert rendszeresen eltüntetik ami kényes tartalom.
    Én miattam egy optikával foglalkozó amerikai egyetemi weboldal tűnt el szőrén-szálán, mert kiszúrták, hogy egy KKE IP(én) rendszeresen böngész benne. Kicsit paranoidok voltak szegények, igaz annyira részletes abszorpciós spektrumokat azóta sem találtam publikus anyagokban… 🙂

  36. Re:39 hubab
    Kis idézet:
    „In 1965 Suess tried correlating the new data with weather records, in the hope that carbon-14 variations „may supply conclusive evidence regarding the causes for the great ice ages.” He focused on the bitter cold spell that historians had discovered in European writings about weather from the 15th through the 18th century (the „Little Ice Age”). That had been a time of relatively high carbon-14, which pointed to low solar activity. Casting a sharp eye on historical sunspot data, Suess noticed that the same centuries indeed showed a low count of sunspots. In short, fewer sunspots apparently made for colder winters. ”

    „Remarks in medieval manuscripts showed that these centuries had been unusually warm in Europe. It was far from proven that those were times of higher temperatures all around the globe. However, scientists were (as usual) particularly impressed by evidence from the North Atlantic region where most of them lived and where the historical record was best known. Especially notable was the mild weather that had encouraged medieval Vikings to establish colonies in Greenland — colonies that endured for centuries, only to be abandoned in the Little Ice Age.”
    https://history.aip.org/climate/solar.htm
    Nem erre a linkre gondoltam, de kellően kiegyensúlyozott a cikk.

  37. Re:41
    Mielőtt kitalálja valaki, hogy Hihetetlen Magazinra hivatkozok, olvassa el az oldalt üzemeltető szervezet rövid ismertetőjét:
    https://ww2.aip.org/aip

  38. 41-42 dajtás
    Ekkora terjedelmű cikket nem fogok elolvasni, amiben valahol rejtve lappang a lényeg.
    Mindenesetre a Kendra Bell által berakott anyagból csak annyit láttam, hogy jön a következő 11 éves ciklus csúcsa, de nem tudom, miben fog ez különbözni a korábbiaktól, és miért jelentős ez az elit számára..
    Ha az az állítás, hogy létezik a 11 éves cikluson túl egy sokkal hosszabb periódusú ciklus is, ami jóval nagyobb hatású, mint az előbbi, és a következő csúcs már ennek jegyében jelentkezik, és ezután egy sokkal durvább visszaesés következik, mint a korábbiak, akkor érthető lehet, csak ez nem tűnt ki a kísérő anyagokból számomra…

  39. Re:43 hubab
    Pedig érdemes elolvasni, kifejezetten olvasmányos. Van benne klímával kapcsolatos tudomány történet, végigvezeti a klímatudomány fejlődését, és itt kerül elő a naptevékenység és a klíma korrelációja is.
    Nem elfogult a cikk egyik irányba sem, deepL egész tűrhetően fordítja. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük