2020-08-25 nap bejegyzései

(3290) Az anatómiai tankönyvek hanyagolják a clitorist

Tibor bá’ fordítása online

 

Tudod-e, hogy a clitoris (vagy csikló) egy viszonylag nagy kiterjedésű és bonyolult női szerv? Ha nem tudtad, semmi vész, mindössze arról van szó, hogy az anatómia igen keveset foglalkozik vele, és így az emberek keveset tudnak róla. Az anatómia könyvek nagy részében az ábrákon a clitorisnak csak a látható, apró részét mutatják be, miközben majdnem az egész szerv a női testen belül helyezkedik el.

Ha visszatekintünk a XIX. Századra, nyilvánvalóvá válik, hogy akkoriban bizonyos dolgok a női testtel kapcsolatban cenzúrázva voltak. Példának okáért Freud (ma már elavult) elmélete szerint a clitoris stimulálása (női maszturbáció), szexuális fejletlenséget és neurózist jelzett. Ráadásul a nőktől el volt várva, hogy ne élvezzék a szexet. Nők számára a szex a szaporodásra volt fenntartva, míg a férfiak számára egyértelműen élvezetet jelentett. Ezek a tévhitek vezettek oda, hogy a clitorist nem tanulmányozták, az irodalom nem foglalkozott vele, a társadalom nem vett róla tudomást.

Bár új keletű kutatások, és a feminizmus elterjedése a clitoris-szal kapcsolatos információk minőségét javította, de ennek ellenére az egyetemi jegyzetekben a leírás még mindig szűkszavú, elsősorban a külső részre koncentrálódik.

Mi is a clitoris? – A clitoris külső (mirigy) része a kis szeméremajkak találkozási pontjánál található, közvetlenül a húgycsőkivezetés felett, és négy részből áll: mirigy, test, két crura, és két dudor. Ezek közül a női testen kívül csak a mirigy van, mire ráborul egy bőrköpeny. A mirigyen kívül az összes rész barlangos, vagyis vérrel telíthető szövetből áll. A clitoris teste általában 10-20 mm széles, és 20-40 mm hosszú.

A crura a clitoris testtől oldalsó irányba nyúl ki, átlagosan 50-90 mm hosszan. A dudorok átlagosan 30-70 mm hosszúak, és a clitoris test illetve a crura és a húgycsőnyílás között terül el.

A clitoris bőségesen van ellátva idegekkel, körülbelül kétszer több idegvégződés van benne, mint a hímvesszőben, és bőséges vérellátásban részesül, lehetővé téve a barlangos testek felduzzadását, aminek következtében a clitoris test és a mirigyek háromszorosra duzzadását.

Korábban feltételezték, hogy a clitoris egyetlen szerepe a gyönyörszerzés. Ma már világos, hogy közelsége a húgycsőnyíláshoz és a vaginához (hüvely) más szerepek ellátását is lehetővé teszi, mint például az immunitás fokozása.

Amit nem tudunk, az veszélyes lehet – Egyetemi jegyzetekből száműzni a clitorist oda vezet, hogy orvosok nem képesek betegeik kellő ellátására. Szexuális diszfunkcióban szenvedő nők (nemi vágy nélküliség, nedvesedés hiánya, képtelenség orgazmusra) kezelése a megfelelő ismeretek nélkül lehetetlen. Nyilvánvaló, hogy további kutatásokra van szükség a clitoris anatómiájának a pontos kifürkészése végett.

A clitoris kényes, ám bonyolult szerkezete miatt, könnyen válik fertőzés, gyulladás és betegségek áldozatává. Igen gyakran viszketés illetve ismeretlen eredetű fájdalom forrása, feldagadhat gyulladás miatt..

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________