2020-08-18 nap bejegyzései

(3284) Kognitív hanyatlás és elbutulás: Egy ideggyógyász felvázolja a COVID-19 alattomos támadását az emberi agy ellen

Tibor bá’ fordítása online

Ma már világos, hogy a COVID-19 betegségben szenvedő páciensek jelentős része neurológiai szimptómákat mutat: szaglásveszítés, delírium, sztrók esély megnövekedése. Ezen kívül hosszan tartó agyi következmények: milargikus encefalomilitisz, krónikus kimerültségi szindróma, és Guillaim-Barre szindróma. Ezeket azt agysejtekre gyakorolt közvetlen vírushatás hozhatja létre. De egyre több bizonyíték van arra, hogy további indirekt hatást vált ki a vírus támadása az epitelialis sejtekre és a kardiovaszkuláris rendszerre, vagy az immunrendszer által okozott gyulladás útján, hozzájárulva a COVIDF-19 utáni hosszan tartó neurológiai változásokhoz.

Forrás: Neurológus vagyok, szakterületem a memória kialakulás, az immunsejtek szerepe az agyra, és hogy hat betegség után és immunválaszt követően a memóriára ezek hatása. Kutatásom az volt, van-e a COVID-19-hez köthető memória kihagyás, kognitív hanyatlás és elbutulás?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________