(3306) Ápolóként egy brit kórházban

Átvéve a hataratkelo.blog.hu honlapról

Ebben az információ szegény világban jól jön egy szavahihető, részleges beszámoló. Ezért vettem át a posztot a hataratkelo.blog.hu honlapról, és egyúttal köszönetet mondunk a szerzőnek.

szeptember 09. 06:33

Az ápolói szakma talán soha nem volt olyan nehéz, mint idén, amikor tavasz óta a Covid-19 járvánnyal is meg kellett küzdeniük a kórházakban dolgozóknak. Közéjük tartozik Muscari is, aki egy brit vidéki kórházban csinálta végig a járvány eddigi részét.

„Jó régen jelentkeztem már, de most különleges helyzet van. Nagy-Britannia az elsők között van a világon a fertőzések és a halálozások számát tekintve is, ami nagyon szomorú, mert hogy én is itt élek. Számunkra nagyon gyorsan valósággá vált az, amit az otthoniak leginkább csak a tévéből ismernek.

Tavaly óta kórházi ápolóként dolgozom. Mikor először megjelent a vírus az országban, akkor már tudtam, hogy hamarosan közelebbi ismeretséget kötök vele, főleg, hogy egy akut osztályon dolgozom.

Először március közepén jelentek meg a Covidos betegek nagyobb számban nálunk. Mivel sem rendes tesztelés nem volt, sem normális ppe (personal protective equipment, azaz védőfelszerelés) útmutatás, így hamarosan elkezdett a személyzet is megfertőződni. Én március végén estem ágynak, végül két héttel és közepes erősségű tünetekkel megúsztam.

Pontosan tudom, hogyan kaptam el és azt is, hogy szerencsére ma már ennek nagyon kicsi lenne az esélye. Március végén még csak nagyon kevés tesztet végeztek.

Az idős bácsi és a fertőzés

Volt egy betegünk, egy 95 éves demens bácsi, akit valami teljesen más probléma miatt hoztak be. Egy hatágyas kórteremben feküdt, elég sok gondoskodást igényelt, mert nagyon zavart volt, állandóan ki akart mászni az ágyból, levetkőzött stb, szóval állandóan ott voltunk mellette. Köhögött is egy idő után, de hát az idős emberek sokszor köhögnek.

Aztán csináltak neki egy mellkasröntgent, itt lett gyanús, de akkor már kb. 4-5 napja bent feküdt. Ekkor teszteltük és azonnal elkülönítettük. Akkoriban még több napot kellett várni az eredményre. Jól emlékszem, vasárnap volt, mentem dolgozni, a műszakátadáson pedig jött az eredmény, hogy a bácsi pozitív.

Egyből tudtam, hogy ha most nem kaptam el, akkor sosem fogom. Aznap délután már köhögtem, ilyen furcsa irritáló érzés volt a torkomban, sose éreztem ilyet azelőtt. Éjjel már lázas voltam, tudtam, hogy nincs mese, ez az.

Később jött a borzasztó köhögés, egy mondatot nem tudtam végigmondani, mert állandóan köhögésbe fulladt a beszédem. Olyan érzésem volt, mintha valaki ült volna a mellkasomon, és ezért nem tudtam rendesen lélegezni. Olyan gyenge voltam, hogy nem tudtam egyedül kimenni vécére. Alig volt étvágyam.

Velem együtt kb. 5-6 kollégám lett beteg szinte egyszerre, mi mind ettől a bácsitól kaptuk el. Sose fogom elfelejteni a nevét. Végül viszont, hihetetlen módon a bácsi túlélte!

Aimee esete

A többi kollégám, orvosok, nővérek nagy része is végül előbb-utóbb elkapta. Van, aki tünet nélkül megúszta, és van, aki 3 hétig volt lélegeztetőn. A kettő között pedig egy csomó átmenet.

Az a szokás alakult ki, hogy amikor egy egészségügyi dolgozó elhagyhatja az intenzívet, akkor a többiek sort állnak a folyosón és tapsolnak, ahogy tolják ki. Több ilyen videót is láttam belső csoportos chateken, de a Facebookon is.

A legszomorúbb azonban eset Aimee-é, aki mindössze 39 éves volt, nővérként dolgozott a szomszédos osztályon. Ő sajnos nem tudta legyőzni a vírust.

Épp a minap tartottak neki egy megemlékezést a kórház udvarán, ahol angol szokások szerint kapott egy padot, amin rajta áll a neve. Akik itt élnek, szerintem hallottak róla, mert a képe bejárta az egész brit sajtót. Azóta összesen több mint 300 NHS dolgozót ragadott magával a vírus.

A legrosszabb pillanatok azok voltak, amikor a saját közvetlen kollégámat kellett ápolnom. Azt az érzést nem kívánom senkinek, bizony nem bírtam ki sírás nélkül, hogy olyan állapotban láttam őt. Nem sokkal azelőtt együtt dolgoztunk, most pedig csak járókerettel tudott lábra állni, mert az intenzíven töltött 3 hét alatt nagyon legyengült.

Munka a sűrűjében

Azt, hogy az elején mennyire ki voltunk téve a vírusnak mi se jelzi jobban, mint az, hogy előfordult, hogy az intenzíven fekvő emberek fele egészségügyi dolgozó volt. Aimee-n kívül egy közeli kisváros háziorvosa és még egy másik egészségügy dolgozó is meghalt nálunk.

Csak hogy érzékeltessem, hogy mekkora volumenű volt a dolog. Kis vidéki kórház vagyunk. Március és május között 3 teljes osztályon voltak covidos betegek, ez kb. 50-60 ágyat jelent. Plusz az eredetileg 9 ágyas intenzívet háromszorosra bővítették, jelenleg már ez valamivel kevesebb.

Dolgoztam egy párszor a sűrűjében, ezeken a covidos osztályokon. Nem könnyű hosszú ujjú, teljesen zárt műanyag „köpenyben” , FFP3 maszkban, plexipajzzsal a fejemen több órán át tevékenykedni, általában szakad az emberről a víz.

Az ilyen speciális kórtermek ajtaja mindig zárva van, kivinni szinte semmit nem lehet, csak mint veszélyes hulladék. Ezért például a járóképes betegek sem mehetnek ki se vécére, se mosakodni, meg sehova, mindent bent kell elintézni.

Üveges ásványvizet kapnak, papírtányért, műanyag poharakat és evőeszközöket, ami utána mind megy a kukába. Sokan voltak közülük olyan készüléken, ami egy szorosan illeszkedő maszkon keresztül, nagy nyomással „pumpálja” be az oxigént a beteg tüdejébe.

Ez borzasztó kényelmetlen, zajos, és a kommunikációt és az evést, ivást is megnehezíti. Akit lehetett, azt időnként a hasára fordítottunk, ez valami miatt pozitívan hat. A szerencsésebbek csak sima oxigént kaptak, a filmekből is jól ismert műanyag csövön keresztül.

A helyzet most

Mára már sokkal jobb a helyzet, jelenleg egyetlen covidos beteg sincs a kórházban, közben minden beteget 3 naponta tesztelünk. Minket is tesztelnek időről időre. Azóta sokat szigorodtak a védőfelszerelés használatának szabályai, a maszkviselés, stb., van is elég mindenből, így mindenki nagyobb biztonságban van.

Reméljük, ez a második hullám kevésbé lesz súlyos, eddig úgy tűnik, hogy így lesz. Lehet, hogy a vírus gyengül, ezen kívül most sokkal inkább a fiatalok fertőződnek meg, akik enyhébb tünetekkel megússzák, ráadásul szerintem azok, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak, már jobban vigyáznak magukra.

Mindenesetre fel vagyunk készülve rá, ha ismét nagy számban kerülnének kórházba a vírus által megbetegített emberek. Véleményem szerint sokkal jobban, mint a tavasszal.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

65 gondolat erről: „(3306) Ápolóként egy brit kórházban

 1. “ Lehet, hogy a vírus gyengül, ezen kívül most sokkal inkább a fiatalok fertőződnek meg, ” – Ezt a mondatot nem tudom hova tenni.
  Ugyanez a duma megy mindenhol. Ez tényleg egy szuperintelligens vírus! Követi az előre megírt és jól beharangozott menetrendet! Jön a második hullám – és tényleg “jön”. Most a fiatalokat támadja – valóban több a hír a “bulizó, megfertőződött” fiatalokról.
  A logika szabályai szerint, nemsokára a 3. hullám és a középkorúak következnek. Készüljetek!

 2. Mint már írtam: a vírus „evolúciös nyomás” alatt van.
  Azok a törzsei amiknek súlyosak a tünetei hamarabb kerülnek abeteggel izolálásra így a továbbadásuk esélye „R” csökken. Az enyhe tünetekkel járó vírustörzsek sikeresebben terjednek…

  Plusz a veszélyeztetettebbek pl. idősebbek magatartása is változott és víruskerülőbbek lettek. Etc

  De alapjaiban a vírus ugyan az.
  Ha az R nagyobb mint 1 akkor terjed. Itthon ez akár 2.5 vagy akár nagyobb is jelenleg.

 3. 2: Koczka Zoltán:
  te orvos vagy? vagy honnan tudsz ilyen dolgokat?

 4. Tibor bá,
  köszönjük a posztot.
  Természetesen vannak vele fenntartásaim , pl. Aimee állapotáról és előéletéről nem irt semmit, csak hogy meghalt, pedig nagyon fontos lenne. A kommentekben se kérdezett rá még senki.
  A cikk stílusa meg olyan „újságírósra” sikeredett, szerintem. Egy átlag ápolónő nem így ír. De persze lehet h. tévedek.

 5. Amatőr kérdés (de nem vagyok szakmabeli):
  Vajon miért kell full protective cuccban dolgozni valakinek aki bizonyíthatóan átesett a fertőzésen? Nem lenne elég egy maszk?

 6. 2. Koczka Zoltán,
  A fiatalabbakat kevésbé döntötte le a vírus, mint az idősebbeket.
  Az idősebbek most már jobban odafigyelnek magukra.

  A fiatalok, ahogy korosztályi sajátosság, egymás közt bulizva kiélvezték a nyarat.
  A fentiek miért is kedveznek egy gyengébb törzsnek? Épp, hogy fordítva történhet.
  A fiatalok, még a súlyosabb megbetegedést okozó törzsekkel történt fertőzést is nagy százalékban kevés tünettel ill. tünetmentesen kihordják, közben szétterítik a környezetükben.
  A veszélyesebb vírustörzs akkor csökkenhetne, ha akik ezzel a törzzsel fertőzött fiatalok, karanténozták volna magukat, amit nem tettek. Így mindegyik vírustörzs ebben a tekintetben egyforma eséllyel terjedhetett. Egyéb vírus sajátosságok ezt módosíthatják.
  Tehát, az idősebbek és alapbetegséggel küzdők pillanatnyilag a maguk fegyelmezettségére és az orvosi protokoll javulására számíthatnak nem pedig arra, hogy most már egy kevésbé veszélyes vírustörzzsel találkozhatnak.

 7. 1 – Hanyistók:
  Az idősek be vannak szarva, elbújnak és betartják a szabályokat. A fiatalok meg leszarnak mindent, ők „élni” akarnak. Tehát a virus terjed közöttük. Ennek az átlátásához nem kell géniusznak lenni. Egy buta vírus is beáll a sorba.

 8. Re. 1 Hanyistok
  Nem annyira bonyolult pedig.
  Az idősek betartják az előírásokat. Nincsenek buszos, hajós nyugdíjasokra kitalált kirándulások. Nem járnak nyugiklubba, hordják a maszkot, tartják a távolságot.
  Míg a fiatalok megőrülnek , hogy újra bulizhassanak, koncertre mehessenek. Igaz, hogy ezek hivatalosan tiltottak, de csináljak titokban.
  Logikus, hogy azok körében terjed jobban, akik nem tartják be a szabályokat.

 9. 1.

  Nézd meg a vilagmérő angolul worldometer 2020. marcius 30. elhalalozasi adatot és nézzed meg az emúlt hét hasonló adatait !
  Egészítsed ki azzal,hogy közben lett 26 000 000 új fertőzött.
  Elismerem, hogy itt sok tényező jatszik, de alighanem közöttük van a vírus szelidülése is.
  Igen tudom, az adatok pontatlanok, de csak ez van ezzel tudunk „dolgozni”

 10. 7 – Tibor ba’:
  Naponta sok olyan időssel találkozom, akik nincsenek beszarva és nem maszkolnak. Szerintem ők sem kivánkoznak idő előtt az örök vadászmezőkre, csak gondolkodnak és következtetnek.
  A fiatalok az első hullám alatt is beleszartak a vírus dologba, mégse jött értük a kaszás.
  Ma láttam a boltban, hogy a fiatalok az álluk alatt hordják a maszkot.
  Én nem szegülök ellen a op.törzs utasításának, a megkövetelt helyeken hordom a maszkot, de továbbra is állítom, hogy valami nem kóser (bocs’ balint!) ebben a dologban. Ez a vírus a mérete ellenére rendkívül intelligens.

 11. 6 Károly

  Ha a 45 feletti korcsoportot nézed ott is csökkent a halálozási ráta.
  Azaz a durvább törzsek terjedése kisebb mint a „szelidebb” törzseké…

 12. Ennek az alábbi cikknek mennyire lehet hinni?

  Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) frissíteni volt kénytelen a halálozási számokat, mert eddig teljesen hibásan nyilvánították C-19 halottnak azokat, akik más okok miatt hunytak el.
  Ezzel beismerték, hogy az eddig koronavírusos halálesetnek tartott 153 504 regisztrált halálesetnek csak 6% -a halt meg a konkrétan a vírustól! Ez 9210 halálesetet jelent az USA-ban.
  A fennmaradó esetek 94%-ában a halál oka 2-3 egyéb más súlyos betegség volt, és a betegek túlnyomó többsége nagyon magas életkort élt meg; 90%-ban idős otthonokban haltak meg.
  Eredeti adatok a komorbiditási mutatók alatt találhatóak, ott a 3-as táblázat az irányadó, amely szerint 2.6 az átlagos súlyos társbetegség arányszám, tehát legalább kettő, de inkább három másik betegség vezetett halálhoz, nem pedig maga Sars Cov-2 pozitív tesztelése a szervezetben. (VilagHelyzete)

  https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid_weekly/index.htm?fbclid=IwAR0r7xeYAqVoWs8hQ0FKofF7M2XcogCRW43UkHFgdtXC6rc8EI2T1Sh1fzU#Comorbidities

 13. 12
  Nem frissitett semmit a halalozasi adatokon Amerika, szinte 200ezer halott van. Ne a Vilaghelyzetet nezd…

 14. Re:13
  Itt az a kérdés, hogy fake, vagy nem fake a hír.
  Statisztikai adatközlést meg a hajunkra kenhetjük, úgy manipulálják ahogy akarják.
  (Plusz novemberben elnökválasztás lesz USA-ban, és most minden áron meg akarják buktatni Trumpot, amibe vastagon belefér ez is. Ennél durvább szemenszedett csalást is megcsináltak már, lásd iraki vegyi fegyverre való hivatkozással több millió embert öltek meg, és amit be is vallott Rizsa kisasszony)

 15. 12. Mackómuki

  Most épp azt találták ki a nagyok, hogy a gazdaság fontosabb. Sok ehhez hasonló cikk fog megjelenni, hogy tompítsanak.

 16. 13. Mackómuki:

  Az aranyhal már megint beúszott a képbe.

  Már tavasszal szó volt arról a Kasler-féle körlevélről (be is lett linkelve), amiben Covid-19 esetén az elsődleges haláloknak a súlyosabb másodlagos betegségeket kell megadni pl. magas vérnyomás, elhízás stb.

  Ez ugye a statisztikában úgy mutat, hogy kevesebb a Covid-19 halálesetek száma, ha az elsődleges haláleseteket számát nézzük.

  Azonban felmerül a kérdés, ha nem lett volna vírus fertőzése a páciensnek, akkor a bajaira szedett egyébként is szedett gyógyszeres kezelése mellett elhalálozott volna ugyanabban az időpontban?

  Azaz a vírus hozzájárult -e ahhoz, hogy a kelleténél korábban halálozott el?

 17. Orbánék letolt gatyával állnak a vízben, az apály meg elkezdődött…

  Elkezdődik a hárítás nehogy eszünkbejusson hogy a törvény O1G -t
  egyszemélyes vezetőnek hatalmazta fel a járvány elleni szent háborújában…

 18. 17. Hanyistók
  „Szerbiában már a 3. hullámmal riogatnak. Rosszul olvashatták a menetrendet. Mások még csak a 2. hullámnál tartanak.”

  Mit is mondott Alexander Lukashenko a Fehérorosz zavargások előtt a többi európai vezetőkről a koronavírussal kapcsolatban és személyesen Vujicsics államfőről?

 19. Saját tapasztalatok alapján én a következő megállapításokra jutottam, hírek elemzése és halálozási statisztikák átbújása nélkül:
  – A vírus létezik, megbetegít.
  – Az időseket, ha kórházban kapják el, szinte biztosan megöli, s így rendkívül gyorsan tova is terjedhet.
  – Az iskolabezárás rendkívül hatékony fékezőnek bizonyult.
  – A nyári bulizások, utazgatások hatása a terjedésre rendkívül kártékonynak bizonyult.
  – A maszk hol véd, hol nem sokat ér… Nagyjából attól függ, mennyire fertőzött területen vagyunk, ill. mennyi időt töltünk ott, s miféle maszkot viselünk.
  – Kurva kényelmetlen egész nap maszkban pofázni!
  – A rendszeres és alapos kézmosás és a szem – orr tapi megállása komolyabb védelmet ad bárminél, bármely kórokozóval szembeni védekezésben.
  – A Kormányunk csak félelemből képes ésszerű cselekedeteket végrehajtani (erőteljes társadalmi nyomásra).
  – A pénzhajszolás minden embernek fontosabb, mint a nyugodt élet lehetősége.
  – Az orvosok egy része is idióta, a társadalom nagy része szintén.
  – A társadalom ebben az ügyben is két részre szakadt (víruspolitika).
  – A gazdaság beharangozott visszaesése nagyobb, mint a valós bajok a jelenlegi állapotban.
  – A vírus feltartóztatható, nem szükségszerű a korábban beharangozott pusztítása.
  – A Magyar Kormány ebben az ügyben is csak ostoba, bürokratikus intézkedéseket tud hozni, a foci mindenhatóságára a Fideszen belül a koronavírus nincs semmilyen hatással (09.24.).
  – A jelenlegi „óvintézkedések” inkább a színházi tragikomédia kategóriájába tartoznak. Az ellátórendszer és annak bürokráciája, ha a szeme láttára purcansz ki sem pörgeti jobban magát.
  – A járőrautók faluhelyen nem jutnak el a karanténok ellenőrzéséig.
  – A világ keresi a kiutat és a vírusban okra talált, mint a szerb terrorista okán kirobbantott első világháború esetében. Feszült a légkör, feszült a hangulat.
  – A félelem rossz tanácsadó, de szerencsénkre folyamatos jelenléte nem tartható fenn 1-2 hónapnál tovább.
  – A klasszikus médiakommunikáció működése nem tartható fenn jelenlegi formájában, mert nincs szemernyi hitelessége sem, mást látsz és hallassz a televízióban, mint amit megtapasztalsz.
  – Hamarosan újabb „kipusztulás hullám” után kell nézni :-). Sajnos akad jópár…
  Végtére is, addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik!
  – A vírus jelenléte eztán inkább lesz idegőrlő, mintsem a korábban sötéten jósolt jövőt beválthatná. Az emberi társadalmakra gyakorolt hatása (eredetre tekintet nélkül) ellenben olyan jelentős, hogy valószínűleg egy új korszak nyitányát nevezhetjük majd el róla. Ebben az „új világban” sok köszönetünk nem lesz (ide sorolom a még fel nem tárt, de kigyógyulást követően lehetséges covid szövődményeket is).
  Röviden ennyi.

 20. 24. H.Cs.
  Ez is egy vélemény.
  Köszönjük.

 21. 13.

  Abban a pillanatban, hogyezen a blogon más véleményt írsz, azzal jönnek, hogy nem értesz hozzá, mert nem vagy orvos, vagy hogy hamis híreket közölsz. Hiába, hogy amit írtál, azok könnyen ellenőrizhető tények.

 22. „Ez a vírus a mérete ellenére rendkívül intelligens.”

  Szuper egyetértek. Méret talan „dicséret” :)) de illik rà.
  Vajh mennyi vakcinát kell majd emiatt/miatta a kukába dobni.??
  Mellékhatások miatt ?!

 23. Ha az egymillió lakosra jutó halottakról szóló adatot vesszük alapul, akkor Svédorszag ,amelyik nem hirdetett karanténokat hatrlezrst és a „nyajimmunitasban” bízott, a mai eredmény alapjan lényegesen jobban jart mint Spanyolorszag a sok sok karanténnal.
  Ellenőrizheted allítsomat a worldometeren.
  Biztos ezt a TÉNYT is sokféleképpen lehet megmagyarazni.

 24. A tegnapi napon még mindig csak négyezervalahany Covid halott volt a vilagon a worldometer szerint.
  A napi halottak szama marcius 30 óta
  lassan mar fél éve { !sic ! } stagnal
  közben meg a fertőzöttek szama cirka 28 000 000 – val több lett.
  Minden egyes napon tovabb csökken a halalozasi rata.
  Elcsendesül a jarvany szó sincsen mar holmi vilagkatasztrófaról .
  A marciusi adatok alapjan interpollva mar kabé napi 100 000 halottnak kéne lenni , de szerencsére nem ez a helyzet.

 25. 30: Soha, senkiről nem hallottam, hogy influenza miatt halt volna meg. Az is igaz, hogy nem ismerem tízezer ember halálokát. Száznál kevesebbét.

  Az egyik nagyapám például végbéltükrözésben halt meg. Nem hagyta, hogy megtükrözzék, úgyhogy addig vártak az orvosok a kórházban, amíg már nem volt magánál, és nem tudott tiltakozni többé. Akkor megölték.

 26. 29. Mosógépszerelő

  Alig kevesebb mint 1 000 000 jelenleg a nyilvántartott áldozatok száma. Ami minit a statisztikák mutatják kb 40-60% al több lehet, mert sokan otthon úgy halnak meg hogy nem tesztelték covidra.
  Ajánlott irodalom: 4osztályos matek,
  Többlethalálozás + covid10 együttes keresése a google val.

  Majd számolj be az új ismereteidről!

 27. Sokan meg úgy haltak bele a covidba, hogy nem is abba haltak bele.

  4 osztályos matek. Ez kivonás lesz. 🙂

  De én jobban tudom mindenkinél.

 28. Tibor bá’

  Az előző féreg bitorolja a nickemet…
  „Sokan meg úgy haltak bele a covidba, hogy nem is abba haltak bele.”
  A többlethalálozási statisztikák diagnózisfüggetlenek kedves baromarcú…

 29. 34. Koczka Zoltán
  Akkor most te melyik vagy? Az igazi vagy a hamis? És ha azt írod, hogy te vagy az igazi, akkor azt miből tudjuk? De tényleg?

 30. Tényleg nagyon tisztelettudóan és udvariasan kérdem, ha a nickbitorló még személyeskedik is, akkor vajon mi okból nem érett meg a törlésre a hozzaszólasa ?

 31. 38 – Mosógépszerelő:
  A bitorló hozzászólása nem különösképpen elviselhetetlen, és ha kiirtom, akkor mások nem értesülhetnek róla, és értelmetlen a 34-es tiltakozás. Azt is irtsam ki?

 32. Kedves szkeptikus olvtársak!
  Többszöri nekifutásra sem érkezett tőletek adekvát válasz, hogy miért ugrott meg drámaian a halálozás világszerte ha ez csak „habverés” és ez csak egy szokásos influenza?

  Javaslom hogy a googleban keressetek rá a halálozási grafikonokra:
  „excess mortality covid” és válasszátok a képeket.

  Szóval az idén, a járványügyi intézkedések, korlátozások ellenére miért hal meg mindenhol példátlanul sok ember?

 33. 40. K.Z.
  Én csak kiugrásokat látok, de nincs szignifikáns emelkedés. Vagy te mást látsz? (Jelöld ki a teljes linket – CTRL C – CTRL V)
  https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-03..latest&country=~OWID_WRL&region=World&deathsMetric=true&interval=daily&perCapita=true&smoothing=0&pickerMetric=new_deaths&pickerSort=desc

  Magyar adatok:
  Az előzetes adatok szerint 2020 január–júliusában a halálozások száma 5,1%-kal kevesebb volt, mint 2019 azonos időszakában.
  https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/nep/nep2007.html?utm_source=kshhu&utm_medium=banner&utm_campaign=theme-nepesseg-es-nepmozgalom

 34. 40: Én ugyan nem érzem magam megszólítva a szkeptikus olvtárssal, de mégis hol vannak ilyen adatok? Most keresgéltem egyet, de biztos bénán, mert nem találtam ilyen grafikont, ami az általános halálozási rátát mutatná, októl függetlenül.

 35. Nekem kezd ebben az egész ügyben valami nagyon szagítani…

  Nálunk, Szlovákiában közlik a tesztek számát, a fertőzöttek számát az elejétől fogva, az új fertőzöttek számát, és az aktív eseteket csak országosan, meg hogy hányan haltak meg.

  Namost: Senkit nem érdekel, hogy a környezetében hány aktív eset lehet?

  Az elején közölték településre lebontva a számokat. Ez már régen nincs így… Vajon miért?

  Azt mondják, 393 486 embert leteszteltek, ebből 5860 pozitív az elejétől számítva, 3220 az aktív eset, a különbség, 2640 gyógyult. 3220 pozitív 5 millió lakosra, ami még nekem is kevés, nem beszélve a 38 bevallott halottról…

  Valami itt nem passzol…

 36. 38 Mosógépszerelő, mások

  A memóriátok 30 napnál rövidebb.

  „Koczka Zoltán”-nal már játszottak, beszéltük is.
  http://www.antalffy-tibor.hu/3276-nehany-fontos-dolog-amit-mostanaig-megtanultunk-a-koronavirussal-kapcsolatban#comment-261555
  „A nevemben szórakozott veled valaki.”

  Ezt el kell fogadni,
  http://www.antalffy-tibor.hu/3276-nehany-fontos-dolog-amit-mostanaig-megtanultunk-a-koronavirussal-kapcsolatban#comment-261562
  „A WordPress nagyon kevés lehetőséget biztosít az admin részére.”

 37. Nem én írom!
  „Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus, a kigyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő fáradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa szerdán az M1-en. Szlávik János hozzátette:
  az esetek körülbelül 40 százalékban jelentkeznek ilyen tünetek.
  Ez is mutatja, hogy ez a vírus nemcsak a tüdőt támadja, hanem szinte valamennyi szervrendszert – hangsúlyozta.
  Az adatok szerint a koronavírusból felgyógyultak jelentős része még hónapokig fáradtságra panaszkodik – mondta, megjegyezve, hogy
  a gyógyultak tüdőkapacitásának szintje gyakran nem áll vissza az eredetire.”

  Tibor bá’: Hogy képzelitek a gazdaság felpörgetését 2-3 millió javakorbeli kriplivel? Egyáltalán a technikai civilizáció fenntartását?

 38. Végülis, így is meg lehet futamodni.

 39. 49. malleusorbis

  „Én csak kiugrásokat látok, de nincs szignifikáns emelkedés.”

  Szerinted mekkora emelkedés elég a szignifikanciához?
  Az USA 2-3% át érte el eddig, 200 000 halottal.
  Egyébként az alapállás az volt hogy valamely
  szkeptikus pl. Te, magyarázza el nekem pl. A Bergamo grafikon alapján hogy ha nem a Covidtól akkor mitől
  lett eggyes korosztályok napi halálozási száma 4-5X magasabb min bármely előző év azonos idődszakában.
  Éppen erre való adekvát válasszal vagy adós pl. Te.
  Ennyit a nagy megfutamodásodról..

 40. 50. Koczka Zoltán

  Na figyu, ha konkrétan Bergamora vagy kíváncsi:
  1. A vírusfertőzés okozta mortalitást soha nem vitattam (mint bármelyik más patogén hatását sem).
  2. Olasz kutatók szerint ahol nagy a légszennyezettség, ott jobban terjed a koronavírus
  https://qubit.hu/2020/03/28/olasz-kutatok-szerint-ahol-nagy-a-legszennyezettseg-ott-jobban-terjed-a-koronavirus
  3. az Európai Unióban Olaszországban a legmagasabb az átlagéletkor, 2018. január 1-én 46,3 év volt.
  https://www.origo.hu/nagyvilag/20200310-miert-olaszorszag-lett-a-koronavirus-epicentruma.html
  https://qubit.hu/2020/03/20/miert-olaszorszagban-durvult-el-ennyire-a-jarvanyhelyzet-es-mit-tanulhatunk-belole
  Folyt.köv.

 41. Folyt.
  4. Current BCG vaccination? No
  http://www.bcgatlas.org/index.php
  Ha valahol értelmezési nehézségekbe ütközöl szívesen segítek. (http://www.antalffy-tibor.hu/__trashed-3#comment-264213 – re adott válaszod alapján, vannak ilyen irányú nehézségeid.
  Ajánlott irodalom: 2. osztályos szövegértés. – Majd számolj be az új ismereteidről!)

  Most légyszíves magyarázd el nekünk, hogy mit olvasol le a 41. és 46.-ban linkelt grafikonokról. Nálad a labda.

 42. malleusorbis

  Azt hiszem nem veszed észre, hogy rossz végén nézel a távcsőbe.

 43. malleusorbis
  Legyünk konzekvensek a topik címéhez:

  „That was worse than in the UK where the peak number of deaths was nearly 2.1 times its usual level.”

  bbc.com/news/health-53592881

  A grafikon a cikk alján.

  Létezik-e ez a többlethalál és szignifikáns-e?
  Mondhatjuk-e, hogy sokkal több a többlethalál mint amit a Covid tesztek kiadnak?

  Elég egyszavas válaszokkal is. Nem nyitott kérdések. (Ha érted…)

 44. Koczka Zoltán
  Ahogy írtam: „A vírus fertőzés okozta mortalitást soha nem vitattam (mint bármelyik más patogén hatását sem).”
  Valószínűleg többlet halált okoz ez a vírus is (nem találtam erre átfogó forrást), de helyileg – korosztályonként – egyéb tényezők alapján, nem egységes százalékban. Mindamellett arra sem találtam kimutatást, hogy az elhunytakat hány százalékát tesztelik covidra (gondolom nagyobb arányban mint az élőket).
  Csak arra szeretem volna rávilágítani (41. és 46.), hogy jelen állás szerint (ez még változhat) nem ez a pandémia fogja elhozni a világvégét (hacsak a politikusok és a spindoctorjaik nem akarják úgy).

 45. malleusorbis

  Lám lám… mintha elkerülted volna a kérdéseket.
  Miért is nem lepődtem meg?

  Meg sem nézted a grafikont.
  Mivel ez ad választ a kérdésedre: „Mindamellett arra sem találtam kimutatást, hogy az elhunytakat hány százalékát tesztelik covidra”

  Vagy „csak” nem érted.

 46. Koczka Zoltán
  „Létezik-e ez a többlethalál és szignifikáns-e?”
  Igen – Talán.
  „Mondhatjuk-e, hogy sokkal több a többlethalál mint amit a Covid tesztek kiadnak?”
  Mondhatjuk. (Mint bármi mást is.)
  goto 51;
  (Ha editeled a hszed nehéz lesz válaszolni. Ez a kettő kérdésed volt az eredetiben.)
  Csumi

 47. Kocka Zoltán
  Amúgy meg ha kérhetlek teljes mondatokat idézz (ha a hitelesség egy kis látszatát is akarod láttatni): „Mindamellett arra sem találtam kimutatást, hogy az elhunytakat hány százalékát tesztelik covidra (gondolom nagyobb arányban mint az élőket).”
  A zárójeles rész igenis lényeges – mutass erre vonatkozó kimutatást.

  Csumika

 48. Idézem:

  „Innét a haldokló, dekadens, iszlamizálódott, elmigránsosodott, megsorosodott, genderes nyugatról mély áhítattal figyeljük amint Európa legügyesebben védekező kormánya dolgozik. Sűrűn jegyzetelünk, hogy legközelebb már nekünk is ilyen flottul menjen.
  Hogy is csinálták eddig?
  Kínában megkezdődik a dögvész. Kellő lenézéssel kezeljük a problémát. Együtt érzünk, de egyrészt sokan vannak, megbírják, másrészt meg mi a faszt zabálnak össze minden hülyeséget. Azért pár vezetőnk meglátogatja őket, hogy ne érezzék magukat egyedül.
  Olaszországban is beindul az öreg kaszás Covid háton. Ezek a tápos digók, gyenge szerkezetűek is, meg fegyelmezetlenek is, különben is a fasznak engednek be migránsokat.
  A sunyi kis vírus átcsusszan Ausztriába is. Ne, hülye labancok, kell nektek sörbe labdát köpködni! Nagyjaink némelyike kifejti, hogy lófasz ez, nem vírus, kicsit nőni fog a papír-zsebkendő eladás, nem kell hisztizni. Ilyen a V4-eknél amúgy se fordulhat elő.
  Erről a vírusnak nem szóltak, megjelenik Orbániában. A migránsok miatt van gond, derék kipcsák nem betegszik, kibasszuk a picsába az iráni diákokat.
  Megy a libsibolsi hiszti, hogy maszk, kesztyű, fertőtlenítő, műfasz, meg ilyenek. Gyíkvállú szarosok. A maszk csak árt, kesztyű nem kell, nekünk nincs ujjlenyomatunk, fertőtlenítőnek ott a pálinka.
  Kezd hullani a nép. Sok az alapbetegség, a világelső egészségügy ellenére is.. Egy ideig nemi szervünk ütemes húzogatásával igyekszünk a problémán úrrá lenni, aztán rájövünk, hogy Karácsony miatt van minden, máris jobban érezzük magunkat.
  Megfontoltan nem kell bezárni az iskolákat. Majd másnap megfontoltan be kell zárni. Ezt híjja a szaknyelv rugalmas reagálásnak..
  Bezárunk mindent a picsába. Mindössze talán 30-40 kibúvó akad a korlátozások alól. Szóval aki akarja betartja…
  Rájövünk, hogy mégis kell maszk, kesztyű fertőtlenítő, lélegeztető gép. Megkeressük a legszarabbat és gyorsan veszünk négyszeres áron tengernyit. Zömmel a raktárakba. Hátha még felmegy az ára, akkor még jobb üzletet csináltunk. Zárjuk a határokat, maximum ha 100 ezer ingázó jöhet-mehet naponta.
  Az elérhető öregeket lekaszálja a vírus. A nép tanul, igyekszik elkerülni a kórházakat, kissé leül a vírus helyzet. Gondosan ördögtől valónak minősítjük a tesztelést, vadbarom Soros bérenc mindenki, aki ezt szorgalmazza. Amit nem tudunk, az nem fáj. És nem rontja a statisztikát.
  Zajlik a hadiállapot. Operatív törzs, cégparancsnokok, kórház-parancsnokok, teljhatalom az uralkodónak, rekvirálás jelleget ölt az addigi lopás, lecsapunk a rémhírterjesztőkre, ha azok nem a mi rémhíreinket terjesztik. Kioktatjuk a lakosságot kézmosás, szellőztetés, húsvéti tojás és egyéb fontos ügyekben. Nyárra instrukciók: Több Balaton, kevesebb Adria! Aztán irány Horvátország a jól megérdemelt pihenés, jachtozás.
  Aztán itt van az ősz (Itt van újra.) Covid barátunk is kipihenten visszatér.A fertőzés pikk-pakk a közelében jár a napi ezernek és ez vélhetően még csak a kezdet. Most már keményen büntetjük, aki nem hordja a „semmire se jó” maszkot. Lezárjuk a határt. Kivéve a V4-ek az ingázók a sportolók, a vadászok, a pék lompos fasza, meg a gyevi bíró..
  Aztán állunk tanácstalanul, hogy mi a bús faszt is kéne lépni. Na mindegy, míg rájövünk, rendezünk egy fasza nagy focimeccset.
  Itt tart éppen Európa legsikeresebben védekező kormánya, állig fegyverben, talpig Covidban. Érdeklődve figyel a világ és igyekszik tanulni…”

 49. malleusorbis

  Az alapkérdés azonban az volt, hogy tisztázzuk: Sokkal nagyobb az idén a többlethalálozás mint a Covid pozitív halottak száma. Így teljesen közömbös hogy mennyi élőt tesztelnek/nemtesztelnek.

  Maradjunk az eredeti állításnál.
  A számok megdöntik azt a népszerű baromságot, hogy „okkal ok nélkül minden halottat Covidosként kezel a statisztika”.
  Ellenkezőleg.

 50. Koczka Zoltán
  Az 59 műremek: az idézetnél illik megadni a forrást. ???
  Persze domináld a diskurzust, csak egy pillanatig tegyél úgy, mintha párbeszéd lenne.
  Figyu, a munkahelyemen is van elég küzdelmem az ilyen megszomorodott, igazság-megmondó főnökökkel (nem vezetők), légyszíves te is ott (ott se) éld ki a frusztrációdat (sajnálom őket).
  Akarsz róla beszélni?

  Csőváz

 51. 62. malleusorbis
  A csúnya munkahelyi közegedben nagyon elfogadott a személyeskedés? Már észre sem veszed, hogy rutinként alkalmazod.
  A Te gondod.

 52. Fiúk!
  Szerintem maradjunk annyiban, hogy a „szar” ott lebegett régóta a fejünk felett, mert hagytuk összegyűlni, és most a COVID kapcsolta be azt a bizonyos ventilátort. Teljesen mindegy hogyan, miért pont most, kinek hozott jót vagy rosszat, a lényeg, hogy kakásak lettünk és nehéz most megmosakodni. Miért dobálnátok egymást még itt is a maradékokkal?

 53. 63. Koczka Zoltán
  Elégedett vagyok a munkahelyemmel. A személyeskedést meg ki kell érdemelni, semmi olyan személyeskedő fordulatot nem alkalmaztam veled szemben, amit te ne alkalmaztál volna már korábban.
  Akarsz róla beszélni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük