(3284) Kognitív hanyatlás és elbutulás: Egy ideggyógyász felvázolja a COVID-19 alattomos támadását az emberi agy ellen

Tibor bá’ fordítása online

Ma már világos, hogy a COVID-19 betegségben szenvedő páciensek jelentős része neurológiai szimptómákat mutat: szaglásveszítés, delírium, sztrók esély megnövekedése. Ezen kívül hosszan tartó agyi következmények: milargikus encefalomilitisz, krónikus kimerültségi szindróma, és Guillaim-Barre szindróma. Ezeket azt agysejtekre gyakorolt közvetlen vírushatás hozhatja létre. De egyre több bizonyíték van arra, hogy további indirekt hatást vált ki a vírus támadása az epitelialis sejtekre és a kardiovaszkuláris rendszerre, vagy az immunrendszer által okozott gyulladás útján, hozzájárulva a COVIDF-19 utáni hosszan tartó neurológiai változásokhoz.

Forrás: Neurológus vagyok, szakterületem a memória kialakulás, az immunsejtek szerepe az agyra, és hogy hat betegség után és immunválaszt követően a memóriára ezek hatása. Kutatásom az volt, van-e a COVID-19-hez köthető memória kihagyás, kognitív hanyatlás és elbutulás?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

69 gondolat erről: „(3284) Kognitív hanyatlás és elbutulás: Egy ideggyógyász felvázolja a COVID-19 alattomos támadását az emberi agy ellen

  1. Tibor bá

    ez már nem normális, amit csinálsz. Ne haragudj.
    Csatlakozom Jövőnkhöz.

    Rágjátok tovább a vírusokat.
    Áldás békesség.

  2. Lázadnak az olvasók, mint hajógyári munkások Lukasenka ellen? Szerintem a tegnapi poszt betett nekik. Gondolj bele Tibor bá’, az olvasóid zöme középkorú sikertelen fehér férfi (white trash). Ha nincs egy globális háttérhatalom, akkor kiderülne, hogy ők (is) felelősek a sorsukért, a kis rejtett alkoholizmusukért. Nem, ezekért valaki más a felelős.

  3. 1. Curix

    Curix ma véget vetett a „nemlétező médiavíruspandémiának”!

    Valaki szóljon Trumpnak meg a Putyinnak hogy vége.
    Lélegzet van fiúk!
    Az alumíniumfóliasisakodat kölcsönadnád?

  4. 1.Curix

    Ennek a virushisztinek akkor lesz vége ha a médiába abba marad a hülyités..Bár Szlávik és Merkeli dokik mint „virusceleb” dokik nap mint nap szörnyüséges Pandémiárol beszélnek 😀

  5. 1 – Curix:
    Nekem az a kötelességem, hogy idehozzam azt, ami újdonság a témában. A vírusveszedelem elfogadása intelligencia kérdése. Tudod:
    1. tagadás
    2. harag
    3. megbékélés
    4. depresszió
    5. elfogadás
    Te az első kettőnél tartasz. Majd szólj, ha beléptél a 3. fázisba.

  6. Én arra lennék kíváncsi, hogy más erősebb influenza betegségen átesett gyógyult betegeknél milyen kognitív hanyatlás mutatkozott, mert ez így lóg a levegőben.
    Nagyon kíváncsi lennék más betegségekkel való összehasonlításra…

    Pl a volt kémiai tanárom egy influenza betegség után kómába esett!, majd mire visszahozták cukorbeteg is lett tőle. Cirka bő fél évet kiesett, és nagyon nehezen tudta visszaszerezni a formáját, ha egyáltalán vissza tudta hozni. Ez is egy példa, igaz teljesen más vírussal.

  7. 5. Tibor bá
    Nyilvánvaló, hogy magasabb IQ-val rendelkezők mindjárt az 5. szintről szállnak be…

  8. 7: Vaszil:
    Így van… és kimaradt a folytatás:
    6. cselekvés/értelmes próbálkozások
    7. megoldás
    … majd a folyamat más aspektusban újraindul.
    A sok lótök potyautas meg jobb esetben tapsol, rosszabb esetben tovább károg…,

    esetleg mire eljutna az 5. pontig távozik, mert ugye ez a megközelítés alapvetően a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő emberek lelki folyamatait mutatja be, ebben a tekintetben én most még hagynék esélyt a megoldásra is (mert várhatóan lesz)!

    6: Dajtás:
    Hagyd már abba ezeket a felesleges összehasonlításokat!
    A két kórokozó és hatásmechanizmusaik között annyi hasonlóság van, hogy mindketten vírusok…
    Ennyi fordítás, hírforrás, okfejtés után nem hiszem el, hogy még mindig itt tartasz!

  9. 2 . Ez zseniális volt. …Nagyon jól osszátok egymást jobb mint egy kabaré de hát el kell viselni valahogy ezt a világot.

