2020-08-13 nap bejegyzései

(3279) Figyelmeztetés

Tibor bá’ fordítása obnline

 

A gazdasággal foglalkozó, angol nyelvű hírportálok, a tanácsadó cégek már jó ideje riogatnak, hogy a 2008-as válságot jelentősen meghaladó új válság kirobbanása várható a közeljövőben, sőt inkább összeomlásnak nevezhető valami, és semmi közeljövő, akár már holnap is. OK. Hogy valami hatalmas szar van a levegőben, az érezhető, de mi ilyenkor a teendő? Erre közlöm az alábbi összeállítás fordítását.

A bankok megmentése – Krízis helyzetben a bankok törvényesen rátehetik kezüket a számlákon tartott pénzekre. Ha azt hiszed, hogy ez túlzás, akkor nézd meg néhány éve mi történt Cipruson. A bankok úgy gondolják, hogy az embereket rá kell kényszeríteni a bank vesztességek összedobására. Ha tehát nagyobb összeget tartasz bankszámládon, valamit ki kell találnod a védelmére.

Kormány ellenőrzés – A kormányok információkat gyűjtenek az állampolgárokról, hogy hol tartják értékeiket. Ennek célja, hogy ha szükség adódik, rá tudják tenni a kezüket.

Készpénz szabályozás – Görögország utolsó összeomlásakor a bankok bezárták ajtajukat, és az ATM automaták naponta max. 50 $ adtak ki. Volt amelyikből kifogyott a pénz, és nem adott ki semmit. Nem árt tehát, ha mindig van otthon szükséges mennyiségű készpénz.

Kiviteli megszorítás – Nagy mennyiségű készpénzzel nem lehet átlépni a határt. A limit általában 10.000 $, de ezt lecsökkenthetik akár 200 $-ra. Ezt is át kell gondolni, hogy adott esetben ne érjen meglepetés.

A magyar helyzet – A mi esetünkben számolni kell egy nagyon gyors és nagy méretű inflációra is. Túl sok forint zsebben tartása egészen biztos nem egy jó ötlet. Itt azonban van egy kis gubanc, ha addig vársz, hogy a baj mindenki számára nyilvánvalóvá válik, már nemigen lesz módod elhárító lépéseket tenni. Apám szerint Magyarországon 1944-ben semmilyen áron nem lehetett aranyat venni, legálisan vagy feketén.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________