2020-08-24 nap bejegyzései

(3289) Hét tévhit a koronavírusról, amiktől nem lehet megszabadulni

Tibor bá’ fordítása online

 

Forrás: Scientific American

Miközben a Világ küzd a koronavírussal, egy másik járvánnyal is fel kell venni a versenyt. Ez  a félreinformálás, ami legalább olyan káros, mint a Covid-19, mert az emberek lebecsülik a járványt és nem követik az egészségügyi hatóságok utasításait. Nézzük, mik ezek!

Első téveszme: Az új koronavírust egy kínai laborban hozták létre. Mivel a patogén először a kínai Wuhanban ütötte fel a fejét, az amerikai elnök, Donald Trump kitalálta, hogy a kínaiak hozták létre, amire a legkisebb bizonyíték se volt. Egyes összeesküvés elméletgyártók kitalálták, hogy ez egy génsebészetileg létrehozott biofegyver, amit az amerikai titkos ügynökség kategorikusan cáfolt.

Második téveszme: A világ oligarchái szándékosan terjesztik a vírust, hogy nagyobb profitra tegyenek szert. Judy Mikovits írt egy könyvet Plandemic címen, amiből készült egy film is. Ebben, nevén nevezik Anrhony Faucit és Bill Gatest, akik hatalmas profitra tettek szert a betegségből. Az állításokat a Science és a PolitiFact leellenőrizte, és valótlannak bizonyultak. Ennek ellenére sokan látták, és széleskörűen erjesztik a hamis információkat.

Harmadik téveszme: A Covid-19 semmivel se rosszabb, mint egy influenza. Ezt a téveszmét kezdet óta Donald Trump hirdette. Miközben a járványszakértők szerint, bár a Covid-19 pontos mortalitását nehéz megmondani, de az biztos, hogy sokkal nagyobb, mint a szezonális influenzáé. A CDC (Betegség ellenőrzés és megelőzés Központja) szerint az USA-ban a szezonális influenza éves áldozatainak száma 12.000 és 60.000 között változik, miközben a Covid-19 eddigi áldozatainak száma már átlépte a 170 ezret, és hol van még az év vége.

Negyedik téveszme: A maszk viselése felesleges. Bár a CDC és a WHO kezdeti utasításai nem voltak következetesek, mára az egészségügyi hatóságok, számtalan tesztre támaszkodva állítják, hogy a maszkok alkalmazása lecsökkenti a kilélegzett apró nedvesség cseppek szabad áramlását, tehát csökkentik a fertőzés lehetőségét. Sokan úgy értékelik a maszkhasználat kötelezővé tételét, hogy az személyes szabadságukat gátolja. Elfelejtve azt, hogy az élet megőrzése a személyes szabadság előtt van.

Ötödik téveszme: A hidroxilklorokinin hatékony gyógyszer a Covid-19 ellen. Amikor egy jelentéktelen, mára széleskörűen kritizált francia tanulmány szerint a malária ellen használt hidroxilklorokinin hatékony lehet a koronavírus ellen, Trump elnök kijelentette, hogy a gyógyszer a legnagyobb lehetőség a gyógyászat történetében. Az FDA (Élelmiszer és gyógyszer adminisztráció) első nekifutásra engedte a gyógyszer alkalmazását a vészhelyzetre hivatkozva, de hamarosan visszavonta az engedélyt a szívre gyakorolt káros hatása, valamint alkalmatlansága miatt. Azóta több tanulmány kimutatta, hogy nem nyújt védelmet a Covid-19 ellen.

Hatodik téveszme: A nyáj immunitás elérhető, ha engedjük, hogy a vírus végigvágtasson a társadalmon. Az első időszakban sokan úgy gondolták, hogy az Egyesült Királyság, és Svédország által gyakorolt eljárással elérhető a nyáj immunitás, vagyis hagyni a vírus szabad garázdálkodását. (Mindkét ország kormánya tagadta, hogy ez lett volna a szándék, de az UK később teljes karantént rendelt el, míg Svédország a karantén bevezetését elvetette). A probléma az, hogy a nyáj immunitáshoz a népesség durván 70 százalékát meg kell fertőzni. Viszont ilyen magas mortalitás mellett ez milliók halálát jelentené. Végeredményben az Egyesült Királyságban van a világon a legtöbb áldozat. Svédországban pedig sokkal több halott van, mint a környező országokban, míg a gazdaságuk is csökkent a karatén elkerülése mellett.

Hetedik téveszme: vakcina nem lesz biztonságos, beadása nagyobb kockázat, mint a betegség megkapása. Miközben a tudósok versenyeznek a vakcina előállításával, olyan jelentések látnak napvilágot, hogy egyre többen jelzik nem hajlandók beoltatni magukat, az elkészülő  vakcinával. A vakcina ellenesek táborában terjed a hír, az összeesküvés elmélet szerint a Covid-19 vakcina milliók halálát fogja okozni. [Miközben egyéb vakcinák milliók életét mentették meg]. Egy másik hamis hír szerint Bill Gatesnek titkos terve van, ami szerint a vakcinával megfoghatatlan mikrócsipet lehet bevinni az emberek szervezetébe. Ezt Gates tagadja, és bizonyíték sincs rá. A vakcina ellenesek tábora növekszik. A felmérések szerint az emberek harmada nem oltatná be magát, ha a vakcina kész lenne. A gyártás közben lévő vakcinát néhány tízezer önkéntesen fogják letesztelni, mielőtt a lakosság rendelkezésére bocsátják.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________