2020-08-04 nap bejegyzései

(3270) Homeopátia

Tibor bá’ fordítása online

 

A tudomány azt mondja, hogy a homeopátia nem más, mint süket duma, totális ostobaság. Akkor pedig miért olyan népszerű, sőt egyre népszerűbb?

Felmerül a kérdés, működik a homeopátia? Hát, erről jó ideje vitáznak. Annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték van arra, hogy nem működik, rengeteg ember hisz benne. A lista szinte végtelen: Mahatma Gandhi, Mark Twain, and Dizzy Gillespie-től kezdve a mai napig Cindy Crawford, Paul McCartney, Martina Navratilova….. A homeopátia lényege világos: összetört füvek, ásványi anyagok, és állat testrészek koncentrál oldata alkoholban.

Samuel Hahnemann német orvos álmodta meg a homeopátiát az 1800-as évek elején, mert a fősodrású gyógyászatban nem hitt, például nem fogadta el a vér lecsapolást. Úgy képzelte, hogy a betegséget okozó anyag az adott betegséget meg is tudja gyógyítani hígított formában. Ezt az azonosak törvényének nevezte. Véleménye szerint minél hígabb a kivonat, annál hatásosabb.

Van valaki, akit sikerült meggyőzni, ez pedig Károly herceg, aki a királyi család hagyományának megfelelően homeopátikus (a királyi családnak van egy család homeopátikus orvosa is). 2006-ban közölte a Genfben összegyűlt Világ Egészségügyi Társaságnak, hogy a homeopátia gyökerei visszanyúlnak az ókorba, amikor is ügyeltek arra, hogy a test és a lélek egyensúlyban legyenek a természettel.

Sok esetben a hígítást odáig viszik, hogy nem marad mérhető anyag a „gyógyszerben”. Erre feltételezhető, hogy a csapvízig lecsökkentett anyag gyógyászatilag semlegesnek kell lenni. Ezzel szemben a homeopátikusok ragaszkodnak ahhoz, hogy a folyadék gyógyító hatása megmarad, mert a víz emlékszik rá. Ez kissé abszurd, de van folytatás. Egyes homeopátikus gyógyszert (illetve étrend kiegészítőt) pirula formában árulnak. Ilyen esetben a gyógyszert feloldják, majd felhígítják csapvíz szintig, aztán rácsepegtetik egy kockacukorra. A kockacukorról hagyják a nedvességet elpárologni [kétséges, mert a cukor nedvszívó]. Ez esetben a cukor emlékszik a vegyi anyagra. És ez működik? Természetesen nem.

A legtöbb baj a címkézéssel van. Nyilvánvalóan a vevőnek tudnia kell, mire ad ki pénzt, mit vesz meg, de mit lehet kezdeni ilyen címkékkel: „200C”, „10X”, „3C”, „Humulusz lupulusz”, „Arzenikum alb.”, „Natrum Muriaticum”. Ráadásul a hatóanyag mennyisége nincs feltüntetve. Ami azt illeti, a hatóanyag sincs, kivéve az etanolt, ami a vodkának is a hatóanyaga.

Vegyünk egy példát! A homeopátikus hashajtónak 20 százaléka alkohol. Ez azt jelenti, hogy egy félpohárnyi hashajtótól be lehet rúgni, miközben azt állítják, hogy az anyag biztonságos és nem lehet rászokni.

Valójában azt lehet mondani, hogy a homeopátikus étrend kiegészítők igen drága placebók. A 2005-ben végzett tanulmány a svájci University of Bernben világosan kimutatta, hogy a homeopátikus étrend kiegészítők hasznosságára nem utaltak jelek, illetve kizárólag placebotól elvárható eredményt produkált [aki kapta, azt hitte, hogy használni fog].

Igaz, bizonyos esetekben a placebo hatás jelentős lehet. Parkinson betegségben szenvedőknél tapasztalták, hogy a placebo jobb eredményt adott, mint a valódi gyógyszerek. Általában elmondható, hogy a pácienseknél eredményesebb volt a rövidtávú hatás, például remegés, izomfeszültség terén, amikor azt mondták nekik, hogy az igen drága gyógyszert kapják. Miközben a valóságban csupán élettani sóoldatot kaptak injekció formájában, amire azt mondták, hogy egy-egy adag 1500, illetve 100 dollárba kerül. Közben az orvosok biztosították őket arról, hogy a két gyógyszer hatása nagy vonalakban azonos. Természetesen a „drágább” gyógyszert kapók javulása nagyobb volt.

További kutatások világosan feltárták, hogy amikor az emberek komoly egészségügyi veszélyben vannak, hajlamosak olyasmiket is kipróbálni (és súlyos pénzeket fizetni érte), amiket egészséges állapotban messze elkerülnének..

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________