2020-08-12 nap bejegyzései

(3278) Orosz figyelmeztetés

Tibor bá’ fordítása online

 

Forrás: AP

Az orosz vezetés minden az országa felé indított rakétatámadást nukleárisnak értékel, és automatikusan nukleáris ellencsapást indít el, figyelmeztetett az orosz katonai vezetőség pénteken.

A kemény figyelmeztetés a hivatalos katonai újságban, a Krasznaja Zvezdában (Vörös csillag) jelent meg és az Egyesült Államoknak lett adresszálva, ahol kifejlesztettek egy hosszú távú, nem nukleáris rakétát.

A cikk a júniusban publikált orosz elrettentő politika nyilvánosságra hozását követte, ami kihangsúlyozta, hogy Oroszországot ért hagyományos robbanó anyaggal ellátott rakétatámadásra is nukleárisan válaszolnak, ha a támadás nemzetvédelmi szempontból fontos létesítmény ellen irányul.

A Krasznaja Zvezda cikkben az orosz vezérkari főnökségből Andrej Sterlin vezérőrnagy, és Aleszander Khriapin ezredes jelezték, nincs mód annak megállapítására, hogy egy bejövő ballisztikus rakétában hagyományos robbanó anyag van, vagy nukleáris, ezért a katonaság nukleáris támadásnak fogja fel.

„Minden támadó rakétáról feltételezzük, hogy nukleáris robbanó feje van” állítja a cikk. „A támadó rakétával kapcsolatos információ automatikusan továbbítva lesz az orosz politikai-katonai vezetéshez, ahol el fogják dönteni a nukleáris válaszcsapás mértékét, ami a kialakult helyzettől függ.”

A döntés összhangban van egy régi orosz aggodalommal olyan fegyverek előállításával kapcsolatban, amelyek lehetővé teszik Washington részére, hogy megsemmisítsenek fontos orosz katonai létesítményeket, anélkül, hogy nukleáris fegyverekhez kellene nyúlni.

Ezeken túlmenően a dokumentum először tér ki arra, hogy az oroszok nukleáris fegyvereikhez nyúlnak, ha „megbízható információhoz” jutnak olyan ballisztikus rakéták kilövésével kapcsolatban, amelyek célpontja Oroszország vagy orosz szövetségesek, valamint abban az esetben ha „ellenséges találat érne fontos állami vagy katonai létesítményt, ami lehetetlenné tenné nukleáris ellencsapás kivitelezését.”

Az orosz vezetők szerint az amerikaiak által tervezett rakétaelhárítási program és az a terv, hogy fegyvereket helyeznek el Föld körüli pályára, nagy fokú veszélyt jelent, mert ez az új lehetőség Washington arra csábíthatná, hogy büntetés nélkül megtámadják Oroszországot, mivel elkerülhetik a válaszcsapást.

A Krasznaja Zveda cikk kihangsúlyozza, hogy az új nukleáris elrettentés publikálásának célja, hogy világosan ismertesse mi az, amit Oroszország agressziónak tekint.

„Oroszország kitűzte a ’vörös vonalat’, amit nem tanácsos senkinek se átlépni,” állítják. „Ha egy leendő ellenfél át meri lépni, a válasz minden kétséget kizárva mindent elsöprő lesz. Hogy a válaszcsapás hol, mikor és milyen mértékű lesz, azt az orosz katonai-politikai vezetés határozza meg a helyzettől függően.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________