2020-08-26 nap bejegyzései

(3292) Ez Amerika utolsó játéka: A dollár egy olyan bomba, ami bármely pillanatban felrobbanhat – figyelmeztet Peter Schiff

Tibor bá’ fordítása online

 

Ki ez a Peter Schiff? Egy veterán részvény alkusz, az Euro Pacific Capital vezérigazgatója. Nézz utána magad! Szerinte az FED pénz nyomtatása példátlan. A államháztartási hiány átütötte a tetőt. A kormány több pénzt költ, mint bármikor az életben. A kormány által elköltött minden egyes dollárból 40 cent adó, és 60 cent pénz nyomtatás.

Hogy az amerikai gazdaság a Covid-19 előtt erős volt, az egy téveszme, gyengébb volt mint bármikor a történelemben. Soha nem volt ekkora buborék. Ez az oka annak, hogy a Covid-19 következtében a gazdaság olyan gyorsan összeomlott. A levegő a buborékból 2018. őszén kezdet kiáramlani.

Schiff rámutatott arra, hogy 2008. után bármit tett a kormány, az hibás volt. A monetáris politikája rossz volt, fiskális politikája rossz volt. Ennek következtében a krízisből, amit a kormány és a FED okozott, sose léptünk túl. A krízist előidéző problémákat csak fokoztuk.

Amerika egy olyan infláció előtt áll, amikre még nem volt példa. A megélhetési költségek az egekbe száll, és ez nagyon gyorsan fog bekövetkezni. Az embereket úgy fogja fejbe vágni, mint egy tonnás betontömb, és ezt nem látják előre.

„A dollár krízis több embert vakít el, mint a financiális krízis, bár a dollár krízis sokkal rosszabb. Mert, amikor van, egy financiális krízis a FED egyszerűen több pénzt nyomtat, de amikor dollár krízis van, ez a módszer nem működik. Nincs értelme dollárt nyomtatni, mert senkinek se kell”

Szerinte, egy szuverén adósság krízis jön, ami azt jelenti, hogy az Amerikai kincstár befuccsol, az amerikai dollárban jegyzett adósságokkal együtt.

A dollár „átfogja szakítani a padlót, míg az infláció le fogja tarolni az Egyesült Államokat.” jósolja Schiff, hozzátéve: az fog történni, hogy a világ letér a dollár sztenderdről és átáll az arany sztenderdre. Efelé tartunk most.

A jelenlegi rendszer nem működik. A valutád mögött nem állhat fedezet nélküli valuta. „A teljes amerikai gazdaság azon nyugszik, hogy a dollár a világ tartalék valutája. Hogy ez a gazdaság működik, annak ez a titkos forrása. Abban a pillanatban, amikor a dollár is csak egy valuta lesz, ennek vége van, az lesz Amerika részére a játék vége.”

A közgazdász véleménye szerint. „A dollár bármelyik nap összeomolhat, szó szerint egy bomba. A lényeg, hogy vegyél ki értéket az amerikai dollárból még mielőtt összeomlik. Véleménye szerint jó ötlet arany vásárlása, mert ezzel könnyíteni lehet a financiális fájdalmon, mert „arany és ezüst beszerzése most olcsó.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________