2020. szeptember hónap bejegyzései

(3325) Az igazi betegség a kapitalizmus

Tibor bá’ fordítása online

 

Szerző: Finian Cunningham

Nehéz nem egyetérteni Richard Wolff amerikai professzorral, amikor azt állítja, hogy az igazi betegség, amivel a Világnak szembe kell nézni az nem a COVID-19, hanem a kapitalizmus becsődölt gazdasága, lásd itt.

A pandémiák és más tényleges csapások időnként bekövetkeznek és áldozatokat követelnek. De ami a jelenlegi globális pandémiánál világos, hogy a kapitalista rendszer a szenvedést, és a szétbomlást erősíti. A rendszer nem képes a járványos betegség által okozott kihívásoknak megfelelni. Az igazi ellenség nem maga a betegség – bár elég komoly. Az igazi ellenség, vagy mondjuk betegség a kapitalizmus.

Az Egyesült Államokban van a feltételezett príma kapitalista modell. Azonban, a koronavírusra adott ócska válasza jól mutatja, hogy Amerika összes feltételezett ereje egy délibáb. A közel 1 millió halottból 200.000 amerikai, vagyis a halottak 20 százaléka az USA-ból kerül ki, miközben a világ népességének csupán 4 százaléka amerikai.

Maga ez a tény azt sugallja, hogy az amerikai kormánynál valami párját ritkítóan alkalmatlan, és a gazdasági források elhelyezése a nyers kapitalista rendszerben teljesen félrecsúszott.

Hasonlítsuk ezt össze a kínai módszerrel, ahogy levezényelték a járványt. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem szerint a kínai áldozatok száma 4.700, ami az amerikai értéknek mindössze 2,4 százaléka, miközben Kína népessége négyszerese az amerikainak.

Erre persze lehet válaszolni azt, hogy a kínai rendszer hivatalosan „kommunista”, de ez nem teljesen igaz. A kínai rendszer alkalmazza a piacgazdaságot. Mások azt állítják, hogy Kína nagy vonalakban szocialista a központi tervezéssel és a természeti javak elhelyezésének az irányításával. Mindenesetre elég annyit mondani, hogy Kína az USA-hoz viszonyítva nem kapitalista, ahol a vállalkozások és a bankok ámokfutásba kezdtek, ami felett a kormány jóindulatúan szemet huny.

Lehet persze arra is hivatkozni, hogy a kínai COVID-19 adatai nem pontosak. De hát mi olyan adatokkal dolgozunk, amelyeket magas presztízsű, amerikai egyetem gyűjt össze. Amennyiben, csak a vita kedvéért , ha a kínai adatok nem megbízhatóak, az óriási különbség az amerikai és a kínai adatok között, kell lenni egy szisztematikus magyarázatnak.

Ha a COVID-19 pandémia ennyivel kórosabb az USA-ban, nehéz nem arra gondolni, hogy az amerikai gazdasági rendszerben kell keresni az okokat.

Valóban, a különbség olyan bődületesen nagy, hogy a szégyentelen valóság szinte elvakít. A rendszer becsődölt és elavult működőképességet mutat, amik a társadalom szervezetét, az erőforrások emberséges elosztását, és fenntarthatóságát illeti.

Ez az oka annak, hogy Donald Trump amerikai elnök, és az adminisztrációja  oly sok erőfeszítést tesz, hogy a járványért Kínát tegye felelőssé. Trump az ENSZ közgyűlésén az elmúlt héten, szégyenteljes hazugságot adott elő Kínával kapcsolatban, akik szerinte: „A Világra hozták a dögvészt.”

Az amerikai uralkodó osztály nézete szerint, ahová olyan oligarchák tartoznak, mint Trump maga, Kínából bűnbakot csinálni rendkívül szükséges, mert ennek egyetlen alternatívája, mellesleg sokkal pontosabb megfogalmazása, hogy az igazi betegség a amerikai kapitalizmus.

Az igazság felfedésére a COVID-19 csak egyetlen egy tétel. Rá lehet még mutatni az amerikai kapitalizmus obszcén egyenlőtlenségére, ahol sok tízmillió munkás és családja él szegénységben, munkanélküliségben, éhezésben és hajlék nélkül, miközben a rendszer pazarló életet biztosít azt oligarcháknak.

Rá kell még mutatni a megszámlálhatatlan háborúra, és azt követő halálozásokra, amit az amerikai imperializmus évtizedek alatt ráerőszakol a Földre. Ezeknek egyetlen célja van, és pedig, hogy a falánk vállalati profitot növelje. Ez egymagában is beteges.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3324) Egy közgazdász szerint a dollár 2021-ben összeomlik, Amerikának számítani kell a dupla mélypontú recesszióra

Tibor bá’ fordítása online

Újra egy dollár téma. De ne feledjétek: „Nem zörög a haraszt, a a szél nem fújja.”

 

A Yale Egyetem öreg rókája, Steephen Roach szerint a jövő év az amerikai valutára nézve brutális lesz. Ehhez hozzátette, hogy ez a látszólag hülye ötlet, miszerint a dollár összeomlik, mára már egyáltalán nem látszik hülyének.

Olyan adatok kerültek a birtokunkba, amelyek igazolják, hogy a megtakarítási és folyószámla dinamikák sokkal drámaibb állapotban vannak, mint amilyen bármikor volt. – mondotta Roach a CNBC-nek. Szerinte „Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi költségvetési hiánya, amely a nemzetközi egyensúlyunk legjobb mértékegysége, az év második negyedében, soha nem látott romlást mutatott.” Ehhez még hozzátette „Az úgynevezett nettó nemzeti megtakarítás ráta, ami az egyének, vállalkozások és a kormány értékének összesítéséből áll, szintén rekordhanyatlást mutatott a második negyedévben, és újra negatív tartományba ért, az eső alkalommal a globális financiális krízis óta.”

2018 júniusában a közgazdász az USA dollár összeomlását a következő egy-két évre tette, esetleg későbbre. Most viszont szerinte 2021 végén fog bekövetkezni.

Megtakarítások nélküli növekedéshez, a kölcsön felvételhez folyamodunk, ami a nemzeti valutát mindig lenyomja. – Állítja – a dollár se immunis, e rég érvényes megállapítással szemben.

Roach, aki korábban az Ázsiai Morgan Stanley igazgatói tanács elnöke volt, az amerikai dupla mélypontú recesszióra több mint 50 százalék esélyt ad.

Fejjel megyünk bele egy pandémiába, ahol a mortalitás elfogadhatatlanul nagy, tehát egy gazdasági utóhatás kockázatát nem lehet átlépni. – állítja – a történelem arra tanít bennünket, hogy most se lehet másképp.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3323) A Vénusz (napraforgó olaj) az étel lelke

Tibor bá’ online

 

Ezt a blőd hirdetés vagyok kénytelen nap, mint nap végignézni a tévében, és közben a zsebemben kinyílik a bicska. Miért? Hadd osszam meg veletek.

A napraforgó olaj 66%-a Ω-6, 22%-a egyszeresen telítetlen, és 12%-a telített zsírsav.

Nos, az első probléma, hogy Ω-6 zsírsavból legfeljebb ötször lehet több az étrendben, mint az Ω-3 zsírsavból (más források szerint, tízszer), ami a szívnek igen fontos. Mivel a napraforgó olajban Ω-3 egyáltalán nincs, az étolaj kifejezetten egészségtelen.

A második probléma, legalább ennyire fontos. Ha napraforgó olajban sütnek ki valamit, akkor a forró olajban a telítetlen zsírsavból „transz-zsírsav” keletkezik. A transz-zsírsav pedig a szívnek halálos méreg. Ezért a háztartásokban ajánlott, nem napraforgó olajban sütni a rántott húst, hanem sertés zsírban. A sertés zsír ugyanis telített zsírsavakból áll, ami hő hatására se tud átalakulni transz zsírsavvá.

És ha már itt tartunk, akkor hadd javasoljam a margarinok teljes elhagyását, és a vajra való átállást. Amióta elterjedt a margarin (kb. 100 éve) azóta lett „divat” az infarktus.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3322) A nagy változás

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

Budapesten születtem, ott is nőttem fel. Sok mindenre emlékszem, amire mások már nem, mert vagy már meghaltak, vagy, mert nem voltak még jelen. A lényeg az, hogy születésem óta jelentős változások történtek, és nem mondhatnám, hogy a kellemes irányba.

A bérházak kapui hajnal 5 és este 11 között nyitva voltak. Bárki bejöhetett, kimehetett. Nem törtek fel lakásokat, mert volt egy szemfüles házmester. Hát ez ma már nincs. A házmester sok mindent tett, például télen hajnalban eltakarította a havat. Igaz ma már nem csak házmester nincs, de hó se. Ha 23:00h után mentem haza, a kapu zárva volt. Csöngetésre kijött a házmester, kinyitotta a kaput és elkérte a „kapupénzt”, mert hogy miattam köntösben ki kellett csoszognia a kapuhoz.

A postás felment az emeletekre, és mindenkinek beadta a levelet, akkor is, ha rosszul volt címezve. Esetleg csak úgy, hogy Maca néni a Mátyás téren. És mindezt hihetetlen olcsó bélyeg ellenében, ráadásul nyereségesek voltak. A fene tudja, hogy csinálták.

Nekünk reggel a küszöbre volt téve egy liter tej és 10 kifli. Anyámnak csak ki kellett nyitni az ajtót, bevenni a tejet, kiflit és készülhetett a reggeli. Soha nem vitte el más a tejünket. Havonta egyszer fizettünk érte.

A nyitott kapun délelőttönként szabadon jöttek be verklisek, akrobaták, és apró adományokért szórakoztatták az otthon tartózkodókat, vagy éppen drótos tótok, akik lábosokat javítottak. Ma a kutya se javít, a lábosnak nem kell lyukasnak lenni ahhoz, hogy kidobják, elég, ha csak megunták, és már repül is a kukába.

A villamosokon mindig volt ülőhely, és persze kalauz is. Ez érvényes volt a távolsági buszokra is. Ma egyikre se. Ha Interneten nem vetted meg előre a jegyet, a sofőr fel se enged a buszra, mert nincs rajta kalauz. Ennek ellenére a tömegközlekedés ráfizetéses. Budapest városnak évente milliárdos vesztessége van a tömegközlekedésből. Valamikor ki kellett építeni a pályákat, megvenni a kocsikat, és mint Rt. nyereséges volt az alkalmazott kalauzok ellenére. Rejtély, hogy csinálták.

Kamaszkorom kedvenc időtöltése volt a Pozsonyi út környékén karonfogva sétálni a kedvesemmel. Ez ma két okból kifolyólag lehetetlen. Az utcák járdáinak kétharmadára gépkocsi parkolnak, a maradék egyharmadon csak libasorban lehetne közlekedni, de nem lehet, mert teli van kutyaszarral. Miért tartanak ennyi kutyát? Házőrzésre? De hiszen zárva vannak a kapuk, mit kell őrizni? Kellenek a kutyák, mert magányosak az emberek, ugyanis nem beszélgetnek egymással. Manapság az emberek a TV készülékkel beszélgetnek, nézve a műsoron belüli beszélgetést.  Néhány éve a szomszédságba beköltözött egy fiatal házaspár (már elváltak). Pár nappal később átmentem hozzájuk bemutatkozni. Azt mondta nekem a nő, hogy ők nem barátkozni jöttek ide, hanem lakni.

A világ nem magától szaródott el. Mi szartuk el lassú, szívós munkával.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

(3321) Könyvajánlat

Tibor bá’ könyv ajánlata online

 

2004-ben került kiadásra a „Van-e jövőnk?” című könyvem, benne egy fejezettel, ami a vírus veszedelemről szólt. A példányok hamar elfogytak, ezért 5 évvel később kiadásra került az átdolgozott változata „A jövőnk véget ért!” cím alatt. A könyv fejezetei (a témák), amivel foglalkozik:

Tartalomjegyzék:

 Felkészülés

  1. Idézetek
  2. Előrejelzés
  3. Rasszizmus
  4. Önzés
  5. Radioaktivitás

Sorsunk összetevői

  1. Háború
  2. Gazdasági világválság
  3. Atomerőmű
  4. Globális felmelegedés
  5. A víz
  6. Vírus veszedelem
  7. A kultúrák ütközése

Utózöngék

  1. Az iszlám
  2. Kína
  3. Világméretű hazardírozás
  4. A felbomló család
  5. Megtörténhet
  6. A demokrácia halála
  7. Globalizáció

A könyvből még van néhány példány 4000 forintért postán elküldöm az érdeklődőknek. evatibor&t-online.hu E-mail címen vagyok elérhető. A protokól a következő:

  1. átutalsz 4000 Ft-ot a OTP 11773030-00271383  számlaszámra.
  2. E-mailben elküldöd nekem a postai címedet.
  3. Vársz a postai szállítmányra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

(3319) A CDC kiad egy új útmutatót a COVID-19 vírusokat tartalmazó aeroszolos átadással kapcsolatban, szembe menve a WHO ajánlásával.

Tibor bá’ fordítása online

 

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC = betegségelhárító és Megelőző Központ) sikeresen növeli a koronavírussal kapcsolatos félreértéseket, azzal, hogy útmutatóját kiegészíti, majd törli a vírus terjedésével kapcsolatban, ami eltér a WHO hivatalos álláspontjától.

Lehetséges, hogy a SARS-COV-2 vírus vízcseppecskék, és lebegő részecskék (aeroszol) útján tered, amik akkor keletkeznek, amikor egy fertőzött ember köhög, tüsszent, énekel, beszél, vagy csak lélegzik. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a vízcseppecskék, és a lebegő részecskék a levegőben maradnak és 2 métert meghaladó távolságra is eljutnak (példának okáért: énekkarokban, éttermekben, vagy fitnesztermekben). „Általánosságban, belső termekben, ahol nincs megfelelő ventilálás a kockázat nagyobb.” Állította pénteken, a honlapján a CDC, az elmentés szerint.