  10. 7 – 8:
    Nagyon találóan valami ilyesmit olvastam ma reggel: „Mitől kell jobban félni, a koronavírustól, vagy a sötét középkor visszajövésétől?” Egyes helyeken tüntetnek a maszkviselés ellen. Értelmes emberek félleműkben elképesztő primitíven tudnak viselkedni.

  11. 2 – Lipsiproletar:
    Persze, ha felvett 20 millát és most 50-el tatozik, akkor nem ő a felelős, hanem a háttér hatalom. Erre gondoltál?

  12. Re:8
    Nem hagyom abba, mert egy folyamatos média hackben vagyunk, ezt nehéz tagadni.
    Ebből fakadóan az a munkahipotézisem, hogy semmi sem biztos, főleg fősodorban, és amíg nincs minimum 1-2 hasonló tanulmány/keresztbe ellenőrzött tartalom más „média alomból”, az addig talán kategóriába esik, de „biztosan igaz” kategóriába nem.

    Te bekajoltad az angol-amerikai koprodukcióban előadott Saddam mindjárt beveti a vegyi fegyver mesét? Én anno elhittem, ahogy Tony Blair könnyes szemmel előadta hogy jaj szegény irakiak, meg kell menteni őket Saddamtól, aki a megtestesült gonosz.
    Mi volt igaz ebből? A nagy büdös semmi.
    Én ebből tanultam, és a fősodor narratíváját már elvből kérdőjelesbe teszem, mert saját tapasztalatom is azt mondja, hogy hazudnak éjjel-nappal.
    Általam ismert tisztán szakmai témában lévő fősodor narratíva is csúsztatásokkal teli/sőt gyakran hamis, miért pont ez nem lenne így. Tudod aki gyakran farkast kiált, annak nehéz elhinni a szavát, ezért is kell a keresztellenőrzés…

    COVID-os téma látványosan bűzlik, ezért is annyira nagy a szkeptikus tábor.
    Az emberek jelentős része nem hiszi el már a riogatást, mert gyökeresen ellentétes a saját tapasztalatával, és annyira kilóg a lóláb, hogy politikai/gazdasági érdekek mentén tartják felszínen a vírus témát, hogy már hiteltelenné váltak a médiumok, függetlenül attól, hogy valós a vírus.

  13. 12. dajtás

    Pontosan! ?

    A témához.

    Egyébként már én sem hiszem el, hogy egyesek még tényleg itt tartanak!

    A covid-19 kognitív mit okoz? Kognitív disszonanciát??

    Azért kíváncsi lennék kalotaszegi véleményére mondjuk 2 hónap múlva a nejével kapcsolatban, mert addigra már a gyógyult kategóriában lesz.
    Az ő szájából hallhatnánk egy igazi, hihető beszámolót a kognitív képességek hanyatlásáról. Persze mikor kevesebbet inna, bár ilyen idegállapotban ez is érthető.
    Szerintem anyám is átesett ezen. Tényleg szarul volt(kb. 3 hétig), de semmi változás, ugyanolyan mint volt.

    Egyébként én kalotaszegi egyik kirohanásán rendkívül jól mulattam, mikoris a fotelhuszárok bizonyos üres frázisaira és kipálott seggükre utalt?. Ej milyen igaz volt, ha nem is mélyenszántó.
    Na ez várható a tömegektől is, a tökük kezd tele lenni már a hazugságládával-ahogy nekem is.
    Mi az ? Mit mondtak be a tv-ben, rádióban, médiumokban?
    – Hazudtál?
    -Nem.
    -Mit mondasz?
    -Nem v. igen(mindegy mit mond ha már kinyitotta a száját)
    -Megint? Az anyad szentségit!

    Curix meg az egyik legértelmesebb, mert képes legalább valóban revidiálni az álláspontját, úgy látszik mégis plasztikusabb az agya mint gondolta?.

    A tuttit azonban Tom mondta.
    Én is köszönöm, hogy részt vehetek a bohózatban!

  14. „Nekem az a kötelességem, hogy idehozzam azt, ami újdonság a témában. ”

    Tibor bá

    te nem újdonságot hozol, hanem fenntartod a pánikot, teljesen feleslegesen. Folyamatosan csak és kizárólag azokat a cikkeket hozod, ami a te álláspontodnak fekszik. Ezt a minap pont nekem róttad fel. Te ugyan ezt csinálod.

    Ha újdonságot akarsz, miért nem írsz arról, hogy Svédországban véget ért a járvány? Erről miért nem írsz?

    Arról miért nem írsz, hogy Németországban az intenzívágy kihasználtság 12 százalékon van és volt az egész járvány alatt?
    Arról miért nem írsz, hogy hány ember halt meg azért mert nem jutott a rossz döntések miatt orvosi ellátáshoz?
    Arról miért nem írsz, hogy orvosokat meg nővéreket Kurzarbeitra küldik, mert üresek a kórházak?
    Arról miért nem írsz, hogy a tesztek nem jól működnek rengeteg a fals pozitív eredmény ezért fordul az elő, hogy a teszt pozitiv és nulla tünete van a páciensnek.

    Tibor bá
    miért nem írsz Orbán 300 milliárdos lélegeztetőgép beszerzéséről?
    Ebből a pénzből nagyságrendileg fél évig üzemeltethető a magyar egészségügy.
    Ki fogja ezért Orbánt felelősségre vonni.
    Tibor bá te támogattad ezt a gépbeszerzést:

    https://ezalenyeg.hu/kozugy/300-milliardott-dobott-ki-a-kormany-feleslegesen-sok-lelegeztetogepre-6875

    Ezek nálad nem újdonság?

    Ennek a járványnak a megértéséhez tényleg kell intelligencia.
    Az édes kevés hogy az ember a 444-el meg a napi.hu-val együtt béget.

    Tibor bá

    ha rajtad mulna a korona vírus kezelése már lángokba állna Európa….
    Ezzel te akkor hányadik fázisban vagy?

  15. 15 – Curix:
    Én ezt 15 éve csinálom változatlan módon. Amiket te felsorakoztattál, az mind olvasható például az INDEX-ben. Én pedig olyasmiket hozok le, amikhez magyarul többnyire nem lehet hozzájutni. Ez naponta kb. 3000 olvasónak megfelel. Neked nem. Kötelez valaki téged arra, hogy olvasd a posztjaimat? Európa lángokban állása pedig szerintem a rögeszméd.

  16. 15 – Curix:
    Utánanéztem. Tegnap Svédországban 6 halott volt. Ez neked „megszünt a járvány”. Az USA-ban 62 halott, Indiában 228 halott. Ha a népességet nézzük, akkor kevesebb mint a svéd adat. És senki se állítja, hogy Indiában és az USA-ban végett ért a járvány. De te követeled rajtam, hogy írjam meg „Svédországban megszűnt a járvány, mert csak hat halott volt tegnap.” Óriási szenzáció. Akkor most megírtam. Ez nyilván felfogja bátorítani a sötét középkort visszahívókat, hogy ne hordjanak szájmaszkot. 🙁

  17. Tibor ba’

    A legnagyobb tévedésed az, hogy kiírtad: „Az értelmes emberek vitafóruma. Az előttem szólók zöme ezt cáfolta.

  18. 18 – Koczka Zoltán:
    Az első években ez igaz volt. Aztán jöttek, akik azt hitték, ha itt megszólalnak akkor automatikusan értelmesek lesznek. Na ekkor ideiglenesen levettem a feliratot. Lehet, hogy megint ezt teszem.

  19. Svédorszagban senki nem hordott szajmaszkot. Napok ota egytlen uj fertozott sincs.
    Naponta autobalesetben tobben halnak meg mint koronavirusban.
    Követelni kene a forgalom teljes leallitasat.
    Tibor ba…. komolyan….

    Nem nem kötelez senki hogy teged olvassalak.
    Sajnalom de ha igy folytatod nem is foglak olvasni mint ahogy velem együtt mar sokan masok se.
    Az idei évben mast sem csinalsz csak panikolsz.
    Nem en félek hanem te. Ezt projektalod az egesz kialakult helyzetre.
    Ha a te tanacsaidat követik a kormanyok igen mar olyan tüntetessorozat indult volna ami megbenitja europat.

    Te meg közben bölcsnek es követendönek nevezel egy nyilvanos emberkiserletet.

    Nehezen talalok erre szavakat…inkabb nem is keresek.

  20. 20 – Curix:
    Nekem nincsenek tanácsaim. Fordítok és nekem is van véleményem, de nem tanácsolok semmit. A véleményem homok egyenes a tied ellenkezője. Ennyi! Nem félek a vírustól, tartok tőle. Joggal. A maszkviselés elleni agitációban az az erkölcstelen, hogy a maszk elsősorban nem a viselőjét védi, hanem idegeneket a viselőtől. Vagyis te fogsz megfertőzni másokat, ha elkapod. És ez abszolút erkölcstelen. Vagyis az általad lenézettek nem fognak megfertőzni téged, de te vidáman fogod fertőzni a környezetedet. Erre igazán büszke lehetsz. Ez a véleményem rólad.

  21. 19. Tibor bá’
    Javaslom:
    Az értelmes emberek vitafóruma (Volt)

  22. 20. Curix

    Vannak élő országúti kerékpárverseny közvetítések.
    A szurkolók zöme becsülettel viseli a maszkot. Olaszoknál, franciáknál, belgáknál, lengyeleknél…

    Pedig nem a kiemelten veszélyeztettek. Igaz nem is focidrukkerek.

    160 000 halott az USA ban.
    Elmehetsz a picsába az „autóbalesetben bezzeg” hablattyal. Aranybogár.

  23. 15. Curix

    „miért nem írsz Orbán 300 milliárdos lélegeztetőgép beszerzéséről?
    Ebből a pénzből nagyságrendileg fél évig üzemeltethető a magyar egészségügy.
    Ki fogja ezért Orbánt felelősségre vonni.”

    Amikor anno stadion épült, mindig az volt a mantra libernyák oldalról, hogy „Ebből mennyi lélegeztetőgépet lehetett volna venni?!?”.

    Tessék, itt vannak a lélegeztetőgépek, járvány idejére, amikorra kellenek.

    Most meg mégsem kellenek? (Épülhetnek a stadionok akkor? :-PPP)

    Amikor nem kellett több lélegeztetőgép, akkor az volt a probléma, hogy miért nem vesz a kormány lélegeztetőgépet; most meg, amikor kell a lélegeztetőgép, az a probléma, hogy miért vesz a kormány lélegeztetőgépet?

    Ti O-ellenesek, ti legalább tudjátok, hogy mit akartok?

  24. Milyen érdekes, kezdetű, sok soros zagyvaságot töröltem.

  25. Végig hordtam a maszkot es fogom is amig kötelezö. Annak ellenére hogy semmi hatasa nincs erre mar vannak német adatok.
    Maszk bevezetese semmi kihatassal nem volt az esetszamra. Arra az esetszamra, ami nem is valos. Elképeszto hogy ebbol te semmit nem vagy hajlando meglatni.
    Semmi alapod engem erkolcsileg megvadolni. Törvenyt betartom.

    Neked ez nem elég. Kétnaponta az emberiség végéröl értekezel.
    Beleharapsz sajat farkadba.
    Minek a maszk ha az emberiségnek annyi?
    Már magaddal is konfliktusba kerulsz olyan aranytalanul es logikatlanul érvelsz.

  26. 26. Curix

    „Annak ellenére hogy semmi hatasa nincs erre mar vannak német adatok.”

    Akkor holnaptól a német műtőkben nem lesz maszkhasználat. Jövőhéttől gumikesztyű sem. Januártól már kezet sem fognak mosni a német sebészek.

    Hihető…

    Azzal nincs bajom hogy idióta vagy. De miért kell ezt büszkén hangoztatnod?
    Napról napra.

  27. 24.
    „Ti O-ellenesek, ti legalább tudjátok, hogy mit akartok?”

    Azt kívánom hogy a reggeli KV-m úgy ihassam a télikertben, hogy közben minden állami csatorna gyászzenét ad…

  28. A maszkproblémához nem szólok hozzá, mert evidencia. Aki ezt nem érti, az „kognitív disszonanciában” szenved. Szlovákia a maszkhordás pozitív példája. Tegyük hozzá, hogy a maszkhordás nem old meg minden problémát, kezet is kell mosni, és távolságot is kell tartani.

    Azt még csak most pedzegeti az orvostudomány, hogy a beleket körülvevő idegszövetnek – aminek az össztömege annyi, mint az agyé – mi a szerepe, de azt is mostanában pedzegették meg ausztráliai kutatók, hogy a bélflórának milyen hatása van az agy működésére.

    Egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a vírusnak van vagy lehet ilyen hatása is.

    http://otszonline.hu/covid-19-info/cikk/covid_19_es_az_endokrin_rendszer

  29. 29. Infos

    …ezeknek a kognitív diszonancia nem szenvedés hanem eufória!

  30. Franciaországban szeptember elsejétől kötelezően bevezetik a maszkviselést a munkahelyeken,

    A maszkokat csak akkor kell viselni, ha többen tartózkodnak egy légtérben. Leszögezte azt is, hogy a francia munkaügyi minisztérium döntése értelmében a maszkokat a munkáltatóknak kell megvennie.

    A rendelkezés szeptember 1-től lép életbe.

  31. Curix Curix…
    Merkel:
    „Németország egy világjárvány kellős közepén van, ezért mindenkinek be kell tartania az alapszabályokat, a maszkviselésről és a társas távolságtartásról szóló előírásokat. Ezek nem szabadon választható, hanem kötelező viselkedési formákat írnak elő, megsértésük pedig veszélyezteti mások egészségét, ezért helyes, hogy számos tartományban pénzbüntetés jár a szabályszegőknek.”

    Ez mai…
    Nem szorít az alufóliasisakod túlzottan?

  32. Írjatok az orvos tudományról,ami a béka segge alatt 13 lépcsőfokkal lejjebb van,de az űrből egy lézerfegyver tűpontosan kilőhet a gecibe.
    Ehhez képest egy barlangrajz nagyobb értéket képvisel.
    Sehol nincs,és nem is érdek.
    Tudnám hogy gyógyítanak ha azt se tudják mi okozza.

    És még Gyurcsok volt a sarlatán…

  33. szaszi:
    Hogy gyógyítanak?
    Ahogy sikerül…

    (Tényleg azt kéred számon, hogy a folyamatos változásbanan lévő és egymástól is mindig különböző biológiai rendszerek viselkedése nem olyan kiszámítható és megtervezhető, megjósolható, mint az élettelen gépeké?
    A tűpontos rendszereket egyszer megtervezted, összeraktad, és kész, bármikor beüzemelheted. De nézz meg két kis vakarcs macskakölyköt. Találsz két pontosan ugyanolyat? Vagy ugyanazt az egyetlen kiscicát két másodperccel később. Soha nem lesz pontosan ugyanaz.

  34. 34. Szaszi: Az orvostudomány nagyon is fejlett, viszont azt meg kell érteni, hogy semmi sincs ingyen, és most nem a pénzre gondolok, hanem az egyetlen értékre, az időre. Csak egy kis dolgot kérnek tőlünk, vigyázzunk magunkra, meg egymåsra, amíg a tudósok talålnak megoldást. Mi olyan nehéz ezen? Idő kell egy paprikáskrumpli megcsinålásåhoz is, nem is hinnéd, mennyi, az öntözéssel, krumplibogár szedéssel, fűszerimporttal, stb. Társadalmi összmunka. Önállóan az ánuszodat se tudod kitörölni, mert nincs hozzá papírod…

  35. Ne törődjetek ám olyan apróságokkal, hogy legalább hármunkra emlékszem, aki írta hogy beteg volt, meggyógyult, és semmi baja. Tudom, mi vagyunk a kisebbség, vagy hazudunk. Csak az a fránya többség sehogy nem akar előkerülni sehonnan.
    Tudom hogy ezt is halálosan feleslegesen írom le, de azért megpróbálom. Van pártíz ismerősöm Bergamo környékéről, akikkel neten majdnem napi kapcsolatban vagyunk. Hárman közülük szintén voltak betegek, mind maradéktalanul meggyógyult. Úgyhogy az a ‘jelentős rész’ akár még annyi is lehet, mint a közönséges oltásokra szarul reagáló milliomod százalék.
    Ha esetleg valakit érdekel: egy érdekes hosszan elnyúló ‘tünet’ volt, amit többen is tapasztaltunk: gyógyulás után még kb két hónapig random előjövő megállíthatatlan orrfolyás, néha tüsszögéssel, néha anélkül. 2 napig semmi, 3 órára kijött, másnap megint, utánna semmi 3 napig, aztán megint egy egész délután, és így tovább. Amikor előjött, ömlött az orrunkból a ‘cucc’, aztán egyszercsak mintha elvágták volna, majd ugyanúgy a semmiből megint előjött. Rohadt idegesítő volt, de sose legyen nagyobb bajunk.

  36. 28. Koczka Zoltán

    Miért gyászolják meg a kávédat ennyire? A Föld utolsó kávészemeidből fogod készíteni? 😛

  37. 37 Pride
    a kék és piros vonal közé esők miről nyilatkoznának Bergamóból?

    public.tableauecom/shared/B5MNQHPWQ?:display_count=n&:origin=viz_share_link

  38. 39 Koczka Zoltán
    Jó a linked? Nekem nem hoz semmit…

  39. 34.szaszi

    Azért vannak akik szerint Gyurcsok nem sarlatán.

    37.Pride

    Engem érdekel, és köszi!

  40. Biztos voltam benne, hogy az első kézből származó tapasztalatokra keresel majd egy ki tudja ki által készített táblázatot. Nem baj, bogarászd őket sokat, az segít. Ti vagytok az első fázisban, nem Curix. Mellesleg nem jó a link.
    Ez a bohózat valószínű marad következő nyárig, de már most alig várom hogy két év múlva mitől kell majd rettegni. Tavaly volt az ebola, előtte a Zrika, előtte a tigrisszúnyogok meg a malária, előtte a H1N1, előtte a vírusos agyhártyagyulladás, hirtelen most többre nem emlékszem. Mind úgy előadva, hogy ‘namostantánmár tényleg’. Ha más nem, de a töretlen hitetek irigylésre méltó.

    P.S: még annyit, hogy felesleges idegeskedni, meg kórházi kapacitást számolni. Ha elkapod vagy meggyógyulsz magadtól, vagy beledöglessz. A közvetlen ismeretségi körömből saccra kb hatvanan voltunk betegek, egy srác lett annyira szarul hogy kórházba került, na ő bele is halt, 38 évesen. Szomorú, de ez van. A ‘maradjotthon’ kampány valós haszna nem a kontaktcsökkentés volt, hanem az hogy a betegeknek volt ideje kifeküdni és meggyógyulni maguktól, mert nem kellett berohangálni a munkahelyre.

  41. Hubab

    Copizd be a keresősávba…

    41. Prájd
    Az olasz statisztikai hivatal adatsora.
    Településre, nemre, korra, lebontva. Összehasonlíthatóan az elmúlt 5 év azonos időszakaival.
    Persze gondolhatod hogy a halottszámokat nem képesek pontosan nyilvántartani.
    Vagy hogy a Rotschildok manipulálják. A link jó de nem rákattintással működik.
    Ha sikerült megnyitni várom azt,
    hogy mit értesz meg belőle…

    „Ha más nem, de a töretlen hitetek irigylésre méltó.”
    Ezzel a személyeskedéssel nagy nyomatékot adsz
    az irracionális érvelésednek.

  42. Bemásoltam, nem elérhető.
    Nem személyeskedésnek szántam, és nem vagyok összeesküvés-elmélet hívő, de ha választhatok a saját tapasztalat és bármilyen statisztika között, akkor a saját tapasztalatomban fogok hinni. Lehet hogy rövidlátó, biztosan önző is, de a saját környezetre gyakorolt ‘hatás’ alapján én nyugodtan alszom. Ha tudnátok mennyire szarik rá átlagjózsi a hétköznapokban, lehet ti is így tennétek. Még egy story, amit saját szememmel láttam: hárombetűs állami szerv, 5 fős iroda, vezető regisztrált beteg lett. Bement!!! elmondani, majd megkérte (:)) a többieket, hogy ha lehet ne nagyon mászkáljanak, de azért dolgozni jöjjenek nyugodtan. Na ennyit az izolációról.

  43. A link újra
    public.tableau.com/shared/7K7D24X8H?:display_count=n&:origin=viz_share_link

  44. Másodszorra sikerült helyesen beírni a linket, gratulálok.

    Nos, HA elhisszük a táblázat adatait, akkor is érdemes kicsit játszadozni vele.

    Az adatok ugyebár a 120 ezer fős Bergamora vonatkoznak.
    Nos, ha a táblázatból kivesszük a pipákat a „Classe di etá” esetén úgy, hogy csak a 0-64 korosztályra vonatkozó 2 rovat marad kipipálva, akkor az látható, hogy 2019-ben 42, míg 2020-ban 75 halott volt a teljes 120 ezer fős város ezen produktív (illetve leendő produktív) korosztályában január és május között. Ez mindösszesen 33 embernyi többletet jelent, de 2016-tal összehasonlítva már csak 13 fő (75-62) a különbség ebben a 0-64 éves korosztályban, amit ugyan lehet soknak tekinteni, de NEM „mindmeghalunk” kategória.

    Számomra (Kaszás) pedig a 65 felettiek nem mérvadóak, lehet őket vinni, ha nem képesek normális önkaranténra… Tudom, nem illendő ilyen álláspontot hangoztatni, de a részemről teszek rá magasról. Elegen vannak arra hasztalan kenyérpusztítók, érdemes megnézni a környék demográfiáját. Nagy könnyebbség lesz ez a fiatalabbaknak… Végre örökölhetnek, nem kell majd kerülgetni a belassult zombikat, stb., stb.

  45. public.tableau.com/shared/WS9T9FFR8?:display_count=y&:origin=viz_share_link&:embed=y

    Lehet hinni bármiben, a számokban viszont bízhatsz is!

    Nekünk is van ismerősünk Bergamóban. Történetesen intenzív orvos a kórházban, Covidosok között. Kevésbbé optimista mint pl. Te.

    Kaszás:
    „2019-ben 42, míg 2020-ban 75 halott”
    75/42= 1,78
    A növekedés majd 80%
    ez azpért szignifikáns, miközben a szövődmények is szarok, Élsz majd 30 évet 1/3 tüdőkapacitással? Legyen így…

  46. 50. Tibor bá’
    Túl szigorú vagy. Nem értek vele egyet,
    De alkalmat teremtett az érvelésre.

    Abban pl. egyetértek, hogy a veszélyeztetettek fokozott védelme indokolt.
    És pont ennek része, hogy vigyázzunk rájuk.
    Azonban az, hogy itthon nem láthatóak utca (vagy kerület) szinten az esetek megnehezíti a védekezést, megelőzést úgx shogy a széleskörű ingyenes önkéntes tesztelés hiánya is.
    Kurva nagy a „kúrmányunk” adóssága a járvány elleni védekezésben.

  47. 37 Pride

    „Ha esetleg valakit érdekel: egy érdekes hosszan elnyúló ‘tünet’ volt, amit többen is tapasztaltunk: gyógyulás után még kb két hónapig random előjövő megállíthatatlan orrfolyás,…”

    Érdekel, figyellek.
    „hosszan elnyúló ‘tünet’ … gyógyulás után”

    Nem könnyű megérteni titeket, de azért csak elmondjátok.

  48. Nem akartam hozzászólni, de megteszem.
    Az ismerősi körömben tizenegy néhány fertőzöttről tudok. Kettő fő sajnos „kuka”. A többi viszonylag jól van.
    Ebből a kettőből az egyik személy 38 éves ultra maraton futó vagyis többször egymás után futotta le hosszabb pihenés nélkül ezt a távot. 3 azaz három lépcsőt nem tud megmászni. Ez az állapot hónapok óta tart. Az ereit akarja felvágni, de nem keresztbe hanem hosszában, hogy ne lehessen megmenteni. A másik is hasonló állapotban van.
    Írogatnak itt minden f@szságot sokan, hogy ők ezt nem látják, ilyen nincs mert nem tapasztalták. Azt nem tudják, hogy a szomszéd faluban mi történt……..

  49. 51 – Koczka Zoltán:
    Természetesen lehet valakinek homlok egyenes eltérő véleménye az enyémtől, de nálam ez kiveri a biztosítékot: ” Elegen vannak arra hasztalan kenyérpusztítók, érdemes megnézni a környék demográfiáját. Nagy könnyebbség lesz ez a fiatalabbaknak… Végre örökölhetnek, nem kell majd kerülgetni a belassult zombikat, stb., stb.”

  50. 52. n/a

    Bármitől is folyhat bárkinek az orra. Pláne reggelente amikir az antihisztaminszint alacsony..
    Szálló por, pollen, macsakaszőr..
    Ez meg rögtön Covid lett. Furcsa.

  51. Berliner utólag a hozzászólását törölte, úgy hoztam vissza mert igen tanulságos.

    54. Tibor bá’:
    Lehet, hogy csak nekem tűnik fel a kettős mérce?
    Blogbejegyzések CÍMEIBEN használod az “elcseszett generáció”, illetve “nyamvadt generáció” kifejezéseket, akik – ismét idézlek – “elbukásra vannak ítélve”…
    Lehet, hogy csak annyi történt, hogy az imént Kaszás személyében megjelent ennek a generációnak egy képviselője és ellened fordította a saját, egyes generációkat sújtó előítéleteidet?

    Csak kérdezem, nyilván az illető már nem tud reagálni erre…
    Mondjuk a te blogod, azt tiltasz ki, akit akarsz…

    P.S.: Berlinben így 2,5 héttel a nagy tüntetés után hétfő óta csupán 76 új eset 2 nap alatt, jelenleg korona miatt összesen 33-an vannak kórházban, ebből 14-en intenzíven.
    Forrás: berlin.de (van angol nyelvű verziója az oldalnak)

  52. 56 – Berliner:
    Az a poszt egy fordítás. Fordításnál az ember nem változtatja meg a jelzőket. Ettől függetlenül az „elcseszett” és „nyamvadt” messze nem olyan sértő, mint a „kenyérpusztító” és a „zambi”. Az örökölni akarás pedig egyenesen gusztustalan. Arról nem beszélve, hogy amit a nagypapa megenedhet magának azt az unoka nem. Ezt úgy mondják, hogy „amin szabad Jupiternek, azt nem szabad a kis ökörnek”. De nézhetjük a tartalmat is. A mai fiatal generáció minőségével igen széles skála mentén van az elégedetlenkedés. Míg a teljes életet végigdolgozó nyugdíjasra aligha lehet rámondani, hogy zambi, pláne, hogy kenyérpusztító. Végül, enged meg, hogy a blogomon a morális minimumot én szabjam meg.

  53. 57. Tibor bá’

    Értelek. De egy embert nem szabad azért kitiltani mert elmondja a véleményét még akkor sem ha visszataszítóan primitív.
    Miközben vannak itt olyan nyílt rasszista hozzászólók amiket már a btk. is büntethetne.

    Egyébként a covidszkeptikusokat meg rémhírterjesztéssel a védekezés nehezítésével lehetne sikerrel deresre húzni.

  54. 58. KZ: Azt, hogy mit szabad ezen a blogon, kizárólag a bloggazda határozza meg. Szerintem jól csinálja, sőt, egyes esetekben engedékeny. „Oszt” nekünk ez tetszhet is, meg nem is, de ez a mi bajunk. Ez is evidencia, mint a maszkviselés.

  55. 53 Szj: én is úgy érzem, hogy nem helyes elbagatelizálni a dolgot, ahogy azt Pride csinálja.
    A tüneteim sorrendben:
    – éjjeli hátfájás vese környéken
    – fejfájás
    – hőemelkedés
    – egy hétig „fájt” a teljes bőrfelületem(ilyent eddig max egy napig éreztem)
    – néha köhögés, enyhe orrdugulás, bent az orromban kellemetlen szárazság
    – a második héttől szagot meg ízeket nem érzek, most 4. héten kezdtem valamit érezni.
    Volt még fáradékonyság és enyhe légszomj, ami kicsit aggasztott. Végig azt éreztem, hogy ez valami olyasmi, amit eddig nem tapasztaltam és mindig benne volt a levegőben, hogy rosszabbodhat a helyzet. Most fizikailag is kezdtem rendben lenni, de én is azt mondom, hogy ez nem játék, még 38 évesen sem. Egy nálamnál fiatalabb gyereket lélegeztetőre tettek, ezt biztos forrásból tudom. Én itthon lehúztam 4 darab paracetamol-al, D, C vitaminnal, fokhagymával, teával.

  56. 60. intuitív

    Alusisakot próbáltad?
    Az jó lehet erre is.
    Viccelek.
    Örülök, hogy jobban vagy. Tényleg.
    Ez is azt bizonyítja, amit a sok segg nem ért meg, hogy mindenki belehal a vírusba.
    Kivéve, aki nem.

  57. 57. Tibor bá’:

    Nem állt szándékomban törölni az 56-os hozzászólásomat.
    Bár Kaszással nem értek egyet, de a kettős mérce alkalmazásának tényét tartom.

    „Végül, enged meg, hogy a blogomon a morális minimumot én szabjam meg.”
    Erre írtam azt, hogy: „Mondjuk a te blogod, azt tiltasz ki, akit akarsz…”

    Amúgy ki mit szól a berlini számokhoz, ami az utóiratban szerepelt?

  58. 62. Berliner

    Megnéztem a Worldometeren a német 7 napos regessziós görbét az esetszámokon. A trendszerű növekedés indokolja a szigorítást.
    A lazítást a terjedés követi. Mindenhol.

  59. 63 Koczka Zoltán

    „Megnéztem a Worldometeren a német 7 napos regessziós görbét …”
    Van ott olyan?

  60. Na, ha tényleg érdekel, leírom a tüneteket, amik nálunk előjöttek, ez legalább konstruktív.
    A két véglet: minden amit Intuitív írt, megfejelve olyan gyengeséggel, hogy az ágyból nem tudott kikelni, +hányás, + hasmenés, néha egyszerre. Ez volt barátnőm(29 éves), meg egy munkatársam(53). Nekik nem maradt vissza semmi, mindketten 100%-osak mára.
    A jobbik véglet: 3 nap 39C körüli láz, izületi és izomfájdalom mindenhol, kb mintha jó alaposan megvertek volna, rossz közérzet, de ezen kívül semmi. Ez volt édesanyám(55), én(32), meg még két közeli ismerős. Nálam negyedik nap még pici gyengeség, utána mintha mi sem történt volna, simán 100%-osnak éreztem magam, csak az orrfolyás kísértett kb 2 hónapig. Itthon ez csak nálam volt, meg néhány olasznál.
    Zoltán: ‘Bármitől is folyhat bárkinek az orra. Pláne reggelente amikir az antihisztaminszint alacsony..
    Szálló por, pollen, macsakaszőr..
    Ez meg rögtön Covid lett. Furcsa.’
    Nem ismersz, úgyhogy nem tudhatod, de nem tartok zsebkendőt itthon, mivel hál’istennek sosem vagyok beteg. Se influenza, se allergia, de még egy egyszerű nátha sem középiskolás korom óta. Ennek tükrében ez elég meglepő volt, főleg ilyen hosszan. Se előtte, se utána semmi, és ahogy írtam, ez legyen a legnagyobb bajunk. És nem, nem vagyok vírustagadó, csak arra próbálok rávilágítani, hogy nem ez fogja elhozni a világvégét. Sosem voltam influenzás, de az elmondások alapján ez kb egy ligában játszik vele, ne kezeljük már úgy, mint az ebolát vagy a pestist.
    n/a: A ‘gyógyulás utánt’ úgy értettem, hogy én pl simán 100%-osnak éreztem magam, elmúlt a láz, stb, csak ez maradt sokáig. Értheted úgy, hogy az ‘érzem, hogy beteg vagyok’ szakasz volt 3-4 nap, de a teljes gyógyulás 2 hónap, nézőpont kérdése.

  61. Pride
    Már csak azzal vagy adós hogy az olasz adatokról írjál.
    A spanyolnátha sem hozott világvégét de ki akarna ma is 50millió áldozatot?

    Azt továbbra is ostobaság állítani hogy a covid19 nem több mint egy influenza.

  62. 6. Pride,

    „Se influenza, se allergia, de még egy egyszerű nátha sem középiskolás korom óta.”
    „Sosem voltam influenzás, de … ez kb egy ligában játszik vele”

    A korlátozás nélküli influenza soha nem okozott nálad betegséget. A sars-cov-2 terjedését gátló drasztikus korlátozások ellenére ez a vírus mégis megbetegített.

    Megkezdődtek a gyógyult betegek nyomon követési utóvizsgálatai. Az enyhe lefolyású betegek között is 80 százalékban találtak a szívizomban olyan rendellenességet, ami csak infarktusnál fordul elő. Az ilyen típusú visszamaradt károsodásokat az ember nem érzékeli. Még nem tudják, ez pontosan milyen következményekkel fog járni a jövőben és az újabb és újabb fertőződésre hogy reagál ez a múltban már károsodott szerv.
    A dohányos, a rendszeresen sok alkoholt fogyasztó sokáig nem érzi, hogy szenvedélye okán szervkárosodás zajlik a szervezetében.

  63. 67 – Károly:
    Ráadásul a gyógyulás nem garantálja az újrafertőződés elleni immunitást.

  64. 50. 54. Tibor bá’

    Egyetértek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük