(3318) Golf Áramlat

Tibor bá’ fordítása online

 

Egy új tanulmány szerint, gyengül a Golf Áramlat

Korábbi klíma jóslatokról beigazolódott, hogy valóság. A Föld egyre melegebb, az óceánok felszínnövekedése gyorsul, egyre gyakoribbak a kánikulák, szélsőséges esőzések, pusztító bozóttüzek, trópusi viharok, melyek mind emberek millióira hat ki. Most pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy egy másik klíma előrejelzés, valósággá válik: Az Atlanti-óceáni Golf Áramlat nyilvánvalóan gyengül, aminek Európára nézve következményei lesznek.

Az Atlanti-óceán hatalmas felforgató cirkulációja közel 20 millió köbméter vizet szállít másodpercenként, ami hússzorosa az Amazon vízfolyásának.  A meleg felszíni víz Északnak tart, majd visszatér, mint alsó hideg áramlat. Végül is ez egy hatalmas hő szállítás, több mint egy millió gigawatt értékben, ami majdnem százszor több mint az emberiség által elfogyasztott energia. Ez a hő felszabadul az Atlanti-óceán északi részén, és maradandó hatással van a klímánkra.

Azonban az 1980-as évek óta a klímakutatók figyelmeztettek, hogy a Golf áramlat gyengül, sőt meg is szűnhet. 1987-ben a híres óceánkutató, Wally Broecker egy cikket jelentetett a Nature-ben, Kellemetlen meglepetés címen. De még Hollywood is ráharapott a témára a 2004-es,  A holnaputáni nap című filmjével. Annak ellenére, hogy nem léteztek mérési adatok, amik bizonyították volna az áramlat lassulását.

Csak 2004 óta létezik folyamatos figyelés az északi szélesség 26°-án, az Atlanti-óceánon RAPID project elnevezés alatt. Bár a kinyert adatok az áramlat gyengülését jelzik, a mérések nem elég hosszú ideje tartanak ahhoz, hogy a hosszú távú trend megkülönböztethető legyen az időszakos ingadozástól. Éppen ezért a Golf áramlat fejlődésével kapcsolatban közvetett bizonyítékokra kell támaszkodnunk.

Hosszú távú Golf áramlat gyengülés az Atlanti-óceán északi részén lehűlést okozhat. Egy ilyen helyi lehűlést már a klíma modellek megjósoltak a globális felmelegedés közepette. És valóban a tenger felszíni hőmérsékletek azt mutatják, hogy csak a Föld e régiója mentesült a globális felmelegedés alól, sőt hűlt is a XIX. század óta (lásd az alábbi ábrát). Ezen kívül  láthatunk egy erős melegedést  Észak Amerika partjainál, ami a modell szerint, része a folyamatnak, a Golf áramat gyengülésének a lábnyoma.

A Golf áramlat ábrázolása a meleg felszíni áramlattal és a hideg mély vízi áramlattal. Az USA partjainál haladó áramlat része a teljes cirkulációs rendszernek. A színesen besraffozott részek jelzik a XIX. század vége óta észlelt hőmérséklet változást. Az ábra elsőnek a Washington Postban jelent meg.

A helyszíni megfigyelések (2004-2017) és a vízfelszín hőmérsékletek rekonstrukciója azt jelzi, hogy a Golf Áramlat 1850-1900-hoz képest gyengült.

Új tanulmányok alátámasztják a hosszú távú gyengülést

Két új tanulmány további független bizonyítékkal szolgál a gyengülést illetően. Augusztusban Christopher Piecuch a Floridai Óceángrafikai Intézményből leadott egy dolgozatot,, aminek témája a Golf áramlat volt,  Florida partja mentén. Annak ellenére, hogy a folyamatos mérés csak 1982-óta áll rendelkezésre, Piecuch képes volt rekonstruálni a Florida menti áramlatot az elmúlt 110 évről, az óceán szintkülönbség mérésével az áramlat két oldala között. Ehhez 46 árapály mérő állomást használt fel Floridában és Karib tengeren, valamint egyszerű fizikai elveket: A Coriolis erő az északi féltekén az áramlatot jobbra téríti. Következésképpen jobb oldalon a víz magasabb, mint a baloldalon. Minél erősebb az áramlat, annál nagyobb a vízszintek közötti különbség. 1982-óta végzett mérések összevetése jelzi, hogy a módszer megbízhatóan működik.

Eredmény: az áramlat,  Floridánál jelentősen gyengült 1909-óta, és az utolsó 20 évben olyan gyenge volt, mint amilyen még soha. Piecuch mérései azt mutatták, hogy a hő szállítás csökkenése kellő magyarázatot ad az Atlanti-óceán északi részén észlelt „hideg gócra”.

A Golf áramlat változása kihat Európára, mert a „hideg góc” befolyásolja az időjárást is. Angol tudósok úgy találták, hogy nyáron a futóáramlás „szeret” a „hideg góc” déli oldalán haladni. Ez melegebb levegőt hoz Európa délnyugati régiójához, mint például 2015 nyarán. Egy másik tanulmány szerint Észak Európa nyári csapadéka csökken, a téli viharok pedig erősebbek. Hogy mik lesznek a jövőbéli következmények egy éppen most futó kutatás témáját adja.

Azonban, a legújabb klíma modell (CMIP6) egy dolgot mutat:, ha tovább melegítjük a bolygót, a Golf áramlat tovább gyengül,  2100-ra 34-45 százalékkal. Ez veszélyesen közel van ahhoz a billenő ponthoz, ahol már az áramlat instabillá válik (magyarul megszűnik). Mit számít ez az Ember nélküli bolygón?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

37 gondolat erről: „(3318) Golf Áramlat

  1. Nem baj, ha minden kötél szakad, akkor költözünk a Marsra. 🙂

    Nem a klíma, vagy a vírus fog minket eltávolítani a Földről, hiába vízionálod ezt Tibor bá’… 🙂

  2. Re:2
    Vagy a régi Vörös Boros Kóla helyett a modern VBK, vodka-bomba(energia ital)-k(c)ataflam.
    Én már rég nem ezen feszülök be, mert egy dolog számít igazán, hogy hogyan éljük emberien az életünket.
    Pénzt/hatalmat/hírnevet nem lehet átvinni…

  3. „a Golf áramlat tovább gyengül, 2100-ra 34-45 százalékkal”
    Nekem az a nagy kontraszt érrdekes hogy a mainstream média sokmindent 2050-re vagy 2100-ra jósol, de még nem is game overt jósolnak hanem csak egy szimpla lassulást leállást..MC Pherson és ahonnan ő veszi az infót pedig pár évet jósolnak.Ez nagyon nagy kontrszaszt.
    Az elmúlt 20 év telei nem voltak kemények a régi havas telekhez viszonyítva.Ha lassul az áramlat azt megérezzük majd azon hogy újra hideg telek lesznek, de ez szerintem megint évekbe tellik.
    A sarki jégre is 2050-et mond a main stream hogy jégmentes lesz , mások meg pár évet.Hát én már nem tudom mi lesz.

  4. Amint a sarki jég elolvad, a Golf le fog állni. Egyszerű, mint az egyszeregy. Ez a 2100 teljesen légbőlkapott, ez elég egyértelműen tíz éven belül bekövetkezik.

    Nyilván mindenütt nagyot fog változni a klíma hirtelen, ami mindenkinek nehéz lesz, felborulnak az élőközösségek, és felgyorsul a kihalás. De ez nem jelenti azt, hogy az emberiség is kihalna.

  5. Ábel! Nálad a pont. Víz, jég már megvolt, most felhetőleg a tűz jön, de vízzel együtt… A túlélők pedig mindig a hegyekből tértek vissza. Az életképeseket az erdő eltartja, feltéve, ha nem ég porig. Barlang meg van elég. Aki megmarad, nyom egy restart gombot… ?

  6. 7: Azt ki mondta, hogy hétmilliárdan maradunk?

  7. Nekem nem jön ki a fizikája az egésznek. A meleg víz könnyű, viszkózusabb, a hideg nehéz, az édesvíz, ami a grönlandi jégben van, könnyebb. A melegnek nagyobb a mozgási energiája, mert nagyobb erő hat rá a Föld forgásához viszonyított helyzetéből kifolyólag.

    Én arra tippelek, hogy amíg a grönlandi jég mind el nem olvad, minden marad a régiben.

  8. Re:9
    Csak az egészbe bele ne köpjön egy újabb glaciális korszak, ahol még jól is jöhet a többlet CO2…

  9. 10: Volt egy olyan vízióm, de ez már tényleg csak találgatás, hogy ugyebár, ha melegedünk, akkor azzal a légkör tágulása is jár, és ha ez igaz, akkor négyzetesen nagyobb lesz a felület is, meg a tömeg, amelyen keresztül és ami lehülhet. Zuhanó fagyos légoszlopokat vizonáltam, amik hirtelen keletkeztek, és ahova lezuhantak, minden keményre fagyott. Aztán asszem valami filmben is volt ilyen, mert az egyik kollégámnak emlegettem, milyen hülységet álmodtam, és ő mondta, hogy van ilyen film.

  10. Nem is a kihalás lesz a kérdés, mert nyilván nem hal ki az ember.Hanem inkább az hogy ez hogy fog lezajlani?Mikor roppan meg a fogyasztói társadalom?A vírus első hulláma nem roppantotta össze ezt , az utak tele voltak hétvégén autóval,a boltok tele vannak.Energia még úgy néz ki van bár a kőolaj és a bedőlő(?) palaolaj meglephet minket.Ha esetleg hűvös nyarak lennének kevesebb lenne a termés , na de mennyivel? És ha igen akkor lentebb afrikában megteremne a búza .Az ember a mai technológiával olyan hogy bármit megtermel bárhol és el is szállítja más kontinensre. Ma ismétlem ma (nem lesz mindig így ) az sem lenne gond ha ausztráliából kellene búzát behozatnunk , mert az óriástankerek elhoznák ide is max. lehet 40 ft-al lenne drágább kilója. Számold ki 10 millió ember napi 2 szelet kenyér 365 napra-lehet egy tanker el tudja hozni egyszerre 1 évi adagot.
    Vagy lehet hogy itt Európában azért lenne gazdasági válság,mert az emberek többsége nem tudná kifizetni a fűtésszámlát és ezáltal nem fogyna semmi 😀
    Na de ezt a fogyasztói társadalmunkat úgy néz ki nem tudja még megroppantani semmi ezidáig, max lassul egy picit. Ha kevés lenne az élelem az okozhat gondot,de eddig még a szélsőséges idő ellenére mindig összejön a világ össztermése.Az lenne az igazi összeomlás ha 10 éven belül elolvadna a sarki jég és drasztikusan lecsökkenne a világ élelemtermelése olyan szinten hogy mondjuk a gyárak 90%-a bezárna.Hát nem tudom mikor jutunk el ide.

  11. 1. – dajtás

    „Nem a klíma, vagy a vírus fog minket eltávolítani a Földről, hiába vízionálod ezt Tibor bá’… ?”

    Akkor szerinted mi?

  12. 14: Andrew:
    Szerintem az összeroppanás vagy egy egész világra kiterjedő katasztrófa lehet csak pl.: nagy bombákkal kivitelezett atomháború, csillagászati esemény pl.: közeli szupernóva robbanás, aszteroida becsapódás, ami a tengervizet megmérgezi,

    esetleg olyan mérvű klímamegfutás, amely pillanatnyilag sehol sem látszik, pl.: bolygó vízkészletének elvesztése, melegedés helyett hirtelen fagy beköszöntése, esetleg olyan hőhullám, ami megállíthatatlan erdőtüzeket eredményez,

    vagy legegyszerűbben az emberek egymásnak ugrása, ami polgárháborús gócokból kiindulva szépen összeroppantja a glob. ellátórendszert.

    Ha lehet hinni a spekulátoroknak, most épp egy ilyen próba zajlik, de ebbe nem szeretnék mélyebben belemenni, mert nem látom a globalizált világot uraló óriáscégek érdekét benne.
    A technológia segítségével szép csendben is kivitelezhető lenne már bármi a sikeresen elbutított civilizációban, s erről jut eszembe, hogy az emberi civilizáció ilyen módon is megsemmisülhet!

    Ebből a szempontból tényleg a Tiborbá által említett megsemmisülés kapujában állunk! Ám Tiborbának még sokáig lesz lehetősége a női domborulatokról értekezni, mert amíg csak két ember is marad a világban, élni fog és szaporodni. Már, ha nem pont Curix lesz az egyetlen befutó túlélő Tiborbá mellett… (Bocsánat!) 🙂

    Addig a pénz, gazdaság, tivornya, alvilág menni és működni fog, ahogyan a Titanicon is szólt a zene az utolsó pillanatig…
    Max. már csak használt autót veszünk, és megint zsíros deszkát eszünk majd. Ezzel a vírussal meg még mindig ott tartunk, ahol voltunk 6 hónapja… a fene nagy jódolgunkban. Lassan azért érezhető az életszínvonal romlása, ami egyre jobban fájni fog sokaknak. Olyan 20 év múlva lesz érdekes visszanézni a poszt ábrájára. Ahogyan most is érdekes visszagondolni arra, hogy igaz rövidebb távlatban gondolva, de lényegében 20 évre előre láthattuk azokat a történéseket, amelyek napjainkban teljesen természetesen zajlanak (biztosítási események, időjárás, pusztító hurrikánok, migráció, sarki jég olvadása, csillapíthatatlan energiaéhség, no meg a butulás például).

  13. 16.Károly81: dajtás szokott ilyen titokzatosan fogalmazni. Felénk az öregasszonyok ezt úgy mondják: „Tudok én mindent! Nem mondok én semmit! ” 🙂

  14. 17. Horvárh Csongor

    Kiváló helyzetértékelés , szomorú korkép!

  15. Hát, nagyon depressziós világképetek van, próbáljunk meg egy kicsit pozitívan gondolkodni. Ha leáll a golfozás, és hideg lesz, mehetünk sílécen királyt koronáznI a Duna jegére, ha nem áll le, és meleg lesz, csini bikinis királynőt választunk a Duna partján, és csobbanunk egyet vele. 🙂

  16. 21 – Infos:
    A Golf-áramlat posztot félreértettétek. Szó sincs jégkorszakról. Megszűnik a Golf-áramlat Nyugat Európa melegítése, ami különben kapóra jön.

  17. 17. Horváth Csongor,
    Tételezzük föl, összekuporgatott a család ezer milliárd dollárt. Ekkora vagyont már elkótyavetyélni sem lehet. Ez már csak szaporodni tud.
    Viszont mikor a magánszigetre hajóznak, Bp. méretű szeméthegyet kell kerülgetni. Az óceán közepén kifogott hal is teli van mikro méretű műanyaggal, egyéb vegyszerekkel.
    A tengeralattjárómmal pusztuló korallzátonyokat nézegethetek.
    Mire az összes ingó és ingatlan vagyont párszáz család birtokolja, lesz egy rövid úton kihalásra ítélt bolygólyuk.
    Ráadásul sokasodunk, pedig belőlünk, biodroidokból a robotizálás miatt töredék létszámra lesz szükség.
    Ezért nálam jelenleg ez a befutó, idézet tőled. „legegyszerűbben az emberek egymásnak ugrása, ami polgárháborús gócokból kiindulva szépen összeroppantja a glob. ellátórendszert.”

  18. 22. Tibor bá, azt én már nem érem meg, illetve az még arrébb van. Addig átültetem a fügefát, aztán ha terem majd, aszalok egy kis fügét. A romlott nyugat meg faggyon meg. 🙂

    230 Károly: A szemét a jövő nyersanyagbányája. A levegő co2 tartalmával bezárólag. Egy robotot meg tudok tanítani arra, hogy szedje össze és válogassa szét a szemetet a tengerből, de hogy bányásszon, arra ember Kell…

  19. Re:16
    Mi magunk, pl egy globális atomháborúval.
    Ennek az esélye meg van még most is, de szerintem már nem követezik be.

    Re:19
    Nem beszélek én annyira titokzatosan, lásd a fenti sorokat. Igaz azt meg kell hogy jegyezzem, benne van még a pakliban 2db csillagászati esemény, egyik egy kisebb aszteroida, ami 2028 környékén jönne, de ezt mi trafáljuk el egy balul elsült elkapási/vontatási manőverrel( űrbányászat miatt akarják befogni), a másik egy nagyobb objektum 2032 körül, ami egy Neptunusz méretű bolygó(barna törpe?), ami a naprendszer keringési síkjára merőleges pályán mozog(sumérok Marduknak hívták).
    Hogy ebből mi lesz, azt a csuda se tudja. Most egy olyan idővonalon mozgunk, ami nem tervezett, leginkább rajtunk és a viselkedésünkön múlik majd, hogy mi lesz a végkifejlet…

  20. 25 Dajtas
    Tudsz errol forrast kuldeni? A Mardukra nagyon kivancsi lennek, ez ugye a hires neves Nibiru azaz planet X, amit az amik elvileg felfedeztek 89 ben.
    Honnan veszed a 2032. evet? Elnezest az offert es az ekezetnelkulisegert.

  21. 26 Sárkányka: a 2032 évet valamelyik összeesküvős blogon lehet megtalálni 🙂

  22. Re:26
    Nem, a Marduk és Niburu nem ugyan az, ez két különböző égitest a mondák szerint.

  23. Re: Tibor bá’
    Nem véletlenül nem forszírozom a témat, és ennyire szűk szavú vagyok most.

  24. 17 Csongor
    Polgárháború nem feltétlen tudja összeroppantani a globális ellátó rendszert szerintem amiatt hogy mindneki félti a munkáját és bemegy dolgozni , a tömegeknek nincs tartalékuk arra hogy hónapokig polgárháborúsdizzonak. Úgy ahogy kialakult a fogasztói társadalmunk kb. a 90-es évektől (mármint ekkortól masszívan) ugyanilyen gyorsan el is tűnhet.Igazából jelen állás szerint azt sem tudjuk eldönteni hogy meddig van kőolajunk, mert egyik részről azt halljuk hogy van még bőven (ha nem olaj akkor földgáz) , a másik oldalról pedig azt halljuk hogy így meg úgy nől a világ olajfogyasztása majd és nem lehet kielégíteni.Sajnos erről fórumok nem nagyon vannak megvitatni ezt. Volt egy film azthiszem az olaj alkonya és ott is nyilatkozott a manusz (talán opeces góré ) hogy így meg úgy nem lehet kielégíteni az igényeket majd nemsokára,.Mondjuk kíváncsi lennék mit mondanának ezek most.Lehet csak a lassú megfőlés esete lesz, évről évre drágul minden(pl idén a gyümölcs) és hozzászokunk hogy nagyon drága lesz.(mint pl koreában a gyümölcs nagyon drága) és 10 év múlva már természetes lesz hogy nem engedhetünk meg magunknak sok gyümölcsöt.
    Mellé lehet siklani a becsléésakben, lehet hogy 10 év múlva is kb. ugyanígy élünk még , a franc sem tudja mi lesz.

  25. 32. Andrew: Én már örülnék, ha elfogyna az olaj végre. A műanyagszemétnek mindjárt lenne helye, szárazlepárlással gyártanák belőle a naftát. Keletje lenne a széndioxidnak is, benzin formájában… Erre már van óccsó technológia, csak tökéletesíteni kell. Gondold el, mennyi munkalehetőség lenne a szemét körül… az eredmény pedig keresett exportcikké válna. 🙂

  26. 27. exhttp

    Ha olyan lélek mélyére tekintő „ezt én jobban tudom és most felnyitom a szemed te kis ízing, köszönd meg és nyald meg hálásan a talpam” nézéssel találkozom, mint a fazoné 1:19-nél, azonnal menekülőre veszem.

  27. 32: Olajból jelenleg túlkínálat van. Az olajcégeknek már olyan kedvességeket kell kitalálniuk, mint például hogy műanyaggal árasztják el Afrikát, hogy el tudják adni valahogy az olajukat.

  28. 35:

    Az olajzabáló ágazatok leálltak, vagy csak jelentős minuszban vannak (kivéve a mezőgazdaság).
    Turizmus, nem létfontosságú kereskedelem, autóipar, stb.

    Persze hogy nem fogy az olaj, nincs aki elfüstölje.

    Amit nem értek viszont, hogy ha ennyire olcsó az olaj akkor hogy a fenébe drágul a kaja?

  29. Nem döglünk meg az idén sem. A fagyás elindult a sarkon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük