(3305) A járvány tanulsága

Tibor bá’ online

 

Ahogy ezt Fukushimánál tapasztalhattuk, a COVID-19 kitörésénél a felkészülés és a kommunikáció elhanyagolhatósága előre látható volt. A csekélyke hivatalos kommunikációból fakadó gyenge társadalmi, gazdasági hatások megelőzhetők lettek volna.

Az ismeretlentől való félelem egy normális emberi reakció. A radioaktív sugárzás, és a vírus láthatatlan veszélyt jelentenek, ami csak fokozza az izgalmakat. Az emberek nagy része nem tudja eldönteni, hogy kapcsolatba kerültek-e bármelyikkel, ezért szakemberre, érzékelő eszközökre, kormányértesítésre, és ezeket közlő médiára van szüksége. Amennyiben a kormány és a média nem nyújt egyértelmű, érthető, és hihető magyarázatot, méghozzá késlekedés nélkül, akkor a bizalmatlanság és az álhírek könnyen megjelenek és terjednek.

2011-es Fukushimai katasztrófa tanulságai: A katasztrófa első napjaiban a japán kormány viselkedése meghatározta, hogy az állampolgárok később megbíztak-e kormányuk közleményeiben. A katasztrófa méreteinek nyilvánosságra hozatala közben a kormányról nem derült ki, hogy megbízható információkkal álltak volna elő. A média nem viselkedett megbízhatóan a sugárzás terjedésével és hatásaival kapcsolatban. Ezért a kormány és a média napokon belül elvesztették az állampolgárok bizalmát, és ez a mai napig nem változott meg.

A fentiekből nyert tapasztalatnak jó leckének kellett volna lenni a COVID-19 megjelenése után, de ez nem következett be. Helyette a Fukushima esete megismétlődött, aminek első jele a Diamond Princes szálloda hajóval kapcsolatban láttak napvilágot.

Fukushima arra tanított meg bennünket, hogy az információ hiány felfokozza a reménytelenség és az elhagyatottság érzetét, aminek következménye, hogy az emberek a legvadabb rémhírekre is fogékonyakká válnak. Ez megjósolható volt a koronavírus esetében is, aminek egyenes következménye a pánik keltés. Japánban a média felkapta a hírt, hogy a kézfertőtlenítők hatékonyak, erre a kézfertőtlenítőket percek alatt felvásárolták. Vécépapírokat örült tempóban vásárolták fel a teljes nyugati világban. Ehhez hasonlóan volt tömeges felvásárlás rizs, tej, és benzin esetében is. Teljesen feleslegesen. A megbízható információk hiányában az összeesküvés elméletek futótűzként terjedtek.

Mindez a kormányok felelőtlen viselkedésének köszönhető, akik a látszat szerint soha, semmiből se tanulnak. Nem csoda, hogy megbízható, hiteles információk hiányában a társadalom két részre szakad, a vírustól tartó és a vírust semmibe vevők táborára, ami megnehezíti a vírus elleni hatékony védekezést.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

65 gondolat erről: „(3305) A járvány tanulsága

  1. A legtöbb kormány (a miénk is) az “oszd meg és uralkodj” kommunikációt folytatja a járvány ügyben. A zavaros közgondolkodás miatt, könnyen elfogadtathatnak bármilyen agyament rendelkezést. A központi kommunikáció nem is igyekszik csökkenteni a bizonytalanságot, mert így jó nekik. Sűrű ködben bármerre el lehet indulni.
    Fukushima következményeit a mai napig elhallgatják, pedig nagy a baj!
    “ Az erőműben már nincs sok hely további víztartályok számára, és a katasztrófa helyszínének a megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A megolvadt fűtőelemek eltávolítása a tervek szerint 2021-ben kezdődik, és 2031-ig tart. Az erőmű hat reaktorának pihentető tartályaiban 4741 fűtőelem van, a víztartályokban 1,2 millió tonna víz gyűlt fel.”
    Fukushimával kapcsolatban egy tv riport részlete égett bele a tudatomba. A robbanás után készült riportban mutatnak egy középkorú férfit a romok hátán botladozva, viszonylag rendezett ruhában, táskával a kézben.
    Riporter: Mit csinál itt?
    Férfi: Kerestem a családomat a házam romjai körül, de mivel nem találtam őket, így elindulok dolgozni a munkahelyemre (ami talán már akkor, nem is létezett).

  2. A rizs, tej, benzin stb. felvásárlása szerintem egyáltalán nem a kormányzati kommunikációnak felróható okból történt. Az emberek megszokták, hogy bármikor, bármit vásárolhatnak, és ha ezt bármi akadályozza, akkor előrehozzák a vásárlásaikat. Egy „normál” Húsvét, vagy Karácsony előtt ugyanez történik (kicsit kisebb mértékben).

    Ismerősöm mesélte, hogy a németeknél régebben előírás volt, hogy 60 (vagy 90? ebben bizonytalan volt) napra elegendő élelmiszer legyen minden családban. Volt lista arról, hogy egy főre miből, mennyit kellett tartalékolni. Szerintem ez jó megközelítés volt, kisebb lenne a felvásárlások hulláma, ha máshol is így járnának el. (Állami szinten ez manapság is létezik, stratégiai készletezésnek hívják.)

  3. 1. Hanyistók

    „…már nincs sok hely további víztartályok számára…”

    Ez nagyon régi hír lehet. Elég rövid ideig tudták csak tartályokba gyűjteni a vizet, és már hosszú évek óta nem tudnak mást csinálni, mint hogy simán beleengedik a tengerbe.
    Majdnem tíz évig tartott csak az, hogy egy kamerát be tudjanak juttatni a reaktorhoz, hogy végre legyen kép is arról, hogyan néz ki ott a helyzet.

  4. Tovább – immáron 162. napja töretlen trenddel – folytatódik a koronavírus szelídülése
    2020.szeptember 08- án tegnap négyezer valahány halott,
    ugyanúgy, mint 2020. március 30 – án.
    Az összes regisztrált fertőzött, pedig mar 27 000 000 huszonhétmillió fölött.
    A tényleges fertőzöttek, a szakértők véleménye szerint, már 100 000 000 százmillió fölött.
    Mivel tízszeresére nőtt a fertőzöttek száma, és a napi halottaké nem változott, akármennyi is volt márciusban a halálozási ráta, az az egytized részére zsugorodott.

    Hurrá ezek szerint van élet, a halál előtt !

  5. Re:4
    Ez az egyik ok, amiért nem nagyon fogyasztok tengeri halakat, és pláne nem használok főzéshez tengeri sót…

  6. Mindegy mit mond a média, kormány, szakember. Az emberek egy tekintélyes része (többsége? ) elvesztett a bizalmát ezekben. Marad a mérőeszköz. De egy vírusnál… Szóval én személy szerint folyamatosan kissé elveszettnek, kétségek közt őrlődőnek érzem magam.

  7. 5 – Mosógépszerelő:
    Igen, van élet a halál előtt, de nem 69 éves korban. 😀

  8. „az emberek a legvadabb rémhírekre is fogékonyakká válnak. Ez megjósolható volt a koronavírus esetében is, aminek egyenes következménye a pánik keltés. ”

    Hmm, ki is volt aki Hal Turner rémhíreit terjesztette itt az oldalon, meg már 2020-01-28-án arra biztatta az embereket, hogy „Készülj fel péntekig” mert „Szolgáltatások megszűnnek, és hasonlók. Felfogtad? A civilizált világnak vége.”?

  9. Re:7
    Van rendszeresített doziméterem, nem is rossz fajta(GammaScout), pár naponta ránézek hogy mi a helyzet, de a vírusra egyszerű mérő eszköz nincs, vagy legalább is én nem találkoztam vele. Elektronmikroszkóp nincs a konyhában, sem biolabor, így kénytelen az ember vakon repülni…
    Ebből fakadóan valóban hiszek-nem hiszek alapon állunk a dologhoz, és itt van a gond, úgy és azt adnak be nekünk, ami éppen szolgálja a „célt”.

  10. 9 – Avatar:
    Utánanéztem, nem egészen ez volt a szöveg, de kétségtelen túl volt reagálva a dolog. De kérdezem én mi a jobb, ha egy ilyen világraszóló vészhelyzetben feleslegesen felkészülsz, vagy ha elhanyagolod?

    Különben ez nem rémhír, mert a vészhelyzet igaz. A helyzetértékelés volt túlzott.

  11. 11. Tibor bá: Én december végén mondtam az asszonynak, vegyen maszkokat, gumikesztyűt, akkor még kiröhögött, én bekészítettem a szükséges gyógyszerekből, januárban bevásároltam egy évre kaját, februárban pedig elvonultam a civilizált világtól. Azóta is robinsonkodom, és nagyon jól érzem magam. Néha nem árt elvonulni a világtól és magunkba szállni.

    Igen. A vészhelyzet igaz, még rosszabb, mint tavasszal, a helyzetértékelés túlzottan optimista is talán. A java szerintem még csak jön…

  12. Érdemes elolvasni, főleg víruselbagatelizálóknak:

    https://444.hu/2020/09/10/a-bergamoi-korhaz-visszahivta-a-koronavirussal-kezelt-betegeit-es-kiderult-sokuk-nincs-valami-jol

    Aki nem akar kattintani, a lényeg pár szóban:

    Bergamóban visszahívták a kórházban kezelt gyógyultnak nyílvánított betegeket. Az eredmény: ” Az első 750 vizsgált páciens 30 százaléka még mindig légzési nehézségekkel küzd, tüdejükön továbbra is hegek figyelhetők meg. További 30 százalék gyulladásokkal és szív- és érrendszeri problémákkal küzd. Közülük néhányan kifejezetten veszélyes állapotban vannak, valamelyik szervüket leállás fenyegeti. „

  13. 12. Infos
    Én is gondolkodtam, hogy beköltözök egy fa odvába. Csak még nem találtam akkora odút, amibe beleférnénk a sok cuccal! 🙂
    Mi lesz akkor, ha elfogy a bekészletezett mindenféléd? Hívod a GLS futárt?
    Egyszer majd meg kell látogatnod a helyi Tescót vagy a falusi vegyesboltot.

  14. 14: Ir01:
    Én is úgy gondolom, hogy a vérképelemzések eredményeként nagyon sok esetben több szervet érintően is akár jelentős romlás mutatkozhat, s mindez anélkül, hogy azonnali konkrét tünetek jelennének meg, amik a pácienseket megijeszthetnék, amelyek alapján ezt a nem kis kockázatot (is) az érinetett emberek komolyan vehetnék.
    —————————————————————————————————-

    Arról az infóról tud valaki megerősítést vagy cáfolatot, hogy a koronavírus-járvány miatt a patológiák nem boncolnak, így a halálokok objektív feltárására ténylegesen nem kerül sor?

  15. Az az érzésem,mindenki úgy van,hogy minden bajáért a felelőst igyekszik másban keresni.Mindenki olvashatta,hogy vírus ütötte fel a fejét,mindenki tisztában van,hogy ez a vírus nem olyan gyenge,nem olyan múlékony.ennek ellenére még mindig találkozom olyan véleményekkel,hogy a kormányok találták ki.meg nincs is,csak éppen a szabadságunkat igyekeznek elvenni.Hova lett a felelősség,az előrelátás,a probléma megoldó képesség?Van ezekből egyáltalán bennünk???Miért kell külön parancsba adni,hogy maszkot fel???Mi lenne ha saját magunk jönnénk rá olyan dolgokra,amit a józan ész diktál?Egyben biztos vagyok: ha mindenki betartotta volna a szabályokat és kibírt volna egy nyarat a seggén,és nem próbálna azzal büszkélkedni,hogy milyen nagy társasági életet élt,akkor a második szakasz-vagy ha úgy tetszik az első folytatása jóval megnyugtatóbb ,szelídebb lenne.A jelenlegi helyzet semmi mást nem mutat,csak azt,hogy a sorsunkat saját magunk pecsételjük meg.Vagy ésszel,vagy ész nélkül.Még pedig ,bármilyen kormányzástól és hatalomtól függetlenül.Ennek felismerése már fél siker lenne az igazi szabadsághoz!

  16. 17 – Sándor55:
    A kérdésedre magad meg tudod adni a választ, ha elolavasod azt, amiket CURIX írt.

  17. 17. Sándor55

    Én maszk ellenes vagyok. Elsősorban azért, mert ebben a formában nincs értelme. Ma török döneresnél a rendelésnél hordani kell. Utána leülsz enni és leveheted.
    Vagy az iskolába még maszkban sem lehet a gyerekeket bekísérni, de ők nyugodtan fertőzhetik egymást és vihetik haza a szülőknek.
    Vagy bolt maszkviselés VS. munkahelyi maszknélküliség az irodákban.
    Ebben a formában ez egy semmire nem jó látszatintézkedés.

  18. 17. Egyetlen hétre, előre bejelentve az időpont kezdetét, ments fel egy országnyi embert a törvények alól. Tegyen mindenki azt amit akar, ezen a héten, de tényleg bármit. Aztán egy hét elteltével elemezd a történteket. Illetve nézd meg, hányan fognak utána jobban ragaszkodni ahhoz, ami a „mindent szabad” egy hét előtt volt.

  19. 16.Horváth Csongor
    „Arról az infóról tud valaki megerősítést vagy cáfolatot, hogy a koronavírus-járvány miatt a patológiák nem boncolnak, így a halálokok objektív feltárására ténylegesen nem kerül sor?”

    Az az érzésem, hogy fején találtad a szöget.
    A logikus kérdés: MIÉRT NEM BONCOLNAK?
    Mitől félnek vagy mit nem szabad ismernünk?
    Persze idővel amikor minden lelepleződik – mert semmit nem lehet örökké titokban tartani – azok akik most a médián keresztül ijesztgetnek és félelmet gerjesztenek mentegetésül „átvertnek” fogják majd vallani magukat.

    17. sandor55
    „Mindenki olvashatta,hogy vírus ütötte fel a fejét,mindenki tisztában van,hogy ez a vírus nem olyan gyenge,nem olyan múlékony.ennek ellenére még mindig találkozom olyan véleményekkel,hogy a kormányok találták ki.meg nincs is,csak éppen a szabadságunkat igyekeznek elvenni.”

    A kérdésedre választ ad a harmadik perctől Robert F. Kennedy beszéde Berlinben magyar felirattal:

  20. 10. dajtás

    „Van rendszeresített doziméterem”

    Hogyan szoktál mérni? Folyamatosan regisztrálsz, vagy időnként bekapcsolod és rövid időszakot mérsz, illetve célzottan ezt-azt megvizsgálsz?

  21. Re:16
    Ez egy nagyon jó kérdés, de nincs élő kórboncnok kontaktom akit erről meg tudnék kérdezni. Lassan már oda jutunk, hogy mindennek magunknak kell utána járni, mert akkora a dezinformálás…
    Nagyon kíváncsi lennék a COVID-ban meghalt emberek boncolási eredményére, már ha van?

  22. Re:22
    Úgy mérek, hogy soha sem kapcsolom ki. Elég furcsa ebből a szempontból a műszer, mert ez egy olyan típus, amin nincs bekapcsoló gomb!, 7/24-ben mér(szenzor nem GM csöves).
    Komoly kis darab, ha nem csipogtatom(hangjelzés kikapcsolva, csak a riasztás él), akkor 7-8 évig non stop tud mérni. Mivel olyan modellt használok, amiben van PC kapcsolat, így le is tudom tölteni a mért adatokat, és tudok belőle statisztikát, és napi értékeket generálni. Bevallom, ezt nem csináltam meg, egyedül a riasztást kellene beállítanom, de mivel nincs éles helyzet, ezért ez várat magára. Jelenleg a konyhapulton tartom, ott nézegetem, nem volt eddig semmi extra, egyedül egy régi sárga(mustár) színű mázas kerámia lett kidobva, mert magasabb volt a sugárzása, mint a háttérsugárzás. Ismerősömnek volt hasonló színű szettje is, kidobattam vele(összetörve, hogy más ne kukázza ki), szó nélkül megcsinálta, mikor pittyegni kezdett a műszer mellette… 🙂
    Ahol sokat tartózkodom, ott minden át lett nézve már, sőt bő 1 éve egy komplett óvodát/iskolát is átnéztem, mert megkért rá egy szülő. Jellemzően a család közelében van, hogy ha beüt valami, akkor kéznél legyen.

  23. Think out of the box:
    Jelenleg több mint 28 millió Covid fertözöttröl tudunk. Ennél jóval kisebb esetszámnál is fel lehetett volna állítani profilokat (genetikai – egészségügyi – életkori – stb. jellemzők alapján):
    Profilok: zöld – a fertőzést tünetmentesen átvészeli; sárga – a fertőzést valószínüleg enyhéb tünetekkel átvészeli; piros – a fertőzés komoly akár halálos kimenetelű is lehet.
    (Ennek a végrehajtására a gazdaság leállítása során elégetett pénz töredéke is elég lett volna.) Ebből kiindulva meg lehet tervezni a logisztikát (pl. zöld területen, zöldek korlátozás nélkül érinkezhetnek; tömegközelekdés piros terület – maximális óvintézkedések (vagy külön piros és zöld járat), gyárak zöldek, stb.).
    Ezt a protokollt bármilyen járványnál lehetne alkalmazni (pl. influenza), amíg nincs megoldás (pl. vakcina). A nyájimmunitást is hamarabb el lehet érni, mindenkinek csak a legszükségesebb korlátozásokat kellene elszenvednie. Vélemények?

  24. Ez volt az elso ertelmes kezelesi javaslat, amit itt olvastam.

  25. 29 malleusorbis: ez tetszik!
    Az influenzajárványok idején ezeket részben alkalmazzák is (veszélyeztetettek védelme, kórházakban, idősek otthonában látogatási tilalom) plusz a védőoltás azoknak, akikre veszélyes lenne a betegség, életkoruk, egészségi állapotuk, foglalkozásuk miatt.

    Tulajdonképpen az influenza és a sars-cov2 rizikócsoportjai között sok a hasonlóság. Csakhogy az influenzát száz éve ismerjük, a sars-cov2 kb csak egy éve van velünk. A hosszú távú hatásairól még semmit sem tudhatunk. Védőoltása pedig (még?) nincs.

  26. 29: malleusorbis:
    Egy iskolában hogyan oldanád meg az elkülönítést (kisgyerekek, nagygyerekek, szanaszét mindenféle hátterű családokból, felnőttek és köztük elsősorban idős korosztályhoz tartozó tanárok, akik dolgozni kényszerülnek)? Vagy magát az iskolát a zöldbe tennéd? Mert az jelenleg vörös, de csak zöldben tud normálisan működni. Az alsó tagozat iskoláztatásának széthúzásával, és a 12 év felettiek digitális oktatásával ez is megoldható, viszont mindenki a gyermekmegőrzőért ordít, maga a tanítás minősége senkit sem érdekel (ez igaz vírus nélkül is sajnálatosan). Az ilyen közösségi terek, és keresztérintkezések, ill. a békeidőben sem működő, lerohasztott rendszerek a gátjai annak, hogy az épkézláb öteletek megvalósulhassanak.

    Egyre inkább bűzlik nekem is, több oldaláról is, ez a 2020-as év!
    Hamarosan oltári nagy zavargások várhatóak a világban, tényleg, mint egy háború előtt, ahol mindenki feszült és ideges, harcra kész, de valójában senki sem tudja miért is megy harcolni…

  27. 32 – Horváth Csognor:
    Ezt akkor baszták el, amikor a háziasszony-anyákat arra kényszerítették, hogy munkát vállaljanak, mert a férj fizetéséből a család nem tudott megélni. Ezért lett az iskola elsősorban gyerek megőrző. És most beszart a halott. Ha egy szülő otthon marad a gyerek(ek) miatt lebénul a gazdaság. Ha nem marad otthon, akkor majd a gyerek hazaviszi a vírust a családnak, és lebénul a gazdaság. Az elit nem fog tudni lopni. Micsoda tragédia! 😀

    29 – malleusorbis:
    Ehhez minimum olyan fegyelmezett társadalom kellene, mint a japán, de még ott is kérdéses. Nálunk abszolút lehetetlen. Nem csak fegyelmezetlenek vagyunk, de a társadalom jelentős része mindenen nyerészkedni akar, és nyerészkedik is.

  28. 32. H.Cs.
    Az iskola zöld lenne, pirosak (pl. idős tanárok, veszélyeztetett diákok (ez a csoport gyakorolhatná a távoktatást)) nem járnának be. A problémásabb: pirosak és zöldek elkülönítése egy családon belül (mert a piros szabályok nem életszerűek egy családban), de ez is megoldható, több módon is. A pirosak állami támogatást kapnának a kiesett keresetük után, mint ahogy a piros üzletek is a kiesett bevétel plussz az extra teendők (pl. fertőtlenítés) miatt. A profilok meghatározása lenne az első lépés, szerintem csak szándék kérdése.

  29. 33. Tibor bá’
    Szerintem kevesebb fegyelemre lenne szükség. Csak a piros területeken kellene óvintézkedéseket hozni, a zöldek a saját kényelmük miatt is (súlyos büntetést kapnának, és mivel csak koncentráltan a piros területekre kellen fókuszálni, könnyebb lenne betartatni), ha tehetik elkerülnék ezeket a helyeket. A pirosak meg úgyis betartanák a szabályokat (ahogy most is) a saját érdekükben.

