2020-08-27 nap bejegyzései

(3291) Covid-19 Szimptómák

Tibor bá’ fordítása online

 

Egy texasi nővér részére az első jelek szerint „valami nem stimmel’, fogmosás közben jelentkeztek. Egyszerűen nem érezte a fogpaszta ízét. Egy Wisconsin professzor júniusban azt hitte, hogy az ebéd elcsapta a gyomrát. De a végén mind a ketten rájöttek, hogy a jelek a Covid-19 fertőzéstől származtak.

Nézzünk néhány általános szimptómát: száraz köhögés, fejfájás oly enyhén kezdődik, hogy összetévesztik allergiával, meghűléssel. Más esetekben a tünetek olyan szokatlanok – furcsa fájdalom, szédülés, bőrkiütés – hogy a páciens, de még az orvos se gondolja, hogy Covid-19-ről lehet szó. A világon immáron 20 millió fertőzés után egy dolog világos: a tünetek sokfélék és furcsák, lehet enyhe, vagy lebénító, és a betegség fejtől a lábujjig terjedhet megjósolhatatlan módon.

Manapság elköhintés, tüsszentés vagy fejfájás elgondolkoztatja az embert: lehet, hogy megkaptam? Felsorakoztatunk egy útmutatót a tünetek megértéséhez.

Több száz publikált Covid-19 szimptómával kapcsolatos tanulmány szerint egy adott tünet gyakorisága a vizsgált páciens csoporttól függ. A kórházi betegek tipikusan súlyosabb tüneteket mutatnak. Az idősebb betegek nagyobb valószínűséggel mutatnak kognitív problémákat. A fiatalabb betegek enyhébb tüneteket mutatnak és különböző kiütéseket. A probléma abból adódik, hogy minden attól függ, a beteg milyen idős és mennyire egészséges. Ha fiatal vagy, valószínűleg lázas leszel, fájdalmaid lesznek, folyni fog az orrod, száraz köhögésed lesz és szarul fogod magad érezni. A texasi nővér, aki nem érezte a fogkrém ízét, azt mondta, hogy belázasodott, és „szörnyű” fájdalmai voltak a következő nap folyamán. Ezek a tünetek 5 napig tartottak. Az ízelés vesztésével együtt járó szaglásvesztést egyértelmű szimptómának tartják. 961 egészségügyi dolgozóval kapcsolatos tanulmány szerint a szaglásvesztés volt a legárulkodóbb tünet, de nem volt tökéletes. Az ízlelés és szaglás vesztőknek csak a fele vált Covid-19 pozitívvé. A magas láz se egyértelmű. Annak ellenére, hogy sok helyen mérik az emberek lázát, megállapítható, hogy sok Covid-19 páciensnek sose volt láza.  Az európai 2.000 fős Covid-19 tanulmány szerint az enyhe lefolyású betegek 60 százalékának sose volt láza. Rob Gregson (52 éves) N.j. lakos ágyba bújt, mert nem érezte magát jól. Másnap felébredt mellkasi fájdalommal, kellemetlen köhögéssel, nehézlégzéssel. Azonnal a Covid-19-re gondolt. Valóban lázmentesen pozitív volt. A fáradtság érzet a legárulkodóbb. Van, akinél a fáradtság a gyógyulás után 5 hónapig is eltart. Van, akinél a gyógyulást visszaesés követi, majd megint gyógyulás és újra visszaesés.

A 30 éves Erin Washingtoni lakosra májusban rájött a köhögéssel járó fejfájás, de nem aggódott, mert „nem volt lázam, és lelkiismeretesen hordtam a szájmaszkot, gyakran mostam kezet, úgy gondolom, hogy allergiás lettem vagy megfáztam”. Azonban,  4 nappal később rettenetes fáradtság fogta el, fájt a torka, székrekedése lett, rázta a hideg, fájdalmai voltak, és részben elvesztette a szaglását, de láza nem volt. Volt viszont egy szokatlan tünete: szörnyű fájdalmai voltak a csípőjében, amit „tényleg szar volt” szavakkal írta le. A végtagfájdalmak oka lehet trombózis, érelzáródás, ami amputációhoz vezethet.

Júniusban John egy 55 éves professzor Wisconsinban egy reggel arra ébredt, hogy elcsaphatta a gyomrát. A következő nap fáradt volt és hányingerrel küszködött. Nem gondolt Covid-19-re mert maszkot hordott és betartotta a társadalmi távolságot. „Második naptól kezdve állandóan aludni akartam. Valószínűleg napi 20 órát aludhattam. Valami baj lehetett a fejemmel is, mert el se tudtam képzelni, hogy a feleségem és a fiam hogy képes ennyi ideig talpon maradni. Kiszálltam az ágyból, hogy a konyhában igyak egy pohár vizet. De mire a konyhába értem másra se tudtam gondolni, mint hogy menjek vissza az ágyamba.” – egy orvos letesztelte Cocid-19-re, az eredmény negatív lett. Az ultrahang vizsgálat nem mutatott ki semmi okot, de a vérminta szerint valami fertőzése lehetett. Két héttel később jobban érezte magát. Két hónappal később a Covid-19 tesztje pozitív lett, amiből az következik, hogy az eredeti negatív tesztje nem lehetett jó.

Az orvosok szerint azoknak a betegeknek a tesztje, akiknek csak gyomor és emésztőszervi panaszai vannak, általában negatív eredményt adnak. Viszont a vírus kimutatható lenne a székletből, de ilyen teszteket nem végeznek. A helyzet az, hogy az emésztőrendszer teli van ACE2 receptorokkal, amin keresztül a vírus belép az emberi sejtekbe. Azt viszont még nem tudják, hogy a vírus miért lép át a légzőszerveken, és csak az emésztőszerveket támadja meg. „A betegség nagyon trükkös, és naponta lehet találkozni meglepő dolgokkal.” állítják orvosok.

Dr. Ilan Schwartz, a fertőző betegségek adjunktusát az University of Alberta kötelékében letesztelték Covid-19-re, miután légzőszervi panaszai alakultak ki. A teszt eredménye negatív lett, de ezt követve Covid lábujjak alakultak ki nála – ami fájdalmas vörös vagy lilás sebekkel jár az ujjak végén. Ez az ismeretek szerint koronavírusra utal, különösen fiatalabb betegek esetében. Ennek oka apró vérrögök kialakulása, ott ahol a vírus megtámadja az ereket. „Sorra kialakultak ezek a sebek a lábujjaimon, és fogalmam se volt, hogy mi történik.” állította a 37 éves Dr. Schwartz. „Szörnyen fájdalmasak voltak. Arra gondoltam, hogy megsérthettem őket, de ennyi ujjat egyszerre? Aztán arra gondoltam, hogy talán a cipőm tehet róla. Hallottam, hogy emberekkel ezt történik, amikor új cipőt kezdenek hordani. Ez annyira szokatlan szimptóma légúti fertőzés esetén el se lehet képzelni az összefüggést.”

Thomas Ryan, 36 éves Atlantai ügyvéd állítja, hogy az első jel a problémára edzés közben érte. „Elmentem kocogni csütörtök délután a munkanap végén, de szörnyen éreztem magam.” Állítja „Olyan rosszul voltam, mintha most fejeztem volna be a maratoni futást.” Másnap reggel felébredt enyhe köhögéssel, fájós torokkal és mellkasi fájással, később holt fáradtnak érezte magát. Aztán fájt a tüdeje és alig kapott levegőt. A Covid-19 teszt negatív lett, de az orvosok azt mondták, hogy ez hamis negatív, mert a szimptómák szerint egyértelműen Covid-19-el fertőzött. Mr. Ryan hetekkel később is köhögött. „Olyan kevés energiám van, hogy alig tudok dogozni, mintha 7000 méter magasságban élnék. Ha ez egy enyhe lefolyású eset, akkor milyen lehet a nem enyhe?”

A koronavírussal megfertőzött emberek jellemzően antitesteknek nevezett molekulákat hoznak létre a fertőzés hatására. Ezek az antitestek 2-3 hónapig találhatók meg a testben. Elvileg ezért a koronavírus fertőzés újra bekövetkezhet, de nem valószínű, hogy a második fertőzés komolyabb betegséggel járna. Tegnapelőtt az összes hírportál lehozta, hogy megvan az első bizonyított újrafertőzés.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________