2020-08-19 nap bejegyzései

(3285) Gazdasági visszaesés

Tibor bá’ fordítása online

 

 

McKinsey szerint a koronavírus pandémia kétszer lehet rosszabb a világgazdaságra, mint egy Világháború.

A Covid-19 által okozott gyártásvisszaesés a globális gazdaságnak kétszer nagyobb kárt okozhat, mint egy hipotetikus világháború, állítja a McKinsey Global Institute.

„Kockázat, visszapattanás és egyensúlyba hozás  globális érték sorozat” cím alatt az amerikai tanácsadó cég, McKinsey egy 100 napig tartó ipari leállást kiértékelt. A jelentésben megfontolás tárgyát képező gazdasági megrázkódtatás különböző eseményekből lett levezetve –cibertámadástól, és kereskedelmi összecsapástól katonai támadás, és pandémiáig. Különböző hullámok, és bevezető idő, és hatások természetét figyelembe véve.

Az eredmény azt mutatja, hogy egy feltételezett világháború okozta kár körülbelül 15 billió $ tehet ki (1,5 * 1013), míg a koronavírus pandémia okozta kár kétszer többe kerülne, és a globális gazdaságban egy 30 billió $-os hiányt hozna létre. Ez háromszor több, mint a 2009-es Válság, ami a becslések szerint 10 billió $ volt, és harmincszor több, mint egy széles körű cibertámadás.

McKinsey analízise szerint, amit 325 vállalat finanszírozásának modellezésére épített, a fennakadás átlagosan az évi profit több mint 40 százalékát semmisítheti meg. Viszont, egyetlen 100 napig tartó gyártás szüneteltetés egyes iparágakban majd egy teljes év hasznát törölheti el.

A jelentés szerint a munkaerő van legjobban kitéve a pandémiának. Ami a gyártókat illeti a pandémia legjobban a ruházati ipart érinti, ahol a legtöbb munkaerőt alkalmazzák, 25 millió munkahellyel, ezt a repülőgépgyártás, bútorgyártás, és petrokémiai vállalkozások követik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________