  30. 34: malleusorbis:
    „pl. idős tanárok, veszélyeztetett diákok (ez a csoport gyakorolhatná a távoktatást)”

    – Ha megnézed a gyakorló pedagógusok korfáját, be fogod látni, hogy akkor a távoktatás az egyetlen megoldás, ahogyan tavasszal is ment. Viszont távoktatással nem tud a gyerek írni, olvasni tanulni, és szocializálódni sem a klasszikus iskolai minta szerint.
    Sajnos manapság az iskolákban az 50 feletti, sőt a már 65 feletti nyugdíjba vonult korosztály tanítja az ifjakat. Aki ezért az éhbérért ilyen szopatós feltételek mellett (nem a gyerekekre gondolok!) tanításra adja a fejét, eleve nem normális… Nincsenek is fiatalok, max. a tandíjukért cserébe x évet pályára kényszerített egyedek, akik alig várják, hogy leteljen a „büntetésük”. De most már érettségivel is lehet kadedrára állni, megoldották a hiányt a „szakemberek”. Hajrá MO.!
    Bocsánat, elkalandoztam!

    Az ötleted egyébként jó, de inkább nagyobb cégeken belül tudnám elképzelni, a magyar társadalmat illetően Tiborbá 33 végén megfogalmazott gondolataival értek egyet. Itt előbb egymásnak mennének azon, hogy van -e vírus, mintsem megpróbálnák megérteni a három színű csoport-zóna mibenlétét és működését.

    36: Dolfin:
    Ilyen „statisztikagyártó PCR teszt” híreket én is többet hallottam már, de még egyetlen orvosismerős sem erősítette meg, hogy valóban így történne. Nekem pl. életkor alapján „előírt” szelekcióról meséltek, de nem tudom elhinni, hogy ez igaz lehetne! Olyan esetről is pletykáltak a faluban, hogy az illető megunta a várakozást, otthagyta a kórházi tesztelőket és nem feküdt inkább be az előírt műtétre, majd két nap múlva teszteletlenül megkapta a pozitív teszt = karantén értesítését otthon. Ezt mondjuk simán e tudom képzelni, mert kiborulhatott az orvos, hogy hazament, így kibaszásból berakta pozitívnak.

  31. 39: Linket csatoltam, nem én találtam ki, hanem pár magyar orvos.

    Ha jól olvasom a járvány definícióját:
    „vártnál szignifikánsan gyakoribb vagy egy meghatározott küszöbszintet meghaladó előfordulása”

    Te tudod a küszöbszintet vagy hogy a „szignifikánsan nagyobb” szintet elérhette a nyár előtt? Ha az „influenzaszerü megbetegedésekhez” hasonlítom akkor nem.

  32. 39 Dolfin:
    Tavasszal különleges helyzet volt. Felbukkant egy addig ismeretlen koronavírus variáns, amelyről annyit lehetett tudni, hogy Kínában és más országokban rengetegen betegszenek meg tőle, sokan meghalnak, és addig nem látott szigorú intézkedéseket hoznak a megfékezésére. Te mit tettél volna, ha rajtad múlik? Kapja el mindenki, hadd hulljon a férgese? Vagy legyenek óvintézkedések, amíg ki nem derül, hogy nálunk (éghajlatunkon, jelen népesség genetikai összetétele, egészségi állapota, egyéb tényezők között) mennyire veszélyes, kire veszélyes, hogyan lehet eredményesen gyógyítani, megelőzni?
    És tényleg nem tudhatjuk, mi lett volna ha.

    A maszk márpedig véd. Nem száz százalékig, de ha mindenki hordja, igenis védjük vele egymást és magunkat.

    Végre megtanulták a zemberek szabályosan hordani. Végre nagy nehezen bekerült a köztudatba a kézmosás fontossága és jelentősége.

    Nem orvos az, aki a hippokratészi esküre hivatkozva kijelenti, hogy egy légúton terjedő fertőzés esetén fölösleges maszkot hordani, mert az nem véd…
    Hipokrita lelkiismeretlen egyének.

    Az más kérdés, hogyha a kellő ismereteink meglesznek a vírusról, akkor lehet célzottan védekezni. De addig??

  33. 40: Delp:
    „És tényleg nem tudhatjuk, mi lett volna ha.”

    – Már hogyne tudnánk?! Anglia, Svédország, USA, Irán, stb. Nekem elég meggyőző…

  34. 42: Horváth Csongor:
    Eddig itthon nem sokan láttak beteget… Na majd most. Az én ismeretségi körömben két embernek lett ezen a héten pozitív tesztje. Tüneteik is vannak. Egy nagyobbacska buli után…

  35. ‘Itt előbb egymásnak mennének azon, hogy van -e vírus, mintsem megpróbálnák megérteni a három színű csoport-zóna mibenlétét és működését.’
    Megint ez a kétbites gondolkodás. Senki nem tagadja, hogy a vírus létezik. A többiek fejébe nem látok, de engem az ostoba és aránytalan ‘védekezés’ idegesít, az meg hogy mellé még gyártunk mindenféle ideológiát, és megkérdőjelezzük azok IQ szintjét, akik szólni mernek, hogy tán nem kéne romba dönteni milliók életét a semmiért, az meg kifejezetten dühít. Egyébként is hányni tudnék attól, hogy mi 10 éve harcban állunk(Brüsszel,Soros,migránsok,vírus,mindegy ki ellen), de ez más téma.
    Egy minimális konstruktivitással ez az egész szituáció elkerülhető lett volna. Malleusorbis ötlete fényévekkel van közelebb az arányos és logikus intézkedéshez, mint amit egy komplett stábnak eddig sikerült kidolgozni.
    Utolsó próbálkozásom a maszkviselés értelmének megvilágítására, aztán feladom:
    Mi a maszk kategóriája? EGYÉNI VÉDŐESZKÖZ. Kit véd? Engem. Ne gyertek nekem a szokásos gyilkosos szöveggel, hogy de az mást is véd, mert az éves fizetésemet ráteszem, hogy mikor beköszönt a takonyszezon, Átlagjózsi nem a maszkba fog köhögni, aztán hordani tovább dzsuvásan míg el nem jut olyan helyre, ahol normálisan ki tudja cserélni, hanem simán félre fogja húzni, és úgy köhög.
    Maradjunk a zónás ötletnél. Szerintetek melyik a reálisabb opció, mondjuk egy zöld iskolánál piros tanárokkal, meg pár szív, tüdő, egyéb beteg tanulóval? Rákényszeríteni 800 emberre a semmitérő maszkot, aztán bízni a gondviselésben, vagy adni 50 db FULL PROTECTIVE szettet a pirosaknak, akik jól felfogott érdekükben baszogatás nélkül hálásan megköszönik és hordják, a maradék 750-et meg nem csesztetni feleslegesen?
    Ha forró salakot kell lapátolni egy kohóból, a lapátoson lesz a védőeszköz, nem az irodistán, meg mindenkin a környéken, mivel ott a lapátos a veszélyeztetett. Ja, és nem papírmaszk lesz rajta félrehúzva, hanem a helyzetnek megfelelő cucc. Nem tudom minek találták ki a vírusok ellen a vegyvédelmi cuccot, ha igazából az 50 forintos papírmaszk is ugyanazt tudja. Jah, hogy nem tudja, csak valamit ki kellett találni, és ez volt a szint, nézzünk mindenkit teljesen hülyének? Olyan bonyolult ez kb, mint egy faék.

  36. 23. dajtás
    „Ez egy nagyon jó kérdés, de nincs élő kórboncnok kontaktom akit erről meg tudnék kérdezni.”

    3303-kedves-blogtarsak/19. L.S.
    Marios Matsakis, orvosi vizsgabiztos ( törvényszéki sebész) írása:
    (egy élő kórboncnok aki beszélni mer)
    … … …
    4. A koronavírus-hisztérikus kezelés kialakításának és fenntartásának fő tényezője az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hozzáállása és befolyása. A WHO egy olyan szervezet, akiknek kórtörténetében hibák, botrányok, korrupció és a megbízhatatlanság halmozódik. Autoritárius módon egy vezérigazgató irányítja, aki nem orvos, hanem egy politikai személy az etióp kommunista forradalmi pártból.

    5. A média többsége a hisztéria és a túlzás volt a fő elem. A média példátlan cenzúrapolitikát vezetett be minden orvosra vagy más szereplőkre, akik más véleményen voltak, mint a WHO.

    41. Delp
    „Nem orvos az, aki a hippokratészi esküre hivatkozva kijelenti, hogy egy légúton terjedő fertőzés esetén fölösleges maszkot hordani, mert az nem véd…
    Hipokrita lelkiismeretlen egyének.”

    Az öt éven aluli gyerekeknek nem kell maszkot viselniük, összevetve a biztonság kérdését és a gyerek érdekeit a szakosított ENSZ-szervezetek szerint. (WHO)

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig csak a felnőttekre vonatkozóan javasolta a maszkviselést, de vasárnap az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) közösen kiadott ajánlásában azt fogalmazta meg, hogy a felnőttekhez hasonlóan
    a 12 évnél idősebbeknek is maszkot kellene viselniük,
    a 6 és 11 év közöttieknek pedig a körülményektől függően.

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200823/uj-ajanlas-a-who-tol-koronavirus-ugyben-a-gyerekeknek-is-maszkot-kellene-viselnie-445700

  37. 38. H.Cs.
    Nem a kor számít, hanem a vírus-veszélyességi-profil. Hadd ne nekem kelljen az egész logisztikát kitalálni. Ezt meghagynám a négyzetrácsos-szürkeállományúaknak. Persze ha csak a: „miért nem megoldható” játszik, akkor én is beleszarok. (Én ugyanis egy nap alatt lenyomtam a Covid-ot (98% bizonyosság))

  38. 32. Horváth Csongor
    „Egy iskolában hogyan oldanád meg az elkülönítést (kisgyerekek, nagygyerekek, szanaszét mindenféle hátterű családokból, felnőttek és köztük elsősorban idős korosztályhoz tartozó tanárok, akik dolgozni kényszerülnek)? ”

    Μια νηπιαγωγός μοιράζεται την εμπειρία της και μας βάζει σε προβληματισμό.

    Egy óvónő megosztja velünk tapasztalatait, és elgondolkodtat minket.

    2020. szeptember 11. !!!

    1. Ma sírni hagytam egy 4 éves óvodást anélkül, hogy vigasztalni tudtam volna, mert nincs jogom, hogy a vállára tegyem a kezemet lecsillapítani.

    2. Ma nem engedtem egy óvódást a fürdőszobába menni mert nem volt még fertőtlenítve a WC a tisztító személyzettől.

    3. Ma meg kellett tiltanom a 4 és 7 év közötti gyermekek egymás ölelését, labdázását, csúszkálását, bújócskáját, egymás mellett ülésüket, a játékcserét, a kerékpározást a szünetben … stb.

    4. Ma több időt töltöttem a tiltásokkal, a forgalom szabályozásával, a fürdőszobába járással és a kezek mosásával, mint a gyerkőcképzéssel.

    5. Ma erőfeszítéseink ellenére félelmeket, csalódásokat, sőt szomorúságot láttam a szemükben.

    6. A mai nap az első eset amelynél szégyenkezve hagytam el az iskolát, de miután megtettem, mindazt ami szükséges volt ……

    Nem akarják a nevetést, nem akarják az ölelést, nem akarják az örömöt, nem akarják a társalgást, nem akarják a hangokat, nem akarják a játékokat, nem akarják a csoportmunkát, nem akarják … ..
    Magányra vágynak, csendre vágynak, távolságra, elszigeteltségre, szomorúságra, antiszocialitásra, tiltásokra, tehetetlen robotokat akarnak…
    Igen, ők azok, akik a jót „szeretnék” az országnak, a közjót a miénkét, és a mi gyermekeinkét ….

  39. 44: Pride:
    Pontosan leírod miért nem működik… Nem engem kell meggyőznöd, hanem azokat (elég sokan vannak), akik a maszkot is félrehúzva köhögnek!

    46: malleusorbis:
    Nem „én” mondom, hogy úgysem működhet, hanem a korábbi tapasztalatok szólnak belőlem, amelyeket helyi közösségek formálása/átalakítása/szemlélet- és életvitelváltása reményében szereztem. Egyfelől van egy alap-ellenállás, másfelől van egy tehetetlenség/időtényező az átfutásra. Mindkettő rendkívül hátráltató, s abszolút átérzem és megértem, ha ez egy ötletgazdában csalódást okoz!
    A betegség „kihordását” illetően szerencsés vagy.

    Sajnos akkora a keveredés a vírus körül, hogy ebből sztem nem lehet már jól kijönni. Gyurcsány után szabadon, itt is igaz a „szervezőkre”, hogy „elkúrták”, s nem kicsit, hanem nagyon…

    47: L.S.:
    Kétség kívül van egy ilyen oldala is a dolognak…
    Viszont ugyanennyi erővel az egészet játékként is elő lehet adni egy iskolában! A miénkben pl. a lázmérő tudást tölt fel az agyakba, mindenki választhat, hogy magyart, történelmet vagy matematikát kér aznap. Ez a leírás inkább a pedagógus szolgalelkűségéről szól, és arról, hogy nincs saját döntési lehetősége. Persze, ha hagynak, akkor azt kifogásolnák sokan…

  40. 48. H.Cs.
    Úgy veszem észre egy kissé meg vagy borulva. Nem könnyű ez egyikünknek sem. Szerintem járj egyet a szabadban, a hétvégére még jó időt jósolnak.

    Üdv.

  41. “ Nem kellett volna, hogy meglepetésként érje az országot, mégis azt látjuk, hogy a kormányt teljesen felkészületlenül érte a második hullám. Pedig Orbán Viktor az első hullám közepette azt ígérte, hogy meg fogja védeni a magyar gazdaságot – méghozzá ő, egyedül, az ellenzék nélkül. A számok viszont azt mutatják, hogy ez nem sikerült: mára a munkanélküliek száma megközelíti a 400 ezer főt, 200 ezer álláskereső szinte semmilyen segítséget nem kap, az élelmiszerek drágulása a 7%-ot is meghaladta, a gazdaság összeteljesítménye pedig 14.5%-kal esett vissza. Ezek tények.”
    https://gondola.hu/cikkek/117444-F-GY_anarchista_is__idiota_is.html

  42. Az elmúlt 24 órában 916 új fertőzött lett. O1G ezt alaposan elbaszta. Tavasszal szerencsénk volt, amit fenn kellett volna tartani, de nem több Balatonnal.
    Fel kellene fogni ésszel, hogy az idősek feláldozásával nem lehet megmenteni a gazdaságot. A közép generáció nem hal bele a fertőzésbe, de alkalmatlanná válik a temelésre.

  43. Tibor bá ne haragudj, de Jövőnknek igaza volt. Azt amit a vírus kapcsán csinálsz, már nem lehet csúsztatásnak nevezni, konkrétan hazudsz. Simán ignorálod többek személyes beszámolóját, csak tolod tovább a ‘80% maradandó sérülést szenved’ mantrádat, ami nyilvánvalóan nem igaz. Valaki idézett egy januári posztodat, ami finoman szólva nem jött be, ahelyett hogy bevallottad volna hogy tévedtél, ‘túlreagáltad’. Pont te írtál posztot pár éve arról, hogy milyen nevetséges, mikor egy kilós robbanószer miatt kiürítenek több háztömböt, most miért nem működik az arányérzeted? Rugózol az esetszámokon, miközben a kórházak ugyanúgy üresek. Próbálsz lelkiismeretfurdalást kelteni, miközben SENKI nem akarja feláldozni az időseket. Következetesen ignorálod, hogy rég nem a GDP tolása a cél, azt már így is úgy is bebuktuk, hanem a lakosság gyenge húsz százalékának az éhhalálba és az utcára kényszerítésének a megakadályozása. Nem tudom mi az oka, de próbálod teljesen ellehetetleníteni a konstruktív párbeszédet, és helyette folyamatosan próbálsz mindenkit paráztatni. Elképesztően káros, amit csinálsz.
    Csongornak, de még Zoltánnak is finomodott a véleménye, úgyhogy talán nem téptük hiába a szánk, de a te hozzáállásod vetekszik egy szektavezérével.

  44. 51 Tibor bá’

    „A közép generáció nem hal bele a fertőzésbe, de alkalmatlanná válik a temelésre.”

    Engedelmeddel, ezt a mondatodat átrendezném.
    A közép generáció alkalmatlanná válik a termelésre, nem a fertőzésbe hal bele.

    (Éhségtől, erőszaktól…)

  45. 51. Tibor bá’

    Inkább azok b..k el, akik csoportos bulikat szerveznek, nem hordják a maszkot vagy az állukon/homlokukon viselve azt „állampolgári ellenállnak”.

    Amikor tavasszal szigorúság volt, akkor az volt a mantra, hogy csorbultak a szabadságjogok, most meg csak az, hogy máshogyan kell.

    Érdekes módon az európai országok néhány nap/hét késéssel azt csinálják, ami itt van. Ott is elb..k?

    (A több felvonásos járványoknál a későbbi fordulók általában súlyosabbak, lásd spanyolnátha.)

  46. 26. dajtás

    A standard verziót használod?

  47. Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: a tavaszi kijárási korlátozások nem térnek vissza, az összes iskolát nem zárják be, az ország működését próbálják fenntartani. Svédországban a kezdetektől ezt a megoldást követték, igaz járványügyi szempontok alapján. Az ottani kormány bízott abban, hogy az ország gazdasága jobban teljesít, a nyájimmunitás kialakulása pedig megelőz egy második hullámot. Magyarország májusban már elindult ebbe az irányba, de kérdés, hogy meddig ússzuk meg annyi haláleset nélkül, mint a svédek, és az ország nyitott gazdasága mennyire áll talpra, ha szabadon vásárolhatunk.
    https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/sved-modell-magyarorszag-koronavirus-jarvany-gazdasag-visszaeses.713371.html

  48. 51. Válasz egyszerű, el kezdtek végre tesztelni.
    Ha év elején is folytak volna a tesztek, valószínűleg ugyanilyen állapotokat látnánk.
    Véleményem szerint nem a fertőzöttek száma a lényeg, hanem az intenzív ellátást igénylők száma.

  49. 56 Dolfin:
    Az intenzív osztályon kezeltek száma csak a jéghegy csúcsa. Magyar ember, ha teheti, messzire elkerüli a kórházat. De vajon hányan lehetnek, akik többé-kevésbé súlyos tünetekkel otthon vészelik át a betegségüket? (Ők semmilyen jelenlegi statisztikában így nem látszanak. A karanténban lehet „enyhébb” beteg és lehet tünetmentes fertőzött vagy csak kontakt személy is.) És közülük hánynak károsodik az egészsége hosszabb távon? (Szív-, tüdő-, vese-, pajzsmirigy-, idegrendszeri betegségekről írtak már ezzel kapcsolatban, és krónikus fáradtság szindrómáról is.)

  50. Re:57
    Ebből a szempontból USA még rosszabb, ez nem magyar specialitás.
    Tömeges teszt tömeges fertőzést fog generálni, ezen nincs semmi meglepő.

    10k/db áron tudok valid vér alapú COVID gyorstesztet szerezni egy doki ismerőstől, beszerzek párat, hogy jó lesz az meg egyszer valamikor… 🙂

  51. 58. Delp

    Mond már meg nekünk, hogy akkor kisebb esetszámnál a tavasszal miért ment a magyar kórházba (de inkább vitték a súlyossága miatt)?
    Valami kerceg a logikádban. Vagy nem?
    Napi 500-nál nem féltek a MAGYAR EMBEREK és ezért tele voltak a kórházak? Azóta megijedtek, mert nem volt jó az első körös ellátás? Vagy mi a búbánat van?

    Szerintem egyszerűbb a magyarázat.
    A vírus a sok mutáció miatt jelentősen gyengült! Ha csak nem tuningolják fel jelentősen a télre, akkor őkelme kipurcan, vagy szégyenszemre besóról az influenza mögé.

    Nem mellékesen mondom nektek, hogy a Sepsiszentgyörgyön dolgozó nőgyógyász orvos gyerekkori barátom eredményei egyelőre jók. Egyik verseny előtt készített vérképén a vesével kapcsolatos adatok kicsit felfele eltértek, de mára ( két hónap és két vérvétel után) úgy néz ki helyreálltak. Ő a nagy folyadékvesztésre fogta az eltérést. Hónap végén indul a Páring hegyet átszelő 148 km-es távon, közel 300 m-es szintkülönbségekkel. Nem hiszem, hogy egészségkárosodott tud közel 24 órát futni (igaz lesz kísérője aki frissíti).
    És 50 felett van a fickó.

  52. 61 tanuló:

    Az elején Magyarországon minden pozitívat és a kontaktjaikat is kórházban karanténozták el (emlékszünk az iráni diákok esetére például, a fertőzöttel egy szobába tették a többieket is). Csak hetekkel később vált lehetővé egyáltalán az otthoni karantén.

    Vannak olyan állapotok, vagy beavatkozások, amikor elkerülhetetlen a kórházi befekvés. De nem hiszem, hogy sokan szívesen vonulnának be hosszabb időre a kórházba, ha egyébként valós és kivitelezhető alternatíva, hogy a saját otthonukban is gyógyulhatnak.

    A koronavírus.gov.hu szerint ma 7134 aktív fertőzött van, 4058 gyógyult, és 25569 hatósági házi karanténban. Utóbbiak közül nem tudjuk, kik a tényleg valamennyire betegek, és hányan vannak akik nem fertőzöttek, csak teszt vásárlás helyett kivárják a 14 napot

    Nem azt mondom, hogy mindenkinek lesz hosszú távú szövődménye és egészségromlása. De nem tudjuk, kinek lesz, vagy ki fog maradéktalanul meggyógyulni.

  53. Re:63
    Szívesen, és remélem nem használjuk élesben. 🙂

  54. 61: tanuló:
    Nekem szintén a vesefunkcióm gyengébb „kicsit” (nem vagyok igazolt fert.átesett, csak feltételezem). Többször, több laborban ellenőriztettem. Én is jól vagyok, de ez a kérdés mégsem hagy nyugodni továbbra sem…
    Mi lesz, ha még párszor elkapom, és ugyanennyit gyengül minden találkozásnál? Többet fogok inni és minden rendben?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük