(3275) Kondratyjev-ciklus

Tibor bá’ online

 

Nyikolaj Dmitrijevics Kondratyev (1892–1938) szovjet közgazdászról már rég nem tudna senki semmit, ha történetesen Sztálin nem végeztette volna ki, pusztán azért mert kutatási eredményeivel nem értett egyet. Ezzel aztán sikerült híressé tenni a közgazdászt, és így még ma is jegyzik meglehetősen egyéni ciklusait, ami a legsötétebb órákban is ad reményt. Dalra fel tehát.

Viszonylag rövid élete alatt Kondratyev rájött, hogy a közgazdaság ciklikusan változik, méghozzá 4 jól meghatározható folyamatok ismétlődésével. Ezt a négy folyamatot nem túl szellemesen tavasz, nyár, ősz, és tél elnevezésekkel illette. De mik voltak ezek?

Tavasz: Bizonyos felfedezés után fellendül a gyártás, derűs kilátások, belendülő infláció.

Nyár: tetőzik a gazdaság, két számjegyű az infláció, elbizonytalanodik a társadalom.

Ősz: az infláció letörés felfuttatja a kölcsönzést, ami hamis jólétet mutat. Ennek vége egy buborék.

Tél: A többlet kapacitás jelentkezik, esnek az erőforrások árai, depresszió.

Ez mellet ami meglepő, hogy Kondratyjev ciklusai ezer évet ölelnek át (az ősi Kínával kezdve, i.u. 930). Kondratyjev (nem cáfolható, de nem is bizonyítható) ötlete, hogy egy-egy ciklus hajtómotorja valami korszakalkotó találmány. Ezek szerint a következőket kapjuk a közelmúltból:

Gőzgép                 1770-1830                   60 év

Vasút                     1830-1870                   40 év

Elektromosság  1870-1900                   30 év

Nyersolaj            1900-1970                   70 év

Informatika       1970-2000                   30 év

???                        2000-2030                     ???

Mi haszon van nekünk ebből? Ha elfogadjuk azt a tényt, ami a fenti táblázatból kiolvasható, hogy a 2000-ben induló tél nagy valószínűséggel kábé 2020-ig tart. Igen ám, de totális a normál folyamatoknak betett a koronavírus. Úgy tűnik 1 évet kell fél lábon állnunk, és itt a megmentés. Szól így a gazdasági mese. Mert a közgazdászok még mindig nem értik, hogy egy véges Földön a gazdaság nem nőhet örökké. Most kábé elérkeztünk a végére. Persze, aki nem tud szembenézni a kellemetlen igazsággal, az nyugodtan várjon még éveket, hogy minden jobbra forduljon, legrosszabb esetben hiába fog várni, de majd az élet megy tovább. Tényleg tovább fog menni?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

71 gondolat erről: „(3275) Kondratyjev-ciklus

  1. Én a 3 kérdöjel helyére az „Internet”-et tenném. Szerintem ennek a kornak a legnagyobb vivmánya egyértelmüen a hálozatba kötés az „online állapot”.

    Hogy ezt ki hogy itéli meg az már egy teljesen más kérdés.

  2. ??? 2020-

    Az elektromos hajtás. A teljes autóparkot le lehet így cserélni, hatalmas löketet adva a gazdaságnak. Az persze nem számít, hogy a fősodor által nettó pozitívumként tálalt történet több sebből is vérzik.

    1. Curix

    Az internet ezen már túl van, vagy rosszul látom? Max az e-kereskedelem, de az meg nem értékteremtő technológiai újítás.

  3. Szerintem abszolut nem jellemzi azt a kort az elektromos hajtás.
    Hol volt 2000-ben elektromos autó? Meg az elektromos autó nem újdonság hanem egy elhalt találmány.

  4. A megadott 30 éves időintervallumba simán belefér. 🙂

  5. Akkor gondolkozz kicsit mi változtatta meg jobban az életed az internet vagy az elektromos autó? Hmmm?

  6. Nyersolaj 1900-1970 70 év

    Tibor bá’! Nyersolaj időszaka tart még. Hogy meddig na az jó kérdés!

  7. Curix, azt hiszem, teljesen félreértesz!

    Nem vitatom az internet jelentőségét! Én csupán azt mondom, hogy az elektromos autó adhat napjainkban egy nagy löketet a világgazdaságnak. 🙂

  8. Van vízzel-, vagy hidrogénnel hajtott autó is, de felülröl nem ajánlott …

  9. Elektromos autót használok. Felejtsétek el a környezetbarátságát, egy nagy b. lófütyit környezetbarát! De a gazdaságot húzza, és egyfajta luxust is ad, bizonyos kompromisszumok megkötésével. Aki a bolygót és unokái életét mentené, gyalogol, esetleg kerékpározik! Idehaza én is ezt teszem…

    Vízzel hajtott autó nincs és nem is lesz (természeti alaptörvények)!! A hidrogénhajtás/tüzelőanyagcella működik, de manapság még annyira kiforrt és gazdaságos sincs, mint az akkumulátoros járművek. Sztem. csak teherautónál, buszoknál fog megvalósulni.

  10. Miután a villamos energia túlnyomórészt nem megújuló forrásokból állítódik elő, így nevetséges amikor az elektromos autó tulajdonosok a környezet tudatosságuk miatt ünneplik magukat.

  11. Az elektromos autók semmit nem lendítenek a gazdaságon. Nézzétek meg milyen látványosan szenved az autóipar.

    Az elektromos autózás a gazdagok játékszere. Semmi köze a környezetkiméléshez.
    Tesla státusszimbólum lett, de nem a környezettudatosságé, hanem a vagyoni helyzeté. Valahol kicsivel az Audi felett áll.

    Ara jo még az elektromos autó, hogy a városi szmogot vidékre helyezzék vele.

  12. Az elektromos autó gyártás beinditása előtt megint csak fel kellett volna tenni Niel Postman prof közismert kérdéseit arra vonatkozóan, hogy mit fog ez az újítás megoldani jobban, mint elődje és bevezetése kinek az érdekét szolgálja.

  13. Véges a Föld, valóban, de az emberi fizikai fogyasztása is az (nem ehetek meg végtelen ételt). Így tulajdonképpen csak annyi a feladat, hogy az emberek ne fizikai dolgokat fogyasszanak (új autó, új műanyag kütyü kínából), hanem online tartalmakat. Új online autó a virtuális térben, új kütyü a virtuális térben. Így fenntartható a folyamatos növekedés.

  14. Nem választás kérdése lesz! Rá fognak kényszeríteni, hogy elektromos autót vegyél. Nyilván humbug az egész, ami a környezetre gyakorolt pozitív hatásait illeti, de ettől még ez az egyetlen, amivel időt nyerhet a gazdaság. Németországban már vannak olyan nagyvárosok, ahova bizonyos motortípusokat nem engednek be. Ez az abszurd folytatódik és az embereknek nem marad választása. A folyamat még csak most kezdődött, idővel felgyorsul.

  15. Az elektromos autó lehetne forradalmi megoldás egy kis logisztikával.

    Lehetne a napenergiát az elektromos autók akkumulátoraiba gyujteni, majd csúcsidoben visszanyomni a hálózatba. Az autók idejuk nagy részében parkolnak. Egyfajta óriási szunetmentes tápként lehetne használni oket. Ezt meg lehetne épuletszinten, városszinten, de akár kisebb országszinten is valósítani. Ha hozzávesszuk, hogy be lehetne vezetni a kozosségi használatot is, szerintem lehetne az elektromos autó kornyezetbarát.

    Ránkkényszerített marhaságnak tartom azt, hogy autó kell mindekinek és ilyen áron, amilyeneken ma az autókat árulják. Vegyek vonatot is, vagy repulot, ha messzebbre vagyok kénytelen utazni? Erre lenne megoldás a kozosségi használat, plusz a taxi vagy onvezeto autó.

    Városban a fosszilis autó egy átok. Koszos, hangos, budos, már rég el kellett volna tunnie ugyanúgy, mint a gőzmozdonyoknak.

  16. 15.
    Nem a fosszilis gépjárműveknek kell eltűnni ,hanem a városoknak és mindjárt nincs szmog ,tüdő és vérrák ,meg elhülyülés,divatmajomság,világjárvány és stb…stb…

  17. 13.
    A meglévő infrastruktura karbantartása is iszonyatos kihivás lesz pár éven beül, ha csak temporálisan és lokálisan lesz áramellátás baszhatod az online világodat.

  18. 17 – kalotaszegi:
    Ez igaz, de a városok eltűnése után nem fog kelleni sok időnek eltelni ahhoz, hogy a falusi élet is megszűnjön. A megindult városi tömegek el fogják söpörni a falvakat.

  19. kalotaszegi
    Városban lakni az egyik legősibb emberi igény. Több ezer éve is voltak városok. Nem önmagában a várossal van baj, hanem a metropoliszokkal.

    Egy kisvárost ha ügyesen üzemeltetnek akár takarékosabb is lehet mint egy falu.

  20. 18.Tibor bá
    Ez igaz, de ha lesz egy agresszívabb újabb világjárvány ( garantáltan lesz a globális felmelegedés miatt )mire felismerik ,már átrohant rajtuk és megkezdődik a visszaszámlálás. Még a mostani járványnak sem látni sem a végét ,sem az szervezetre gyakorolt hatásait. A Hivről sem tudtak hosszú évekig semmit,csak lassan fertözött és csendben gyilkolt. A tömegek valahogy mégsem indultak és hagyták el a gettós , szexuális életmódjukat,még akkor sem ,amikor nyilvánvalóvá vált. Kotont húztak.Most pedig maszkot.

  21. 20 – kalotaszegi:
    Majd ha nem lesz se víz, se áram, se gáz, se szennyvíz elszállítás, meg fognak indulni.

  22. 19.
    Curix
    Megingathatatlan meggyőződésem ,hogy az az ideális közösség ,ahol mindenki ismer mindenkit. Kb 500-600 fős települések.
    Itt nem lehet élősködni a másik nyakán,ügyeskedni,lopni ,csalni – ahogy a városokban ,ahol le se szar senki senkit és csak a hatóságra számithat.

    A városok a tolvajok,csalók,szélhámosok gyülekezőhelye. A polgárság nagy része gyári -proli leszármazott ,a felső tizezer pedig abból lett ,akik ezeket kihasználta.

  23. 22.
    Tibor bá
    Világ-országa válogatja,van ahol a népesség 60,70,80% a lakosságnak falvakban él.
    A Nyugat nagyot fog szívni emiatt.

  24. Ahol idejében felismerik lépni fognak mielőtt összeomlik a kupleráj,nálunk annyi városlakó keresett az idén telket ,mint soha eddig.
    Persze ,amikor kiderült,hogy itt villanyáramon kivül nincs se gáz,se vezetékes víz,se csatornázás fordult ment is tovább.Nagyon helyes,nem csinálunk kisvárost a falvakból.

  25. 13: Kütyüdoktor:
    Nagyon jó ötlet! Meg vagyunk mentve…, de komolyan. Sajnos engem már nem lehetne ilyen marhaságokra rávenni, de sokan zabálni fogják a jövőben! Az alapjövedelemmel kombinálva elképzelhető, hogy megpillantottad a jövő -számomra nem túl biztató- egyik szeletét.

    15: Infos:
    És azt ki fogja nekem megfizetni, hogy a milliós akkum töltési ciklusainak egy részét átadom a közműhálózat szolgálatába? Mert elviekben nagyon szép ez a dolog és tényleg működik, de gyakorlatban mindennek van költsége, és ezt nagyon nem mindegy, hogy ki és milyen arányban fizeti meg! Persze, ha az akkukat a közműszolgáltató birtokolná és adná bérbe jutányos áron használatra, változna a helyzet, viszont így meg nekik nem érné meg a dolog a jelenlegi árszinten. Sajnos nem csak a szándékról szól ez, keményen anyagi vonzatai is vannak.

    Én például soha nem értettem meg, ha a napelem akkora befektetés, miért nem dobja fel az állam, a szolgáltató, vagy egy Kft. a háztetőmre őket, s a tető bérletéért cserébe átad részemre egy minimális áramkedvezményt. Az „erőmű” az ővé, a haszon nagy része szintén az övé, engem érdekeltté tesz, s közben közösen védjük a környezetet. Nyilvánvaló, hogy azért nem így működik a dolog, és azért inkább a hitelezésre helyezik a hangsúlyt, mert nekik így éri meg, aki meg környezetvédőset szeretne játszani, fizessen. Magyarországon gyorsan rájöttek, hogy ez a státuszhalmozó tehetősebbek sportjává vált, amely egyre szélesebb körnek elérhető lehetőség, ezért még jól meg is adóztatták. Környezetterhelés jellegű adóval :-). Közben kötelezővé tették az ingatlan adás-vételnél az energiatanúsítványok elkészítését, s ezzel jó ingyen reklámot kapott a projekt, ill. egy bizonyos körnek kiváló megélhetést is biztosítottak. Szépen terelgethető a nép, volt már erre példa, elég csak a kéményseprők korábbi császári helyzetére gondolni… A gazdaság mindig erről szól, teljesen mindegy, hogy éppen mi van „divatban”. Ha egy flakon levegőt zöld dobozban tudok eladni, akkor abban fogom kínálni, nem átlátszóban! Számomra a kérdés, miért akarna valaki flakonos levegőt venni, ill. miért is adnék el ilyesmit? Itt lehetne változtatni megfelelő közösségi szabályozásokkal.

    16: Kalotaszegi:
    A túlnépesedéssel van a baj, teljesen mindegy, hogy milyen település-, ill. társadalmi szerkezetben következik be, ez minden baj forrása ma.

    A „látványfalusi élet”, amelyből számos példa található már hazánkban is, semmivel sem jobb, és nem is különb a városi életmódnál!

  26. kalotaszegi

    csatlakozom Csongorhoz. Ma egy átlag falusi semmivel sincs jobb helyzetben mint a városi. Söt…. ha megroggyan a rendszer a városi elöbb kap ellátást mint te a falun.

    Nem hiába növi ki magát a falu várossá. Egy falu nem tud fenntartani iskolát gimnáziumot egyetemet mozit színházat és egyéb kultúrális intézményeket.
    A városnak van létalapja, de nem így és ennyi mint ahogy ma léteznek.
    Egy 10 ezres kisvárost nem lehet összemérni a 30 millios Tokioval.

  27. Re:25
    Jó ötlet ez a napelemet rakok a házadra, és osztozkodunk a bevételeken, de…
    Ma ha valami nem térül meg 2-3 év alatt, akkor az felejtős egy cégnél, de ennél extrémebb 1 éves megtérlülési idők is vannak… Így nem fog menni, mert ennyire rövidlátó a menedzsment.
    Ha nem te vagy a bank, vagy nem vagy áram szolgáltató, akkor nem működik ez az üzleti modell, és minő véletlen, ma már szinte az összes ÁSZ maga is szerel napelemes rendszert(alvállalkozókkal), és szépen a villanyszámlán keresztül kifizeted a rendszeredet. (Nyilván nem lesz ugyan annyi a havi villanyszámlád, mert erre rakódik a törlesztő részlet)

  28. 25, 27: Ti magatok adtátok meg a vålaszt: egy kėzzel vezérelt, neadjisten korrupt rendszerben nem megy…

    Az elektromos autóknak szerintem közösségi rendszerben kell működniük, minek vegyen az egyėn tíz évnyi fizetėsėnek megfelelő zséért egy autót, ami idejének nagy részében áll? Mennyibe kerül egy kilométer így? Mi belőle a haszon? De ezt leírtam…

    Én nem Magyarországon élek, de közelről van alkalmam figyelni, mi zajlik. Nos, én nem a Covidtól, meg a menekültektől fėltelek benneteket, hanem attól, hogy szép lassan megfőtök a saját levetekben.

  29. Infos:
    Az autó státusszimbólum, ha nem így lenne, mi a fenének kéne a sok proletárnak -mindegyiknek- trágyaszállító SUV terepjáró? A közösségi megosztáson alapuló autózás max. a tömegközlekedést fogja hazavágni, itt még az UBER sem tudott megmaradni, nemhogy autómegosztás, amit nem egy nemzeti NER cég üzemeltet horror árakon?

    A trend arra megy, hogy kisebb, elektromos meghajtású járműveket építsenek, ahol az egyediség, egyénre szabhatóság sokkal nagyobb teret kaphat. Kisebb, működésében és fenntartásában környezetkímélőbb járművek lesznek ezek, de tartósságuk és felhasználhatóságuk a jelenlegi autók közelében sem lesz majd. Viszont arányában a maiaknál sokkal drágábbak lesznek, a teljes életciklusra számolandó ökológiai lábnyomuk pedig még nagyobbra fog nőni, mert szervizelésük és fődarabjaik életciklusa alapján igen rövid időn belül cserélgetni kell majd őket. A fő attrakció nem is maga az autó, hanem a rajta keresztül, ill. benne elérhető informatikai szolgáltatások garmadája lesz majd.

    Az önvezető jármű valóban hozhat áttörést, de azt csak akkor lehet majd az utakra ereszteni, ha az ön- és közveszélyes, napi közúti küzdelmükben megfáradt emberi pilótákat kiparancsolják a volántól, vagyis ember és gép egyszerre nem lehet forgalomban, mert előbbi mindent szétzúzna, tehát biztosan csak egy évtizeden túl számolhatunk velük.

    Az autót ki kellene iktatni a napi kényszerű használatból, de ezt csak komoly, mindenki érdekével ellentétes közigazgatási reformok útján lehetne elérni. Fel kellene számolni a bejárásból/ingázásból, tehát a kényszerű, napi munkahelyi és iskolalátogatás céljából kialakult igényeket. Ha például nekem a saját falumban lehetne állásom, aki pedig oda kijár, a saját városában dolgozna, a gyerekem a legközelebbi iskolába járna, egy az egyben elhagyható lenne az autónk. Havi egyszeri, de akár már heti egyszeri igénybevételt bármilyen más megoldással kiválthatnák, spórolnék is rajta… Miért is nem megy ez? Mert a faluban kevesebb pénzt keresnék… Mert aki most ott dolgozik, nem biztos, hogy tudna/akarna helyt állni ott, ahol én. Ki tudja a gyerek milyen ellátást/oktatást kapna a legközelebbi suliban? Ha eladnám az autót, az állam elesne egy rakás adótól! Üzemanyag jövedéki adó, éves teljesítmény adó, KGFB, benne adó, műszaki vizsga díja, közben szervizdíjak/adók, vagyonszerzési illeték, a gyártóktól besöpört, de vevőre terhelt környezetvédelmi díjak, parkolási pénzek/plusz adójuk, új autó vásárlásnál ÁFA, külföldről behozott járműnél honosítási költségek és vámkezelés. Felsorolni is hosszú. Ráadásul joggal követelném, hogy javítsák a tömegközlekedést, mert már nem csak a nyugdíjasok igényeit kellene figyelembe venni annak megszervezésénél, ami az államnak nem bevétel, hanem kiadás lenne. Na ezért nem működik, hogy kiszállunk, ill. kiszállítanak bennünket a gondoskodó honatyáink az autókból! Helyette hamarosan trükkök nélkül az e-autók tankolása többe fog kerülni, mint a benzineseké, max. 5 évet adok ehhez…

    „Nos, én nem a Covidtól, meg a menekültektől fėltelek benneteket, hanem attól, hogy szép lassan megfőtök a saját levetekben.”
    – Csak nem egy titkos űrállomásról figyelsz bennünket kiválasztott? 🙂

    Az embereknek magukba kellene nézniük, és egyszerűen felhagyniuk a most is zajló tivornyázással. De erre korábban senki sem volt hajlandó, és mint kiderült, a mai fiatalok főleg nem hajlandóak. Ha egyedül példát mutatok, ill. példát mutatsz, max. kiröhögnek minket, azért meg kár lemondani bármiről! Na, hol is a söröm? 🙂

  30. 29 – Horváth Csongor:
    Légy szíves mutass példát és ne írj be ilyen hosszú szöveget.

  31. 27: Dajtás:
    Jogos, mert ebben a világban az „adj Uram Isten, de azonnal” szerint működnek a dolgok. Felgyorsult, felpörgött…, de minek? Vagy még inkább kinek?
    A hitelből megvalósított napelemes rendszer megtérülési ideje még hosszabb lesz. Az 1-3 év valóban lehetetlen és életszerűtlen, viszont a 12 év már tényleg nem térül meg, mert addigra kiadásokkal, karbantartással, esetleg meghibásodással/javításokkal is számolni kell.

    Sztem. a 5-8 év az az időtáv, amiben értelmesen gondolkodhatunk, hamarosan -egy jól megválasztott rendszerrel- teljesíthető lesz ez a feltétel (kb. 2-3 évet még mindig várni kell erre, mert itthon, ezzel a hozzáállással előbb nem lesz lehetőség rá).

    30: Tiborbá:
    Értem, megpróbálom. Ha röviden írok, páran megsértődnek, jópáran nem értik, néhányan kiforgatják, ezért ilyen szájbarágósak bizonyos hsz-ok.

  32. A „társadalmi lére” gondolok. Csak innét a szomszédból, Szlovákiából figyellek benneteket néha, érzekelni a „meleget”, ahogy egymással kommunikáltok, izzik a feszültség, a hangulat nyomott, már nem tudni, mi az igaz és a hamis, ki hazudik érdekből, ki csak replikál a politikai elit tagjai közül, és rátapintva a lényegre, tényleg olyan, mintha egy űrállomáson ülnék, ha érthető, mire gondolok.

    A bloggazda hitele számomra megkérdőjelezhetetlen, több okból is, nem sorolom, de számomra a legfontosabb az, hogy egysmást már átélt, remélhetőleg még jó egészségben párjával együtt át is fog, és ennek és a műveltsége szemüvegének köszönhetően számolni tud előre.

  33. 32: Infos:
    Köszönöm, értem (én már mindenből automatikusan a glob. felmelegedést olvasnám ki)!
    A parázs viták azért előre is visznek, ez nem feltétlenül rossz, noha a modorosság és a politika mindent átszövő rombolásának tekintetében igazat kell adnom Neked.

  34. 25,Csongor
    Szívesen bemutatok Romániai falvakat ,ahol nem látványfalusi élet zajlik.Nézz keletre is,mert nem csak a czifra nyugat létezik e kerek világon.
    Curix, tudtommal én sehol sem irtam,hogy jelenleg jobb helyzetben lenne a falusi,csak annyit ,hogy a városi lét minden baj forrása és rengeteg energiába kerül a fenntartása,mert millió felesleges dolog generálodik benne . De mivel nagy valószínűséggel összeroskad a közeljövőben a gazdaság a városi életmód elpárolog minden intézményével együtt.
    A falu megmarad,és bőven elég a normális működéséhez az igaz keresztény értékrend. Mozik,színházak,iskolák nélkül.
    Ez még ,itt,hála istennek,megvan 🙂

  35. Re:34
    A városok fenn fognak maradni, mert bizonyos tevékenységeket nem lehet falusi környezetben működtetni. Pl egy a acél kohóhoz, és hengerműhöz sok ember kell, ami szükségszerűen lakónegyedekkel, és városokkal jár, de sok ilyen dolog van még amit nem lehet „népi kohósítani”.
    Ellenben a jövőben teljesen reális az, ha sokan visszaköltöznek a falura, mert lakhatatlanok lesznek a nagyvárosok.
    Szervesen ki fog alakulni úgy is az egyensúly, de a városok csak akkor fognak elnéptelenedni, ha teljesen összeomlik a civilizáció. Sokan várják itt ezt, de nem eszik annyira forrón a kását… 🙂

  36. „De mivel nagy valószínűséggel összeroskad a közeljövőben a gazdaság a városi életmód elpárolog minden intézményével együtt.”

    Kalotaszegi

    ez inkább a te vágyálmod, mint a valóság. Egyrészt a gazdasági összeomlás (sokak bánatára) most is el fog maradni. Persze lesznek turbulenciák és nehezebb időszakok (rengeteg ilyen volt már a történelemben) de mindig megy tovább.

    Másodsorban amíg ember létezik ezen a bolygón azok városokban fognak élni, mert ez az ember természetes igénye az együttélésre.
    Ha jól tudom, az utolsó megmaradt várost majd Zion-nak fogják hívni 🙂

    Harmadsorban igaza van Dajtásnak is rengeteg dolgot nem lehet előállítani falusi környezetben.
    Bírom azt mikor valaki otthon az elektromos árammmal működő számítógépével (ami város nélkül nincs) bekiabál az éterbe hogy nem kkelenek a városok.

    Kalotaszegi: lehet elkezdeni kidobálni az összes használati eszközödet, ami egy városban került előállításra. Ne lepődj meg ha csak a csupasz falak maradnak a lakásodban 🙂

    Sorry én nem vagyok kíváncsi a Román falvaidra.
    Kalotaszegi, onnan már csak egy lépés és visszamehetünk a barlangokba is 😀 Mondjuk ezt az utolsó bekezdést elhagyhattad volna.

  37. @26: Curix! Legtöbb kérdésben egyetértek veled, de szerintem, mint ahogy ezt már többször kiveséztük, egy viszonylag lassú társadalmi erózió esetén, a vidék még egy frissen kiköltözött embernek is sokkal kedvezőbb, mert nem függ annyira a közmű szolgáltatóktól. A másik poszton Mszilárd által említett regényből is ez jön le, hogy pl. ahogy tartósan elmegy az áram, a WC-k is használhatatlanok lesznek, vidéken meg kimegy a paraszt a budira, stb.

  38. „WC-k is használhatatlanok lesznek, vidéken meg kimegy a paraszt a budira, stb.”

    Gartai

    pont ezen gondolkoztam tegnap, hogy mivel lennék előnyösebb helyzetben falun, mint városban lakásban. Hát elmondom neked hogy a fenti mondatban ez nagyjából ki is merül. Ennyi.

    Én azon csodálkozom, hogy ennyire lenézitek az embereket.
    A vízszolgáltatás nincs veszélyben, de ha mégis leállna szélsőséges esetben fel lehet használni a játszótereket pottyantós budik építésére. Ezek ma elképzelhetetlen dolgok
    de rengeteg lehetőség van városban is.

    Nyilván egy házban ez valamivel könnyebb de nem sokkal. Víz és csatorna nélkül a házban is nagy bajban vagy. Villany nélkülözhető de ezek nem igazán.

    Azonban ez ebben az évtizedben nem fog bekövetkezni. Ha csak nem történik rendkivüli esemény egy ujabb járvány vagy meteor becsapodás vagy ilyesmi…..
    mert a mad mex állapotokhoz legalább ez kéne.

  39. Az ember nagyon gyorsan felejt. Én egy kisvárosban élek a Felvidéken. Áprilisban kijáråsi tilalom volt, a városban. Ez egy jó darabig eltartott. Okkal lehetett csak kimenni az utcára. Annak köszönhetően, hogy van egy falusi házam, én ebből semmit nem éreztem, mert már januárban bekészültem előre.

    A városban ha a covidos alsószomszéd elfingja magát, beteg lesz az egész utca…

    A faluban a baktériummal tisztított szennyvizemmel öntöztem a 40 diófámat.

    Nem húzom…

  40. CURIX!
    Ha nincs villany és víz, a város napokon belül hullaházzá változik.

  41. 36. Curix
    „Sorry én nem vagyok kíváncsi a Román falvaidra.
    Kalotaszegi, onnan már csak egy lépés és visszamehetünk a barlangokba is ?”

    38. Curix
    „Én azon csodálkozom, hogy ennyire lenézitek az embereket.”

    Én viszont nem csodálkozok rajta, hogy te nem veszed észre, hogy te ennyire lenézed az embereket, mert már kiismertem azt a típusú embert, amilyen te vagy. (Segítek, szeretnéd azt hinni magadról, hogy az übermensch kategóriába tartozol.)

  42. „Ha nincs villany és víz”

    Tibor bá

    Szerintem sokkal pesszimistábban látsz, mint amit a valóság indokol.
    Ahhoz hogy ez a két szolgáltatás teljesen leálljon el sem tudom képzelni mi kéne törénjen.
    Minimum egy pénzügyi válság plusz egy asterodia becsapódás, plusz egy hurrikán.

    Egyszerűen semmi realitása ezeknek a szcenárióknak.

    Nézzetek már egy kicsit Libanon felé. Ott az történt amit itt most leírtam, egy már amúgy is megroggyant országban politikai instabilitás mellett iszonyatos anyagi károk keletkeztek.
    Hol látsz ott hulla hegyeket Tibor bá?
    Ujra fogják épülni a várost.

    Libanonhoz képest Magyarország egy Oázis ti még is a teljes megemmisülést várjátok. Ráadásul hónapokon éveken belül.
    A realitása ennek a nulla és az 1 % között van.
    Én szóltam…..

    „Segítek, szeretnéd azt hinni magadról, hogy az übermensch kategóriába tartozol.”

    Proton

    biztos az 5 év Németország tette ezt velem 😀 😀

  43. Az az igazság hogy az 1940-es években erről a ciklusokról még más volt gondolkodni.Az akkori világban még lassabb volt minden és könnyű volt ezekről elmélkedni-gőz. olaj,elektromosság.Ma már nem így van mert pl. az olaj nem futott ki, hanem többet használunk mint valaha és ráadásul még ma is ez a fő energiaforrás.Anélkül nem tudom hogy lenne annyi műanyag és egyéb termék, ráadásul ha kifogy nem tudom hogy fenntartható lesz e pl. ennyi autó ami most van a világon (például a motorolajcseréhez lesz e elég olaj, vagy a fapados repülők és egyéb gépek kenéséhez,zsírzásáhol lesz e elég zsír,olaj?) Az informatika/internet még növekszik jelenleg.Véget majd csak az vethet ha valami olyan történik ahol mad max állapotok lesznek és a tömegeknek nem lesz pénze internetre.

  44. Curix és Dajtás:
    Megboldogult nagyanyám azt szokta mondani:”Ha a falusi nem szarik, a városi nem eszik.”
    Ezzel a rövid mondattal reagálnék értekezéseitekre, és egyben válaszolok Kalotaszegi „igazi” vidéki életformájának eszmefuttatására is.

    Érdekesnek találom, hogy azok az emberek ebben a témában (is) milyen magabiztosan „okosak”, akik a Covid veszélyeit is félvállról veszik…

  45. 25 Horváth Csongor „Sajnos engem már nem lehetne ilyen marhaságokra rávenni” nem használsz készpénzt, vagy bankokon keresztül elektronikus pénzt? Az is teljesen virtuális. Ezt lehet továbbfejleszteni pl agyi implantátummal, ha sok virtuális pénzed van, extra szimulációt kapsz. Ne feledjük, minden ami történik jelenleg velünk, az agyunkban keletkezik. Egy megfelelő agyi implantátummal a legjobb csajokkal szeretkezhetsz (virtuálisan) ameddig bírod. Nem lesz szükség környezetszennyezésre, hogy boldognak érezzük magunkat.

  46. Az égvilágon semmilyen világégést nem várok, viszont szeretem biztonságban és fuggetlennek tudni magam – viszonylagos – magam teremtette komfort közepette, és akkor sem pánikolok be, ha nem kapni élesztőt, klotyópapírt, nincs villany, esetleg aszongya az orvos, hogy oldjam meg magam, mert meg tudom oldani magam.

    Nekem az internet a hogyant oldja meg, egy városinak a miértre válaszol, de nem oldja meg a problémáját.

    Általában a probléma a pökhendi gőg szokott lenni gebasz előtt , gebaszkor nyafogás vagy kussolás van (neked ez megy, segíccsé), gebasz után meg okoskodás.

  47. 45: Kütyüdoktor:
    Igazat adtam az elképzelésednek… egyszerűen engem nem vinne rá a lélek, hogy virtuálisan szeretkezzek.
    De biztos jó lesz :-).

  48. 42 – Curix:
    Én emlékszem, amikor Budapesten nem volt áram és víz is csak a földszinten. El tudod képzelni milyen, amikor majd az emberek a 10. emeletről lépcsőn járnak le és a földszintről vödörben cipelik fel a vizet? Ha azt hiszed, hogy ez békésen bonyolódik, akkor hatalmasat tévedsz.

  49. „Megboldogult nagyanyám azt szokta mondani:”Ha a falusi nem szarik, a városi nem eszik.””

    Csongor

    ez a mondás állt is a nagyanyud idejében. Ma már nem.
    Falusi Tesco nélkül pont ugy éhenhal mint a városi.

    Az én falumban minap adták el a régi vegyesbolt épületét. Lakóház lesz belőle.
    Falu funkciót vesztett.

  50. „Ha azt hiszed, hogy ez békésen bonyolódik, akkor hatalmasat tévedsz.”

    Tibor bá

    Pedig békésen fog zajlani, mert mindenkinek ez az érdeke.
    Miért lenne érdekem a 3.kon lévő Jozsi bácsinak elvágni a torkát?
    Ha nyomorult idők lesznek akkor mindenki nyomorult helyzetben lesz. Egymásra leszünk utalva.

    Egyébként meg a tömbházakból káosz idején nagyon sokan ki fognak költözni házakba ismerősökhöz, családhoz baráthoz.
    Ergo a falusi házak tul fognak „terhelődni”.

    De mint írtam idáig belátható időn belül nem fogunk jutni.

    Infos

    megkérdezhetem hány éves vagy?

  51. 50 – Curix:
    Azért még nem tudsz mindent. Még akad tanulnivalód. Amikor nagy baj van az emberek elméletileg egymásra vannak utalva, de gyakorlatilag egymást tapossák. Tűz üt ki egy zárt rendezvényen. Szép nyugodtan ki tudnának menni, de törnek-zúznak, egymást tiporják. A fuldokló érdeke az lenne, hogy türelmesen hagyja a megmentését, helyett lehúzza magával a mentőt.

  52. 50:

    „De mint írtam idáig belátható időn belül nem fogunk jutni.”

    Tagadási fázis, engem ez nem érint,mert nem most lesz.

    „Pedig békésen fog zajlani, mert mindenkinek ez az érdeke.
    Miért lenne érdekem a 3.kon lévő Jozsi bácsinak elvágni a torkát?
    Ha nyomorult idők lesznek akkor mindenki nyomorult helyzetben lesz. Egymásra leszünk utalva.”

    Ha a tömbházban csak az első 20 embernek jut víz, akkor szerinted a többi 80 csendben várja a holnapot?
    A kigyúrtjózsi nem fogja azt mondani nyuggermariskának hogy addideahelyedmermegbaszlakaravatalon?
    Jólmenőjani nem fogja villantani a fukszot vagy a merdzsókulcsát juliskának az első20-ban?
    Plázacicák nem fognak vanotthon3kartonvizemtibcsi ölébe ugrani?

  53. Re:44
    Ez most félre ment Csongor… 🙂
    Most szedem föl a mélyalmos ágyásból a krumplit, amit ebédre sütök meg, majd ezt leöblítem egy alkohol mentes sörrel (vezetnem kell), és ezt kiürítem egy prekomposzter WC-be.
    Sokszor írtam már, én nem a szokványos sablonok szerint működöm, nehezen lehet begyömöszölni a klasszikus viselkedési „dobozokba”. 😉

  54. 50. Curix: 50 , de 30-nak nézek ki, és többet bírok, mint egy húszéves… 🙂 És Te?

    Nálunk egyébként kezdi reneszánszát élni a falu úgy általában, egész fiatalok költöznek ki a városból nem mellesleg azért, mert egy városi lakás árából falun elképzelhetetlen luxust lehet összehozni és nagyságrendekkel olcsóbb a fenntartása ennek a luxusnak.

    Van gáz, internet, üzlet, kocsma, posta, MOZGÓ HENTES, MOZGÓ PÉK, MOZGÓ gyógyszerész, benzinkút 3 kilométerre a szomszéd faluban, 300 fő lakosú faluban óvoda és kedves polgármester, aki ha szeretné, hogy megválasszák, jól csinálja a dolgát.

    Én városban nem voltam üzletben 5 éve. A saját sörömet iszom, a saját pálinkámmal, és a szomszéd borával, amit pálinkáért cseréltem. Saját krumplim, paprikám, topinamburim, paradicsomom, kukoricám, gyümölcsöm, vizem, fűszereim vannak, a kutyáim olyan minőségű kaján élnek, amit az üzletben sem veszel, ingyen van termosztátos fűtésem, hűtésem, melegvizem, áramom, ha kell, de nem sorolom, mert sci-finek fog tűnni…

  55. Tibor bá

    az amiről te írsz természetes életösztön velejárója. A fuldokló nem tudatosan húz le, hanem pánikban van.
    Ezért az összehasonlítás nem jó.
    Mégegyszer: nézz Bejrútra! Látsz te olyat, amit ide Magyxarországra josolsz?
    Persze hogy nem tudok mindent, akkor én lennék a jóisten, de ahogy így egymásra licitáltok világvége verziókban az már mókás és realitástól elrugaszkodott.

    „Tagadási fázis, engem ez nem érint,mert nem most lesz.”

    Egyéb psziochológia tényfeltáró diagnózisokat is vállasz Egon? 😀

    Infos

    sejtettem hogy hogy nem mai csirke vagy. 😀
    örülök neki hogy ilyen szépen megoldottad az életet magad körül.
    Szerintem példás.
    De ne várd hogy mindenki így éljen!

    Azzal viszont teljesen félre informálsz itt olvasókat hogy ennek az életnek a finanszírozása olcsó. Egy falusi ház fenntartása
    minden csak nem olcsó.
    Haver most cserél tetőt egy snassz kockaházon. 3 millió.
    Hány hónapig fizetem a közös költséget ebből egy lakásban?
    Kiszámoltam: 33 évig. És ez csak egy tető…..

  56. 55:

    „Egyéb psziochológia tényfeltáró diagnózisokat is vállasz Egon? ?”
    Csak nem talált? 😀

    „Mégegyszer: nézz Bejrútra! Látsz te olyat, amit ide Magyxarországra josolsz?”

    Bejrútban történt dolog egy egyszeri nagy katasztrófa, mindenki tudja hogy lesz holnap, lesz kaja, víz, stb. Akinek mindene odalett az is újra tudja kezdeni az életét.
    Alig haltak meg emberek a robbanás méretéhez képest, stb.

    Ha beüt az a havária amiról beszélünk akkor az első 1-2 hétben még senki sem fog világvégére gondolni (kivéve a szűk geddonos kört), és addig a szociális máz is ott lesz mindenkin.
    Viszont ha már tudható hogy nem jön kaja, nem javul meg az elektromos hálózat, nem lesz vízszolgáltatás, stb akkor lassan elő fog jönni az állat mindenkiből.
    Ahogy az első sikeres példákat látják majd az emberek, úgy fog ez elharapózni, különösen ha a rendőrség, katonaság nem lesz jelen.

    Nyilván a birka németek ebben nagyon lassúak lesznek, de aztán elő fog jönni a germán őserő is.

  57. Kalotaszegi
    „Megingathatatlan meggyőződésem, hogy az az ideális közösség, ahol mindenki ismer mindenkit. Kb 500-600 fős települések.
    Itt nem lehet élősködni a másik nyakán,ügyeskedni,lopni ,csalni – ahogy a városokban ,ahol le se szar senki senkit és csak a hatóságra számithat.
    A városok a tolvajok,csalók,szélhámosok gyülekezőhelye. A polgárság nagy része gyári -proli leszármazott ,a felső tizezer pedig abból lett ,akik ezeket kihasználta.”

    Ennyi. Ámen.
    Sokat gondolkodtam ezen a témán én is, de ilyen tömören és érthetően nem tudtam megfogalmazni.
    Nagyapám is mindég azt mondtra, hogy az összes kurválkodásra, lopásra, csalásra és egyébb disznóságra hajlamos falubelije mind városon találta meg a jövőjét. Mert ott ugyebár jó ha a szomszédodat idmered. Persze van kivétel is, de az alapot ezek adják, mint ausztráliában a fegyencek.

    Curix.
    Márpedig volt időszak a történelemben amikor egy birodalom vároasinak többsége megsemmisült. Virágzó városok tűntek el egyik hétről a másikra. Például a Maják városi, a Asszir, Méd városok, Egyiptom több nagyvárosa, Babilon és nem utolsó sorban a romai birodalom nagyvárosai, amiből több is volt Pannoniába (10-30000 emberes városok lettek pár év alatt 1000 fő alatti települések).

    Az okok sokfélék voltak. A Majáknál szárazság, Mezopotámiában a túlzott öntözés miatt szikesedtek el a termőföldek és lett éhinség, rómát pedig a barbárok inváziói tették tönkre. Most nagyjából ezek kopogtatnak a civilizáció kapuján.
    Ha tényleg bedől a város, akkor oda a finomtudás (magas matematika, -fizika, -orvoslás stb.). Így semmi előnye nem marad a faluval szemben, ahol nem csak a közműtől tudják magukat függetleníteni (kerti kút, fabudi, sparhel, cserépkályha), hanem müvelhető föld is lesz. Megjegyzem annyi vas van kint elhányva, hogy egy jó kovács 100 évig tud belőlük szerszámokat készíteni.

    Közös budi. Szerinted hány nap alatt kakilná tele egy tízemeletes ház népe egy ilyen tákolmányt? És utánna ki menne le ismét ásni egy másikat?
    Egyébként az én erdélyi falusi rokonaim és barátaim egy része (a fitalabbak, akik gondolkodnak is) olyan szinten él, hogy megirigyelhetjük valamennyien. Mindenük megvan ami nekem, sőt még sokkal több is.

  58. curix:
    Csak nem sárkeresztesről való vagy mert épp ilyen törént nálunk is hogy a vegyes bolt épületéből lakóházat fabrikálnak

  59. 55. Curix: OK. Egy panellakás nálunk 100 000 ojró. Az kb. 32 milla forintban. Egy lakható ház falun, a várostól 10 kilométerre 20 000, de legyen komplett 30000. Plusz egy kocsi egy 10-es. Rezsi városban havi 250. Falun egy 100-as.

    Én mindent magam csináltam.

    A szomszédban vettek most egy házat, fiatal házaspár, a jó alakú leányka alig fürdőruhában pucolja a téglát… Még szerencse, hogy 300 méterre vannak. A magyarországi férj ássa a szeptik gödrét.

    Abszolút nem várom, hogy mindeki így éljen, mégcsak nem is utaltam rá, de kéretik gebaszkor városiak nem kezet tördelni tanácstalanul, hogy nincs élesztő.

    Bár nekem is van a városban két lakásom, kiadva…

  60. Jelenleg Magyarországon becslések szerint 300 falu van ami, ha nem rehabilitálják nem fog tudni településként működni.
    Azok akik nem tudnak mást, mint földet művelni vagy állatot tenyészteni inkább a nyugati határ mellé települnek, mert onnan Ausztriába 2-3 szoros bérért át tudnak járni.

  61. „curix:
    Csak nem sárkeresztesről való vagy mert épp ilyen törént nálunk is hogy a vegyes bolt épületéből lakóházat fabrikálnak”

    Öreg

    nem, nem onnan de ne csodálkozz, hogy beletrafáltam ez megy országszerte.
    A faluknak vége van mint a botnak.
    Amikre ugy tekintenek még hogy faluk azok nem faluk, hanem mini (elő)városok.
    Gazdagok játszótere, ahol nyaranta fűnyíró versenyeket tartanak.

  62. 62. „Amikre ugy tekintenek még hogy faluk azok nem faluk, hanem mini (elő)városok.”

    Na. ezzel teljesen egyetértek.

    Pont ezért látok benne jövőt…

  63. Re:62
    Mellékesen jegyzem meg, hogy az Alapítványban a perifériára száműzött Alapítvány éleszti, és építi újra a civilizációt…

  64. Lassan egy komoly kis szociológiai tanulmányt lehetne készíteni több megjelent vélemény alapján…
    Néhány ember önkéntes tényfeltáró adatszolgáltatása azt is eszembe juttatta, milyen kellemetlen, amikor valakiről kiderül, valójában „bort iszik, s vizet prédikál”. Egyébként stratégiailag ez jó húzás, de itt egyáltalán nem elegáns.

    Le roi est mort, vive le roi!

  65. Az ember úgy van összerakva, hogy sajnos csak a szenvedésből és a válság időszakokbol tud tanulni.

    Nem lesz ez másként most sem. Legalább egy tucat olyan probléma előtt áll az emberiség ami egyenként is tekintélyes lenne, nem hogy együtt.

    A válság elkerülhetetlen, ezt soha nem fogom vitatni. A lefolyását viszont igen.
    Nem fog itt senki egymás torkának esni, én nem is tudom, hogy ez honnaj jön ezen a blogon? Miért van ez itt eröltetve hogy mi egy válság idöszakban törvényszerűen ki kell nyirjuk egymást?
    Rengeteg válság idöszak volt már a földön és egyáltalán nem ezt mutatja a tapasztalat.
    Ezek inkább a háboruk voltak, de háborura most egyelöre nincs kilátás.
    Az emberek nem akarnak háborut….se véres torkokat.

    Érdekes idők jönnek és lesz benne szenvedés is. Elkerülhetetlen.

    Tavaly vettem egy házat is és idén év elején egy lakást is.
    Ilyen mázlista vagyok hogy eldönthetem melyikben éljek.

    Jol meggondolom mert számomra már egyáltalán nem egyértelmű hogy a ház elönyösebb….

  66. Vidékén jobb élni, meg ott különben is tudják mi a jó.
    A falusiak élete nehezebb, de közelebb vannak az erkölcsös keresztény élethez.
    A falvak elvárosiasodnak és a buditól eltekintve semmi különbség.
    Ennek ellenére a városiak egy része faluba költözik.
    Geddonkor a falvak előnyben, de mégsem mert a városokból kiözönlenek az ottlakók.
    Vidéken jó az önellátás, de mégis a városból való holmikat használnak.
    Geddonkor-ami nem is lesz, mert 10 éve folyamatosan nincsen- jobb lesz faluhelyen, mert a városban kiadott lakásaimból majd jól megélek.

    Hát bizony megérkeztünk kényelmes életünk végére, de legalább együtt szarhatok a játszótéren az óriás budiban a szomszédokkal. Én egy pest melletti paraszt leszek, de kocsival járok be Pestre.

    Gyerekek! Ugyanmár….

  67. 67. KGB: A kiadás esetemben annyit tesz, hogy a lakóim fizetik a rezsit. Ebből megélni csak a szlovák fővárosban lehetne. Nincs kolbászból a kerítés.

    TAPS, tetszik a poszt!

  68. KGB ezt szépen összefoglaltad 😀 látom a lényeg megragadt benned 😀

  69. 68. infos
    69. Curix

    Csak hülyülök, semmi személyes. Csak lemaradt a ?.

    infos neked külön gratulálok a felkészülésedhez, különösen végbevitt mértéke miatt.
    Amennyit lehet annyit meg kell tennünk!

    Igen sok helyen van, ahol így adják ki az ingatlanokat ld.Komló, vagy ahol nem nagyon van meló.
    Egyébként célszerűbb lenne eladni, de ez -gondolom- nem egyszerű ha ilyen feltételekkel van kiadva.

  70. Ezt meg ideteszem, és ízlelgessük…:

    De az utóbbi hetek igazán izgalmas geopolitikai fejleménye a hajszálrepedések megjelenése a kínai-orosz biztonságpolitikai tengelyen. India természetesen mindent megtesz azért – Washington háttértámogatásával -, hogy ezek a repedések végül nyílt töréshez vezessenek.
    India, Japán és Ausztrália a színfalak mögött aktív, Kínát feltartóztató tárgyalásokat kezdtek beszállítási láncaik szorosabb koordinálásáról. India elkezdett lobbizni azért, hogy Moszkva csatlakozzon a Washington által vezetett Indo-csendes-óceáni szövetséghez – amellyel teljes lenne Kína bekerítése.
    https://privatbankar.hu/cikkek/makro/torkig-vannak-kinaval-a-szomszedai–titkos-targyalasok-kezdodtek.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük