2020-08-01 nap bejegyzései

(3267) A Forint születése

Tibor bá’ online

 

Ma 74 éve vezették be a Forintot, ami felváltotta a soha nem látott inflációt végigélt Pengőt. A Pengő inflációját a háborús károk, az áruhiány okozta, de jelentős szerepe volt a Moszkvában nyomott Pengőnek is, amit kötelező volt elfogadni, és érdekes módon erről sehol se lehet olvasni.

A bevezetés hatalmas meglepetést okozott a polgári lakosság körében, mert a legutoljára kibocsátott adópengőt váltották át forintra. 200.000.000 Adópengőért adtak 1 Forintot. Illetve 1 Ft = 4×1029 Pengő. Miközben a lakosság aranyat és dollárt „halmozott” fel, ami illegális volt. Ekkor kihirdettek néhány hónapig tartó felmentést. A MNB kérdezés nélkül váltott be aranyat és dollárt Forintra, meglehetősen nyomott áron. (valamivel 11 Forint felett adtak 1 dollárért, és kb. ugyan ennyit 1 g aranyért).

A Forint bevezetése után óriási defláció alakult ki, aminek segítségével az állam a lakosságból kiszivattyúzta az összes aranyat és idegen valutát.

Nagyot változott a világ. Ma 1 g arany ára 20.000 forint felett van.

Akit a téma bővebben érdekel, írja be a keresőbe: (VM-133) A Pengő végnapjai

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________