A bejegyzés jelenlegi verziója ezt már nem tartalmazza, viszont azt mondja, hogy „ennek a javasolt változtatásnak a piszkozatát tévedésből küldték szét, és a levegőben történő vírus átadással kapcsolatos javaslat előkészületben van.

A CDC eredeti frissítését a hétvége alatt nem vették észre. Amikor észrevették a CNN jelentette, hétfőn már a Washington Post is jelezte, hogy a CDC átveszi azt, amit a „független szakértők” már hónapok óta állítanak: A COVID-19 aeroszolos terjedése valós és a belsőtéri ventilálással lehetett védekezni ellene.

Ez persze újdonság volt a WHO részére, akiknek a hivatalos állásfoglalása nem említi az aeroszolos terjedést, és a társadalmi távolságtartást, 0,9 méterben szabja meg, a CDC 1,8 métere helyett.

Mike Ryan, a WHO készenléti program igazgatója szerint: „Nem találkoztunk új bizonyítékokkal, és álláspontunk ez ügyben nem változott”, amit hétfőn mondott a riportereknek egy sajtóértekezleten, majd hozzátette „kapcsolatba fog lépni a CDC-vel a téma tisztázása végett.

A múlt héten a CDC ide-oda vacillált a teszteléssel kapcsolatban, elhagyva az augusztusi javaslatát, ami szerint csak tünetekkel rendelkezőket, veszélyeztetetteket, és egészségügyi dolgozókat kell tesztelni. Ezt az iránymutatást a karantén hívő politikai vezetők elítélték, és jelezték, hogy átlépnek rajta. Pénteken a CDC újra jelezve, hogy akik tünetmentesek és több mint 15 percet töltöttek el 1,8 méternél kisebb távolságra, pozitív személy társaságában, azt le kell tesztelni.

A hét elején a CDC igazgatója Robert Redfield közölte a Kongresszussal, hogy az arcmaszk jobban véd a vírus ellen, mint a vakcina, ami különben se lesz kész 2021 vége előtt. Ezt Donald Trump elnök, és Scott Atlas a Fehér ház koronavírus készenléti egységének vezetője cáfolták. Újságírók felé jelezték, hogy elvárásaik szerint legkésőbb jövő év áprilisában minden amerikai részére rendelkezésre fog állni megfelelő mennyiségű vakcina.

A CDC ide-oda ingadozását követően az Egészségügyi Minisztérium szóvivője, Michael Caputo, aki állította, hogy egy kormányellenes személy „Trumppal szembe helyezkedő ellenálló egységet”vezet. Majd közölte, hogy 60 napra egészségügyi szabadságra távozik.

Ha az USA kormány, a CDC és a WHO nem tudnak megegyezni és „össze-vissza” nyilatkoznak, akkor nem csoda, ha az emberek között is nagy az egyet nem értés. Viszont ezen tények birtokában, ki merem jelenteni, hogy felső összeesküvés az emberség ellen egészen biztos nincs, mert ha lenne, akkor a CDC és WHO szinkronban adná ki a jelentéseit.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3318) Golf Áramlat

Tibor bá’ fordítása online

 

Egy új tanulmány szerint, gyengül a Golf Áramlat

Korábbi klíma jóslatokról beigazolódott, hogy valóság. A Föld egyre melegebb, az óceánok felszínnövekedése gyorsul, egyre gyakoribbak a kánikulák, szélsőséges esőzések, pusztító bozóttüzek, trópusi viharok, melyek mind emberek millióira hat ki. Most pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy egy másik klíma előrejelzés, valósággá válik: Az Atlanti-óceáni Golf Áramlat nyilvánvalóan gyengül, aminek Európára nézve következményei lesznek.

Az Atlanti-óceán hatalmas felforgató cirkulációja közel 20 millió köbméter vizet szállít másodpercenként, ami hússzorosa az Amazon vízfolyásának.  A meleg felszíni víz Északnak tart, majd visszatér, mint alsó hideg áramlat. Végül is ez egy hatalmas hő szállítás, több mint egy millió gigawatt értékben, ami majdnem százszor több mint az emberiség által elfogyasztott energia. Ez a hő felszabadul az Atlanti-óceán északi részén, és maradandó hatással van a klímánkra.

Azonban az 1980-as évek óta a klímakutatók figyelmeztettek, hogy a Golf áramlat gyengül, sőt meg is szűnhet. 1987-ben a híres óceánkutató, Wally Broecker egy cikket jelentetett a Nature-ben, Kellemetlen meglepetés címen. De még Hollywood is ráharapott a témára a 2004-es,  A holnaputáni nap című filmjével. Annak ellenére, hogy nem léteztek mérési adatok, amik bizonyították volna az áramlat lassulását.

Csak 2004 óta létezik folyamatos figyelés az északi szélesség 26°-án, az Atlanti-óceánon RAPID project elnevezés alatt. Bár a kinyert adatok az áramlat gyengülését jelzik, a mérések nem elég hosszú ideje tartanak ahhoz, hogy a hosszú távú trend megkülönböztethető legyen az időszakos ingadozástól. Éppen ezért a Golf áramlat fejlődésével kapcsolatban közvetett bizonyítékokra kell támaszkodnunk.

Hosszú távú Golf áramlat gyengülés az Atlanti-óceán északi részén lehűlést okozhat. Egy ilyen helyi lehűlést már a klíma modellek megjósoltak a globális felmelegedés közepette. És valóban a tenger felszíni hőmérsékletek azt mutatják, hogy csak a Föld e régiója mentesült a globális felmelegedés alól, sőt hűlt is a XIX. század óta (lásd az alábbi ábrát). Ezen kívül  láthatunk egy erős melegedést  Észak Amerika partjainál, ami a modell szerint, része a folyamatnak, a Golf áramat gyengülésének a lábnyoma.

A Golf áramlat ábrázolása a meleg felszíni áramlattal és a hideg mély vízi áramlattal. Az USA partjainál haladó áramlat része a teljes cirkulációs rendszernek. A színesen besraffozott részek jelzik a XIX. század vége óta észlelt hőmérséklet változást. Az ábra elsőnek a Washington Postban jelent meg.

A helyszíni megfigyelések (2004-2017) és a vízfelszín hőmérsékletek rekonstrukciója azt jelzi, hogy a Golf Áramlat 1850-1900-hoz képest gyengült.

Új tanulmányok alátámasztják a hosszú távú gyengülést

Két új tanulmány további független bizonyítékkal szolgál a gyengülést illetően. Augusztusban Christopher Piecuch a Floridai Óceángrafikai Intézményből leadott egy dolgozatot,, aminek témája a Golf áramlat volt,  Florida partja mentén. Annak ellenére, hogy a folyamatos mérés csak 1982-óta áll rendelkezésre, Piecuch képes volt rekonstruálni a Florida menti áramlatot az elmúlt 110 évről, az óceán szintkülönbség mérésével az áramlat két oldala között. Ehhez 46 árapály mérő állomást használt fel Floridában és Karib tengeren, valamint egyszerű fizikai elveket: A Coriolis erő az északi féltekén az áramlatot jobbra téríti. Következésképpen jobb oldalon a víz magasabb, mint a baloldalon. Minél erősebb az áramlat, annál nagyobb a vízszintek közötti különbség. 1982-óta végzett mérések összevetése jelzi, hogy a módszer megbízhatóan működik.

Eredmény: az áramlat,  Floridánál jelentősen gyengült 1909-óta, és az utolsó 20 évben olyan gyenge volt, mint amilyen még soha. Piecuch mérései azt mutatták, hogy a hő szállítás csökkenése kellő magyarázatot ad az Atlanti-óceán északi részén észlelt „hideg gócra”.

A Golf áramlat változása kihat Európára, mert a „hideg góc” befolyásolja az időjárást is. Angol tudósok úgy találták, hogy nyáron a futóáramlás „szeret” a „hideg góc” déli oldalán haladni. Ez melegebb levegőt hoz Európa délnyugati régiójához, mint például 2015 nyarán. Egy másik tanulmány szerint Észak Európa nyári csapadéka csökken, a téli viharok pedig erősebbek. Hogy mik lesznek a jövőbéli következmények egy éppen most futó kutatás témáját adja.

Azonban, a legújabb klíma modell (CMIP6) egy dolgot mutat:, ha tovább melegítjük a bolygót, a Golf áramlat tovább gyengül,  2100-ra 34-45 százalékkal. Ez veszélyesen közel van ahhoz a billenő ponthoz, ahol már az áramlat instabillá válik (magyarul megszűnik). Mit számít ez az Ember nélküli bolygón?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3317) Tudósok kutatják, a férfiak miért vannak úgy oda a női keblekért

Tibor bá’ fordítása online

 

Szerző: Peter Adrews, akitől már több dolgot lefordítottam

A nők állandó jelleggel tömött mellei iránti hímkedvelés kissé rendhagyó, ennek ellenére mind a mai napig nincs széleskörűen elfogadott evolúciós magyarázat a jelenségre. Kérdés, hogy ezen érdekes területen hol tart ma a kutatás.

A tudomány mindig érdeklődött az univerzummal kapcsolatos kérdések iránt. Hogy kerültünk ide? Hogy születhetett a világmindenség? Mi a valóság természete? Most azonban a tudomány szenvtelenül tekint az örökös és egyre sürgetőbb kérdésre: Mi a fenéért szeretik a férfiak a női kebleket?

„Azért mert szép” nem elfogadható válasz. De az se, hogy a média az olvasók agyát mossa. A tudományban nincsenek érdekek, csak a színtiszta valóság keresése. Így történt, hogy Robert D. Martin a neves antropológus nekilátott a témának. És kéretik, olvasás közben nem hangosan röhögni.

Kebelológia: Annak ellenére, hogy a keblek létének nyilvánvaló oka a csecsemő etetése, a nők tejtermelő képessége egyáltalán nem függ a mellek (szülés előtti) méretétől. Ezen kívül, nem létezik egyértelmű kapcsolat hormon szintek és a kebel mérete között. Akkor pedig a férfiak miért fejlődtek úgy, hogy kedveljék? Egy elég régi hipotézis szerint a mellek mérete kitűnően jelzi tulajdonosának zsír tartalékát, ami nagyon jól jött az ínséges vadászó-gyűjtögető időben. Ha ez igaz lenne, akkor a férfiak a kebleket nem találnák erotikusabbnak a test más helyein található zsírpárnáknál. Ezt tehát kihúzhatjuk.

Egy másik népszerű elmélet a párkapcsolaton belüli kötődéssel kapcsolatos. Neurológiai tanulmányok kimutatták, hogy a nők teli vannak oxitocinnal, az ide vonatkozó hormonnal, amikor a szopó csecsemő stimulálja a bimbókat, illetve a szexuális partnere. Ezért, az a férfi, aki erre odafigyel, nagyobb eséllyel termékenyíthet, mint a keblekre fittyet hányó konkurencia. Ha hiszed, ha nem, ezt azt sugallja, hogy a férfiaknak bizonyos fokú önzetlensége van. Miközben tudjuk, hogy csak elélvezni akarnak. De van itt valami a kötődéssel kapcsolatban.

Edward Dutton angol antropológus úgy gondolja, hogy a kötődésnek van szerepe, és azt állítja, hogy a keblek úgy fejlődtek ki, hogy hasonlítsanak a farra. Tekintve, hogy réges-régi elődeink hátulról közösültek, ahogy az emberszabásúak ma is teszik, valamikor át kellett váltaniuk a misszionárius pózra. Evolúciós szempontból ez roppant fontos volt, mert a szemtől-szembe végzett közösüléshez aktív szemkontaktus kellett, aminek semmi köze a nemzéshez.

Rengeteget töprengtek az antropológiai változással kapcsolatban, amit a misszionárius póz okozott. Nagy valószínűséggel a korábbi seggek bámulását a keblek bámulása helyettesíti.

Frank Marlow pszichológus argumentuma így szól, a kemény keblek az ifjúság csalhatatlan jelei, ami egyben a termékenységé is. A távoli múltban az ember gyakran hiányos ruházatban tett-vett, vagyis a nők mellei láthatóak voltak. Az anyakönyvi kivonat hiányában nem volt mód megtudni, hogy egy másik emberi lény hány éves, kivéve a szemrevételezést. Mivel az évek múltával a női mellek a gravitáció hatására elkezdenek lógni, a mellek keménysége abszolút biztosan jelzi a tulajdonos fiatalságát. Sok ezer generáció után azoknak a férfiaknak, akiket a fene evett, hogy közösüljön, világossá vált, hogy a kemény mellű nők nagyobb valószínűséggel termékenyebbek.

Ha egyszer belép az, hogy a férfiak egy bizonyos női mellet preferálnak, az evolúció megteszi a magáét. A nőknek olyan mellei lesznek a serdülőkor után, amit a férfiak preferálnak. Ez világos. Vagyis a nőknek minél tovább tartó feszes melleik lesznek, ami más emlősállatnál nem fordul elő.

Ez egy jó történet, csak az a kérdés igaz-e? Személy szerint én úgy gondolom, hogy a női mell másodlagos nemi jelleg. Vagyis nekik van, nekünk nincs. Naná, hogy vonzó, mert a másik nemhez tartozás kritériuma.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3316) Jelentések szerint a második AstraZeneca önként jelentkező kapott neurológiai megbetegedést, de az Angol vállalat szerint az esetnek nincs köze a vakcinához.

Tibor bá’ online

 

A problémát az adja, hogy júliusban egy női önkéntes megkapta a gerincgyulladást. Akkor a tesztelést leállították, de pár nappal később folytatták, mert a cég azt állította, hogy a gerincgyulladást nem a vakcina okozta. Most egy újabb nő önkéntes kapta meg az igen ritka gerincgyulladás. A cég újra azt állítja, hogy semmi köze a vakcinához. Ezt nehéz elhinni, mert a betegség (transzvert mielitisz) különben rendkívül ritkán fordul elő. Ehhez még hozzájön, hogy mi is ebből rendeltünk meg 5 millió dózist. Persze, ha a baj konkrétan kiderül, nyilván nem vesszük át az 5 millió dózist, de számunkra feleslegesen késik a vakcina lehetősége.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3315) Virstli

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

Nem ütöttem félre, gyerekkoromban a t-betű is benne volt a virsliben. Az ok egyszerű, a német würst-ből származik, de hamar kiment a divatból. Nekem minden esetre örökké virstli marad, és erre alapos okom van. Imádtam a virstlit, és a mai napig is imádom. Az ok egyszerű. A Rákosi korszak alatt voltam kamasz, így nekem a nyomor és a szegénység természetes volt. A (néhai) középosztály a nyomorúságos fizetését úgy egészítette ki, hogy időnkét levett a falról egy festmény, felgöngyölgetett egy szőnyeget, lehúzott az ujjról egy gyűrűt és bement vele a Bizományiba.

Nálunk hetente kétszer volt paprikás krumpli egy pár virsltivel, amit én és a húgom csak néztük, mert az apám ette meg. Ugyanis akkoriban nem wellnessezték a gyerekeket, hanem felkészítették a kemény életre. 16 éves koromtól kezdve az ételen kívül semmit se kaptam otthon „ha majd keresel, veszel magadnak a fizetésedből” alapon. Persze ebből se lett semmi, mert az érettségi után nevelő anyám elvette a fizetésem felét, a maradékból pedig az üzemi kaja és a hetijegyek, szakszervezeti bélyeg és a békekölcsön után nem lehetett semmit se megtakarítani.

Na de, nem erről akartam írni. Nyomor volt, mert Rákosi nem kapott Brüsszelből egy megveszekedett petákot se. Ő csak azt tudta elpancsolni, amit lespórolt az embereken, és iparkodott minél több emberre szert tenni „nőnek szülni kötelesség, lánynak szülni dicsőség” alapon. Így aztán a virstli luxusnak számított, amit főleg csak nézni lehetett. Nevelőanyámmal beszélgetve többször kifejtettem, hogy születésnapomra azt kérném, hogy jóllakhassak virstlivel. Esetleg karácsonya, vagy a békából lett jó tündértől, aki három kívánságomra kíváncsi.

Aztán eljött a 16. születésnapom. Nevelőanyám abroszt tett fel a konyhaasztalra, csak nekem megterített, és az asztalra helyezett edényből kirakott egy pár virstlit a tányéromra, amit én rohamtempóban bekebeleztem. Igaz közben hallottam, hogy anyám javasolja: „egyél hozzá kenyeret is Tibike”, de már késő volt. Az első pár virstlinek már hűlt nyoma se volt, én pedig mereven néztem az edénybe a többi virstli felé, de kiderült, nincs több virstli, ez volt minden. Én persze protestáltam, hogy „jóllakásról” volt szó. Amire jött a szokásos válasz. „Majd ha keresel, veszel magadnak Tibike.”

Jó negyven évvel később negyedévente feljártunk az anyámhoz ablakokat pucolni, mert megkért rá. Pénze ugyan volt, hogy takarításért fizessen, de nem engedett be senkit a lakásába. Minden esete a volt valaha egy pár virstilért alaposan megfizettem.

Az én gyerekeim természetesen annyi virslit ettek, amennyit akartak, és eszük ágába se jutna ablakot pucolni nálunk. Hiába, változik a világ. Amikor fiatal voltam, az öregeket kellett pátyolgatni. Amióta öreg vagyok, a fiatalokat kell. Nincs mese, rosszkor születtem, ráadásul nem a legjobb helyre. Csoda, hogy nem hiszek istenben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3314) Újra fertőződés

Tibor bá’ online

 

Az első újrafertőzött beteget a kínaiak jelentették, még márciusban. A válasz hatalmas hallgatás volt. Néhány hete egyre több helyről érkeznek hírek, hogy volt újrafertőződés. A dolog azért ilyen nehézkes, mert az újrafertőzés detektálásához az kell, hogy a beteg első fertőzések azonosítsák a vírustörzset, és a másodiknál is. Végül a két azonosítottnak nem szabad egyezni. Ezzel lesz biztosított az újrafertőződés ténye. Természetesen az is előfordulhat, hogy a beteg második alkalommal az első törzzsel fertőződik, de ennek a kimutatása lehetetlen.

Mindenesetre, ha a védettség (akár kigyógyulás, akár vakcina folytán) csak 3-4 hónapig tart, akkor az újrafertőződés lehetőségéhez nem fér kétség.

Ez, nem vészmadárkodás   kérdése, csak a józan észé. Ha a COVID-19-et 3 hónap után újra megkaphatom, és a betegség után (legújabb magyar adatok szerint) a gyógyultak 40 százalékánál fennmarad tüdő, szív, vese, de akár agyi károsodás is, akkor az emberiség jövője minden, csak nem rózsás.

Logikusan gondolkozva ebből csak az vezetne ki, ha az ember 3 havonta újra oltatná magát. Azonban ez se biztosítja a kiutat, mert a vírus mutál és újabb és újabb törzsek jelennek meg (lásd a szezonális influenzát). Az egyik törzs elleni védőoltás tökéletesen használhatatlan a másik törzs ellen. Ez a tény egy lehetetlen és reménytelen helyzetet teremt. Őszintén, én nem látok ebből kiutat. Ha mégis van, akkor majd meglátjuk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3313) Pozitív eredményt mutat egy kezelés

Tibor bá’ fordítás online

 

Az Eli Lilly gyógyszergyártó multi bejelentette, hogy monoklonális antibiotikumának egyetlen infúziója drasztikusan csökkentette a koronavírusok számát, frissen fertőzött betegek esetében, és csökkenti az esélyt, hogy kórházi kezelésre szükség legyen.

Valójában ez az első kezelés olyan páciensek esetében, akiknek enyhe vagy mérsékelt COVID-19 tüneteik vannak. (Két másik, kedvező kezelés az vírusellenes Remdesivir és a Dexamethasone szteroid kizárólag súlyos betegek esetében alkalmazható)

A tudósok gyógyult COVID-19 betegektől levett vérplazmát alkalmaznak antitest kísérletükhöz, megállapítva azt, hogy melyik a legalkalmasabb. Ezt követve hatalmas mennyiségű antitestet készítenek a gyógyszer előállításához. Több mint 450 frissen diagnosztizált COVID-19 beteggel végzet kísérletnél, Eli Lilly állítja, hogy csupán kb. 1,7 % részére vált szükségessé a kórházi kezelés, míg ez a placébó esetében 6 % volt, ami egy 72 százalékos kockázat csökkenés. A jelentések szerint azok, akik kaptak a gyógyszerből, azoknál kevesebb szimptóma jelentkezett, és a testükben lévő vírusszám csökkent.

Más vállalkozások is dolgoznak monoklonális antitestekkel, amit bonyolult és drága kivitelezni. Egyetlen dózis több ezer dollárba kerülhet. Ugyanakkor csak ideiglenes megoldást nyújt, ahol az antitest körülbelül egy hónapig tart.

Azonban vakcina nélkül kizárólag ez a módja annak, hogy tartós immunválaszt kapjunk. Ez a kezelés az orvosoknak egy újabb fegyvert ad a kezükbe a sovány lehetőségek tárházából.

A tanulmány a végén Amerikában 800 pácienst vont be minden korcsoportból és kockázati kategóriából beleértve idősotthonban élőket is.

Eli Lilly már elkezdett 10.000 dózis legyártását abban a reményben, hogy a kezdeti eredmények, amik nem estek át szakmai bírálaton, (peer reviewed) a végén sikeres lesz.

A vállalkozás tervbe vette a vizsgálat állapotának a megtárgyalását az FDA-val, illetve annak lehetőségét kifürkészni, hogy megengedik-e a vészhelyzetre való tekintettel az alkalmazást.

P.S: Monoklonális antitestek azok az immunfehérjék, melyeket egymással teljesen azonos immunsejtek termeltek. Az egymással teljesen azonos immunsejteket klónozással hozzák létre. A monoklonális antitestek sajátsága, hogy csupán egyetlen epitóp felismerésére képesek, így ugyanahhoz az epitóphoz kötődnek, azaz egyetlen molekulát célozva hatnak. Ezzel szemben a poliklonális antitestekkel egy adott antigén eltérő epitópjait ismerik fel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3312) Egy új elmélet felteszi a kérdést: Lehet, hogy a maszk egy durva „vakcina”?

Tibor bá’ fordítása online

 

Az emberiség imád megosztott lenni. Van globális klímaváltozás – nincs. Van COVID-19 járvány – nincs. Jó a maszkviselés – értelmetlen. Na, most meg egy új „elmélet”. Lássuk!

Tudósok előálltak egy provokatív (és nem bizonyított) ötlettel: A maszkot viselőhöz csak annyit vírus jut be, ami beindít egy védelmet nyújtó immunválaszt.

A nem bizonyított elképzelés a New England Journal of Medicine folyóiratban  jelent meg, amit egy igen régi vírusokkal kapcsolatos elképzelés inspirált. Ennek lényege, hogy patogénnal szándékos fertőzést okozva kiváltható immunválasz. A történelemben először himlőnél próbálkoztak. Ezt a meglehetősen kockázatos eljárást elhagyták, de ez vezetett a modern vakcina megteremtéséhez.

A maszkon keresztül kapott fertőzés természetesen nem helyettesíti a tényleges vakcinát. Minden esetre a maszk viselése útjában áll a fertőzésnek, azonban ha néhány vírus átjut a maszkon az felrázhatja a viselőjét, hogy állítson elő olyan immunsejteket, amelyek emlékeznek a vírusra és várják, hogy újra támadhassanak.

A Kaliforniai Egyetem Fertőző betegségek részlegén dolgozó Dr. Monica Gandhi szerint: „Meg lehetsz fertőzve ezzel a vírussal, miközben asziptomatikus maradsz”. Erre érkezett hozzászólás így: „Tehát ha az aszimptomatikus páciensek létszáma felfut a maszkviselés mellett, akkor esetleg szó lehet a teljes népesség immunissá tételéhez?”

„Ez nem azt jelenti, hogy az emberek maszkban szándékosan megfertőztessék magukat.” Válaszolta Dr. Gandhi. „Mindössze egy kellemes meglepetés, és további ösztönzés a maszkviselésre.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3311) Az Egyesült Államoknak és alkotmányának van még két hónapja

Tibor bá’ fordítása online

 

Szerző: Paul Craig Roberts

Bob Woodward írja, hogy Trump védelmi minisztere, James Mattis tábornok és Trump Nemzetbiztonsági főnöke, Dan Coats összebeszéltek, hogy Trumpot eltávolítják az elnöki székből. Mattis tábornok állítja, hogy Trump „veszélyes és alkalmatlan. https://theconservativetreehouse.com/2020/09/09/bob-woodward-general-james-mattis-plotted-overthrow-of-u-s-government/

Ez ugyanaz, amit a tábornokok és a CIA állított John F. Kennedy elnökről. Amikor a tábornokok és a CIA azt állítják, hogy az elnök alkalmatlan és veszélyes, akkor úgy gondolják, hogy veszélyes a költségvetésükre. Hogy alkalmatlan azt jelenti, hogy nem megbízható katona, aki talál magának ellenséget, tehát a pénz áramlani fog a katonai/biztonsági létesítmények felé. Azzal, hogy kiszolgálják a védelmi ipart hazájuk helyett, a tábornokok igen gazdagokká válnak. (Ez kb. olyan, mint amit Orbán csinál Magyarországon. A közpénzből magánpénz lesz, beszerzések útján)

Mind Kennedy, mind pedig Trump normalizálni akarták a kapcsolatokat Oroszországgal, és haza akarták hozni a katonákat, akik tengerentúl harcoltak, ami a katonai beszállítóknak emeli a profitját. Hogy Kennedyt le tudják állítani, meg kellett ölniük.

Ahhoz, hogy leállítsák Trumpot, ki kellett találni orosz barátkozását, vezetői alkalmatlanságát, és mindenféle alaptalan vádat. A szajha média ismételgeti a vádakat mintha azok bizonyított valóságok lennének. A szajha média sose vizsgált meg egyetlen egy hamis vádat se.

Az erőfeszítések, Trump eltávolítására nem jártak sikerrel. Mivel különböző színes forradalmak voltak a múltban, ahol az USA idegen kormányokat buktatott meg, kitalálták, hogy ezt a taktikát lehetne alkalmazni Trumppal szemben is. Vagyis a novemberi elnökválasztás nem választás lesz, hanem színes forradalom. Például: https://www.paulcraigroberts.org/2020/09/08/democrats-have-planned-a-coup-if-trump-wins-reelection/  és  https://www.paulcraigroberts.org/2020/09/10/the-democrats-are-fronting-for-the-cia-deep-states-color-revolution/ .

Országunk hanyatlásában elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a nyilvánvaló valóságról szóló egyszerű állítás már nem elhihető.

Mivel számtalan, óvatosan feltárt és állításait bizonyító könyv létezik, (egy részüknél a szerző amerikai) melyek állítják, hogy 1950 óta a nevesebb médiát a CIA irányítja, ezért az amerikai média nem híreket közöl. Hírek helyett a média közli az események magyarázatát a háttérhatalom szája íze szerint. Ez bebiztosítja azt, hogy a hírek nem ütköznek a programmal.

Udo Ulfkotte, német újságíró írt egy könyvet „Megvásárolt újságírás” címen, Ebben bemutatta, hogy a CIA mi módon uralkodik az európai újságok felett.

Hogy tisztán lássunk, két CIA szervezet létezik. Az egyik egy ügynökség, mely befigyeli a világ eseményeit, és többé-kevésbé pontos információkkal látja el a kormányt. A másik egy titkos ügynökség, amely merényleteket követ el, beleértve az amerikai elnököt is, és elsöpör nem együttműködő kormányokat. Truman elnök nyilvánosan kijelentette mandátuma lejárta után, hogy igen komoly hibát követett el, amikor megengedte a CIA titkos részének megteremtését. Szerinte a kormányon belül született egy ellenőrizhetetlen belső kormány. Eisenhower az amerikai néphez szóló utolsó beszédében figyelmeztetett, hogy a katonai/biztonsági komplexus ellenőrizhetetlen hatalma növekszik.

Kennedy elnök észlelte a veszélyt és azt mondta, hogy a CIA-t darabokra szedi szét. De, ez előtt megölték.

Trumpot a CIA könnyen meg tudná ölni, de a „magányos gyilkos” szöveget túl sokszor alkalmazták, már a kutya se hinné el. Egyszerűbbnek tűnik Trumpot megbuktatni az újraválasztásnál, mivel a CIA irányítja az amerikai és az európai médiát, és számtalan hírportála van az Interneten, amelyek úgy tesznek, mintha függetlenek lennének, amivel könnyedén be tudják csapni a nemtörődöm amerikaiakat. A helyzet az, hogy a baloldal van a CIA tarsolyában. A jobboldallal nincs probléma, mert azok úgy gondolják, a katonai/biztonsági komplexus támogatása hazafias.

Miután a CIA Trumpot ledönti, fel fogják használni az Antifa-t, a BLM-et és a szajha médiát egy faji háború kirobbantására. Ezt követve a CIA belovagol az apokalipszis fakó lován, a nép pedig behódol.

Ezt nagyon kevesen hiszik el, addig, amíg meg nem történik. Pedig a CIA képes lesz a népet kordában tartani.

Manapság Amerikában a hazugnak jobban hisznek, mint annak, aki az igazat hirdeti.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3310) Mi módon tudja a COVID-19 kioltani minden élőlény életét a Földön

Az alábbi cikk fordítását E-mailben elküldöm a VIP előfizetőknek

 

The Means by Which COVID-19 Could Cause Extinction of All Life on Earth

Guy R McPherson* Professor Emeritus, University of Arizona, USA

Introduction Earlier scholarship posed the question [1]: Will COVID-19 trigger extinction of all life on Earth? The current paper focuses on life after the trigger of SARS-CoV-2, with an analysis of the mechanisms and actions likely to follow the novel coronavirus and lead to planetary extinction. I conclude with suggestions about how we can live in light of our near-term demise. Context When discussing the concept of near-term human extinction, context matters. Human extinction probably was induced, albeit gradually, when we crossed 2 °C above the 1750 baseline in March, 2020 [2]. After all, an “increase of 1.5 degrees is the maximum the planet can tolerate; … at worst, [such a rise in temperature above the 1750 baseline will cause] the extinction of humankind altogether” [3]. In addition to the rapid contemporary increase in planetary temperature, ongoing and projected rates of change further indicate near-term extinction of Homo sapiens. The projected rate of climate change based on the gradualism assumed by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), outstrips the adaptive response of vertebrates by a factor of 10,000 times [4]. Similarly, mammals cannot evolve rapidly enough to escape the current extinction crisis [5]. Humans are classified as vertebrate mammals, indicating that we will experience a fate similar to the one faced by an estimated 150-200 species of plants and animals each day (United Nations Environment Programme 2010). Loss of human habitat throughout the world draws near. Earlier research indicates several means by which Homo sapiens could lose habitat on Earth [6]. As with other species that lose habitat, human extinction will follow shortly thereafter [7]. The current analysis describes the probable means by which humans will die as part of the extinction of our species. Devilish Details Postulating about the timing of extinction is fraught with peril. Once habitat is irretrievably lost, however, it is safe to assume that human extinction will follow. Extinction is irreversible, Crimson Publishers Wings to the Research Mini Review *Corresponding author: Guy R McPherson, Professor Emeritus, University of Arizona, USA Submission: July 27, 2020 Published: August 07, 2020 Volume 7 – Issue 2 How to cite this article: Guy R McPherson. The Means by Which COVID-19 Could Cause Extinction of All Life on Earth. Environ Anal Eco stud. 7(2). EAES.000656.2020. DOI: 10.31031/EAES.2020.07.000656 Copyright@ Guy R McPherson, This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License, which permits unrestricted use and redistribution provided that the original author and source are credited. ISSN: 2578-0336 Environmental Analysis & Ecology Studies Abstract Loss of habitat for human animals on Earth is rapidly approaching. Shortly after habitat for humans is gone, our species will go extinct. The likely route by which near-term human extinction will occur is presented here, taking into account abrupt, irreversible climate change, the ongoing Mass Extinction Event, and the consequences of COVID-19. Keywords: Abrupt; Irreversible climate change; Aerosol masking effect; Functional extinction; Habitat; Mass Extinction Event; Near-Term Human Extinction 711 712 Environ Anal Eco stud Copyright © Guy R McPherson EAES.000656. 7(2).2020 notwithstanding myriad contemporary films and books based on contradictory fantasy. The following information portrays a likely timeline to human extinction. It represents my educated opinion, based on a long career as a conservation biologist with an interest in the relevant issues of speciation, extinction, and habitat [7]. Habitat for Homo sapiens is already being lost around the globe. For example, lethal wet-bulb temperatures are already causing organ failure and therefore death, contrary to models indicating that such events lie decades in the future [8]. Lethal wetbulb temperatures will continue to contribute to human extinction, particularly in tropical and subtropical areas. What about other locations? Will moving to higher latitudes or higher elevations prevent extinction of humans? What about living in an artificial environment until the ongoing Mass Extinction Event ends? The rapidity of change associated with loss of aerosol masking precludes retention of habitat for human animals anywhere on Earth. In addition, the catastrophic meltdown of the world’s nuclear power facilities poses an additional threat to all life on Earth. These two existential threats are described below. Atmospheric aerosols block incoming sunlight, thereby keeping Earth artificially cool. Reducing industrial activity, hence aerosols, by as little as 20 percent is expected to cause a globalaverage temperature rise of 1 °C within a few weeks (as reviewed by McPherson 2020a [1]). One means by which aerosol masking could decline is via reduction of industrial activity resulting from SARS-CoV-2. Initial measurements from the SARS-CoV-2 pandemic indicate a 17 percent reduction in daily global carbon dioxide emissions [9]. Whether this reduction in carbon dioxide emissions corresponds directly to a reduction in industrial activity is unknown. However, if this reduction in atmospheric carbon dioxide corresponds directly to industrial activity, then the change is like to drive a global-average spike in temperature sufficient to cause loss of habitat for humans in the near term. Essential workers at nuclear power plants will stop working voluntarily or disappear as a result of human extinction. The absence of skilled workers will lead to the uncontrolled meltdown of nuclear power plants and therefore cause lethal mutations that result from widespread ionizing radiation. Such an event will destroy the plants at the base of the terrestrial food web, thus leading to loss of all organisms that depends upon plants [10]. How quickly will habitat for human animals disappear from Earth? Earth is in the midst of abrupt, irreversible climate change [11]. The ongoing rate of temperature rise indicates that the climate of Earth will resemble that of the Pliocene Epoch as early as 2030, even ignoring the aerosol masking effect and many selfreinforcing feedback loops. The mid-Pliocene was more than 2 °C warmer than contemporary Earth. The rate of change foreseen by Burke et al. [11] is occurring rapidly enough to assure the inability of vertebrates and mammals to adapt, thus leading to extinction of humans and most other life on Earth well before 2030. I am not suggesting there will be humans on Earth in 2030. Rather, it seems unlikely there will be any life on Earth at, or shortly after, that time. The annihilation of all life on Earth, based on the idea of co-extinctions, is predicted to occur with a 5-6 °C rise in global temperature. This outcome results from “the obvious conclusion that a consumer cannot survive without its resources” [12]. Such a rise in global temperature will result from the forthcoming icefree Arctic Ocean and its immediate impacts, or perhaps from other phenomena currently under way and accelerating [7]. How will all humans die within this relative short period of time? As already indicated, many more people will die from lethal wet-bulb temperatures [8]. Once industrial civilization ceases, millions of people currently dependent upon municipal water supplies will die from dehydration. Millions more will die from starvation, as suggested by “the obvious conclusion that a consumer cannot survive without its resources” [12]. Given the poor behavior exhibited by the mass of humans in the light of relatively minor inconveniences, it is easy to imagine additional means of death, including homicide (for cannibalism or access to items deemed valuable). What about life in a bunker? Considering the inability to secure food beyond the bunker, it seems unlikely that such a life would prove worthy of the pursuit. Marinating in ionizing radiation as food and water run out would be quite unpleasant. Adding to the potential misery of “survivors” is the conclusion that recovery from the post-Cretaceous Mass Extinction Event some 65 million years ago required about 10 million years for the living planet to recover [13]. In summary, the future of life on Earth appears grim and short. How we respond to this diagnosis depends upon each of us. I recommend living urgently and intentionally, while pursuing excellence and love [6,14]. Acknowledgment Pauline Panagiotou-Schneider and Mimi German thoughtfully and effectively commented on an earlier draft of this manuscript. References 1. McPherson GR (2020a) Will COVID-19 Trigger extinction of all life on earth? Earth & Environmental Research & Reviews 3(2): 73-74. 2. McPherson GR (2020b) Earth is in the Midst of Abrupt, Irreversible Climate Change. Journal of Earth and Environmental Sciences Research 2(2): 1-2. 3. Gaub F (2019) Global Trends to 2030: Challenges and Choices for Europe, European Strategy and Policy Analysis System. 713 Environ Anal Eco stud Copyright © Guy R McPherson EAES.000656. 7(2).2020 4. Quintero I, Wiens JJ (2013) Rates of projected climate change dramatically exceed past rates of climatic niche evolution among vertebrate species. Ecology Letters 16(8): 1095-1103. 5. Davis M, Faurby S, Svenning JC (2018) Mammal diversity will take millions of years to recover from the current biodiversity crisis. Proceedings of the National Academy of Sciences 115(44): 11262-11267. 6. McPherson GR (2020c) Near-Term Loss of Habitat for Homo sapiens. Journal of Natural Sciences 7(1): 1-7. 7. McPherson GR (2020d) The role of conservation biology in understanding the importance of arctic sea ice. Earth & Environmental Research & Reviews 3(3): in press. 8. Raymond C, Matthews T, Horton RM (2020) The emergence of heat and humidity too severe for human tolerance. Science Advances 6(19): eaaw1838. 9. Le Quéré C, Jackson RB, Jones MW, Smith AJP, Abernethy S, et al. (2020) Temporary reduction in daily global CO2 emissions during the COVID-19 forced confinement. Nature Climate Change. 10. Mousseau, TA, Møller, AP (2020) Plants in the light of ionizing radiation: What have we learned from Chernobyl, Fukushima, and other “hot” places? Frontiers in Plant Science. 11. Burke KD, Williams JW, Chandler MA, Haywood AM, Lunt DJ, et al. (2018) Pliocene and Eocene provide best analogs for near-future climates. Proceedings of the National Academy of Sciences 115: 13288-13293. 12. Strona G, CJA Bradshaw (2018) Co-extinctions annihilate planetary life during extreme environmental change. Scientific Reports 8 Article 16724: 1-12. 13. Lowery CM, Fraass AJ (2019) Morphospace expansion paces taxonomic diversification after end cretaceous mass extinction. Nature Ecology & Evolution 3: 900-904. 14. United Nations Environment Programme (2010) Quoted in Vidal J “Protect nature

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3309) A nyugati demokrácia halála

Tibor bá’ fordítása online

Az eredeti poszt több éves, de aktualitását nem vesztette el mind a mai napig

 

Írta: Paul Craig Roberts

Nyugaton megszűnt a demokrácia. Amerikában az erős érdekérvényesítő csoportok, mint a katonai-biztonsági komplexus, Wall Street, a zsidó lobbi, az agrár-biznisz, az energiát kinyerő ipar, fa és bányaipar már rég jobban ellenőrzése alatt tartja a kormányt, mint az emberek. Most viszont már a demokrácia látszatát is feladták.

Amerikában Donald Trump nyerte meg a republikánusok elnökjelölését. Ennek ellenére a republikánus konvenció delegáltjai összeesküdnek, hogy megfosszák Trumpot a jelöléstől annak ellenére, hogy az emberek rá szavaztak. A republikánus politikai testület láthatóan nem hajlandó tudomásul venni a demokratikus eredményt. Az emberek választottak, de választásuk elfogadhatatlan a testület részére, akik megpróbálnak saját jelöltjükkel felcserélni az emberek jelöltjét.

Emlékszel Dominic Strauss-Kahn esetére?  A francia Strauss-Kahn volt az IMF vezetője, és a közvélemény kutatások eredménye szerint valószínűleg ő lett volna a következő Francia elnök. Valami olyasmit mondott, ami a görögök részére nagyon kedvező lett volna. Ez meglepte a bankárokat, akik arra gondoltak, ha megvalósítja elképzeléseit, akkor az megakadályozhatja Görögország, Portugália, Spanyolország és Olaszország kifosztását. Ekkor előállt a szálloda egyik takarítónője, aki azt állította, hogy Strauss-Kahn megerőszakolta. Letartoztatták, és nem engedték szabadlábra óvadék ellenére sem. Miután a rendőrség és az ügyészség hülyét csinált magából, szabadlábra helyezték, és ejtették a vádat, de a célt elérték. Strauss-Kahn lemondott az IMF vezetéséről és elbúcsúzhatott a francia elnökválasztástól. – Milyen érdekes, hogy most a nagy semmiből előállt egy nő, aki azt állítja, hogy 13 éves korában Trump megerőszakolta.

Gondolj bele, hogyan reagál a politikai testület a Brexit szavazásra. Képviselők azt nyilatkozzák, hogy a szavazás nem elfogadható, a Parlamentnek pedig joga, és kötelessége átlépni az emberek szaván.

Jelenleg Nyugaton az a nézet, hogy az emberek nem alkalmasak politikai döntéseket hozni. A Brexit ellenzők nézete egyértelmű, az angoloknak semmi közük ahhoz, hogy önrendelkezésüktől megfossza őket egy felelősségre nem vonható brüsszeli bizottság.

Martin Schultz, az EU parlament elnöke elég világosan kijelentette: „Annak megengedése, hogy a tömegek saját sorsukat eldöntsék, nem része az EU filozófiának.”

A nyugati média világossá tette, hogy ők sem fogadják el az emberek döntését. Szerintük a szavazás „rasszista” volt, ezért nem tekinthető legitimnek.

Washington nem szándékozik megengedni, hogy az angolok kilépjenek az Európai Unióból. Washington nem azért mesterkedett 60 éven át összeterelve az európaiakat egy kollektív felügyelet alá, hogy aztán a demokrácia ezt szétrombolja.

A Fed, valamint Wall Street-i szövetségesei, az alárendelt Bank of Japán, és az Európai Központi Bank, mint a Fed vazallusainak, lesz rá gondjuk, hogy az angol fontot és kintlevőségeiket shortolják. Az értékcsökkenést a hűségesen kiszolgáló szajha média meg fogja magyarázni a hibás angol szavazásra reagáló piaccal. Amennyiben megengedik, hogy Anglia kiváljon, a két évig tartó tárgyalásokat arra fogják felhasználni, hogy az Egyesült Királyságot olyan erősen kössék az Európai Unióhoz, hogy a kiválás csak névleges lehessen.

Akinek van egy kis esze, az nem hiszi el, hogy az európaiak boldogok amiért a NATO belehajszolja őket egy orosz konfliktusba. Ennek ellenére tiltakozásukra kormányaik nem reagálnak.

Vedd figyelembe a francia tiltakozást a szocialistának színlelt neoliberális kormányuk „munkavállalói törvény reform” bevezetésem ellen. Ez a „reform” lényegében el akarja venni azt, amit a franciák több évtizeden át tartó küzdelmükkel elértek, vagyis az alkalmazás stabilabbá és kevésbé bizonytalanná váljon, ami által csökkent a stressz és kellemesebbé vált az élet. Viszont a részvénytársaságok nagyobb profitot akarnak, és úgy gondolják, hogy az emberek biztonságát garantáló törvények, és előírások a nagyobb haszon útjában állnak. A neoliberális közgazdászok támogatják a munkavállalók jogainak a megnyirbálását arra hivatkozva, hogy a humánus társadalom okozza a munkanélküliséget. A neoliberális közgazdászok a folyamatot „a munkapiac felszabadításának” nevezik. Valóban felszabadítanak attól a reformtól, amit a franciáknak korábban sikerült elérni.

A francia állam természetesen a részvénytársaságok érdekeit képviselik, nem az emberekét.

A neoliberális közgazdászoknak és politikusoknak nincs lelkiismeret furdalása, amikor a francia életminőséget feláldozzák annak érdekében, hogy a multik nagyobb profitra tegyenek szert. De tegyük fel a kérdést, mi az értelme a globalizációnak, ha az eredmény az emberi sorsok rosszabbodása?

Nézzük Németországot! Washington háborúiból származó menekültek elözönlötték az országot, abból a háborúból, amit a stupid német kormány jóváhagyott. A németek ki lettek téve szexuális zaklatásnak és növekvő bűnözésnek, ez ellen tiltakoznak, de a kormányuk ezt nem hallja meg. A német kormány jobban aggódik a menekültekért, mint a német népért.

Nézzük a görögöket és a portugálokat, akiknek kormányai a népükre erőszakolja gazdasági ellehetetlenülésüket annak érdekében, hogy a külföldi bankok profitja felfuthasson. Ezek a kormányok a külföldi bankokkal törődnek, nem saját népükkel.

Lehetetlen másra gondolni, vajon mikor fognak az emberek rádöbbenni, csak egy újabb, guillotinnal felfegyverzett Francia Forradalom jelenti a végleges megoldást.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3308) Vasárnapi közös nevetés

Tibor bá fordítása online

 

Hogy ezek az oroszok, milyen hülyék!

Az oroszok nem csak hülyék, reménytelen idióták, és elképesztően tudatlanok. De miért?

Először is ez a szupererős, Novisok névre hallgató biofegyver senkit se képes megölni. Erre az oroszoknak rá kellett volna jönni. Ez az oka annak, hogy amikor megpróbálták megölni Skripalt (miután kiengedték a börtönből) ezt a Novisok mérget össze-vissza elterítették a környéken: utcai padon, kilincsen, parfümös üvegen. Ennek ellenére Skripal macskája és hörcsöge élve maradt. Ebből is látható, hogy ez a biofegyver mennyire használhatatlan.

Az ember feltételezné, hogy egy ilyen fiaskó után az oroszok ráébrednek, hogy a biofegyver használhatatlan. De nem. Ehhez túl ostobák. Ezért, elhatározták, hogy megmérgezik vele Navalnijt, a jól ismert másként gondolkodót. És megint nem sikerült. Élve maradt. Micsoda pancser munka.

Nem csak azt, hogy megint ezt a Novisokot alkalmazták (a német média szerint), de hagyták, hogy a Navalnijt szállító repülő, vészhelyzetre hivatkozva leszálljon, és a FSB semmit se tett az ellen, hogy a mentők a beteget kórházba szállítsák. Az FSB meg akart ölni egy embert, de nem akadályozta meg, hogy meghalhasson. Hát normálisak ezek?

Még ennél is rosszabb. A megvádolt orosz orvosok Navalnij-nak atropint adtak, pontosan azt a gyógyszert, amivel a német orvosok is kezelték. Lehetséges, hogy ezek az orvosok valójában CIA/BND ügynökök, akik megpróbálták Navalnij életét megmenteni.

Ezek az orosz FSB ügynökök olyan hülyék, hogy még arra se képesek, hogy megakadályozzák Navalnij Németországba szállítását, amikor köztudott, hogy az illető felfüggesztett börtönbüntetés alatt áll, és mint ilyen nem hagyhatja el az országot.

Ha tényleg meg akarták volna ölni, mindössze kellett volna neki adni egy káliumklorid injekciót, hogy megálljon a szíve. Vagy, mivel a célszemély diabetikus csak a vérének glükóz tartalmát kellett volna felvinni az egekbe, vagy levinni a pincébe. Bármelyik simán elvitte volna. Milyen egyszerű, de nem, ők ragaszkodtak ehhez a használhatatlan Novisokhoz.

Nyilvánvaló, hogy az oroszok nincsenek észnél. A biológiai kutató intézetük ellopja a COVID-19 vakcinát az angoloktól, és veszélyessé változtatják.  Hülyék! Nem igaz?

És akkor itt vannak ezek az orosz hekkerek (akiknek rendkívül alacsony az IQ-juk) képtelenek meghekkelni a DNC számítógépeit, hogy befolyásolják az 2016-os amerikai választásokat, úgy, hogy ne hagyják ott névjegyeiket. Ekkora hülyék legyenek!

Semmi kétség, az oroszok kimagaslóan stupidok, amire nincs másik példa az egész földtekén. Különösen agyatlanok a biztonsági emberek, biológusok és számítógép specialisták.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3307) Eddig mit tanultunk meg a koronavírussal kapcsolatban

Tibor bá’ fordítása online

 

Hivatalosan 6 hónapja jelentették be a COVID-19 pandémiát. Azóta néhány dolgot megtanultunk vele kapcsolatban. Mik ezek?

Hol arathat a pandémia?

A kezdetben reméltük, hogy minket elkerül, mert a kínaiaknál azért terjed, mert a piacokon szerzik be a fertőzött élelmiszereket, Az olaszoknál azért terjed, mert rokonok, barátok ölelkeznek, amikor találkoznak egymással. Szállodahajókon terjed, mert a büfékben torlódnak. Idősek otthonában azért terjed a fertőzés, mert ott krónikus betegek vannak. New Yorkban terjed, mert nagy a tömeg. Ma már tudjuk, hogy a fertőzés bárhol, bármikor megtörténhet.

Kik halnak meg?

Az első halottak aránytalanul az idősek köréből jöttek elő. Ma már tudjuk, hogy az előrehaladott életkor és a krónikus betegségek rizikótényezők, de a betegség megölhet fiatalt, egészséges embereket is. Megölhet felnőttet, tinédzsert, és gyerekeket egyaránt.

A fertőzött felületek nem a főveszély forrásai.

Az első időkben az egészségügyi szakemberek figyelmeztették az embereket, hogy gyakran és alaposan mossanak kezet, fertőtlenítsék a tárgyak felületeit, és ne érintsék meg az arcukat. Ezek az intézkedések ma is jónak mutatkoznak, de ma már tudjuk, hogy a tárgyak felülete nem a fő fertőzési források.

A vírus a levegőből támad

A kezdeti időben úgy gondolták, hogy az orron, szájon keresztül a levegőbe jutó apró fertőző cseppek igen gyorsan leesnek a földre. Ma már tudjuk, hogy igen apró, fertőzött részecskék hosszú ideig a levegőben maradnak és fertőznek, különösen zárt területeken.

Sokan fertőznek, holott nem betegek

Ezek az emberek szimptómák (tünetek) nélkül vannak közöttünk és légzésükkel, beszédükkel fertőzik a környezetüket. Mivel nem ismerjük fel őket, a legjobb védekezés, ha mindenki hord szájmaszkot.

A meleg és a napfény nem állítja meg a vírust

Az influenza egy szezonális, légúti betegség, ami télen van a csúcson. Ez adott reményt arra, hogy az új koronavírus is hasonlóan fog viselkedni. Mára kiderült, hogy a járvány nyáron, a napfény ellenére se lassul le. A vírus terjedését az emberek viselkedése befolyásolja.

A szájmaszk hasznos

A kezdetben úgy gondolták, hogy a szájmaszk nem állítja le az apró, vírust hordozó részecskéket. Ma már tudjuk, hogy a szájmaszk nagymértékben csökkenti a fertőzött egyéntől származó, fertőző anyag kiáramlását beszéde közben. Valamint a maszkot viselőt is védi, nem tökéletesen, de eléggé ahhoz, hogy a betegség terjedését csökkentse.

Rasszizmus?

A COVID-19 jobban fertőzi a Szines bőrűeket, de nem genetikai alapon, hanem azért, mert a színes bőrű emberek életkörülményei jobban kedvezek a fertőzés terjedésének.

A miszinforfmáció gyilkol

A nem megfelelő információszolgáltatás miatt a különböző félretájékoztatások keringenek a világhálón és az emberek között. Ezekre jellemző, hogy a veszély létezését vagy tagadják, vagy lekicsinyítik. A lehetséges védekezések elhagyása, vagy elhanyagolása életekbe kerülhet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3306) Ápolóként egy brit kórházban

Átvéve a hataratkelo.blog.hu honlapról

Ebben az információ szegény világban jól jön egy szavahihető, részleges beszámoló. Ezért vettem át a posztot a hataratkelo.blog.hu honlapról, és egyúttal köszönetet mondunk a szerzőnek.

szeptember 09. 06:33

Az ápolói szakma talán soha nem volt olyan nehéz, mint idén, amikor tavasz óta a Covid-19 járvánnyal is meg kellett küzdeniük a kórházakban dolgozóknak. Közéjük tartozik Muscari is, aki egy brit vidéki kórházban csinálta végig a járvány eddigi részét.

„Jó régen jelentkeztem már, de most különleges helyzet van. Nagy-Britannia az elsők között van a világon a fertőzések és a halálozások számát tekintve is, ami nagyon szomorú, mert hogy én is itt élek. Számunkra nagyon gyorsan valósággá vált az, amit az otthoniak leginkább csak a tévéből ismernek.

Tavaly óta kórházi ápolóként dolgozom. Mikor először megjelent a vírus az országban, akkor már tudtam, hogy hamarosan közelebbi ismeretséget kötök vele, főleg, hogy egy akut osztályon dolgozom.

Először március közepén jelentek meg a Covidos betegek nagyobb számban nálunk. Mivel sem rendes tesztelés nem volt, sem normális ppe (personal protective equipment, azaz védőfelszerelés) útmutatás, így hamarosan elkezdett a személyzet is megfertőződni. Én március végén estem ágynak, végül két héttel és közepes erősségű tünetekkel megúsztam.

Pontosan tudom, hogyan kaptam el és azt is, hogy szerencsére ma már ennek nagyon kicsi lenne az esélye. Március végén még csak nagyon kevés tesztet végeztek.

Az idős bácsi és a fertőzés

Volt egy betegünk, egy 95 éves demens bácsi, akit valami teljesen más probléma miatt hoztak be. Egy hatágyas kórteremben feküdt, elég sok gondoskodást igényelt, mert nagyon zavart volt, állandóan ki akart mászni az ágyból, levetkőzött stb, szóval állandóan ott voltunk mellette. Köhögött is egy idő után, de hát az idős emberek sokszor köhögnek.

Aztán csináltak neki egy mellkasröntgent, itt lett gyanús, de akkor már kb. 4-5 napja bent feküdt. Ekkor teszteltük és azonnal elkülönítettük. Akkoriban még több napot kellett várni az eredményre. Jól emlékszem, vasárnap volt, mentem dolgozni, a műszakátadáson pedig jött az eredmény, hogy a bácsi pozitív.

Egyből tudtam, hogy ha most nem kaptam el, akkor sosem fogom. Aznap délután már köhögtem, ilyen furcsa irritáló érzés volt a torkomban, sose éreztem ilyet azelőtt. Éjjel már lázas voltam, tudtam, hogy nincs mese, ez az.

Később jött a borzasztó köhögés, egy mondatot nem tudtam végigmondani, mert állandóan köhögésbe fulladt a beszédem. Olyan érzésem volt, mintha valaki ült volna a mellkasomon, és ezért nem tudtam rendesen lélegezni. Olyan gyenge voltam, hogy nem tudtam egyedül kimenni vécére. Alig volt étvágyam.

Velem együtt kb. 5-6 kollégám lett beteg szinte egyszerre, mi mind ettől a bácsitól kaptuk el. Sose fogom elfelejteni a nevét. Végül viszont, hihetetlen módon a bácsi túlélte!

Aimee esete

A többi kollégám, orvosok, nővérek nagy része is végül előbb-utóbb elkapta. Van, aki tünet nélkül megúszta, és van, aki 3 hétig volt lélegeztetőn. A kettő között pedig egy csomó átmenet.

Az a szokás alakult ki, hogy amikor egy egészségügyi dolgozó elhagyhatja az intenzívet, akkor a többiek sort állnak a folyosón és tapsolnak, ahogy tolják ki. Több ilyen videót is láttam belső csoportos chateken, de a Facebookon is.

A legszomorúbb azonban eset Aimee-é, aki mindössze 39 éves volt, nővérként dolgozott a szomszédos osztályon. Ő sajnos nem tudta legyőzni a vírust.

Épp a minap tartottak neki egy megemlékezést a kórház udvarán, ahol angol szokások szerint kapott egy padot, amin rajta áll a neve. Akik itt élnek, szerintem hallottak róla, mert a képe bejárta az egész brit sajtót. Azóta összesen több mint 300 NHS dolgozót ragadott magával a vírus.

A legrosszabb pillanatok azok voltak, amikor a saját közvetlen kollégámat kellett ápolnom. Azt az érzést nem kívánom senkinek, bizony nem bírtam ki sírás nélkül, hogy olyan állapotban láttam őt. Nem sokkal azelőtt együtt dolgoztunk, most pedig csak járókerettel tudott lábra állni, mert az intenzíven töltött 3 hét alatt nagyon legyengült.

Munka a sűrűjében

Azt, hogy az elején mennyire ki voltunk téve a vírusnak mi se jelzi jobban, mint az, hogy előfordult, hogy az intenzíven fekvő emberek fele egészségügyi dolgozó volt. Aimee-n kívül egy közeli kisváros háziorvosa és még egy másik egészségügy dolgozó is meghalt nálunk.

Csak hogy érzékeltessem, hogy mekkora volumenű volt a dolog. Kis vidéki kórház vagyunk. Március és május között 3 teljes osztályon voltak covidos betegek, ez kb. 50-60 ágyat jelent. Plusz az eredetileg 9 ágyas intenzívet háromszorosra bővítették, jelenleg már ez valamivel kevesebb.

Dolgoztam egy párszor a sűrűjében, ezeken a covidos osztályokon. Nem könnyű hosszú ujjú, teljesen zárt műanyag „köpenyben” , FFP3 maszkban, plexipajzzsal a fejemen több órán át tevékenykedni, általában szakad az emberről a víz.

Az ilyen speciális kórtermek ajtaja mindig zárva van, kivinni szinte semmit nem lehet, csak mint veszélyes hulladék. Ezért például a járóképes betegek sem mehetnek ki se vécére, se mosakodni, meg sehova, mindent bent kell elintézni.

Üveges ásványvizet kapnak, papírtányért, műanyag poharakat és evőeszközöket, ami utána mind megy a kukába. Sokan voltak közülük olyan készüléken, ami egy szorosan illeszkedő maszkon keresztül, nagy nyomással „pumpálja” be az oxigént a beteg tüdejébe.

Ez borzasztó kényelmetlen, zajos, és a kommunikációt és az evést, ivást is megnehezíti. Akit lehetett, azt időnként a hasára fordítottunk, ez valami miatt pozitívan hat. A szerencsésebbek csak sima oxigént kaptak, a filmekből is jól ismert műanyag csövön keresztül.

A helyzet most

Mára már sokkal jobb a helyzet, jelenleg egyetlen covidos beteg sincs a kórházban, közben minden beteget 3 naponta tesztelünk. Minket is tesztelnek időről időre. Azóta sokat szigorodtak a védőfelszerelés használatának szabályai, a maszkviselés, stb., van is elég mindenből, így mindenki nagyobb biztonságban van.

Reméljük, ez a második hullám kevésbé lesz súlyos, eddig úgy tűnik, hogy így lesz. Lehet, hogy a vírus gyengül, ezen kívül most sokkal inkább a fiatalok fertőződnek meg, akik enyhébb tünetekkel megússzák, ráadásul szerintem azok, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak, már jobban vigyáznak magukra.

Mindenesetre fel vagyunk készülve rá, ha ismét nagy számban kerülnének kórházba a vírus által megbetegített emberek. Véleményem szerint sokkal jobban, mint a tavasszal.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3305) A járvány tanulsága

Tibor bá’ online

 

Ahogy ezt Fukushimánál tapasztalhattuk, a COVID-19 kitörésénél a felkészülés és a kommunikáció elhanyagolhatósága előre látható volt. A csekélyke hivatalos kommunikációból fakadó gyenge társadalmi, gazdasági hatások megelőzhetők lettek volna.

Az ismeretlentől való félelem egy normális emberi reakció. A radioaktív sugárzás, és a vírus láthatatlan veszélyt jelentenek, ami csak fokozza az izgalmakat. Az emberek nagy része nem tudja eldönteni, hogy kapcsolatba kerültek-e bármelyikkel, ezért szakemberre, érzékelő eszközökre, kormányértesítésre, és ezeket közlő médiára van szüksége. Amennyiben a kormány és a média nem nyújt egyértelmű, érthető, és hihető magyarázatot, méghozzá késlekedés nélkül, akkor a bizalmatlanság és az álhírek könnyen megjelenek és terjednek.

2011-es Fukushimai katasztrófa tanulságai: A katasztrófa első napjaiban a japán kormány viselkedése meghatározta, hogy az állampolgárok később megbíztak-e kormányuk közleményeiben. A katasztrófa méreteinek nyilvánosságra hozatala közben a kormányról nem derült ki, hogy megbízható információkkal álltak volna elő. A média nem viselkedett megbízhatóan a sugárzás terjedésével és hatásaival kapcsolatban. Ezért a kormány és a média napokon belül elvesztették az állampolgárok bizalmát, és ez a mai napig nem változott meg.

A fentiekből nyert tapasztalatnak jó leckének kellett volna lenni a COVID-19 megjelenése után, de ez nem következett be. Helyette a Fukushima esete megismétlődött, aminek első jele a Diamond Princes szálloda hajóval kapcsolatban láttak napvilágot.

Fukushima arra tanított meg bennünket, hogy az információ hiány felfokozza a reménytelenség és az elhagyatottság érzetét, aminek következménye, hogy az emberek a legvadabb rémhírekre is fogékonyakká válnak. Ez megjósolható volt a koronavírus esetében is, aminek egyenes következménye a pánik keltés. Japánban a média felkapta a hírt, hogy a kézfertőtlenítők hatékonyak, erre a kézfertőtlenítőket percek alatt felvásárolták. Vécépapírokat örült tempóban vásárolták fel a teljes nyugati világban. Ehhez hasonlóan volt tömeges felvásárlás rizs, tej, és benzin esetében is. Teljesen feleslegesen. A megbízható információk hiányában az összeesküvés elméletek futótűzként terjedtek.

Mindez a kormányok felelőtlen viselkedésének köszönhető, akik a látszat szerint soha, semmiből se tanulnak. Nem csoda, hogy megbízható, hiteles információk hiányában a társadalom két részre szakad, a vírustól tartó és a vírust semmibe vevők táborára, ami megnehezíti a vírus elleni hatékony védekezést.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3304) Profit az isten

Tibor bá’ online

 

Mára az ország lakosságának jelentős része „visszasírja” a kádári éveket, és nem ok nélkül. 1990 előtt a Nyugatra úgy tekintettünk, mint a Kánaánra, ahol kolbászból van a kerítés. Ez egy darabig fenntartható volt, amikor kiderült, hogy egy kétütemű gépkocsira nem kell várni 5 évet. Egy hipermarket látogatásért nem kell kimenni Bécsbe. És persze a határokat át lehet lépni mindenfajta megkötés nélkül. De aztán szép lassan kiderült, hogy ennek meg van az ára.

Nem fogok, mert nem tudok mindenre kitérni, de bizonyos aspektus mentén végig fésülhetjük a tájat. A tulajdonviszonyok rendeződése után (privatizálás!) a termelő egységek elsődleges (és utolsó) szempontja a profit előállítás volt. A dolgozók rendelkezésére álló vállalati üdülők ebbe a törekvésbe nem fértek bele. Simán elhanyagolták őket. Rendszerré vált, hogy ami nem hozott profitot, azt ott hagyták, mint kutya a szarát. Ragyogó példa erre a Szúnyog-sziget, a Római-part egyes részei, a Népliget, kis befogadóképességű mozik, hogy csak néhányat említsek.

Míg régebbi időkben a földesúrnak, majd a gyártulajdonosoknak gondjuk volt arra, hogy parasztjaik, munkásaik alacsony szintű megélhetésén kívül még utódokat is tudjanak nevelni, akik majd idővel átveszik a szülők szerepeit. Erre ma már a Tőke nem figyel, helyette emigránsokban látja a leendő munkáskezeket, illetve a termelést átteszi olcsó munkáskezekkel bőségesen ellátott országokba. Semmi se számít, csak a profit.

Hol vannak már az államilag szubvencionált kultúrtermékek: könyvek, lemezek, mozik, színházak, sportesemények, sportolási lehetőségek, üdültetések. Sehol! Helyette van 27 százalék ÁFA, de cserébe megkaptuk a lehetőséget, hogy vállalkozhatunk, és elhagyhatjuk az országot, na meg 4 évente szavazhatunk. Megszavazhatjuk, hogy kik lophatják ki a szemünket, mert a politika is profitál.

És akkor most megérkeztünk a Covid-19-hez. Kiderült, hogy a profit (lopás) az emberéletnél is fontosabb.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3303) Kedves blogtársak

Tibor bá’ online

 

Megosztanék veletek egy történetet, ami sajnos nem elképzelt sztorin alapul, hanem maga a 2020 őszének húsba maróan magyar valósága.

Történt, hogy egy munkahelyen Józsi a főnökeivel egy közös beszélgetésen vett részt.
Nem igazán volt senkinek érkezése arra, hogy maszkot viseljen, vagy távolságot tartson, mert hát a cégbe a Korona csak sörként, esetleg cukorként, legrosszabb esetben Orbán szobrán fejdíszként kerülhet az állami cég irodájába, egy nem létező vírus nem létező megbetegítéseként biztosan nem.
Törvényt nem sértett senki, mert lazítás van, meg együgyű ajánlások, felelősségre senki sem vonható (és ez holt komoly)!

Egy hét múlva Józsink torka kaparni kezdett. Biztos valami nyár végi szarság, vagy a légkondi miatt van… De a 3. napon Józsi nem érezte kedvenc sodort szivarkájának ízét és illatát, meg köhécselt is kicsit (biztos a bagó). De Józsinak családja volt, az asszony pedig addig rágta a fülét, amíg el nem végeztetett egy PCR tesztet, amelynek költségét az állam a felelőtlen külföldre utazgatók egy részétől átvállalta (Józsinak a teszt ingyenes volt, sőt mind a kettő, bizony). A feleségnek már fizetnie kellett volna, ő ugyanis nem csókos hivatalnok, csak egy takarítónő, aki vigyázott volna jobban magára. Józsink pozitív lett mindkét teszten, amit főnökének azonnal jelentett. A főnök ideges lett, majd felrobbant, amikor megtudta, hogy Józsi 2 hétre kiesik a munkából. Bassza meg, minek teszteltetted magad Te hülye! –mondta számon kérőn. A hivatal malmai őrölni kezdtek. Az illetékes Kormányhivatalban dolgozó alkalmazottak megkezdték a kontaktus kutatást, és szépen, nyugodtan, névsorban végig hívogatták a Józsival közösen kokettáló munkatársakat, a titkárnőt, és a családot. Utóbbit a végére hagyták, elvégre egy kontaktus kutatásban hova megy a potenciálisan fertőzött feleség és a gyerekek, az a legmellékesebb szempont. Olyan gyors reagálású törzsként működött ez a kis hamarjában verbuvált szakhivatali csoport, hogy a szomszédos irodaházban tevékenykedő ironman-ek telefonos felkutatása 2 napot vett igénybe.

Míg Annát rögtön elérték és bekaranténozták telefonon, Róberthez csak másnap jutottak el. Anna már aznap nem mehetett sehová, de Robi még nyugodtan lófrálhatott terjeszteni a kórt, a karantén csak a másnapi eléréstől élt. A főnököt érdekes módon nem karanténozták, és titkon figyeltek arra is, hogy legyen, aki dolgozni mehet, mert a leállás az nem lehet eredménye a folyamatnak, hiszen a nagyvezér kiadta, az országnak működnie kell. Berci, akit szintén karanténoztak, meg szerette volna tudni, valóban megbetegítették-e. Erre csak saját zsebébe nyúlva lenne lehetősége, amivel inkább nem élt, mert, ha kiderül, hogy pozitív, ő és sokan mások is kiesnek a munkából. Ki vállalná fel, hogy jó szándéka miatt még szidják is?
Most jön a legszebb rész: A karanténba kényszerített munkatársak csak 60% táppénzt kaphatnak. Mintha az ő hibájuk lenne, hogy a munkahelyen teljesítve potenciális fertőzötté, így fertőzővé tették őket… Aki meg elindíthatta az egészet, mivel nála bebizonyosodott a pozitív fertőzöttség 100% térítést kaphat. De a legszebb, hogy míg például Annát karanténba helyezték a bölcs és felelősségteljes munkát végző telefonos hivatalnokok, addig Anna férje és gyermekei szabadon tevékenykedhettek. Hiába mondta szegény, hogy egy fürdőszobát használnak, s nem tudnak 2 szobás lakásukban teljesen elkülönülni, az operatív O1G-t ez hidegen hagyta. Másnap a férje tanárként dolgozni indult, gyermekei pedig szintén egy másik iskolába. A többit rád bízom kedves olvasó, azért az talán mindenkinek nyilvánvaló, hogy sok náthás ember lesz majd ebből pár hét leforgása alatt.

Apropó, majd elfelejtettem, a gyerekeket az iskolaigazgató másnap szó szerint kidobta, hogy a facebook-ról értesült a történtekről, két negatív teszt nélkül be nem tehetik a lábukat az iskolába! Az ikrek kíséretével megbízott egyetlen mozgósítható személy, a kedves mama hiába győzködte a mogorva igazgatót, hogy lányának a telefonos hivatalnok néni kiemelte, iskolába kell menniük, végül inkább hazavitte őket, hogy biztosan az egész család együtt legyen, amikor a vírusnak terjeszkedni támad kedve. Majd később kiderítik, miért sérthet törvényt az igazgató, aki egyébként teljesen logikus döntést próbált hozni vesztére…

Közben a telefonálgató kényszerpihenőn tengődő munkatársak megbeszélték, hogy micsoda igazságtalanság, miszerint Bella nem került karanténba, mert O1G ügyintézőnő kérdésére megszokásból hazugsággal válaszolt, természetesen 5m távolságot tartottam és 2 maszk is volt rajtam. Ő bemondásra nem veszélyes a társadalom számára Magyarországon, hiszen ez egy ilyen ország, a focikupáig következmények nélkül működhet, aztán majd meglátjuk.

Még egy érdekesség a végére. Az értekezleten ott volt Alfonz is, aki maszkot viselt, csendben volt, a járványügy szempontjából mintapolgár. Arról viszont elfelejtett szólni, hogy előtte 3 nappal a háziorvos betegszabadságra küldte egy csúnya hasmenés miatt. A doki szerint csak egy kalicivírus, szóra sem érdemes!

A lényeg a lényeg, ezzel a mentalitással nem csak az USA legbalfaszabb államai után kullogunk majd, hanem felül fogjuk múlni azokat úgy, mint a kinek van nagyobb, hájasabb segge projektben! Európa egyik legsikeresebb országa valójában csak szerencsés volt, ennek forgandóságára pedig hamarosan minden magyar ember rá fog eszmélni. Kinek van igaza? A Fidesznek, vagy az MSZP-nek? Az USA-nak, vagy Kínának? A németeknek, vagy az oroszoknak? A vírushívőknek, vagy a vírustagadóknak? A tököm tudja! Különben is, nem mindegy? Ennyi hülye között ugyanis teljesen mindegy, hogy kinek van igaza! A végeredményen nem változtat.

S majd elfelejtettem a csattanót:
Robi kérte a tesztet! Mire lejárt a karantén, közölték vele, hogy így már semmi értelme, sajnálják, hogy a rendkívüli leterheltség miatt időben nem jutott sorra. Mire újra dolgozni mehetett, aznap autó érkezett kapujához, és kitették kapujára a piros cetlit, amit azonnal le is téphetett, hogy a kukába dobja. Nagyjából ennyit ér az egész társaság, akik az életünket vigyázzák. Ideje lenne kidobni őket is! Nem?
Ha keresni próbálod a háziorvosodat, majd ne lepődj meg, ha nem veszi fel a telefont. Ki nem mehetsz, nem boríthatod rá az asztalt, mert karanténban vagy. Fel nem tudod hívni, segítségre ne számíts, teljesen magad maradsz! Átgondoltad ezt? Mert ez most nem a tavaszi kicsit otthon maradunk történet lesz… S garantálható, hogy a gazdaságnak sem fog kedvezni, mert a legdillettánsabb lépés, amit ez az agonizáló, dekadens világ kiokádhatott magából. Szóval kedveseim, tegyétek fel a szájkosarat, vagy tanuljatok meg hazudni, mint a vízfolyás, mert itt csak így lehet „koronás királlyá” változni!

Nyugodalmas napokat kívánok!
Üdv.: Anonymustól

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3302) Dollár

Tibor bá’ fordítása online

 

Utálom, hogy ezt kell mondanom, de valami fel fogja váltani a dollárt – állítja Jim Rogers befektető – a $ évszázadon át tartó uralkodása a végéhez ért.

A dollár hamarosan elveszíti világ tartalék valuta szerepét, állítja Jim Rogers, a jeles befektető, miután jelentés érkezett arról, hogy Kína tervbe vette az amerikai államkötvényének jelentős részétől való megszabadulást.

Az USA nemzeti tartozása meghaladja a 26,5 billió dollárt, amivel „minden idők legnagyobb adós a világon, és minden nap egyre több és több lesz az adóssága.” állítja Rogers, és hozzáteszi „az ország valutája ennek megfizeti az árát. ”Hagyományosan a dollár volt a legstabilabb valuta a világban, de a dolgok változnak.” Majd rámutatott arra, hogy mi volt a sorsa a holland Guldennek, majd az angol Fontnak, amelyek a korábbi évszázadok alatt a legmegbízhatóbb valutának számítottak.

Amerikai vagyok, ezért nem igazán szeretem ezeket megjegyezni, de félek attól, hogy a dollár majd egy évszázadon át tartó uralmának a végére ért, és valami más fog a helyére lépni.

A dollár mutathat még némi erőt a jövő évben a Black Lives Matter tiltakozás okozta felfordulás, és a novemberi választások után. De valószínűleg az lesz az utolsó dobása. Állítja Rogers.

A tapasztalt befektető véleményének hangoztatása azt követően történt, hogy a Kína állami tulajdonban lévő újsága a Global Times-ban egy helyi csúcs szakértő jelezte, hogy Bejing nagy valószínűséggel 20 százalékkal csökkenteni fogja amerikai kötvény állományát, 1000 milliárd dollárról 800 milliárdra, a jelenlegi politikai feszültségben. Azonban az se lehetetlen, hogy Kína az összes amerikai kötvényét piacra dobja, olyan szélsőséges esetben, mint egy katonai konfliktus.

Amennyiben Bejing valóban piacra dobja a birtokában lévő amerikai kötvények egy ötödét, az „nyomást gyakorol az amerikai alapkamat mértékére” gondolja Rogers.

„Az alapkamatnak emelkedni kell,” ezért a kínai nézet szerint „ez egy okos gazdasági és beruházási lépés, de politikainak is jó” állítja a beruházó, aki üzlettársa Soros Györgynek a Quantum és Soros alap menedzselésében.

A kötvények piacra dobása segíteni fogja a kínai hatóságokat a Juan erősítésében. „Ha eladják az amerikai tartozást, akkor dollárt árusítanak, azért saját valutájuk erősödik”, ami néhány hete már történik. Mutatott rá Rogers.

Más országokhoz hasonlóan Kína hajlandó megszabadulni az amerikai tartozásoktól az amerikai valuta zűrzavara és a Trump adminisztráció kemény külpolitikája miatt.

Ha Washington megharagszik, szankciókat vet ki rád. Ez mindenkinek fájdalmas. Ezért a kínaiak, az oroszok, az indiaiak, a brazilok, és más országok elkezdtek keresni egy dollárt helyettesítő, alternatív valutát.

Bejing, mint a föld második legnagyobb amerikai kötvény tulajdonosa, által végrehajtandó tervek „az USA részére nem jók” de annak van esély, hogy Washington a veszélyt nem veszi elég komolyan. Állítja Rogers.

Tudod, Trump úgy gondolja, hogy ő a világon mindenkinél okosabb, ezért azt tesznek, amit akarnak, és arra gondolnak „nem kell idegeskedni, itt Washingtonban mi mindent megoldunk.”

A Morgan Stanley legújabb előrejelzése szerint, Bejing célja egy évtizeden belül a Juan nagyobb nemzetközi szerep vállalása, mint a föld harmadik legnagyobb tartalék valutája, ami 2030-ra az említett tartalék 5-10 százaléka lehet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3301) Nukleáris háború

Tibor bá’ fordítása online

 

Minden idők legnagyobbja, az úgynevezett Cár (nukleáris) bomba 1961-es  robbantásának titkos videó felvételét az oroszok közelmúltban nyilvánosságra hozták.

A robbanás 1500-szor volt nagyobb, mint a hirosimai és nagaszaki bombák együttes ereje, illetve tízszer volt több mint a II. világháború alatt, az összes harcoló egységek által felrobbantott töltetek ereje. A robbanás gombafelhője 75 km magasra szállt fel. A felhő szélessége 106 km volt, ereje pedig 50 megatonna. Az akkor ismert technológiával el tudták volna rendezni úgy, hogy az ereje kétszer nagyobb legyen (nem tették).

A videótól eláll az ember lélegzete, mert arra emlékeztet, hogy ezzel a borzalommal kell együtt élnünk generációk óta, és az egyetlen ok, amiért még mindig élünk csupán szerencse dolga. Nem egyszer, nem kétszer, hanem sokkal többször centikre álltunk a nukleáris háború kitörésétől a hidegháború évei alatt, félreértések, technikai hibák miatt, és a végeredmény könnyen lehetett volna az ellenkező.

Most pedig Amerika gyors tempóban megy egy új hidegháború felé nem egy, hanem két nukleáris fegyverekkel rendelkező országgal szembe. Miközben egy háború kimenetele egyetlen jottányival se lett biztonságosabb. Az emberek azt hiszik, hogy a nukleáris fegyverekkel rendelkező országokban egy embernek van az ujja a piros gombon. Valójában a Világon sok ezer ember van abban a helyzetben, hogy beindítson egy nukleáris háborút összezavarodás, elvétett kommunikáció, vagy egyéb előre nem látott lehetőség miatt.

A nukleáris katasztrófapolitikának számtalan apró részlete van, amelyek mindegyike félresikerülhet. Ezek ellenőrzés alatt tartása szinte lehetetlen.

Az Earth’s Future című folyóiratban, 2014-ben megjelent jelentés szerint mindössze 100 nukleáris töltet felrobbantására lenne szükség, hogy 5 Terra gramm korom kerüljön a Föld sztratoszférájába, ott lebegve évtizedeken át, meggátolva a napsugárzás Földre érését, lehetetlenné téve a növények fotó szintézisét. Ebből kifolyólag a Föld minden élőlénye éhen halna, amennyiben előtte nem halt bele radioaktív sugárzásba. Ez mellett Kínának néhány száz töltete van, Oroszországnak és az Egyesült Államoknak több ezer.

Nagy bajban vagyunk, csak nem tudunk róla, mert a szajha média nem beszél róla. Legalább akkora bajban vagyunk, mint 1961-ben voltunk, és csak azért érezzük magunkat biztonságosabban, mert az elmúlt hidegháborúból jól jöttünk ki.

Sőt, nagyobb bajban vagyunk, mert az Egyesült Államok hanyatlóban van, miközben Kína egy olyan világrend felé lavíroz, ahol az amerikai dollár, vagy az amerikai hegemónia nem dominál. A valóság az, hogy fejjel megyünk Washingtoni ortodox értékelésébe, vagyis, hogy az egypólusú dominanciát minden áron fenn kell tartani. Az elkerülhetetlen trónfosztás soha nem következhet be.

A sarokba szorított vadállat veszélyes, különösen akkor, ha éles körmei, és szemfogai vannak. Egy haldokló birodalom veszélyes, különösen, ha nukleáris fegyverei vannak.

Ennek a figyelembevételével, szeretnék előállni egy gondolat kísérlettel:

Képzeld el, hogy érzékelsz egy hatalmas robbanást, odalépsz az ablakoz, és látsz a távolban egy növekedő gombafelhőt.

Tényleg, próbáld elképzelni, hogy fog az kinézni.

Tényleg, tedd magad ebbe a helyzetbe és menj végig a következő kérdéseken:

Mit érzel?

Mire gondolsz legelőször?

Mit érzel a szeretteiddel kapcsolatban?

Kielégít-e az hogy az utóbbi időben mennyi időt töltöttél velük?

Meg vagy elégedve azzal, ahogy bántál velük?

Kielégít-e a korábbi életed?

Egyetértesz azzal, hogy értékítéleted egyezik az elvárásokkal?

Az elmúlt hónapok alatt az összes idődet és mentális energiádat ideális módon használtad-e fel?

Az összes idődet és mentális energiádat úgy használtad-e fel, mintha tudtad volna, hogy egy nukleáris háború bármely pillanatban kitörhet?

Mert (és ez a gondolat kísérlet vége) egy nukleáris háború bármely pillanatban kitörhet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

(3300) Nos, kinek lehet hinni?

Tibor bá’ online

 

Az orosz ellenzéki pasit (Navalnijt), Putyin megmérgezte. Rosszul lett az orosz belföldi járaton, kényszerleszállás, kórház, majdnem meghalt, de mégse. A helyi orvosok megállapították, hogy súlyos anyagcserezavar állt elő. Az orosz ellenzékiek és a feleség egy szót se hitt el, a fél hullát elrepítették egy készséges német kórházba, ahol megállapították a mérgezést. Mivel? Az oroszok titkos és extra halálos, Novicsok névre hallgató idegmérgével. Ezt a Kremlin szószólója cáfolja, és hozzáteszi, hogy a nyilvánosságra hozással napokig vártak, hogy már ne lehessen semmit se kimutatni Navalnij vérében. Viszont az omszki kórházban a vérmintát eltették, amit egy független labornak a rendelkezésére hajlandó bocsátani.

Egy tipikusan olyan eset, amit mindenki a korábbi meggyőződésének megfelelően értékel és hisz el. De hogy lehet megtudni az igazságot?

Csak egyféleképpen. Logikával. Az első bökkenő, ha valóban a német kórház által állított extra halálos mérget használták, akkor Navalnij miért nem halt meg. Feltételezve, hogy a mérgezést „szakember” végezte? Ha a feltételezett mérgezés mögött Putyin áll, akkor miért engedte az eszméletlen beteget Németországba vinni? A németek az eredményhirdetéssel miért vártak napokat? A feleség miért egy német katonai kórházba vitette a férjét, miért nem egy független svájci klinikára? Végül Novalnij egy ”valaki” testőrökkel, titkárral, stb., van körülvéve. Hogy lehet megmérgezni? De ha megmérgezték, az orosz szakértők szerint a körülötte tevő-vevő más személyekre is hat az ideggáz, aminek semmi jele nem volt. Állítólag a repülőtér büféjében ivott valamit. Ki adta az italt? Azt nem lehet kihallgatni? Miért nem nyomoz az orosz hatóság? Aztán Putyin éppen most tette lehetővé, hogy élete végéig ő legyen a főnök. Miért kellene eltenni láb alól egy ellenzékit?

Nos, e kérdések ismeretében, neked mi a véleményed, hol van az igazság?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3299) A koronavírus miért veszélyesebb a férfiakra

A cikk magyar fordítását E-mailben elküldöm a támogatóknak

 

Why Does the Coronavirus Hit Men Harder? A New Clue

Women produce a more powerful immune response than do men, a new study finds.

By Apoorva Mandavilli

The coronavirus may infect anyone, young or old, but older men are up to twice as likely to become severely sick and to die as women of the same age.

Why? The first study to look at immune response to the coronavirus by sex has turned up a clue: Men produce a weaker immune response to the virus than do women, the researchers concluded.

The findings, published on Wednesday in Nature, suggest that men, particularly those over age 60, may need to depend more on vaccines to protect against the infection.

“Natural infection is clearly failing” to spark adequate immune responses in men, said Akiko Iwasaki, an immunologist at Yale University who led the work.

The results are consistent with what’s known about sex differences following various challenges to the immune system.

Women mount faster and stronger immune responses, perhaps because their bodies are rigged to fight pathogens that threaten unborn or newborn children.

But over time, an immune system in a constant state of high alert can be harmful. Most autoimmune diseases — characterized by an overly strong immune response — are much more prevalent in women than in men, for example.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3298) A mobiltelefon rákot okoz

Tibor bá’ fordítása online

 

Amitől többen féltek, az újabban bebizonyosodott, hogy igaz. A mobiltelefonoknál alkalmazott elektromágneses sugárzás rákot okoz.

Az Amerikai Toxikológiai Program keretei között, két és fél éven át végzett, 25 millió dollárt felemésztő tanulmány kiderítette, hogy a mobiltelefonoknál alkalmazott elektromágneses sugárzásnak kitett hím patkányoknál bekövetkezett két fajta rák kifejlődése. A patkányokat ér sugárzási dózis megközelítőleg azonos volt azzal, amit a mobiltelefont használók kapnak.

A kísérletet végzők állítják, hogy ez messze a legóvatosabban végzett eljárás. Természetesen emberek esetében még sok munka van hátra, de maga a tény, hogy a patkányok rákot kaptak, egy igen fontos esemény, mert komoly aggodalomra ad okot.

Az eredmények azt mutatják, hogy minél nagyobb sugárdózist kaptak a patkányok annál gyakoribb volt az agyvelőt megtámadó gliomász és a szívet megtámadó svannomasz. Miközben a kontrol csoportba tartozó patkányok közül egynél se fejlődött ki a rák.

Most már csak az marad hátra, hogy megfigyeljük, a kísérleti eredmények fényében milyen intézkedésekre kerül sor.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3297) Tovább élsz, ha zöld övezetben laksz

Tibor bá’ fordítása online

 

100.000 nő megfigyelésére épült tanulmány, amit 1976 óta folytatnak, minden második évben összegyűjtik az adatokat, ami egyértelműen kihozta, hogy azok, akik zöld övezetben laknak 12 százalékkal élnek tovább, mint azok, akik nem. Sőt, minél „zöldebb” az adott övezet, annál jobban érvényesül ez a hatás. Most már csak az lenne a kérdés, hogy miért?

Erre a kérdésre ott lapul a válasz, ahol a halálokokat vizsgálták.

41 százalékkal volt kisebb a vesekárosodási halálok. 34 százalékkal kisebb a légúti megbetegedés okozta halál. Végül 13 százalékkal a rák. Viszont a zöld övezet nem hatott ki kedvezően a szív-érrendszeri betegségekre, a diabéteszre, és a különböző fertőzésekre.

Külön ki kell térni arra mennyire volt zöld a „zöld övezet”. Erre szolgált a tanulmányban résztvevők postra kódja, amit Google Earth segítségével egyedenként leellenőriztek, és lakcímváltozás esetén törölték a részvételt. Vagyis a zöld övezetet nagyon szigorúan vették. Ennek módja a műholdképek színelemzése volt, amivel a lakóhelytől számított 250 méteres körzetben elemezték a klorofil sűrűséget, de figyelembe vették a 1250 méteres rádiuszt is, feltételezve a napi 10-15 perces sétát.

Végül arra a következtetésre jutottak, hogy az élettartam meghosszabbításnál szerepe volt a mentális higiéniának, a társadalmi és fizikai aktivitásnak, a csökkent légszennyezésnek.

Arra viszont beismerten további vizsgálódásra van szükség, hogy meg tudják állapítani, a növények mi módon hatnak a mentális higiéniára. Valamint, mi az oka annak, hogy a zöld övezetben élők társadalmi aktivitása nagyobb?

Azt eddig is tudtuk, hogy esztétikus zöld övezetben kellemes lakni, de hogy ez kihat az élet hosszára is, az meglepő. Különben a 12 százalék extra élet például azt jelenti, hogy 70 helyett 78,5 év.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3296) Gyermekkori memória

Tibor bá’ fordítása online

 

Ha kipróbálod, észreveheted, hogy 3 éves korod előtti időkre egyáltalán nem emlékszel vissza. Valójában 7 éves kor előtti dolgokból csak nagyon kevés emlékeink vannak. És amikor kutatunk korai gyermekkorunk emlékei után, nem igazán világos, hogy az eseményekre, vagy pedig mások által, legtöbbször a szüleink által elmondottakra emlékezünk-e, amihez besegít egy ma is fellelhető fénykép. A jelenséget gyermekkori amnéziának nevezik, ami több mint száz éve izgatja a pszichológusokat, és még se tudják pontosan mi az egésznek a háttere.

Első megközelítésre az tűnik nyilvánvalónak, hogy életünk első éveiben a memória központunk még nincs kifejlődve. Ennek némileg ellentmond, hogy akár 6 hónapos csecsemők is emlékeznek, akár hetekkel később is, bizonyos dolgokra. Egy kísérletben, 6 hónapos csecsemő megtanulta, mit kell megnyomnia, hogy egy játék vonat elinduljon. Ezt követve hetekig nem vették elő a vonatot, majd 3 héttel később a csecsemő azonnal tudta mit kell megnyomnia. Iskoláskor előtt álló gyerekek pedig több éves eseményre is képesek visszaemlékezni.

Az emlékező készség ebben a korban meg se közelíti a felnőttekét, de folyamatos fejlődéssel tökéletesedik egészen a serdülőkorig. Ebből arra következtettek, hogy a gyermekkori amnéziának a fejletlenség az oka. Mind a mai napig ez tűnik a legvalószínűbbnek. A fejlődés különböző agyi területeken zajlik. A fejlődés alatt, kialakulást, megtartást és későbbi visszakérdezést értünk. Példának okáért az emlékkép kialakulásért felelős hippokampusz kifejlődése legalább a 7. életévig fennáll. Az ismeretek szerint a gyermekkori amnézia vége 3 és fél év, ami az évek múltával változik. Gyermekkori és tinédzserkori visszaemlékezés jobb, mint a felnőttkori. Ebből az következik, hogy a probléma a visszaemlékezés rögzítésénél van.

Ez azonban nem a teljes történet. Egy másik ismert tényező a nyelv. Egy és hat év között, a gyermekeknek az egy szótól a folyékony beszédig terjed az anyanyelv elsajátítása, vagyis jelentős változás áll be verbális készségükben, ami átlapolja a gyermekkori amnéziát. Ide tartozik a múlt idő használata, a memóriával kapcsolatos szavak, mint például „emlékezni” és „elfelejteni”, valamint a személyes névmások, leginkább az „enyém” szó használata.

A helyzet az, hogy bizonyos értelemben egy gyermek adott időhöz köthető készsége egy esemény szavakba foglalására előre jelzi hogyan fog rá emlékezni évekkel később. Az egyik kísérletben gyermekbalesettel kapcsolatban kérdeztek 26 hónapos totyisokat, akik az esemény idején szavakba tudták önteni a történteket, 5 évvel később visszaemlékeztek rá. Ugyanakkor 26 hónapos kor alattiak, akik nem tudtak róla beszélni, jóformán semmire se emlékeztek. Ebből az következik, hogy beszédkészség kialakulása előtti memória elvész, mert nem fogalmazódott meg.

Társadalmi és kulturális hatások: A beszélt nyelvvel kapcsolatos kutatások fókuszába egy bizonyos kifejezést helyeztek, amit „elbeszélésnek” nevezhetünk, aminek van szociális funkciója. Amikor a szülők visszaemlékezésekről beszélnek a kisgyerekeknek, akkor valójában elbeszélésre tanítják őket. Mik azok a dolgok, amire érdemes emlékezni, és hogyan beszéljünk róla, hogy azt mások megértsék.

Ellentétben az egyszerű visszaemlékezéssel, aminek tényleges célja van, az elbeszélés lényege a tapasztalat másokkal való megosztásának társadalmi funkciója. Ily módon a családi történetek fenntartják az emlékezéshez való hozzáférést az idők múltával is. Ugyanígy javulnak az elbeszélés összefüggései, beleértve az események kronológiáját, témáját és érzelmi mélységét. Minél koherensebb (összefüggőbb) egy történet, annál jobban lehet rá emlékezni. Az eddigi kutatások szerint a maori felnőtteknél tapasztalható a legmesszebb visszamenő gyermek memória (2 és fél év), ami annak köszönhető, hogy a maoriszülők igen nagy súlyt fektetnek a családi történetek elmesélésére.

A múltra történő visszaemlékezésnek különböző társadalmi funkciói vannak a különböző kultúrákban, ami hozzájárul a korai önéletrajz szerinti visszaemlékezéshez. Önállóságot szem előtt tartó kultúrákban felnőttek (Észak Amerika, Nyugat Európa), korábbi és számosabb gyerekkori eseményre emlékeznek, mint az olyan felnőttek, akik kultúrájához szoros családi kötődés tartozik (Ázsia, Afrika).

Ez megjósolható a szülői elbeszélésben mutatkozó kulturális eltéréssel. Az olyan kultúrákban, ahol kifejezésre kerül az egyén függetlensége, a szülői elbeszélés elsősorban a gyermek saját tapasztalatára, preferenciáira és érzelmeire fókuszál, sokkal kevésbé kapcsolataira, társadalmi elvárásokra, és viselkedési formákra. Példának okáért, egy 5 éves amerikai gyerek emlékszik arra, amikor kitüntették, míg egy kínai 5 éves arra emlékszik, hogyan tanultak meg egy bizonyos éneket.

Bár vannak még dolgok, amiket nem ismerünk a gyerek amnéziával kapcsolatban, a kutatások egyre eredményesebbek. Például, egyre több ígéretes előremutató tanulmány létezik, ahol egyedeket gyerekkortól figyelnek. Ily módon az eseményekről pontos kép keletkezik, ami sokkal jobb, mint tinédzsereket, vagy felnőtteket kérdezni olyan múltbéli eseményekről, amelyekről nincsenek pontos feljegyzések. Ez mellett, ahogy az agykutatás előretör nyilvánvalóan egyre több kísérlet fog megszületni az agyfejlődéssel, és a memóriafejlődéssel kapcsolatban. Ez segítségünkre lesz a verbális jelzésekre épülő memória értékelésével kapcsolatos egyéb lehetőség kifejlesztésében.

Közben nem árt, ha emlékszünk arra, hogy ha nagyon fiatal korunkból pontosan nem is emlékszünk bizonyos eseményekre, azok az események viselkedésünket befolyásoló, erős nyomot hagynak. Az életünk első évei bár könnyen felejthetők, mégis igen erősen formálják egyéniségünket.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________