2020-08-09 nap bejegyzései

(3275) Kondratyjev-ciklus

Tibor bá’ online

 

Nyikolaj Dmitrijevics Kondratyev (1892–1938) szovjet közgazdászról már rég nem tudna senki semmit, ha történetesen Sztálin nem végeztette volna ki, pusztán azért mert kutatási eredményeivel nem értett egyet. Ezzel aztán sikerült híressé tenni a közgazdászt, és így még ma is jegyzik meglehetősen egyéni ciklusait, ami a legsötétebb órákban is ad reményt. Dalra fel tehát.

Viszonylag rövid élete alatt Kondratyev rájött, hogy a közgazdaság ciklikusan változik, méghozzá 4 jól meghatározható folyamatok ismétlődésével. Ezt a négy folyamatot nem túl szellemesen tavasz, nyár, ősz, és tél elnevezésekkel illette. De mik voltak ezek?

Tavasz: Bizonyos felfedezés után fellendül a gyártás, derűs kilátások, belendülő infláció.

Nyár: tetőzik a gazdaság, két számjegyű az infláció, elbizonytalanodik a társadalom.

Ősz: az infláció letörés felfuttatja a kölcsönzést, ami hamis jólétet mutat. Ennek vége egy buborék.

Tél: A többlet kapacitás jelentkezik, esnek az erőforrások árai, depresszió.

Ez mellet ami meglepő, hogy Kondratyjev ciklusai ezer évet ölelnek át (az ősi Kínával kezdve, i.u. 930). Kondratyjev (nem cáfolható, de nem is bizonyítható) ötlete, hogy egy-egy ciklus hajtómotorja valami korszakalkotó találmány. Ezek szerint a következőket kapjuk a közelmúltból:

Gőzgép                 1770-1830                   60 év

Vasút                     1830-1870                   40 év

Elektromosság  1870-1900                   30 év

Nyersolaj            1900-1970                   70 év

Informatika       1970-2000                   30 év

???                        2000-2030                     ???

Mi haszon van nekünk ebből? Ha elfogadjuk azt a tényt, ami a fenti táblázatból kiolvasható, hogy a 2000-ben induló tél nagy valószínűséggel kábé 2020-ig tart. Igen ám, de totális a normál folyamatoknak betett a koronavírus. Úgy tűnik 1 évet kell fél lábon állnunk, és itt a megmentés. Szól így a gazdasági mese. Mert a közgazdászok még mindig nem értik, hogy egy véges Földön a gazdaság nem nőhet örökké. Most kábé elérkeztünk a végére. Persze, aki nem tud szembenézni a kellemetlen igazsággal, az nyugodtan várjon még éveket, hogy minden jobbra forduljon, legrosszabb esetben hiába fog várni, de majd az élet megy tovább. Tényleg tovább fog menni?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________