2020-08-06 nap bejegyzései

(3272) Felkészülés a gazdasági összeomlásra

Tibor bá fordítása online

 

A világon egyre több „szakértő” látja valószínűnek, hogy az Covid-19 okozta gazdasági összeomlásra ez év végén sor kerülhet. Érdemes tehát felkészülni rá. Hogy valami nem stimmel, azt fel lehet mérni a legújabb melbournei intézkedésből is: az 5 millió melbournei lakós legfeljebb 5 kilométerre mehet el lakhelyétől, maximum 1 órára, és nem vehet csak két egységnyi (nem tudni súlyra menyi) tejterméket, húst, zöldséget, halat és vécé papírt. Ráadásul a rendőr házkutatási parancs nélkül bárki lakásába, házába bemehet. Legokosabb tehát, ha felkészülsz.

#1 Vésztartalék
A gazdasági összeomlás nem jelenti azt, hogy nem lesznek kiadásaid. Bevételed viszont valószínűleg nem lesz. Ezért ajánlatos legalább hat hónapra való anyagi tartalék felhalmozása.

#2 Ne tegyél fel mindent egy ötletre
Ha az összes pénzed egyetlen bankszámlán van, az adott esetben igen kellemetlen meglepetést okozhat. Ha a pénzed több helyen van, az nagyobb biztonságot jelent.

#3 Legyen otthon készpénzed
Elképzelhető, hogy az ATM gépek nem üzemelnek, és a bankfiókok nem nyitnak ki, de vásárolni akarsz, ahol bankkártyát nem, de készpénzt elfogadnak.

#4 Számold fel a tartozásaidat
Sokan azt hiszik, hogy a gazdasági összeomlás eltörli a tartozásokat. Ez viszont valószínűleg nem így lesz. Legvalószínűbb az, hogy nem lesz jövedelmed, de követelni fogják a törlesztést.  Behajtók könyörtelenek lesznek. Találj módot rá, hogy ne legyen tartozásod.

#5 Arany és ezüst
A papírpénz értékvesztése fantasztikus mértékű lesz. Ez az oka annak, hogy sokan aranyba, ezüstbe fektetik pénzüket az egész világban. A jegybankok eszeveszett tempóban nyomják a pénzt. Egy napon örülni fogsz, hogy nemesfémbe konvertáltad a vagyonod.

#6 Csökkentsd költségeidet
Az emberek sokat költenek olyan dolgokra, amire nincs igazán szükségük. Gondold át, és költekezz észszerűen.

#7 Gondolkozz kiegészítő jövedelemben
Ha nincs elég pénzed, próbálj meg kiegészítő  jövedelemhez jutni. Másodállás, apró vállalkozás, vagy hasonlók szerint.

#8 Ha lehetséges hadd magad mögött a várost
Sokak részre ez lehetetlen, mert ideköt az unokád, vagy más okból kifolyólag. De ha lehetséges, akkor most jött el az idő ahhoz, hogy magad mögött hagyd a nagyvárost. A nagy méretű összeomlást követően a nagyvárosokban hatalmas felfordulás és bűnözés várható. Vidéken nagy valószínűséggel kedvezőbb lesz a helyzet.

#9 Tartalékolj élelmiszert
A globális élelmiszer tartalék sose volt ilyen alacsony, mint most. A gazdasági helyzet romlásával az élelmiszerhiány jelentkezni fog, ami fel fogja hajtani az árakat. Örülni fogsz annak, hogy vannak tartalékaid.

#10 Tanuld meg saját szükségleted megteremtését
Ha lehetséges kertészkedj és teremtsd meg szükségletednek legalább egy kis részét. Paradicsomot, például, ablakban is lehet nevelni.

#11 Víz nélkül nem lehet életben maradni
Vészhelyzetben víz nélkül néhány napig se tudsz életben maradni. Gondold át, hogyan tudnál vizet biztosítani családodnak.

#12 Tervezd be, mit teszel, ha nem lesz elektromos áram
Ha már történt, hogy néhány órára nem volt áram, tudod milyen bosszantó tud az lenni. Meg kell találnod a módját, hogy a legszükségesebbet elektromos áram nélkül is meg tud tenni. Erre fel kell készülni.

#13 Legyen kéznél takaró és meleg holmi
Mindenfajta vészhelyzetben a meleg holmira, takaróra nagy szükség lehet. Ráadásul jó csereeszköz is.

#14 Tárolj személyes higiéniai szereket
A felkészülő emberek hatalmas mennyiségű élelmiszert halmoznak fel, de megfeledkeznek a higiéniai eszközökről, pedig azokra is szükség van.

#15 Ne feledkezz meg a gyógyszerekről se
Vészhelyzetben szükséged lesz elsősorban az alkalmazott gyógyszereidre, de elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközökre is ezek azok, amikre szükséged lehet.

#16 Tartalékolj vitaminokat is
Sokan nem gondolnak a vitaminokra, pedig azokra is szükséged lehet, mert manapság normál élelmiszerrel nem lehet kielégíteni az ember vitamin szükségletét.

#17 Készíts egy listát a szükségleteidről
Vészhelyzetben az élelmiszeren és a vízen kívül sok minden másra is szükséged lehet. Néhány tétel: konzervnyitó, zseblámpa, elemre, működő rádió, öngyújtó vagy gyufa, tűzoltó készülék, varró készlet, szerszámok, és még sok minden más, de a felsoroltak jó kiinduláspont.

#18 Különleges szükségletek
Ne feledkezz meg a gyerekekről és/vagy háziállatokról, ha vannak.

#19 Szórakoztatás
Furcsa lehet, de az igazság az, hogy ha a szórakoztatáshoz szokott társadalom hirtelen áram nélkül marad, nem tud mit tenni az idejével. Kártyajátékok és egyéb hagyományos játékok jó megoldásnak látszanak. Ne feledkezz meg róluk.

#20 Önvédelem
Az előttünk álló időben az önvédelemre egyre inkább szükség lehet. Gazdasági összeomlást követően az emberek nagy része kétségbe esik, és a kétsége esett emberek elfogadhatatlan dolgokra szánhatják el magukat.

#21 Ha menekülnöd kell
Készülj fel rá előre arra az esetre, ha menekülnöd kell. Hova mész, mit viszel magaddal: meleg ruha, hálózsák, kényelmes strapacipő.

#22 Közösség
Vészhelyzetben igen fontos a közvetlen szomszédság. Készülj fel rá, hogy szükségetek lehet egymásra.

#23 Felkészültségeddel ne dicsekedj!
Ha egyesek tudják, hogy fel vagy készülve, vész helyzetben ezek hívás nélkül meglátogathatnak. Nem biztos, hogy jó szándékkal.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________