2020-08-03 nap bejegyzései

(3269) Megint a dollár

Tibor bá’ fordítása online

 

Peter Schiff menő részvényalkusz szerint a süllyedő dollár senkit se érdekel, ugyanis az amerikai valuta más valutákhoz, aranyhoz, ezüsthöz képest veszít az értékéből. Szerinte az érdektelenség valószínűleg marad, amíg nem jön el a zuhanás, amíg a süllyedési index nem éri el az 80-at. Ilyen tempóban ez év vége előtt bekövetkezhet, de lehet, hogy már a novemberi választásokra.

A dollár süllyedése az elmúlt hetekben felgyorsult a koronavírus terjedésével egy ütemben, amit jelez a dollár index, ami 6 menő valutához való viszonyítás. Miközben az arany is minden idők rekordját éli.

A koronavírus felgyorsította a dollár süllyedését, ami ellen a Federal Reserve nem tud tenni semmit. – állítja Schiff.

Másik megállapítása, hogy a negatív kamat lényegében negatívabb, mert az amerikai kormány a CPI-t használja (Fogyasztói Ár Index), ami alig jelzi az infláció valós értékét.

Schiff véleménye szerint az arany váltja fel a dollárt, mert az Euró és más valuták nem foglalhatják el a helyét, mert azok is fiat pénzek. Csak az arany jöhet számításba, mert arany volt a dollár előtt. A dollár nem végzett jó munkát, az arany fogja elfoglalnia helyét.

A FED segítségével, évek alatt felépített, teljes kártyavár gazdaság alapjait a dollár tartalék valuta szerepe tartotta életben. Ha a dollár elveszti tartalék valuta szerepét, akkor elvesznek az alapok és az egész kártyavár összeomlik.

Ezen érdemes elgondolkodni, főleg mert az amerikai gazdaság hihetetlen mértékben esik vissza.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________