2020-08-10 nap bejegyzései

(3276) Néhány fontos dolog, amit mostanáig megtanultunk a koronavírussal kapcsolatban

Tibor bá’ fordítása online

 

A nyakunkon van egy szörnyűséges pandémia, amivel kapcsolatban sok ellentmondásos információ kering. Ennek oka az, hogy első nekifutásra a szakemberek korábbi tapasztalataikra támaszkodtak, és csak hetekkel később ébredtek rá arra, hogy ez a pandémia nem követi a korábban kitaposott utat. Egészen másról van szó. Csakhogy addigra már elterjedt néhány fenn nem tartható nézet. Ezért vált szükségessé egy összefoglaló.

A Covid-19 bárhol berobbanhat. Kezdetben úgy gondoltuk, hogy a kínai piacon lehetett megkapni. Az olaszoknál azért terjedt, mert találkozáskor ölelkeznek, csókolgatták egymást. A szállodahajón a büfében terjedt. Idősek otthonában terjedt, mert az idősek gyengék. New Yorkban terjedt, mert nagy a zsúfoltság. Ma már tudjuk, hogy bárhol előfordulhat.

A Covid-19 betegséget bárki megkaphatja, és bárkit megölhet. Kezdetben az áldozatok között igen nagy arányban idősebbek voltak. Az életkor ma is rizikótényező, de tudjuk, hogy a betegség fiatal és egészséges embereket is megölhet. Megölhet tinédzsereket, megölhet gyerekeket is.

A fertőzött felületek nem jelentik a főveszélyt. Az első időben azt javasoltuk, hogy mossunk gyakran kezet, fertőtlenítsük a felületeket,és ne érintsük meg az arcunkat. A kézmosás és a fertőtlenítés most is jó ötlet, de ma már tudjuk, hogy a vírus terjedésének nem főforrása a fertőzött felület.

Először azt feltételezték, hogy a vírus köhögés, tüsszentés útján kilövellt nyál szemcsékben terjed, amik elég nehezek ahhoz, hogy hamarosan leérjenek a földre. Mára már tudjuk, hogy a vírus olyan kicsi szemcsékben terjed, amelyek a levegőben sokáig megmaradnak, különösen zárt helyen, ahol áll a levegő.

Sokan vannak, akik nem betegek, de fertőznek. A Covid-19 pandémiának ez a legnagyobb kihívása. Az egészségesnek vélt ember légzésével, beszédével fertőzhet.

A nyári meleg nem állítja le a vírust. A szezonális influenza télen tetőzik, nyárra eltűnik. Az elején abba reménykedtünk, hogy ez így lesz a Covid-19-el is. Ma már tudjuk, hogy a pandémia terjedése elsősorban az emberek viselkedésétől függ.

A szájmaszk használata hasznos. Kezdetben a maszk használatát nem tartották hasznosnak. Most már tudjuk, hogy a maszk használata nagymértékben csökkenti a vírus kibocsátását a levegőbe. A viselőjét is védi, ha nem is tökéletesen, de elég mértékben ahhoz, hogy a terjedést csökkentsük vele.

Egyes jobboldali körök terjesztik, hogy a pandémia kitaláció, a maszkhordás felesleges. A vírus ellenes vélemények terjesztése a lehető legveszélyesebb cselekedet. Az autentikus tanácsok betartása a legjobb, amit tehetünk a megbízható vakcinák megjelenéséig.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________