(3302) Dollár

Tibor bá’ fordítása online

 

Utálom, hogy ezt kell mondanom, de valami fel fogja váltani a dollárt – állítja Jim Rogers befektető – a $ évszázadon át tartó uralkodása a végéhez ért.

A dollár hamarosan elveszíti világ tartalék valuta szerepét, állítja Jim Rogers, a jeles befektető, miután jelentés érkezett arról, hogy Kína tervbe vette az amerikai államkötvényének jelentős részétől való megszabadulást.

Az USA nemzeti tartozása meghaladja a 26,5 billió dollárt, amivel „minden idők legnagyobb adós a világon, és minden nap egyre több és több lesz az adóssága.” állítja Rogers, és hozzáteszi „az ország valutája ennek megfizeti az árát. ”Hagyományosan a dollár volt a legstabilabb valuta a világban, de a dolgok változnak.” Majd rámutatott arra, hogy mi volt a sorsa a holland Guldennek, majd az angol Fontnak, amelyek a korábbi évszázadok alatt a legmegbízhatóbb valutának számítottak.

Amerikai vagyok, ezért nem igazán szeretem ezeket megjegyezni, de félek attól, hogy a dollár majd egy évszázadon át tartó uralmának a végére ért, és valami más fog a helyére lépni.

A dollár mutathat még némi erőt a jövő évben a Black Lives Matter tiltakozás okozta felfordulás, és a novemberi választások után. De valószínűleg az lesz az utolsó dobása. Állítja Rogers.

A tapasztalt befektető véleményének hangoztatása azt követően történt, hogy a Kína állami tulajdonban lévő újsága a Global Times-ban egy helyi csúcs szakértő jelezte, hogy Bejing nagy valószínűséggel 20 százalékkal csökkenteni fogja amerikai kötvény állományát, 1000 milliárd dollárról 800 milliárdra, a jelenlegi politikai feszültségben. Azonban az se lehetetlen, hogy Kína az összes amerikai kötvényét piacra dobja, olyan szélsőséges esetben, mint egy katonai konfliktus.

Amennyiben Bejing valóban piacra dobja a birtokában lévő amerikai kötvények egy ötödét, az „nyomást gyakorol az amerikai alapkamat mértékére” gondolja Rogers.

„Az alapkamatnak emelkedni kell,” ezért a kínai nézet szerint „ez egy okos gazdasági és beruházási lépés, de politikainak is jó” állítja a beruházó, aki üzlettársa Soros Györgynek a Quantum és Soros alap menedzselésében.

A kötvények piacra dobása segíteni fogja a kínai hatóságokat a Juan erősítésében. „Ha eladják az amerikai tartozást, akkor dollárt árusítanak, azért saját valutájuk erősödik”, ami néhány hete már történik. Mutatott rá Rogers.

Más országokhoz hasonlóan Kína hajlandó megszabadulni az amerikai tartozásoktól az amerikai valuta zűrzavara és a Trump adminisztráció kemény külpolitikája miatt.

Ha Washington megharagszik, szankciókat vet ki rád. Ez mindenkinek fájdalmas. Ezért a kínaiak, az oroszok, az indiaiak, a brazilok, és más országok elkezdtek keresni egy dollárt helyettesítő, alternatív valutát.

Bejing, mint a föld második legnagyobb amerikai kötvény tulajdonosa, által végrehajtandó tervek „az USA részére nem jók” de annak van esély, hogy Washington a veszélyt nem veszi elég komolyan. Állítja Rogers.

Tudod, Trump úgy gondolja, hogy ő a világon mindenkinél okosabb, ezért azt tesznek, amit akarnak, és arra gondolnak „nem kell idegeskedni, itt Washingtonban mi mindent megoldunk.”

A Morgan Stanley legújabb előrejelzése szerint, Bejing célja egy évtizeden belül a Juan nagyobb nemzetközi szerep vállalása, mint a föld harmadik legnagyobb tartalék valutája, ami 2030-ra az említett tartalék 5-10 százaléka lehet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

54 gondolat erről: „(3302) Dollár

  1. Tényszerűen: a dollár ugyanolyan számlapénz, teremtett valuta, mint a jüan, Euro stb.

    Más sorrendben: a jüan ugyanolyan számlapénz, teremtett valuta, mint a dollár, Euro stb.

    Szerintem.

    Ha valaki belinkelne egy színvonalas elemzést a valutákról, azt megköszönném.

  2. Az idei évig teljesen reális és logikus forgató könyvnek tartottam azt, hogy ha Kina bedobja az 1100-1200 milliárd dolláros dollártartalékát az Usá-nak annyi lesz.
    Eddig már a FED 3-7 ezer milliárdot dobott be a gazdaságukba fedezett nélkül és még szinte semmi nem történt. Nem gondolom ezek után, hogy most még sokat számítana nekik ez az összeg. Ha gyengülni fog a dollár akkor meg még úgy sem.
    Az Usa 4 % át teszi ki a világ lakosságának, a dollár meg 62% -ban a világ tartalék valutája. A végjáték már elkezdődött az biztos, de a végéig maradó idő nyitott kérdés. Ez pár hónap lesz? pár év? évtized?

  3. Bocs telorol irok es nincs ekezetem. Mindig elfelejtik, hogy a dodo rugalmas valuta es siman elvisel akar 50% os leertekelodest is. Mi tobb a gyenge dollar most amugy is kivnanatos Trumplieknak, raadasul jol jonne egy nagy adossagelinflalas is, hisz mindenadossaguk dollarban van….

  4. Az olaj ára gyk. az elmúlt negyed évben szép lassan kúszott felfelé, lehet hogy a dollár értéktelenedése (is) hajtotta, most viszont beszakadt, majd 10 % esésben van most is. Tudja valaki, mi történt? Mitől fél a piac?

  5. „Ha eladják az amerikai tartozást, akkor dollárt árusítanak, azért saját valutájuk erősödik” – Na, itt válik kétségessé az egész. Ha valamit Kína el akar kerülni, az az, hogy erősödjön a jüan. Az egész ország abból él, hogy a gyenge jüan miatt mindent olcsóbban gyártanak, mint bárki más, és így mindenki tőlük vesz mindent. Egy erős jüannal ennek az egésznek vége szakadna.

    Mindenki újra elkezdene otthon gyártani mindent, amit csak tud, a kínai ipari hegemóniának leáldozna.

    Közben a dollár gyengülne, minden amerikai gyártónak hirtelen megérné hazavinni a gyártást. Pikk-pakk megvalósulna Trump álma.

  6. 5. Ábel

    Szerintem ez törvényszerű. Mindig ez a folyamat megy ebben a gazdasági szemléletben.

    Kína felkúszott a világ tetejére a dollár hátán. A fejlődése szerepújrafelosztást kell hogy eredményezzen valamikor.

    Ha megfigyeljük Kínát, láthatjuk, hogy -az USA-val ellentétben- háttérjátékos.
    Nem tör elő első szándékból, szép csendesen söpri be a zsetont, de kitartásban mindenkit ver.

    Ahogy nő a kínai életszínvonal( mert egyre szélesedő vagyonos réteg van, a plebs élete is javul) úgy nőnek az igények.
    Ez már jó pár éve, évről-évre erősödő importigényt jelent. Főleg élelmiszer (Európa) és energiaforrás( szén Ausztrália, bár ennek talán vége?). Szóval a rendkívül erős export- és erősödő importigény cibálja a jüant.
    Kínán belül is gazdasági érdekellentétek vannak az erős vagy gyengébb jüan kérdésében.

    Bár Kína van annyira központosított, hogy cégek érdekeit simán hátrébbtolják monetáris eszközökkel. Kérdés, hogy meddig lehet játszadozni.
    Idáig nagyon jól nyomták.

    Ráadásul Kína nagyon jól jött ki a Covidból(idáig), sok értéket vettek ‘szart’ sem érő dollártartakékuk csekély mennyiségének felhasználásával. Tehát jó lehet nekik, hogy maradjon az egyre gyengülő dollár, és apródonként váltsák értékekre.

    Viszont a jüan erősödése mellett szólhat az is, hogy felvevőpiacuk(Európa , USA, de szinte mindenki)- a covid miatt -komoly gazdasági lejtmenetben van. Eladjanak? Amíg van kinek, azt fogják tenni. Na de mikor váltsanak?

    Lehet, hogy vihar előtti bevásárlásban
    is gondolkodnak( mert azt jobban látják, hogy nagyon rezeg a léc)akkor meg jó az erős pénz.
    Olyan szövevényes az egész, hogy egyben lehetünk biztosak, de az nem az időpont.

  7. 2 – Alex:
    A megadott E-mail cím nem él!

  8. 4 Több tényező miatt is. Az egyik, hogy a dodó a jó munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően elkezdett erősödni pénteken(ez részben utána kifulladt), a másik pedig, hogy még mindenki be van tárazva a tavaszi olcsó olajból, főleg a legnagyobb importőr, Kína..
    Persze lehet még más oka is ezen kívül.

  9. Amíg kína nem lesz jogállam, addig épeszű ember nem tartja a megtakarítását jüanban. Ugyanez igaz a többi valutára is (pl rubel). Még nincs veszélyben a dollár.

  10. 10 – Radován:
    Akik így gondolkodtak 1945-ben és 1956-ban azok alaposan pofára estek. Rugalmasan kell gondolkodni!
    1945.08.01.-én lépett színre a Forint. Akinek volt egy rakás „értéktelen” adópengője. Egy diktatúra valutája, az piszok jól járt, mert az állam átváltotta forintra, aki aranyban és a dollárban gondolkodott, annak csapott áron kellett átváltani értékeit.
    1956. decemberében, aki szabadult a forinttól (egy diktatúra valutájától), az nagyon rosszul járt. Bécsben 100 forintért 8 Schillinget adtak. 1957-ben 1 Schillingért mindössze 2 Forintot kellet adni. Az járt jól, aki aranyat vitt ki Bécsbe, eladta és a menekültektől felvásárolta a forintot, amit visszavitt Budapestre és olyasmiket vásárolt, amiket Bécsben el tudott adni. Arany, fényképezőgép, karóra, stb. Három forduló és vehetett egy budai villát.

  11. 2016 decemberében jelentették be a kínaiak, hogy nem vesznek több amerikai államkötvényt. A nyugati média nem nagyon kapta fel a hírt. 4 év telt és most elkezdik leépíteni. Ez egy lassú kivéreztetés. Nem fognak kapkodni.
    Az első gondolatom az volt, hogy az erős jüan nem jó nekik az exportkitettség miatt, ezért nem is lehet cél egyenlőre.
    A háttérben inkább geopolitikai okok lehetnek. Illetve számolni kell azzal is, hogy rövid távú gazdasági hátrányokat a kínaiak bármikor szívesen bevállalnak közép/hosszú távú előnyökért. És az oroszoktól sem esik távol ez az elképzelés és volt már rá példa az olajpiacon. Így a látszólagos hátrányok is más színezetet kaphatnak egy ilyen államkötvény eladási manővernél.

  12. Csak egy vélemény.
    Szintén Jim Rogers és sokak véleménye (nem alaptalan) , hogy aranystandard következik. és a dollár szerepét az arany veszi át, mellette ezüsttel és platinával. Greenspan szerinti rainbow currency.
    Az olaj is jó lenne pénznek, csak azt elégetik.
    Az országok egymás közti elszámolása devizatartalék helyett aranytartalékok terén valósulhat meg talán.
    Nem véletlen, hogy Orbánnak a svájci bankár a magyar aranytartalék átgondolását
    javasolta.

    Az USA, Kína és Németország meg Oroszország képes lenne az M0 monetáris agregátumát teljesen lefedni nemesfémmel, arannyal.
    Ehhez a mai 2000 dolláros unciaár jó kezdet, ami 5000 dollárig növelve a korlátot beállhat.
    https://usdebtclock.org/gold-precious-metals.html
    oldalon az ezüst unciánkénti értéke 4082 dollár, az aranyé 31022 dollár unciánként

  13. 13. Bazs: az arannyal az a probléma, hogy nem lehet hirtelen bármennyit kitermelni belőle, emiatt vagy kb 30 évente el kellene törölni az adósságokat, vagy tömegek halnának éhen/élnének nyomorban. A fiat pénz pont ezt küszöböli ki, bármennyit lehet nyomtatni belőle. Időben így mindig kevesebbet ér a pénz, rákényszerítve a pénz tulajdonosát, hogy aktívan használja a gazdaságban.

  14. 11. Tibor bá: egy nyugdíjalap nem fektetheti a pénzét jüanba, ha nincs garantálva, hogy azt nem einstandolják bármikor. Ezért fontos a jogállam. A forint/pengő esete egy marginális, kb 20 milliárd EUR-os történet, amiről én beszélek, mint befektetői bizalom, az pár ezer milliárd EUR/USD. Amíg nincs jogállam, az adott valuta nem tud befektetőket oda vonzani.

  15. 14: Pontosan. Emiatt nem hiszem, hogy globálisan visszatérnénk az aranystandardhoz. A fiat egyelőre szerintem megfelel a pénzpiac óriásainak, ha elegük lesz belőle, biztos kitalálnak jobbat. De a történelem nem halad visszafelé.

  16. 14 és 16: Nem értitek a nemesfémfedezet lényegét. Teljesen mindegy, hogy mennyi van belőle (teszem azt arany), hiszen a nyomtatott pénz mennyiségét ugyanúgy lehet szabályozni. Legfeljebb kevesebbet tud a pénz kibocsátója csalni, azaz inflációgerjesztés nélkül fedezetlenül nyomtatni, mert a nemesfémfedezet igen könnyen ellenőrizhető, nem úgy mint ma, mikor a központi bankokkal felvásároltatják a kötvényeket, s így végül is a jövőben megtermelt javakat kótyavetyélik el (ha még csak ennyi baj lenne…). Persze 2 kiló arany nem elég egy ország pénzkibocsátásához, és nem is a kizárólagos aranystandardhez kellene visszatérni, de mindenképpen jót tenne legalább a részleges visszavezetése a pénzügyi rendszerbe. Ez meg is fog történni a közeli jövőben, mert nincs alternatívája.

  17. 15
    Erről tájékoztattad a Kínába évtizedek óta befektető amerikai óriáscégeket? Apple, Tesla és társai igen nagy veszélyben vannak, ha igazat beszélsz…
    Megkérdezhettek volna téged, hogy most a komcsi Kína jogállam – e, vagy ha mégsem akkor hová vigyék a tőkéjüket…

  18. 16:

    A történelem ciklikus.

    Ha lesz egy infláció (akár 20-50% éves infláció is megeszi az otthon tartott pénzed pár év alatt), akkor csak úgy tudod a pénzed értékét megőrizni, ha valamilyen fizikai dologban van.

    Ilyenkor jó az ingatlan, a föld, a részvény, és az arany/ezüst is. De akármi fizikailag birtokolható és értéket jelentő dolog jó.

    Ne felejtsük el, hogy most is 10% körüli infláció van, akkor is ha csak 3%-ot ismernek be belőle.
    10 év alatt a az állampapírba rakott pénzed is értéktelenné válik, mert nem kapsz rá annyi kamatot amennyi a valós infláció.

    Az aranystandard helyett még egyenlőre nem találtak ki jobbat, de ha nem is lesz aranystandard az arany akkor is őrzi az értékét.
    Azaz egyre drágább lesz ahogy a fiat pénzek értéktelenednek.

  19. 19 Egon
    Teljesen egyetértek, pontosan így mennek a dolgok….

  20. Néhány ezer tonna arany bőségesen elég. Az átváltást kell garantálni. Ha a papírpénzt be lehet váltani aranyra, akkor meg van a bizalom és a kutya se akar aranyat papír helyett, mert kezelhetetlen a mindennapi életben.

  21. Jó dolog az arany, de a mai technológiai háttér mellett kizártnak tartom, hogy ne egy high-tech megoldás győzzön, amikor majd kihúzzák a nyulat a kalapból.

  22. 18. Sárkányka: „Erről tájékoztattad a Kínába évtizedek óta befektető amerikai óriáscégeket?” Az amerikai óriáscégek nem jüanban tartják a tőkéjüket.

  23. 21. Egyetértek, a dollár is így működött fénykorában.
    22. És mit értesz high tech megoldáson? Bitcoint?
    23. Szerintem még azt sem érted amiről te beszélsz. Folytassuk inkább legközelebb.

  24. 14. Radován: ez a lényeg, nem lehet akármennyit nyomni, ezért a már meglévőt tudják csak átértékelni.
    A BIS bank a múlt hónapban vett 100 tonnát.
    Tegnap későn jutott eyzembe még egy érv az arany mellett: Judy Shelton, aki aranybogár Trump embere, általa a Kincstár Treasury bekebelezte a FED-et, szabad az út az arany előtt.
    Sejthető, hogy mi következik és nehezen fogják a kormányok lenyelni a békát, hogy nem nyomtathatnak annyi pénzt, amennyit kampányukban megígértek.

  25. 17,Sárkányka
    …”14 és 16: Nem értitek a nemesfémfedezet lényegét…”
    Sárkányka kedves, az aranyfedezet csak egy afféle nominális értékminősitő, mindennapi gyakorlati értéke IPARI, valós, kézzelfogható és eladható áruk nélkül hamar kifullad. Ülhetsz egy tekintélyes rakás aranyon, ez csak csak addig érvényes, csak addig élsz meg belőle, amig az aranyod kitart. Mi lesz utána, éhenhalsz?
    Ipari termelés , eladható , exportálható arú hiányában miből tartod fennt országodat?
    Ebből kifolyólag, nem vagyok képes megérteni, a Nyugat, illetve Amerika miből tartja fenn önmagát hosszú évtizedek óta?

  26. 25: Teljesen mindegy, hogy egy áru kézzel fogható vagy nem, a lényeg az, hogy el lehet-e adni. És nagy hozzáadott értékkel lehet-e eladni vagy nem.

    Én például kiválóan el tudok képzelni egy olyan társadalmat, amiben sokan megtanulnak programozni, és az ország GDP-jének oroszlánrészét programozással teszik le az asztalra. Semmi kézzel fogható nem lesz benne, és jóval jobban fognak élni, mint ha mondjuk krumplit termesztenének.

  27. 27. Kedves Bálint,
    Nyilvánvalóan igaz amit mondasz, de ezt Egon a 19 ben már kifejtette, meg is erősítettem.
    Megenni, lakni benne, utazni vele, harcolni vagy ölni persze hogy nem lehet, mint ahogy az autó sem fog elindulni tőle, nem is erről van szó. Ha neked ez jött le akkor valamit igencsak félreértettél.
    Az arany hiteles, stabil, és jól ellenőrizhető közvetítő-értékmérő. Ebben (a többi nemesfémmel együtt) nincs párja, és ahogy fentebb írtam, alternatívája sem.
    Így már érted?

  28. 15. Radován

    „Egy nyugdíjalap nem fektetheti a pénzét jüanba, ha nincs garantálva, hogy azt nem einstandolják bármikor. ”

    Ciprus: A külföldi befektetők pénzének 10%-át lenyúlta a ciprusi állam.

    A kormányuk nem dőlt be, a befektetők többsége nem pártolt el stb.

  29. 2. Alex

    +1

    Nagyon jó meglátás. Nem szabad lebecsülni az USA-t, a saját érdeküket nagyon jól képviselik, minden árat megfizetnek az érvényesüléséért (és másokkal is megfizettetetik :-PPP ).

  30. Figyelmetekbe ajánlom immár nem firefox böngészőről Karen Hudes Világbanki alkalmazott pletykáját, miszerint a világ az asset-based fedezett fizetőeszközre készül áttérni a mostani „hosszútávú adóssággal fedezett” currencyről.
    Tudomása szerint a koronavírus ennek előkésítését szolgálja.
    Itt a link a blogjára.
    https://nbakay.wordpress.com/2020/09/05/karen-hudes-i-will-release-worlds-gold-to-people-in-uncorrupt-countries-yemen-asap-local-currencies-are-only-uncorrupt-money/
    Ha hosszú a link, megpróbálom még egyszer felezve.

  31. 31:

    Ugye pont ezt írtam:
    „Ilyenkor jó az ingatlan, a föld, a részvény, és az arany/ezüst is. De akármi fizikailag birtokolható és értéket jelentő dolog jó.”

    Amint elkezd mindenkinek nyilvánvalóvá válni a helyzet úgy fognak rallyzni az összes eszközök, ahogy a fizikai és digitális pénzek veszítik el az értéküket.
    Ez történt lokálisan itt a pengővel is.

  32. 32. Egon: Az a kérdés, hogy mit kezdesz mondjuk egy darab földdel, ha senki nem akarja megvenni… Január óta árulok egy negyedhektáros zártkertet villannyal, kúttal, a Duna partján, nem igazán kell senkinek. Csak a nyűg van vele, mert rendszeresen kaszálni kell.

    Na, adjál légyszives tanácsot.

  33. 32.Infos
    Infos kedves, képtelen vagy eladni valamiféle ingatlant hosszú idő óta. Nem látod a baj gyökerét, éspedig országod, nemzeted szomorú demográfiai regresszióját, amiben valszeg Mo. nincs egyedül, de akkor is létezik.
    Valami 2-3 éve Szilvásváradra látogatva meglepő és szomorú látvány volt ugy egyes falvakban, ugy magában a helységben elég sok bedeszkázott ablakos kis ház, ordit róla az elhagyatottság.
    Szilváson vendéglátóinknál fény derült a jelenség szomorú okára: a fiatalok elszéledtek, nagyrészük messze külhonban, az öregek örökre eltávozván kiürült, elhagyatottá, Isten legnagyobb szomorúságára fölöslegessé vált a régi családi fészek.
    Dohos levegő és az emlékek laknak benne a nagyon alacsony születési ráta mián, több ingatlan válik fölöslegessé, mint ahányan születnek.
    Európa szerte!
    Kicsiny, szerény, kedves házacskák, elhagyatottan várják az új lakókat: migránsok és nemhiába születettek.
    Azok nem fogják megvenni kis földedet, Infos kedves.

  34. 33. balint

    Infos szlovák állampolgár, ha jól tudom.
    Persze a helyzeten nem változtat, ha a földterület nem olyan helyen van a kutyának sem fog kelleni.

    Szerintem orvérzésig fog menni a hülyeség, talán sohasem döbben rá a nagyközönség, hogy mi is az érték.
    Csak amikor már késő.

    Én is gondolkodom, hogy eladom a tanyát, de ahhoz működő komplexumként(tanya+gazdasági épületek+sajtfeldolgozó+bejáratott piaci értékesítő hely stb.) van esély. Különben csak egy-két épület egy elértéktelenedő helyen.

    Érdemes holland-, német hirdetési felületeken is hirdetni.
    Kell legyen valami ‘vonzerő’ a vétel mellett, ugyanis a vidék haldoklik, a vízfej még mindig növekszik. A parasztromantika azonban újból reneszánszát éli. Kérdés érdemes-e eladni egy földet, tanyát stb.a végjáték kezdetén?!

  35. Én a problémát a fizetőképes kereslet hiányában, valamint abban látom, hogy egy mai fiatalnak lakás kell, nem kert.

    Tanyám van, egy kis faluban a világ végén, mégis a világ közepén, két világvégét is kibírok itt, vígan és dalolva, itt még járvány sincs, remélem nem is lesz…

  36. Infos:

    Az eszköz az jellemzően használható valamire.

    Egy rossz helyen lévő ingatlan jellemzően nem használható semmire.
    Ha megkérdezném hogy jutottál hozzá akkor joggal kérnéd ki magadnak, pedig a dolog gyökere itt is leledzik. Ha vetted akkor valószínű elég nyomott áron jutottál hozzá.
    Ha meg örökség/ajándék/stb akkor meg ugye nem választhattál hogy mit kapsz.

    Másik dolog meg az, hogy biztos van az az ár amiért el tudnád adni, csak annyiért nem akarod eladni.

    Jellemzően a csökkenő népesség ellenére mennek fel bizonyos ingatlanok árai (lakások, házak, művelhető földek „jó” helyeken).
    Ezek a jelenleg használható ingatlanok.

    Ha pl összeomlana a városi lét, akkor a falvak ingatlanai fognak felértékelődni.

    Nincs tuti tipp, de mindenképpen jobb ha van valami stratégia mint ha nincs semmi.
    A kp-t és számlapénzt szépen eszegeti az infláció.

  37. 33. Infos, 35. Balázs,
    Amikor az ingatlan nem adja el önmagát, arra találták ki pl. a látványtervet és a jövőben megvalósítható ötlet terveket. Ha nem is forgalmas a hely, egy jól látható ELADÓ tábla is segíthet.
    Valamit minden ingatlan tud. Vízparti, akkor elméletben lehet e ott kikötő, ha nincs elvi akadálya, akkor a látványterven a háztól indulhat a vízisíző.
    Ha a legelőmet árulnám, akkor bele sem írnám a tanya szót, az állatokat sem említeném. Írnám a kivételes körpanorámát, a 125 éves vadkörtefákat, vadászati lehetőséget stb., mindjárt más mint a sok munkát meg trágyaszagot reklámozni.

  38. Károly: Nagyon jó ötlet, nem jutott eszembe a látványterv. Egon, nagyon jó helyen van, azért vettem, hogy építsek oda egy nyaralót, ezért vzettettem be a villanyt, és a kutat is én csináltam, csak időközben örököltem egy másikat onnét 50 méterre és már nem vagyok mai gyerek, úgyhogy továbbadnám annak akinek kell. Kiskertövezetben van…

  39. Károly

    Szerintem pont ugyanarról beszélünk.
    Azért egy sajtkészítő manufaktúra nem csak trágyaszag, még ha a tanya kell is hozzá. Ezenkívül rengeteg ötletem van.
    A falusi turizmussal és a sokszor emlegetett parasztromantikával kapcsolatos.

    Az emberek imádják a széna- szalmabálakat, a szép, színes baromfiudvarokat. Nálam minden úgy van kialakítva, hogy ne a szarban kelljen taposni, csak ha bemész az állatok közé a sűrűbe, de az nem muszáj).

    Van.pl Goatel( lopott ötlet, a goat és hotel szavak összevonása). ez nálunk az un.’Kecskefészek Hotel superior”, egy 4 méter magas, 12 méter hosszú, emeletes igényes faépület, cseréptetővel, ablakokkal ahol a kecskék kidugják a fejüket,imádják a gyerekek. Mekkdonald’s unk is van. Ez egy igényes etető tulajdonképpen. Tervezek galambházat, pávákat, pónilovat(ha találok szelídet), ezenkívül sajtkészítő tanfolyam ovisoknak( kicsit gyurmázhatnak a sajttésztával, elkészíthetuk a saját sajtukat( otthon meg elmesélhetik),gombaszedés, szüret, télen disznóvágás másképpen, sétakocsikázás lovasszekéren a tanya körüli tölgyesben, szalmabála-vár csatákhoz, gyerekház stb., stb.
    Én erre bazírozok rá, a falusi vendégasztalra és az emberek ezirányú érdeklődésére, mert élményt kell eladni, nemcsak a helyet.Van rá igény. Kérdés meg tudom-e csinálni, be tudom-e fejezni?!
    Többször voltak vendégeim, alig akartak hazamenni a kiskölkök.

    Én egy vállalkozási lehetőséget is eladnék a tanyával együtt, egy kiépített branddal.

    A lényeg, hogy megélhetés párosuljon a hellyel. Befektetőket is keresnék?, mert ez egy nagy terület(=sok lehetőség)komoly munka, és komoly pénz van benne. Ha valamihez, akkor a vendéglátáshoz értek.

  40. 40. Balázs,
    Egy nap 24 órát ne haladja meg a tennivaló.
    Közeli ismerős család ért a lovakhoz. Hét éve, hogy eldöntötték és belevágtak a megvalósításba, hogy gyerekeket oktathassanak pónilovakkal. Most értek oda, hogy végre megfelelőek a pónilovak, biztonságos a lovagoltatás és tartási körülmény. Nem egyszerű történet a gyerekek lovagoltatása.

  41. 41. Károly

    Nálunk is van aki ért a lovakhoz. Ő csinálná a lovaskocsikázást is, fogathajtó is volt, most is van vagy 4-5 lova. Nem én tervezek mindent csinálni. Arra már rájöttem, hogy nem megy.
    A poniló csak egy dolog.

  42. Re 42,
    Balázs, ha elég nagy a terület, ne add el.
    Csinálj kempinget! Hihetetlen módon beindult most európában. A lakókocsi és lakóautó gyártók nem tudnak elég járművet gyártani , pedig nem olcsó. Kempingbe egy évre előre le kell foglalni a helyet. Brutál.
    És az irány amit írtál jó. Családbarát kemping, ahol a kölykök jót tudnak játszani és esetleg ragad rájuk valami a koszon kívül. A nagy vonzerő valami medence vagy fürdőtó. Tuti biznisz.
    Igaz 6 hónap nonstop, de aztán 6 hónap nyugi ( persze tudom jószág mellett az sem igazán pihi)

  43. 43. BAB

    Köszi!
    Elég nagy 2.5 HA, de ebből 1.8 HA erdő
    Tényleg jó ötlet a kemping, azonban az árammal gondjaim vannak, arra nem lenne elég.
    De rengeteg az eladó a kis présház árammal kb.500 méteres körben. Azokat ki lehetne adni.
    Gyógyfürdő,csúszdaparkos strand 10 percre autóval. Tanösvény 15 percre gyalog és csak erdő és erdő.
    A faluban van egy kis panzió, ott meg lehet szállni, csoportoknak is.
    Tényleg nem győzök mindent, pedig nagy fantázia van benne.

  44. Emberek, olvasgatom ötleteiteket , egyik jobb és kreativabb, mint a másik.
    De, gondoljátok, hogy lesz ismét olyan világ, olyan helyzet, ami keresletet teremt erre?
    Nem vertek a jónépbe egy olyan tömegiszonyt, viszolygást, ami elriasztja az embert a közös tevékenységektől, a csoportulásoktól?

  45. 45 – bálint:
    Ezen a témán elgondolkodtam. Én azt feltételezem, hogy az emberiség el fogja fogadni a COVID-19 járványt (mi mást tehet?) és tudomásul veszi, hogy nagyon nagy szerencse kell ahhoz, hogy az egyén megélje a 80. szülinapját. És időnként egy-egy barát, rokon, munkatárs meghal, ahogy ez bekövetkezik a gépkocsi közlekedésnél is. Az élet olyan lesz, mint volt, csak egy kicsit többen halnak meg, az infarktus mellett most a a COVID-19-ben is.

  46. Tibor bá’
    , nagy nagy lájk 🙂 . Én is így látom nagyjából. Szerencse kérdése lesz hogy elkapjuk-e (úgy, hogy ügyelünk magunkra) és szerencse kérdése, hogy túléljük-e.

    Bálint.

    Én is úgy látom, hogy nem lesz nagy turizmus már a mi életünkben.
    Egyrészt az iszony miatt amit az emberekbe ültetettek az elmúlt hónapokban, illetve a gazdasági és pénzügyi rendszer most folyó „újragondolása” okán nem lesz erre forrása a közembernek. Legfeljebb a Tibor bá’ által korábban leírtak szerint (30-as 50-es évek) fogunk kirándulni (gyalogtűra, evezés, bicaj a környéken). Vége a repdesésnek és az 1000 km-es autókázásoknak. Tetszik nem tetszik ez jön. Éppen most korlátozták a mozgásunkat,

  47. 46 Tibor bá’

    „Az élet olyan lesz, mint volt, csak egy kicsit többen halnak meg, az infarktus mellett most a a COVID-19-ben is.”
    Mi történt veled? Reménykedsz? Beszéltünk a reményről.

    COVID-19, elkapod, kimászol belőle, de az életerőd 10-20 %-a elvész.
    2-3 hónap múlva ismét elkapod, ismét kilábalsz belőle…

    2-3 év, és nem „kicsit többen” halnak majd meg!
    https://24.hu/kulfold/2020/09/27/koronavirus-jarvany-masodik-hullam-brazilia-manaus-nyajimmunitas-ujrafertozodes/

  48. 48 – n/a:
    A 88. életévemben reménykedni nagy marhaság lenne. Nem, figyelem az emberi viselkedést. Az USA-ban évente 50.000 ember hal meg az utakon. Magyarországon majd minden napra jut egy halálos baleset. Az emberek elfogadják, senki se akarja betitani a gépkocsi közlekedést. Most pedig a maszk égetőknek elege van a maszk viselésből. Elfogadják, hogy heteken belül megkapják, és esetleg meghalnak.

  49. 45 bálint
    Az első hullám után nyár elején néztem valamelyik német adón talán a Focus-t?
    Amikor feloldották a tilalmat német nyugdíjasok megrohanták a repteret. Szó szerint verekedtek a becsekkolásnál. Nem készültek, ahogy voltak rohantak taxival a reptérre. Mallorca, Mallorca ennyit tudtak mondani. Némelyik agyhalott gatyában volt, csak a bankkártyájával érkezett.
    Az emberek ki vannak éhezve az utazásra. Nem lesz itt semmi visszaesés., max a korlátozás idejére.

  50. 49 Tibor bá’

    „Elfogadják, hogy heteken belül megkapják, és esetleg meghalnak.”
    Elfogadáshoz előbb meg kellene érteni.

    A dollárnak vége, de mi legyen helyette?
    Jó ötletnek tűnik az arany,
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20200926/a-tozsdeguru-es-a-citibank-szerint-sem-reszvenyeket-hanem-aranyat-kell-most-venni-450278
    de Én inkább a maszkra szavazok.
    Most (még) olcsó, de ha összeroppan a gazdaság, nagyon felmehet az ára, ugyanakkor hasznosabb az aranynál.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200927/szlavik-janos-nem-igaz-hogy-a-maszk-nem-ved-a-fertozes-ellen-450402

  51. 45-47.

    Igazatok van. Ez az én dilemmám is

    De mit lehet csinálni? A mostani játékban a mostani játékszabályok szerint kell játszani.
    Valamihez fogni kell, ha már az embernek.van családja. Engem csakis ez a felelősségérzet mozgatott. Ha nem lennének gyerekeim pont letojnám.

    Én olyan kétlábú modellt próbáltam létrehozni, amelyik a jelenlegi rendszerben is normális megélhetést biztosíthat és egy változó világban is értéket képviselhet.

    Ha jobban belegondolunk, olyan forgatókönyv is könnyen előfordulhat, hogy a pár évig még gazdaságilag prosperáló nemzet belföldi turizmusa nagyon megugrik.

    Sőt olyanra is, hogy egy önellátóbb tanya ára az egekbe szökik, bár akkor a nemzetgazdaság már az összeomlás körül kellenne, hogy legyen,hiszen oly nyilvánvaló lenne a baj a nagy tömegek számára, (ami a nagy keresletet okozná a tanyák, falvak ingatlanjai iránt), ami a rendszer működőképességének stabilitását gyorsan lenullázná.
    Azonban egy vékony idősávban ez is előfordulhat.

    Az arany sem jelent biztonságot, csak relatíve nagyobb, ‘alkalmazkodóbb’ mozgásteret az azt birtoklók számára. Utána jön az egy falat kenyér helyzet.

    Ami nagyobb biztonságot jelenthet, azok a komplettebb rendszerek.

    Szerintem Orbánék is ilyeneket építhetnek. A néppel megfinanszíroztatták ezeket a nép egy jelentősen kisebb része számára.
    Nyilván a hatalom csúcsán ők döntik el milyen szempontok alapján szelektálnak.
    A lényeg, hogy ők benne legyenek és ha lehet a jövőbeni hierarchia se változzon jelentősen, legalábbis számukra.
    Szerintem ezért gyorsították be a nemzeti vagyon elsikítását. Épp csak a felszíni látszatra ügyelnek, de csak nagyon szőrmentén.
    Kemény hónapok, évek elé nézünk. A nemzetközi gazdasági hanyatlás mellett még egy belső -a mostanihoz képest- hatványozottabb kifosztás is terhelni fog minket. Most még jó, mert sok volt a közelmúltban a háttér(pl.európai unió, a magas gdp), a tartalékok viszont gyorsan fogynak.

    Én sajnos nem vagyok ehhez elég okos, fogalmam sincs mit is kéne valójában csinálni. Mi is fog értéket képviselni? Lehet, hogy tényleg maszkot kell tartalékolni, lehet, hogy aranyat, élelmiszert, wc papírt?

  52. Re:52
    Hosszú távú működő modellt a mai top think-thank emberek sem tudnak mondani, mert annyira zavaros a jövő. Most a minél többet síboljunk el, hogy nálunk legyen az erőforrás, és utánunk a vízözön modellt működtetik idehaza. A nép pedig vastagon le van s.arva.
    Mondjuk ebbe a saját bukásuk is bele van kódolva, de ez legyen az ő bajuk…
    Kb így kalkulálj, magadra, és a szűk baráti körödre számíthatsz csak.

    Arany mindig jó ha van, maszkot rongyokból is lehet 10 perc alatt varrni.

  53. 52:

    Ha van fél év kaja tartalékod akkor már többed van mint a többségnek.

    Az egyik cikk szerint a felvásárlási lázban 2 heti tartalékot rakott össze az emberek többsége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük