2018. december hónap bejegyzései

(2716) Delila

Tibor bá’ online

 

A közelmúltban háromszor is eltávoztunk egy színházi előadás szünetében. Klasszikusokhoz szokott gyomrom nem veszi be a sok hülyeséget, amiket formabontásnak szánnak. Hol vannak ma már a G.B.Shaw-k, Molnár Ferencek? Hoppá ez utóbbiból itt-ott akad. Így esett, hogy rácsaptunk a Centrál Színházban műsorra tűzött Delilára, amit december 29-én láthattunk.

A történések a következők. Egy kerthelyiséget bérlő házaspár férfi tagja sorsjeggyel 38.000 Pengőt nyer (ami akkor hatalmas összeg volt). Azonnal ellepik az ügynökök, kínálnak neki gépkocsit, ingatlant, hiszen ennyi pénzből bármit megvehet. Virág úr (Stohl Adrás), azonban nem nyúl a pénzhez, semmibe se fektet be. Viszont Ilonka, a kenyeres lány (Trokán Nóra), ráveti magát a főnökére, aki azonnal beleesik a nőbe. Ilonkának azonban van egy vőlegénye, akit szeret is, de ugye az élet…. A színdarab 1938-ban játszódik, amikor teljesen normális, hogy a kenyereslány szűz, és a főnöke hiába akarja szeretővé tenni, Ilonka nem áll kötélnek.

Sok nyavalygás után Virág úr végre rááll, elválik a feleségétől és elveszi Ilonkát. A feleség (Balsai Móni) viszont mindenről tud, mert a Csapos (Magyar Attila) az ő pártján áll, és mindenről beszámol neki. Végén Marianne, a feleség, előáll a témával és ahelyett, hogy rámutatna a kis kurva pénzéhségére, nagyon bölcsen biztosítja férjét, hogy nem áll boldogságának az útjába. A férj halál boldog, de a régi szerelem emlékére a feleséget úgy elégíti ki, hogy átadja neki a 38.000 Pengőről szóló betétkönyvet.

Ekkor már mindenki sejti, hogy Ilonkának a főnök így már nem kell. Férjhez fog menni a vőlegényéhez és addig élnek, amíg meg nem halnak. Igen ám, de 1938-ban még a világháború előtt vagyunk, és a társadalom naiv, valamint romantikus. Molnár Ferenc így nem fejezheti be a darabot. Helyette Marianne a 38.000 Pengőt a vőlegénynek (Ódor Kristóf) ajándékozza, hogy vegye el a kenyereslányt és vegye meg neki mindazt, amit a férje beígért.

Nem csoda, hogy a férj dührohamot kap (amire Stohl András abszolút alkalmas). Nem érti, hogy miért kellett átadni a pénzt, miután ő már nem kell a kenyereslánynak. Nem érti, mert lélekben ő már a távoli jövőben él, vagyis napjainkban, ahol mindenki a pénzt kergeti. Hogy a feleség kihasználva a kapuzárási szindrómáját megkaparintotta a pénzt, az OK, de elajándékozni?

Talán azt is meg kellene indokolni, hogy miért Delila a darab címe. Csevegés közben a feleség a kenyereslánynak Sámson és Delilát emlegeti, amiről Ilonka természetesen sose hallott. Na és ti? A Biblia arra tanítja a hívőket, hogy a legerősebb embert is leteperheti egy törékeny nő, ha tudja a férfi gyengéjét.

Az érdekesség az, hogy ezt a bájos, de nem a földön mászkáló történetet pont 80 éve mutatták be, és ráadásul ugyanabban a színházban, ahol most előadták (csak a neve változott). Olyan színész órásokkal, mint Somlay Artúr, Darvas Lili, Muráti Lili és Mály Gerő.

Szünetben természetesen nem távoztunk, nem azért mert a 100 perces darabot szünet nélkül játszották le. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2715) Nagy Imre

Tibor bá’ online

 

Tegnap éjszaka folyamán eltűnt Nagy Imre szobra. A balliberális sajtó szerint úgy tűnt el, ahogy az ötvenes években a kilakoltatások folytak. Éjszaka, titokban. Jó-jó, de ki volt ez a Nagy Imre? Én ugyan sokat köszönhetek neki, mert amnesztiájával 3 hónappal korábban szabadultam, de úgy különben egy moszkovita volt, pont úgy, ahogy Rákosi Mátyás. Nyakig benne volt a hatalmi harcban, a kivégzést elkerülhette volna, de ő meg akart halni, pont úgy, ahogy Jézus. Ha nem lehet király, akkor legalább a neve maradjon fenn. A neve fennmarad, de a szobra nem, legalább is nem ott, ahol volt, megy a Jászai Mari térre, a lipótvárosi zsidókhoz. Gondolom ez a lényeg, mert O1G nem antiszemita, csak úgy páva táncol, hogy akiknek ez kell, az is megtalálja benne a számítását. Netanjahu se antiszemita, csak úgy politizál, hogy rossz legyen a zsidóknak.

Vissza Nagy Imréhez! Rákosi Mátyás (hivatalosan) túlzásba vitte az iparosítást, ami hatalmas nyomorral járt. Nagy Imre, mint született paraszt ezt hibának tartotta, ami a Sztálin halála után egybe esett a Moszkvai felfogással. Nagy Imre így sikeresen fel tudta váltani Rákosit. A nép örült az enyhülésnek, ami Nagy Imrét népszerűbbé tette. Az 56-os események lehetőséget adtak a további hatalmi harcnak, amit Kádár nyert meg.

Nagy Imre kivégzése felesleges (hiba) volt, mert a Szovjetunió is felhagyott a folyamatos kivégzésekkel. Kádár bánta is később, de ettől még Nagy Imre nem lesz nemzheti hős. Ízig vérig kommunista volt, és mint ilyen annyira érdemel szobrot, amennyire Rákosi érdemelne. A Parlament előtt semmiképpen nem.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2714) Magyar vagyok, magyar

Tibor bá’ online

 

Magyar vagyok, magyar, magyarnak születtem…. Lefogadom, hogy nem tudod folytatni Pósa Lajos versét. Sebaj, folytatom helyetted: Magyar nótát dalolt a dajka felettem. Magyarul tanított imádkozni anyám, és szeretni téged, édes magyar hazám. És ha kíváncsi lennél a folytatásra, hát folytatom:

Berajzolta képed szívem közepébe

Beírta a neved a lelkem mélyébe

Áldja meg az Isten a keze vonását

Áldja meg, áldja meg magyarok hazáját.

Pósa, aki 1850-ben született, később „Az én újságom” ifjúsági lapnak volt a főszerkesztője. A lap 1944-ben szűnt meg, és természetesen én is olvastam. Kultuszminisztériumi utasításra az elemi (általános) iskolák könyvtárainak elő kellett fizetni, hogy azok a fiatalok is hozzájussanak, akik nem tudták megvenni. Én például a Titanic katasztrófáról „Az én újságomban” olvastam, csakúgy, mint Attila háromkoporsós temetéséről. Pósa nem csak hazafi volt, de hazafiságra is nevelte a magyar ifjúságot.

Ma minden magyar politikus hazafinak vallja magát, és hazaárulónak a másikat. Valójában valamennyi hazaáruló, és egyik se hazafi, kizárólag magukat (na meg a pénzt) szeretik, és nem a hazájukat. Ellentétben a románokkal, akik tesznek is valamit a hazájukért, aminek súlyos következményei vannak. Például a Nyugathoz való felzárkózásban már maguk mögé utasítottak minket. Nézzük, miket tapasztalok a nagyvilágban!

Pár éve végignéztem egy amerikai TV vetélkedőt, ahol egy fiatal nőtől azt kérdezték, melyik ország fővárosa Budapest? A nőnek halvány fogalma se volt, mert a Budapest szó még életében nem hallotta. Miután megmondták neki, hogy „Hungary”, elröhögte magát. Hungry? (ami éheset jelent) nahát milyen vicces, éhesország! Aztán felvilágosították, hogy nem éhes, hanem Hungária.

De miért nem Magyarország? Miért hagyjuk, hogy Ungar-nak, Hungary-nek, stb. nevezzenek minket? Hogy miért? Nos!

A II. világháború előtt Romániát az USA-ban Rumania-nak írták, Angliában Roumania-nak. A háború után a román kormány közölte velük, hogy ők ragaszkodnak a Romania megjelöléshez. Hogy miért? Mert ők az ókori Római Birodalom leszármazottjai és ugye azt nem u-val, és nem ou-val kell írni. Az angolok viszonylag hamar teljesítették ezt a román kérés, nem így az amerikaiak. A románok ekkor a 60-as években újabb rohamon indítottak, mert „nekik kulturális kötődésük van a Nyugathoz”. A történelem kedvéért, a New York Times adta be legutoljára a derekát, de beadta.

Csodálkoztok, hogy a nyugatiak rendre összekeverik Bukarestet Budapesttel? De sohase Bukarest helyett említenek Budapestet, hanem Budapest helyett mondanak Bukarestet. Budapest nem nagyon létezik.

Hol itt a hazafiság? Az ATV hírek utáni időjárás jelentésénél bevetítenek egy Európa térképet, ami fel van tüntetve Bukarest és Vienna. A kettő között hatalmas űr, Budapest nem jelenik meg. Az ATV nem tudna tenni valamit a ügyben? A nézők magyarok, és nem bánnák, ha Budapest is megjelenne a térképen.

Két napja olvastam egy hírt valamelyik orosz hírportál angol kiadásán, amihez mellékeltek egy kis térképet kelet Európáról. A szöveg szerint Trump elnök gépe Irak felé hirtelen kódot váltott „Románia előtt”, nem pedig „Magyarország felett”, miközben a térképen az „Air Force No1” képe az Alföld közepére volt rajzolva. Nem vitás, Németországból nézve a magyar Alföld Románia előtt van, mert hogy Magyarország nem nagyon létezik, legalább is az olvasók fejében. Ide vezet a magyar értelmiség, és politikusok közönye. Ha rajtuk múlna már rég nem beszélnénk magyarul. Csak hát az anyanyelv kiirtása nem egy könnyű feladat.

 

Ha valakit érdekelnének az ide vonatkozó angol nyelvű hozzászólások, íme:

In 1945 I was assigned to the Allied Control Commission for Rumania (note spelling). At that time, the British used ROUMANIA and the Americans RUMANIA. After the war, the Romanian government, preferring the old connection to the Romans, made an official change to ROMANIA.

I was State Dept desk officer for Rumania/Romania in the sixties. The Rumanian embassy asked help changing US practice to Romania (they wanted to show cultural tie to the West in this Cold War era). I made the case to the Board of Geographic Names and eventually succeeded. Some publications, e.g. NY Times, were slow but eventually complied.

When I was at school in the 1960s doing O level Geography, we all called it Roumania, but if I remember correctly Romania was accepted as a permissible alternative. But I certainly haven’t seen the Rou- version used anywhere for years.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2713) Adakozás

Tibor bá’ online

 

Kábé egy hete olvastam az INDEX-ben, hogy bizonyos európai felmérés szerint a magyarok nagyon rossz adakozók. Mit nagyon rossz! Egyszerűen nem adakoznak. Harminc év kapitalizmus után még mindig azt hiszik, hogy igenis van ingyen vacsora. Ha pedig tényleg nincs, akkor ők kikövetelik maguknak.

A helyzet az, hogy ebben a témában jelentős tapasztalataim vannak, ami talán felér ismeretlen eredetű felmérésekkel, ráadásul kedvem is szottyant, hogy közzé tegyem őket. Nem utolsó sorban azért, mert biztos vannak olyanok, akik meg vannak róla győződve, hogy hülyére vagyok adakozva.

A VIP fordítások természetesen nem adakozás, hanem szolgáltatás ellenszolgáltatásért. Nagyon kevesen élnek a lehetőséggel. Éppen hogy elfogadható számomra. Majd, ha egyáltalán nem lesz elfogadható, akkor abbahagyom. Ez tiszta sor.

Mielőtt rátérnék a részletezésre megjegyzem, hogy a hozzászólók kb. fele Magyarországon él, a másik fele külföldön. Ez utóbbiaknak nyilván ez egy fajta kapcsolattartás. A csak olvasóknak hozzávetőlegesen 5 százaléka él külföldön, 95 százaléka nem. A külföldön élők fele él az elcsatolt területeken, főleg Erdélyben.

Aki hozzászól és adományoz is az olyan ritka, mint a fehér holló. Ez nagy vonalakban helyes is, hiszen hozzászólásaival hozzájárul a blog életben maradásához csakúgy mint én. Ezen csak az lép át, vagyis hozzá is szól és adakozik is, aki nagyon régen él külföldön. Na, itt van elásva a kutya.

Harminc év nem volt még elég annak megtanulására, hogy semmi sincs ingyen, még az se, ami annak látszik. Az „ingyenes” hírportálokat a hirdetők tartanak fenn, mi, olvasók azzal fizetünk, hogy elolvassuk, vagy kerülgetjük a hirdetéseket. És ne hidd, hogy rád nem hatnak a hirdetések. Viszont, ahol nincsenek ugráló, tolakodó, olvasást elálló hirdetések, ott a teljes teher a fenntartó vállait nyomja. Ezért van az, hogy ma már minden portál éjjel-nappal az adakozásra hívja fel a figyelmet. Vagy….. csak két bekezdést ad ingyen, a többiért, a folyamatos olvasásért fizetni kell. Nekem is! A taksa általában 10-15 $ Körül mozog.

Viszont, aki kimegy nyugatra, hamar megtanulja, hogy bizony nincs ingyen vacsora. Ennek jele, hogy a közelmúltban külföldre távozók közül ketten is adakoztak. Évekig lett volna rá módjuk, hogy idehaza adakozzanak, de csak külföldön döbbentek rá, hogy hát kellene.

Bizonyára érdekel az összeg is. Nos, 2018-ban nem érte el a 100 ezret se, ami lebontva hónapokra kb. 8000 Ft. Persze, ha egy fillért se kapnék, akkor is dolgoznék, legalább is így gondolom, de lázasan egészen biztos nem ülnék le a gép elé azon az alapon, hogy „elvárják tőlem”. Mert, aki nem adakozik annak nincs morális alapja az „elvárásra”. És itt jön a legérdekesebb észrevételem. Jócskán vannak olyanok, akik az ingyen olvasás, az ingyen művelődés biztosítását nekem kötelességként írják elő. Felróják, hogy megszabom ezt meg azt, mert nekem csak kutya kötelességem van, de feltételeket nem szabhatok. Pontosan úgy kell írom, és azt, amit az ő szája íze megkíván. Hadd idézzek egy levélből: „TUDOM, hogy ingyen járok ide, meg nekem kéne hálásnak lenni, és el is lehet menni, erre nem kell emlékeztetned Tiborbá , de engem nem fogsz elkergetni innen max letiltani hozzászólás szinten 🙂 „

Egy másik (volt) hozzászóló Barcelonából írta, hogy az Internet ingyenes, és ő akkor jön, és azt olvas, amit akar. Ezt én nem tudom megakadályozni. Ebben igaza van, megakadályozni nem tudom, nem is akarom. Legfeljebb megunhatom az állandó támadások kivédését, és beleunhatok abba, hogy ebben az országban mindenki azt várja, hogy a másik ember tegye meg helyette is azt, ami elvárható lenne. Ezért tartunk ott, ahol vagyunk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(791) 70 felett legyen kötelező a halál?

Tibor bá’ online

A ház harmadik emeletéről, ahol a 60-as években laktam egy idős nő levetette magát az udvarra, hagyott hátra egy cetlit az éjjeliszekrényén: „Nem éri meg tovább élnem.” Összeroncsolt teste nem volt egy szép látvány, létezik ennél szebb halál is, de mit érdekli ez őt, hiszen többé már nem nézhet a tükörbe. Különben intézhette volna szebben is. Mondjuk, vesz egy forró fürdőt, lenyel egy tubusnyi Xanas-ot, utána iszik egy habos kakaót egy szép fejlett sarokházzal, elvégre kit érdekel már a cukor, és másnap nem ébred fel. De a hölgyet nyilván nem érdekelte az a világ, amit maga mögött készült hagyni. Ezt csak azért írom, mert úgy tűnik, hogy aki meg akar halni, az talál rá módot, és nem kér hozzá engedélyt. Csak azért, mert mivel Hollandiát nem nagyon sújtja a gazdasági válság, találnak maguknak témát, legalább is erre utal ez a szalagcím:

Vagyis:

Hollandia javasolja, hogy legyen joga a 70 felettieknek meghalni, ha úgy érzik, hogy számukra az élet befejeződött.

Nem szeretném, ha félreértenétek ezt a bejegyzést, és nem akarok kapni olyan választ, hogy savanyú a szőlő, de gyerekkoromban minden vágyam az volt, hogy felnőtt lehessek. [a mai gyerekek nem akar felnőni, mert gyereknek lenni kurva jó] Ugyanis, nagyon jó dolog volt felnőttnek lenni. Tisztelni kellet őket, udvariasnak kellett lenni velük, át kellett nekik adni a helyet, nem lehetett belebeszélni a mondataikba, engedelmeskedni kellett nekik (még idegeneknek is), és akkor is igazuk volt, amikor nem volt igazuk. Édesanyámmal ültünk a villamoson, felszállt egy néni, amire az édesanyám szólt, hogy adjam át a helyem. Amikor leszálltunk a villamosról egy kicsit méltatlankodtam, de édesanyám azzal vigasztalt meg, hogy ha majd én is idős leszek, akkor milyen jól fog nekem esni mindaz a figyelmesség, amit most mi az idősek felé tanúsítunk. Aztán eltelt egy-két évtized és a dolgok kezdtek megváltozni, beindult a gyerekkultusz, persze csak akkor, amikor én már nem voltam gyerek. Engem a tanító bácsi még felpofozhatott, az én gyerekeimet már nem. Aztán jött a rendszerváltás, ami végleg betette az ajtót. 22-24 éveseket ültettek be a vezérigazgatói székbe [én például Vitézi Dávidtól kiborultam, csak a hülye nem látta, hogy háromig se tud számolni, legfeljebb 3 milliárdig 😀 ], a tapasztalt idősebbeket pedig kitették az utcára. Aki elmúlt 40, az már nem is számít. Feje tetejére állt a világ. Nem rég egy Mesterházy Attila nevű, tapasztalatlan ifjonccal akarják a „baloldalon” helyrepofozni 8 év hülyeségüket. De ez semmi, meg kell nézni az LMP és a jobbik sorait! Tombol az ifjúság kultusz, amihez az ifjak lelkesen tapsolnak. Szemlélem a TV riporternőit, milyen magabiztosan néznek velem szembe és nem veszik észre azt, amit én már tudok, hogy 10 évvel korábbi elődjeik már megindultak a kikopás lejtőjén, és nekik is ez lesz a sorsuk. Az emberi élet gyorsan múlik. A ma még ropogós pipiből néhány év alatt löttyedt „érett nő lesz”. Aki kitalálta a „fiatalság kultuszt” már maga se fiatal, és éppen ez benne a tragédia, de egyben az élet egyetlen igazságossága. Az évek mindenkinek a feje felett egyformán múlnak. És akkor most ebben a tudatba nyúlhatnátok az egér után egy-két klikkelés végett, de képzeljétek el, szombaton belefutottam egy posztba, ami szerint hetven felett mindenkinek joga van meghalni, ha úgy kívánja. Ez így nagyon demokratikusnak hangzik „ha úgy kívánja”, csak nekem erről eszembe jut egy vicces mondás. „Tőlem a buzik, azt csinálhatnak, amit akarnak, csak ne tegyék kötelezővé.” Valahol itt van elásva a kutya. Egy „megnevezni nem kívánom” levelezőlistán egy 30 körüli férfi a következő megjegyzést tette rám: „Most már csak azt kellene kitalálni, hogy a nagyjából teljesen szenilis, agy-halott, temetők-üresek, Tibi tatával mit kéne csinálni….”  Azt még elárulom, hogy az idézett pasinak bizonyítottan magas az IQ-ja. Nyilvánvalóan úgy gondolja, hogy mi nyuggerek az utóbbi időben egy kicsit tovább élünk, mint kellene. Én például már minimum 10 évvel léptem túl az elvárhatóság határát. Először is már rég lehetett volna utánam örökölni, másodszor valakinek elveszem a helyét. Hol van az megírva, hogy 85 éves fejjel honlapot tartsak fenn. Már rég ki kellet volna tolni az Óbudai temetőbe egy kimustrált tolókocsin. A srác, mentségére legyen mondva, nézetével nincs egyedül. Hír: A világon elsőnek, Hollandia fontolóra veszi a 70 felettiek öngyilkosságba segítésének legális lehetőségét. Ugyanis a hollandok szerint, azon hetven felettieknek, akiknek egyszerűen elege van az életből, segíteni kell az öngyilkosság elkövetésében. A segítséget nem orvosok adnák (hipokráteszi eskü), hanem erre a célra kiképzett egészségügyi személyzet. A holland parlamentnek meg kell vitatni a témát, mert a „besegített öngyilkosság” hívei 112.500 aláírást gyűjtöttek össze egy hónap alatt (40.000 aláírás után kötelező a napirendre tűzés). Hollandiában az eutanázia 2002-óta meg van engedve a gyógyíthatatlan betegek esetében, amennyiben elviselhetetlen szenvedés áldozatai, amit két orvosnak is igazolni kell.

Most azonban a „besegített öngyilkosság” hívei egy méltóságteljes távozást kínálnak fel az élők sorából azoknak, akik elmúltak 70 évesek és egyszerűen nem kívánnak tovább élni. Ilyenek lehetnek például a megözvegyültek, vagy akik nem hajlandóak szembenézni az aggastyánkor kellemetlenségeivel, vagy akik maguk akarják megválasztani haláluk okát. A „besegítés” a halálos koktél kikeverését jelenti. Aki akar még olvasni a témáról: A licence to kill? Assisted suicide case relatives won’t be charged if they act out of compassion

Természetesen a tervek szerint gondoskodnának arról, hogy hirtelen felindulásból senki ne dönthessen a halál mellett, ami isten bizony csudára megnyugtató. De azért vannak józanabb hangok is, akik felvetik, mi van, ha a család lélektani nyomást gyakorol, például finom kis apró megjegyzésekkel. Az idősek különben is hajlamosak arra, hogy feleslegesnek érezzék magukat. Aztán hogyan akarják kiszűrni a lehetőség alapos kihasználását? – Teszik fel a kérdést a kritikusok?

Nekem viszont lenne még két ellenvetésem. 1) A közvetlen szomszédom 20 hónappal ezelőtt távozott az élők sorából. A feleségét rendkívüli módon megviselte. Nem találta a helyét, állandóan sírt, nekünk panaszkodott, magába roskadt, elment az életkedve. Nem csoda, 50 év példás házasság állt a hátuk mögött. Alig lehetett tartani benne a lelket. Éva megpróbálta megmagyarázni neki, hogy az erős kötődés elviselhető fellazulásához körülbelül 2 év kell, annyit valahogy bírjon ki. Kibírta. Átszervezte az életét és ahogy látjuk korához képest élvezi azt. Hangosan dicsekszik, hogy milyen jól érzi magát, és még sokáig akar élni (1932-es). Ha neki lett volna lehetősége, akkor 2 évvel ezelőtt felhörpintette volna azt a bizonyos koktélt. 2) Nagyon kevés az a 70 feletti nő vagy férfi, aki nincs beágyazódva egy családba. Önkéntes halála kifejezetten önző cselekedett lenne. Mi lesz azokkal, akiket maga mögött hagy? Azoknak a lelkiismeretével? Esetlegesen kialakult bűntudatukkal? Szükségletükkel? Én például hetente boldogan mente fel a 95 éves apámhoz beszélgetni, panaszkodni és közösen emlékezni a múltra. Ha nekem életet adott, milyen morális alapon fosztott volna meg engem jelenlététől az utolsó 25 év alatt?

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(2712) Hadseregbajnokság

Tibor bá’ online

 

A Normafánál van egy tágas kőépület. Hogy mikor épült nem tudható, 10 éves koromban már ott volt, vagyis 75 évvel ezelőtt. Napjainkban egy étterem üzemel benne. Az előtérben lévő, félkör alakú rész valamikor csak büfé volt. Ott mérték a téli síelőknek, vagyis akik a karácsony és újév közötti iskolaszünetben fellátogattak, a forró citromos teát 1 pengőért. Kicsit drága volt, de megérte. Akkoriban még nem volt sílift (igaz, itt ma sincs), lesiklás után vissza kellett mászni. Na, ez volt az igazi sport. A kényelmesebbek fogassal jöttek fel, majd átsétáltak a Normafához, az igazi sportemberek Zugligetbe mentek ki villamossal és onnan gyalogoltak fel a Disznófőn és az Anna kápolnán keresztül a Normafához. Szóval a hidegre való tekintettel mindenki jól felöltözik, aztán a lejtőmászástól pedig alaposan beizzad, ami folyadék vesztességet jelent, és ezért teázást, egyik csészét a másik után. Jó, ez régen volt, napjainkban nem csak tea van, különben is divat cipelni magunkkal a PET palackot teli ásványvízzel, amit 10 percenként meg lehet húzni.

A helyzet az, hogy Évával évente 2-3 alkalommal felmegyünk ehhez az étteremhez, ahol ebédelni is lehet. Személy szerint én menüt nem ajánlanám, mert rendszerint több napos maradékot szolgálnak fel, és már arra is volt példa (koromra való tekintettel) hogy a pincér fizetéskor át akart verni. Nade, ez ma az élet, ne legyünk finnyásak. Viszont az éttermi rész retróra van dekorálva. A falon sok évtizedes mozi plakátok lógnak, de van más is. Az illusztrációnak berakott képen Éva látható, felette pedig egy jó hatvan éves plakát. „Bajtárs készülj fel te is a hadseregbajnokságra”. És hogy milyen hadseregbajnokságra az nyilvánvalóvá válik a képből, sífutásról van szó.

Ha jól emlékszem 1951-től három éven át volt hadseregbajnokság, aztán a költségek miatt megunták, meg aztán Titóval is valahogy rendeződött a helyzet. Csakhogy, egyik évben én ezen részt vettem, ami csuda jó szórakozás volt.

A pincérnőtől az egyik látogatás után meg is kérdeztem, csodálkozna-e ha elárulnám neki, hogy én annak idején felkészültem rá, és versenyen kb. az utolsó lettem, és ezzel a falon függő plakátra böktem. – Na, ne mondja, válaszolt a nő. – 1951 – olvasta le a dátumot. Akkor még az anyám se élt. Az anyja lehet, hogy nem – válaszoltam, de én igen, sőt, tagja voltam a Néphadseregnek.

A pincérnő nem értette a dolgot. A feleségem ott ült másfél méterre, aki előtt nyilván nem akarok vele kikezdeni, de akkor mit akarok? Semmi különöset hölgyem, felvágok vele, hogy én már akkor is síeltem, amit néhány éve az újgazdagok felfedeztek, és azon versengenek, ki tud messzebbre elmenni egy kis csúszkálás miatt. Persze olyan versengés nincs, hogy ki kezdett előbb síelni, mert az én röhögve megnyerném. Mi vén faszik ilyen egyszerű dologgal is beérjük, így a tél kezdetén, amikor még hó se lesz, nem hogy bajnokság.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(1299) Hány „igazság” van?

Tibor bá’ online

 

Be szeretnék számolni egy meglepő tapasztalatról, amit húsz éves koromban szereztem. Sorkatona voltam és már három hónapja nem kaptam eltávozást. Január volt és tizedmagammal kivitt minket egy százados a budai helyekbe sí edzés végett, hogy felkészüljünk a hadseregbajnokságra. A százados sí tudása minimális volt, és amilyen a szerencse, el is törte a lábát. Parancsnok nélkül maradva, okosabb nem jutott eszünkbe, mint lecipeltük a legközelebbi kórházba, ami történetesen a Budakeszin működő Tüdőszanatórium volt. Ott törött lábakkal nem foglalkoztak, de elkezdtek telefonálgatni a laktanyába, onnan – gondolom – a Honvéd Kórházba, mígnem 2 órával később megérkezett egy honvédségi mentőautó és egy parancsnok, hogy visszavigyen minket a laktanyába. Mi pedig tízen mit tehettünk mást, mint lődörögtünk a kórtermek folyosóján, ahol szép számban ücsörögtek fiatal, csinos nők. Ugyanis teljesen véletlenül a női részlegbe toppantunk be, ahol egyetlen ügyeletes nővér látta el gyér feladatát. Végül is ez nem kórház, hanem szanatórium volt.

Legnagyobb meglepetésünkre a nők rendkívül barátságosak, sőt szívélyesek voltak. Mind a tízünknek akadt kölcsönös szimpátián alapuló beszélgető partnere, csakhogy a sima beszélgetést gyorsan felváltotta lényegesen intimebb kontaktus, természetesen az már nem a folyosón. Szóval, akkor már 3 hónapja nem láttunk nőt közelről, és mint már írtam 20 évesek voltunk. A többit a fantáziátokra bízom.

Nem sokkal később két napra hazamehettem a szüleimhez, amikor is nevelőanyámnak beszámoltam a nagy élményemről, aki egyáltalán nem lepődött meg, sőt szolgált magyarázattal is. „Tudod Tibikém, azoknak a nőknek a fele meg fog gyógyulni a másik fele pedig néhány hónap után meghal. Klasszikus értelemben a tuberkulózisban szenvedők nem betegek, úgy értem nem látszik rajtuk. Irigylik az egészségeseket és ebből kifolyólag szeretik megfertőzni őket.” Anyám művelt, okos és felvilágosult nő volt. Élete végéig egyetlen egyszer se kaptam rajta, hogy butaságot mondott volna. A tüdőbetegek jellemzése se volt butaság. Később saját bőrömön tapasztaltam, hogy a cigarettázók folyamatosan rá akartak szoktatni a dohányzásra. Azok pedig, akik szerettek lenézni a pohár fenekére, a nyakukat törték, hogy leitassanak, vagy legalább egy pohár sört lenyomjanak a torkomon.

Nem tudom, hogy egy tőről fakad-e, de engem elég gyakran meg akarnak téríteni, hol az utcán vagy társaságban, hol meg egyszerűen becsöngetnek hozzám, és a saját portámon, és akkor e honlapról ne is tegyünk említést. Ezzel szemben nekem eszembe se jut, hogy bárkit rábeszéljek az agnosztikus álláspontra. Gyanús ez nekem! Lehetséges, hogy valahol az agyuk mélyén tudják, hogy illúzióban ringatják magukat és szeretnének másokat is megfertőzni vele? Minden esetre, ügyesen csinálják. Íme, egy botcsinálta hittérítő szövege:

Politikailag korrekt azt mondani, hogy „neked megvan a te igazságod, nekem pedig a magam igazsága.” Ezt meg lehet toldani azzal, hogy „te megtalálod magadnak azt, amiben te hiszel, én pedig azt, amiben én hiszek.”

Érdekes argumentum, de akkor most hadd tegyek fel egy kérdést. Az igazságnak hány egymásnak ellentmondó verziója lehet valós? Nem állok elő a saját nézetemmel, nem akarom meghatározni a végső igazságot. Mindössze rá akarok világítani egy nagyon egyszerű tényre, amit mindenkinek számba kell venni az igazság keresése közben. Lehetetlen, hogy az összes vallás az igazságot hirdesse. Más szavakkal, ha az Iszlám az igazságot hirdeti, akkor a Buddhizmus, Hinduizmus és a Kereszténység nem hirdetheti az igazságot. Ha a Buddhizmus hirdeti az igazságot, akkor az Iszlám, Kereszténység és a Hinduizmus nem hirdetheti az igazságot. És így tovább.

Hogy jelenthetem én ezt ki? Ha ezeknek a vallásoknak a tanításait alaposan áttanulmányozzuk, akkor világossá válik, hogy mindegyiknek olyan alapvető állításai vannak, amelyek nem férnek össze a többiével. Példának okáért a Hinduizmus szerint az isten minden élő és élettelen tárgyban jelen van. A Kereszténység, Judaizmus és az Iszlám szerint az Isten elhatárolódik a teremtményeitől. Ez a disztinkció alapvetően összeférhetetlen. Mindkét nézet nem lehet igaz.

Miért hoztam ezt fel? Először is be kell vallanom, hogy azt szeretném, ha minden vallás az igazat hirdetné. Személy szerint én azt szeretném, ha minden út istenhez vezetne. Azért szeretném, mert ez jó érzést vált ki bennem. Egyenlővé tenne minden embert. De sajnos ez lehetetlen. Az igazság természete, hogy kizárólagos. Bármilyen kérdésre számtalan rossz válasz adható, de csak egyetlen egy helyes. És ez a tény megemeli a tétet. Az igazság keresés közben tudnunk kell, hogy ha nem vagyunk óvatosak, akkor beleeshetünk a féligazságok csapdájába.

Másfelől viszont, ha szorgalmasan kutatunk a tények után, és a spirituális kalandozás alatt olyan helyre érkezünk, ahol a fellelt részletek szépen összeillenek, ha minden logikussá válik, és a szívünk érzi, hogy ez helyes, akkor egy percig se szabad tétovázni, hogy örömünket megosszuk másokkal.

Na, jó! Akkor most álljunk meg egy pillanatra és világosítsunk rá. Ha az igazság birtokában vagyunk, az még nem jogosít minket fel arra, hogy elutasítsuk azokat, akik nem értenek velünk egyet. Bin Ladennek nincs joga kihirdetni a Jihadot, nem téríthet el repülőgépeket és nem repülhet bele a World Trade Center tornyaiba. Az úgynevezett „keresztényeknek” nem volt joguk embereket ölni a Keresztes Hadjáratok során, csak azért mert azt hitték, hogy igazuk van.

De jogunk van – és önbizalmunk – hogy kiálljunk az igazunk mellett és megtapasztaljuk, hogy kiállja-e az összes próbát. Mert az igazság önmagáért beszél.

A jelenlegi társadalomban a lelki életünk kalitkába van zárva, mert a téma tabu. Vallásról nem illik beszélni, tehát senki nem beszél róla. És mi az eredmény? Az emberek nem kerülnek közel egymáshoz, félelemben és elszigeteltségben élnek. Egyesek olyan elképzelésekkel élnek, amik teljesen lehetetlenek, de mivel sohasem beszél róluk, nem derülhet ki. Másoknak bölcs gondolatai vannak, de nem merik őket megosztani embertársaikkal. Ez a szomorú valóság.

Közben nem szabad elfelejtenünk, ha valaki azt állítja, hogy az igazság birtokában van, még nem nevezhetjük arrogánsnak. Ilyen esetben két dolog lehetséges, vagy rászedték valamire, vagy pedig igaza van. Senkit nem lehet hibáztatni azért, ha valamire rászedték, és azt se hibáztathatjuk, akinek igaza van. Az igazi kihívás a kettő közötti különbség megtalálása.

Vessünk közbe egy kérdést! Egy vezetőnek könnyű-e nézetét elfogadtatni, ha nincs egy megbízható támpont, amihez viszonyíthatja? Nos, X.Y. a világhírű irodalomtörténész évtizedeket töltött el azzal, hogy minden létező történelemmel foglalkozó könyvet elolvasott. Ezek után megírta összefoglaló tanulmányát, amiben felsorolta azt a 100 elképzelést, ami a nyugati kultúra meghatározására a legnagyobb hatást gyakorolta.

Tanulmányának első fejezetének a „Huszadik század téveszméje” címet adta. Miről van ebben szó? Arról, hogy a mai Ember azt hiszi, hogy sokkal felvilágosultabb, mint 1000 évvel ezelőtti emberek.

Tudomány és technológia terén felvilágosultabbak vagyunk? Igen. Moralitás, filozófia és politika terén felvilágosultabbak lennénk? Aligha.

Az egyetemen, ahova jártam, volt egy olyan tantárgy, hogy „1800 előtt alkotó angol szerzők”. Meghökkentő volt számomra, hogy azok az írok milyen éles eszűek voltak. Ha sikerül megbirkózni a régies nyelvvel, felfedezhető, hogy Shakespeare szereplői pont olyan emberek voltak, mint amilyenekkel nap, mint nap találkozhatunk.

A Bibliában található példabeszédek könyvét 3000 évvel ezelőtt írták, de a benne leírt tanácsok ma is érvényesek: „A megértő válasz elnyomja a haragot, de a durva szavak előcsalják a rosszindulatot.” „A buta utálja, ha az apja figyelmezteti, míg a bölcs fiú megfogadja a tanácsot.”

A kérdés az, hogy a XXI. században bölcsebbek-e az emberek, mint több ezer évvel ezelőtt? Salamon király a példabeszédek megalkotója azt mondta, „nincs új a Nap alatt”. Ezen persze sokan nevettek, de Salamon nem a technológiáról beszélt, hanem az emberi tulajdonságokról. Nincsenek öreg bölcsességek, egy újszülöttnek minden bölcsesség új.

Lehet, hogy a Biblia egy fordítás fordításának a fordítása? Meg lehet-e bízni a Bibliában? Komolyan lehet venni a Bibliát?

Az Ótestamentum legrégebbik leírása Kr.u. 1100-ból való. Mivel a benne olvasható jövendölésekből sok bekövetkezett, számtalan jogtudós úgy vélte, hogy az Ótestamentumot valójában a bekövetkezett események után írták. Példának okáért Ézsaiás próféta Jézus keresztre feszítését 700 évvel korábban pontos részletezésben leírta. Dániel próféta Kr.e. 550-ben megjósolta Babilónia, a Perzsa, Görög és Római birodalom emelkedését és bukását. Meglepő, nem?

A vitában a kétkedők vezettek egészen addig, míg 1947-ben egy pásztorfiú egy követ nem dobott a Quamran völgy egyik barlangjába, és fel nem fedezték a ma „holttengeri tekercsek” néven ismert irományokat, amiket Kr.e. 200 körül írhattak. A próféciák tehát nem csak, hogy előbb láttak napvilágot, mint maguk a leírt események, de gyakorlatilag azonosak voltak a később írt verziókkal.

Az Újtestamentumból 5000 kézirat maradt ránk, melyek közül egyesek Kr.u. 60-ból valók. A szöveg megdönthetetlenül hiteles.

Ennek ellenére sokan állítják, hogy a Biblia hiányos és teli van lyukakkal, de ha így is van, ez nem erősíti meg a következtetéseket. Beszéljünk a Szentírásról! Jézussal egy időben élő János, Lukács, Márk és Máté írásai. Nincs még egy olyan ókori esemény, ami olyan pontosan lenne dokumentálva, mint Jézus élete. Ha ezeket a történelmi leírásokat nem hisszük el, akkor hogyan hihetünk más történelemmel foglalkozó könyvekben?

A Biblia tagadók elsősorban a csodákon lovagolnak. Hogy tudott Jézus megetetni 5000 embert 5 vekni kenyérrel és két hallal? Hogyan tudta feltámasztani a halottat, és főleg hogyan tudott maga is feltámadni? Elhihetők ezek a csodák? Nem lehetséges, hogy az egész csak egy nagy gigantikus konspiráció? Hát, igen. Ez az igazi kérdés!

Nixon, amerikai elnök Watergate botránya egy hatalmas konspiráció volt, amiben az elnök közvetlen munkatársai vettek részt. Két hét se kellett, amikor John Dean a vizsgálóbizottság előtt vallomást tett Nixon ellen, hogy megmentse a saját bőrét.

Egy valódi konspirációnak mindössze két hét kell ahhoz, hogy kiderüljön az igazság. Miért kell ezt megemlíteni? Mert nagyobb csoport által elkövetett konspiráció mindig összeomlik. Valaki mindig beköpi a többit.

Jézus esetében tizenegy apostolt keresztre feszítettek, megkínoztak, halálra köveztek, mert ragaszkodtak a valós történethez. Valamennyien tökéletesen meg voltak győződve arról, hogy Jézus halottaiból feltámadt.

A leírások szerint az első ember, aki Jézus feltámadását látta, egy nő volt. Abban az időben a nőknek nem volt hitele. Ha a történetet valaki csak úgy kitalálta volna, semmi esetre se választott volna egy nőt első tanúnak, hacsak nem lett volna igaz.

Meglepő mondatok, de véleményt nyilvánítani nem lehet addig, amíg valaki el nem olvassa a történet mind a négy verzióját, vagyis Márk, Máté, Lukács és János leírásait. Aki ezeket nem olvassa el, az nincs abban a helyzetben, hogy a hitelesség kérdésében döntést tudjon hozni.

Lássuk be, a fentiekben leírt hittérítő szöveg egy mestermunka, amit Ciceró is megirigyelhetne. Előzékenységre utaló mondatokkal logikusnak és objektívnek ható érvelés. Egyszer csak szinte magától érthetően megjelenik a Biblia, majd a bibliai történetek valódisága, végül Jézus és az örök élet sejtetése. De végül is, mi ad legitimációt a becsempészett Bibliának? Az hogy ha más történelmi leírásokat elfogadunk, akkor a Bibliát is el kell fogadnunk.

Csak egy pillanat! Nincs olyan történelmi esemény, amit a történészek tényként elfogadnak, amire csak egyetlen egy forrás hivatkozik. Jó okuk van rá. A történelmet többnyire királyok, császárok, fejedelmek íratták meg udvari írnokaikkal, természetesen saját szájuk íze szerint. Ugyanazt a csatát, hódítást vagy bármilyen más eseményt más és más forrás rendszerint másképpen írták le. Ráadásul a leírtak kizárólag olyan események, amiknek megtörténése nem ütközik fizikai vagy biológiai törvényekbe. Ezzel szemben a Bibliában található történéseket semmi más nem erősíti meg és a leírt csodákra nincs természettudományos magyarázat.

Különben emlékezzünk Dr. Shlomo Sand szavaira, aki rájött, hogy Dávid és Salamon királysága mindössze legenda volt.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(2711) Szenteste, 1944

Tibor bá’ online

 

A képen nem vagyok látható, nyilván én nyomtam meg a gombot

1944 decemberében semmi se jelezte, nemcsak a háború tényét, de még azt se, hogy az oroszok már rég bekerítették Budapestet. Kivéve, hogy távolból apró robbanásokat lehetett hallani. A korai sötétedésben az üzletek csillogtak-villogtak.

Néha-néha megjelent az égen egy-egy varrógépnek csúfolt apró orosz gép, nyilván csak a terepet mérte fel. A bekerítés után német repülő kötelék is jött, amikből emberek ugráltak ki és méltóságteljesen süllyedni kezdtek. Ahogy lejjebb értek kiderült nem emberek, hanem hatalmas bombák, amik leérkezés után nem robbantak, hanem kinyíltak és bennük lőszer és élelmiszer volt. Hogy ezeket kiknek szánták az nyilvánvaló volt, de az emberek természetesen ezeket kerek-perec kifosztották.

Különben az élet ment tovább.  Mindenütt tömegek vásároltak. Azt nem mondom, hogy mindent lehetett kapni, de jelei a nagy hiánynak nem volt. Például nem volt szaloncukor, illetve hamar elfogyott, ami volt. Anyámon ez nem fogott ki, nekiállt gyártani szaloncukrot. Igaz, csak két íz volt: citrom és kávé. Az előző alapját a citrompótló pirulák alkották, az utóbbinak pedig frank kávé, azaz pörkölt árpa.

Persze volt karácsonyfánk is, amit fogalmam sincs apám hogyan szerzett be, de volt. Fel is lett díszítve. Ünnepi vacsora, amire már nem emlékszem, de nagy valószínűséggel rántott hal lehetett, és persze borsodó. Az asztalnál öten ültünk, mert volt egy vendégünk is, akiről később kiderült, hogy apámnak ez zsidó barátja, aki nálunk „bujkált”.

A vacsora után elkezdtünk fényképezgetni magunkat, ami után nyilván lefeküdtünk volna, de akkor valami bomba igen közel robbanhatott, amire apám kiadta a parancsot, lemegyünk a pincébe! Így esett, hogy a házból legelsőknek mi fészkeltük be magunkat a légópincébe. Apám jól kinézte a helyet, legtávolabb az utcára néző faltól állította fel a kétszemélyes rekamiét. Ezen kívül birtokba vettük a légópince egyetlen emeletes ágyát. Én fenn, a család zsidó barátja lenn.

A lehurcolkodás természetesen lármával járt, amire a ház többi lakója felfigyelt, és elkezdtek ők is lehurcolkodni. Tíz óra környékén mindenki lenn volt. Micsoda szenteste! A pincében csak két lámpa égett, szóval elég sötét volt, és persze hideg. Lassan előkerültek a gyertyák, amiket meggyújtottak, és a lakók elkezdtek karácsonya dalokat dúdolni. Később a felnőttek összeültek römizni, aztán pedig megvitatni, hogy mikor érnek ide az oroszok, mi várható, és ilyesmi. Nekem persze fogalmam se volt, hogy 25 nap múlva édesanyám a háború áldozatává válik, egyedül ő az egész házból.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2710) Mikor robban a bomba?

Tibor bá’ online

 

Hogy minek mi a következménye, azt nem mindenki tudja kiszámítani, mert ehhez éleslátás, tapasztalat és az emberi lélek ismerete kell.

Nos, most sokan kimennek az utcára és tüntetnek a rabszolga törvény miatt, talán lesz belőle sztrájk is, de hogy mi fog történni, ha nem vonják vissza, azt kevesen tudják.

Nézzük. Nekem van egy üzemem, vagy egy építő cégem ahol foglalkoztatok 60 embert. A dolgozóim heti 40 órát dolgoznak, amire megkapják kialkudott fizetésüket. Ez egy rendezett, ideális állapot, ami talán sehol sincs az országban.

Ekkor hoznak egy törvényt, aminek következtében megkérem a dolgozóimat, hogy szombaton is jöjjenek be, és dolgozzanak el egy további 8 órát, amik nekik fejenként 12.000 forintot jelentene, azaz nekem 60 x 12.000-et, ami 7,2 millió kifizetését tenne szükségessé, de a törvény szerint ezt 3 évre fel lehet függeszteni. 3 év múlva, több társasház felépítése után nekem ki kellene fizetem 7,200.000 x 150 = több mint egy milliárd forintot. Ha én lennék szent Péter, akkor ki is fizetném. A kérdésem az, hány szent Péter van az országban? Van még egy kérdésem, mi van akkor, ha a cégem jogutód nélkül megszűnik?

Két-három év, és milliók fognak rádöbbenni, hogy alaposan át lettek verve, és mit ad isten lesz közöttük lelkes Fidesz szavazó is. Majd ha az összegyűjtött 12.000 forintok kifizetésére betervezett családi üdülés, stb. a kútba  esik, akkor fog robbanni a bomba, addig csak ketyeg.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2709) „Áldott” karácsonyt! (© bajuszos szar)

Tibor bá’ online

 

Ha karácsony napján arra ébredsz, hogy az ukrán csapatok megindultak Donyec felszabadítására, akkor ne csodálkozz. Olyan rég volt háború, hogy már 80 alatt senki se emlékszik rá Európában. Olyan meg már nem is él, aki részt vett volna a harcokban. Az atombombát is régen dobták le, a két elsöpört város fényképét meg már meguntuk. Jó, nem mi, hanem például  Porosenko, kinek népszerűsége 10 % alatt van, és márciusban országos választás lesz. Donyec elfoglalása rossz ötlet, mert ott a népszerűsége nulla. Akkor meg minek? Az USA-nak, NATO-nak megfelel, mert gyengíti Oroszországot. Hogy lehet belőle (tök véletlenül) atomháború, azt a vezetők nem értik. Mi igen.

A helyzet az, hogy mind a két fél retorikailag olyan messzire ment el, hogy (őszintén) én az összecsapásból nem látok kiutat. Mi lesz, ha összecsapnak? Rossz kérdés. Mi történik az összecsapás után? Oroszország lesöpri Ukrajnát a térképről, ahogy ez Putyin beígérte. Ahhoz hála istennek elég messze van, hogy ide elérjen a füstje. De mi van akkor, ha Washington úgy dönt, hogy egy NATO ország meg lett támadva és az 5. Cikkely! Nem, nem. Ukrajna nem NATO tag, de Anglia és az USA gyorsan küldtek hadihajókat a Fekete tengerre, ami könnyen megtámadható. Hát, ha nem az oroszok részéről, akkor Ukrajna részéről, persze hamis zászló alatt?

Még mindig nincs nagy baj, mert csak rakétákkal lövik egymást, atomtöltet nélkül. Az majd csak akkor jön, ha valamelyik fél kurvára alul marad. Ez szerintem a NATO lesz. Az utolsó kérdés, vajon Putyin küld-e nekünk is egy töltetet, csak úgy Orbán felületes pávatánca miatt?

Emlékszem, 1944/45 telén a pincében mindenki oroszul tanult. Most kezdjem el megint 85 évesen? 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2708) O 1 G

Tibor bá’ online

 

Az már több mint nyolc éve nyilvánvaló volt, hogy Orbán és cége igazi profikat alkalmaz a PR fronton. A lelke mélyén még mindig szocialista érzelmű ember millióknál a „bankár kormány” ragyogó szlogen volt. Ugye, egy szlogennél az igazság tartalom nem fontos. A lényeg, hogy ütős legyen. Ezeket a verbális támadásokat a baloldal képtelen volt kivédeni. Nem azt mondom, hogy ezért vesztett, de a sorozatos kétharmadhoz hozzájárult. A Soros által támogatott migráncsok oly sikeres volt, hogy vidéken egy színes bőrű ember egyáltalán nincs biztonságban, mert az isten adta nép mindenütt a határon átszökött migráncsot lát.

Most azonban megtörni látszik a trend. A baloldal kitalálta a „rabszolga törvényt”, ami legalább olyan ütős, mint a „bankár kormány”. A volt pártpénztárfos és APEK főnök,  Simicska Lajos sose hitte volna, hogy summás véleménye szárnyra fog kapni. az „Orbán egy geci” telitalálat lett, elsősorban a fiatalok körében. O 1 G. Elképesztően kifejező. Nem kell bizonyítani, nem kell felsorolni tetteket, mindenki érti. „Orbán egy geci” visszaadja az alkalmazó véleményét, és kivédhetetlen. Orbán a pénteki rádiós beszámolójában jelentse ki, hogy ő nem geci? Elképzelhetetlen. Ez a karaktergyilkosság non plusz ultrája.

És persze a „rabszolga törvény” is zseniális. Két szó és nem csak tökéletesen fedi az igazságot, de kivédhetetlen. Pláne, hogy a sorosozás mintájára megy a folyamatos ismételgetés. Az ellenzék összefogott, mert (végre) rádöbbent, hogy az új, házi bíróság felállítása után Orbánnak már nem lesz rájuk szükség. Vége lesz a megélhetési ellenzékeskedésnek. Na erre össze tudnak fogni. De ha megbuktatják Orbánt (mert meg fogják buktatni) ki a fene lesz az új miniszterelnök? 😀 Ezt csak azért kérdezem, mert az országban rengeteg geci van.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(2707) Amerika tehetetlen kínai és orosz hiperszonikus rakétatámadással szemben

Tibor bá’ online

 

A Kormány Számonkérési Hivatala [Government Accountability Office (GAO)] által kiadott jelentés szerint az ország jelenlegi ballisztikus rakétákkal szembeni védelmi rendszere tehetetlen a kínai és az orosz hiperszonikus rakétákkal szemben.

A rakéták sebessége, repülési magassága és manőverezhetősége megbéníthatja az összes detektálós rendszert (beleértve az űrben elhelyezetteket is). Ennek következtében a hiperszonikus rakétákkal szemben a Pentagon tehetetlen.

A jelentés szerint Kína és Oroszország azért fordultak hiperszonikus fegyverek felé, mert azok sebessége, működési magassága és manőverezhetősége győzhet a rakétaelhárítási rendszerekkel szemben. Ezen kívül felhasználhatók hosszú távú hagyományos és nukleáris ütőképességüket.

A jelentés bevallja „Nincs létező ellenszer.”

Ehhez hozzátenném, hogy a Putyin hívőknek nem feltétlenül kell vigadniuk, mert lehet, hogy a Pentagon mindössze több pénzt akar kicsikarni a Trump adminisztrációból.

_____________________________________________________________

US Powerless Against Hypersonic Missile Attack From China And Russia, New Report Warns

By Tyler Durden

December 18, 2018 – A new report from the Government Accountability Office (GAO) warned that the current ballistic missile defense system in the US is powerless against hypersonic missiles from China and Russia.

The missile’s speed, altitude, and maneuverability could defeat all networked sensors (including space-based) and ground- and sea-based radars; ground- and sea-based interceptor missiles; and render the Pentagon’s command, control, battle management ineffective in a hypersonic missile attack.

“China and Russia are pursuing hypersonic weapons because their speed, altitude and maneuverability may defeat most missile defense systems, and they may be used to improve long-range conventional and nuclear strike capabilities,” the report said.

The report admits: „There are no existing countermeasures.”

The race for hypersonic weapons has resulted in the US Air Force awarding Lockheed Marin several contracts this year to develop “hypersonic conventional strike weapons” (HCSW).

The first deal was signed in April, worth more than $928 million.

Four months later, the Air Force awarded Lockheed Martin Missiles and Fire Control a contract to develop an Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW), which came with a price tag of  $480 million to design a second hypersonic prototype.

“The ARRW and HCSW efforts are developing unique capabilities for the warfighter and each has different technical approaches,” explained the Air Force, in a statement. “The ARRW effort is ‘pushing the art-of-the-possible’ by leveraging the technical base established by the Air Force/DARPA partnership. The HCSW effort is using mature technologies that have not been integrated for an air-launched delivery system.”

The report reads: „China and Russia are developing anti-satellite weapons to threaten U.S. space operations.”

„China is developing capabilities to conduct large-scale anti-satellite strikes using novel physical, cyber, and electronic warfare means,” which adds new credibility to President Trump’s proposed „space force.”

In March, Russian President Vladimir Putin successfully tested a nuclear-capable hypersonic missile.

The Kinzhal (Dagger) hypersonic missile flies at Mach 10, has a range of more than 1,200 miles and can carry a nuclear or a conventional warhead. Russia has said the hypersonic missile is capable of striking land-based targets and navy ships.

A video was recently posted online by the Russian Defense Ministry showed a MiG-31 fighter jet launching a Kinzhal missile during a training exercise. The ministry said the hypersonic missile carried a convention warhead hitting a target at an undisclosed weapons testing range in southern Russia.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2706) Ki igazán értelmes?

Tibor bá’

 

Ki igazán értelmes? Nem az, akinek magas az IQ-ja, az se, aki összeseggelt 2-3 diplomát. Azt se nevezném igazán értelmesnek, aki kiügyeskedett magának egy jól jövedelmező vállalkozást. Igazán azt nevezném értelmesnek, aki az eszével kordában tudja tartani mélyen gyökerező, esetleg gyerekkorában felszippantott érzelmeket. Aki miden fajta automatikus késztetéseket felül tud bírálni pusztán az intellektusával, aki józanul tud ítélkezni.

Ez nem mondható el a honlapra bejelentkező hozzászólók egy részéről, a Fidesz birkákról. Nem az a bajom, hogy a Fideszre szavaznak. Nem, a bajom az, hogy birkák. Én a butaságot képtelen vagyok tolerálni. Utoljára veszem magamnak a fáradtságot és részletesen elmagyarázom.

A „ballibsik”, ahogy nevezik őket, minden bizonnyal loptak, miden bizonnyal sokat loptak. Lehet mondani, hogy Antall Józseftől kezdve kiárulták az országot, átmentették a hatalmukat. Nem dédelgették a határon túliakat. Minden bizonnyal nem építettek volna határzárt a muzulmán emigránsok kívül tartására (aki átutaztak volna rajtunk, végül is nem hozzánk, hanem Nyugat Európába jöttek), és ha még van ellenük vád az is elfogadom, DE

Eszük ágában se volt az Alkotmány Bíróságot kiherélni, és feltölteni pártkatonákkal.

Még csak nem is gondoltak arra, hogy megszállják a bíróságokat, és mondjuk (Gyurcsány feleségét) Dobrov Klárát a nyakukra ültessék.

Nem csináltak viccet az ügyészségből.

Nem nevezték ki MNB elnöknek Gyurcsány jobbkezét (nem tudom, volt ilyen?).

A kétharmaduk birtokában el se tudták képzelni, hogy saját alakjukra szabják a választói törvényt, megszüntessék a két fordulót, átalakítsák a választó körzeteket, hogy utána számukra a szavazatok 45 százalékából 67 % képviselő többség legyen.

Viszont létrehozták azt a magánynyugdíj pénztárt, amit Orbán ellopott.

Orbán első dolga volt, hogy a személyi jövedelemadót egy kulcsossá tette. Vagyis a kis embereket adóztatja, a gazdagokat hizlalja. A felzárkóztatásra kapott, pénzt ellopja. Nem csoda, hogy az ország lecsúszott az utolsó előtti helyre (Bulgária után). Elbutítja az országot, elcsalja a jövőt. Megöli a múltat. Elhanyagolja az oktatást, az egészségügyet. Részletesen: A kötelező iskoláztatást csökkentette, egyetemet elüldöz, az oktatást központosítja, a MTA-t fojtogatja. A kórházakat elhanyagolja, a várólisták hónapokra/évekre nyúlnak, a kórházi fertőzések burjánzanak. Az orvoshiány növekszik. A kilátástalanság miatt százezrek menekültek külföldre. Folytathatnám, de minek? Minden gondolkodó ember tudja, hogy az országot lehetetlen állapotba hozta Orbán Viktor.

Éppen ezért nem kínlódok tovább, hogy bizonyítsam a magától érthető dolgokat olyan birkáknak, akik teljesen be vannak gőzölve. Ezért fájdalom nélkül elbúcsúzom a következőktől: 1) Milagro, 2) Tornatanár, 3) Ouse M.D., 4) Lehettem volna, 5) Solouse, 6) Camelia, 7)Pzuj.

Aki hozzászólásában sorszám helyett a nevüket írja le, annak elvész a hozzászólása!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

(2705) Putyin töke hirtelen teli lett

Tibor bá’ online

 

Valami történhetett Moszkvában, mert Putyin, a legfőbb hadúr  viselkedése hirtelen megváltozott.

Kijelentette, ha a Kijevben székelő kormány megtámadja Donbass-t (Donyec vagy Luhansk), akkor az lesz Ukrajnának, mint szuverén országnak a vége. Nyugati médiák utána akartak járni a hírnek, amire az orosz Védelmi Minisztérium megerősítette: Csak megismételni tudjuk azt, amit a legfőbb orosz hadúr mondott, amennyiben Ukrajna megtámadja Donbass-t, el fogja veszíteni önállóságáét.

Ezzel párhuzamosan a Közel-kelet is érdekes lett. Putyin megengedte Szíriának, ha Izrael megtámadja, azt viszonozhatja. Tehát például, ha izraeli rakéták szíriai repülőteret találnak el, Szíria izraeli repülőtereket támadhat meg, szintén precíziós rakétákkal.

https://ejmagnier.com/2018/12/14/new-rules-of-engagement-between-syria-and-israel-as-russia-changes-its-position/

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2704) A vég kezdete

Tibor bá’ online

 

Egy diktatúra végének a kezdete, amikor a hatalomnak elfogy a türelme és védelmi szervei erőszak alkalmazásához nyúlnak. Ha Orbánnak lett volna esze, hagyta volna, hogy a tiltakozás, a tüntetés elhaljon. Összesen annyit kellett volna tenni, hogy az ötsoros rendőrsorfal védi a bejáratokat. A karácsony, a hideg, a hóesés megtette volna a magáért. Az egész szépen elhalt volna. De nem. Orbán nyilván égett a vágytól, hogy „meg mutassa” ki a kakas a szemét domb  tetején. Első volt, hogy a rendőrség nemcsak védett, hanem „nyomult”, „bekerített”. Végül az M1 stúdiójába  belépő képviselőket némi viza után erőszakkal kivonszolták az épületből.
Elég lett volna közölni velük,hogy a petíciót nem olvassák be, de különben szívesen látják őket. Egy idő után megunták volna. Most természetesen lesz folytatás. Egy biztos, erőszakra az ellenzék erőszakkal fog válaszolni. Minden esetre sokat mond az, hogy a közmédia úgy tesz, mintha semmi se történt volna. Kérdés az Internet korában ez mennyit ér. Egy biztos, már sose lesz olyan, mint ami volt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2703) Végre az Európai Unió védekezik (az EU lépéseket tesz olyan vállalkozások megvédésére, amelyek Iránnal üzletelnek)

EU moves to shield companies that trade with Iran from U.S. sanctions

By Stephen Beard

sanctions on Iran after pulling out of a multilateral deal to curb the Islamic Republic’s nuclear activities. The White House says it wants a much tougher deal.

But the European Union, along with other signatories, supports the agreement Washington abandoned and is determined to uphold it.

The EU is pledging to protect any European corporation that wants to continue trading with Iran from U.S. sanctions. Those penalties include potential multibillion-dollar fines and exclusion from the U.S. market.

Brussels has two potential weapons at its disposal. First, there’s the so-called Blocking Regulation.

“The Blocking Regulation would make it illegal for European companies to comply with U.S. sanctions against Iran,” said Agathe Demarais of the Economist Intelligence Unit. “But it’s a rather blunt instrument. It has not been fully implemented by the member states, and it would be extremely surprising to tell European companies that if they comply with U.S. sanctions, they will be fined. That would be a surprising way of  protecting companies.”

The second weapon is more subtle: Next month, the EU unveils a new electronic payment system designed to move money in and out of Iran without American scrutiny.

“The intention is to create some economic independence for European companies so that they’re not so vulnerable to American pressure,” said Sanam Vakil of the Chatham House think tank.

But the U.S. Treasury will be monitoring the system closely, making it difficult for European multinationals to use it without Washington noticing.

The commercial realities facing big European companies will likely trump the EU’s defiance.

“These companies are not going to risk losing their American business and engaging in a legal battle that could then affect their revenue and their bottom line” Vakil said.

That explains why most, if not all, European multinationals with business interests in Iran have pulled out of the Islamic Republic, including the French energy giant Total, German manufacturer Siemens and aircraft builder Airbus.

Not everyone sees this as a slam dunk for the United States, however. Hassan Hakimian, director of the London Middle East Institute at the University of London’s School of Oriental and African Studies, thinks the EU’s new payment system could represent a threat to the existing financial order. Hakimian said that the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, which oversees international transactions between banks, is already feeling the heat.

“A system like SWIFT is fearful that they would end up having rivals set up by the likes of China and Russia and others who are now demanding alternative systems for ensuring smooth and uninterrupted international financial transactions,” Hakimian told Marketplace. The emergence of a new European system is a small but clear sign of America’s waning hegemony.

“I think it’s a reminder that, as some European leaders have said, they need to ensure they do not continue to rely on the U.S. in the years to come,” he said.

Hakimian believes that the EU’s sanctions-busting payment scheme could eventually help undermine U.S. domination of the world’s financial system.

___________________________________________________________________________

A VIP fordítások magyar szövegét elküldöm azoknak, akik legalább 10.000 forinttal támogatják a honlap fenntartását.

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2702) Közigazgatási bíróság

Tibor bá’ online

 

4 + 8 év hatalom kevés volt ahhoz, hogy Orbán betörje a bírói kart. Kevés volt, ugyanis a bírók értelmes emberek, magukat a hivatásuknak dedikálták, mert megfelelő jövedelmet, presztízst és függetlenséget jelentett. Nem feküdtek le Orbánnak, mert Orbán hatalmát ideiglenesnek tartották saját életükhöz viszonyítva. Akinek pedig kevés volt már hátra, az nem volt hajlandó egy életen át tartó szemléletet megváltoztatni. Ez viszont nem volt Orbánnak ínyére, mert az összes szemétségét, ha valaki a bíróságon megtámadta, jó eséllyel meg is nyerte a pert.

Orbán szemrebbenés nélkül fizette a bírságok által kirótt büntetéseket, kárpótlásokat, természetesen közpénzből, de valahogy mégis zsenáns volt az állandó pervesztés. Megoldás?

Létrehozni egy olyan bíróságot, ahová új, fiatal embereket lehet kinevezni, akik természetesen megértik, hogy mi tőlük az elvárás, és akik fel akarják építeni az egzisztenciájukat. A Közigazgatási Bíróságnak tehát az lesz a funkciója, hogy Orbán garázdálkodását feleslegessé váljon bíróság előtt megtámadni. Ez főleg azért fontos, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Orbán a saját maga által kitalált törvényeket se tartja be, ha pillanatnyi érdeke ezt úgy kívánja.

Az utolsó akadály eltávolításának veszélye óriási, de ezt az utca embere nem érti meg.

Valamikor már írtam, hogy Rákosinak volt egy gyönyörű alkotmánya, amit nem tartott be. Orbán betartja az alkotmányt, de állandóan stoppolja azt. Úgy tűnik, most már ez se elég neki. Most azt akarja, hogy aljasságait el se lehessen ítélni. Így feleslegessé válik az alkotmány folyamatos foltozása.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2701) Gondolatok a 400 óráról

Tibor bá’ online

 

Nyolc év óta az első összemérhető Fidesz ellenes ötlet a „rabszolga törvény” elnevezés, és annak folyamatos ismételgetése. Ez ideig frappáns, egy-két szavas szlogent csak Orbán csapata talált ki, amik ellen az ellenzéknek nem volt számottevő orvossága. A Rabszolga törvényre mindenki felkapta a fejét. Miközben az egész egy jelentéktelen erőlködés Orbán részéről, hogy a munkavállalói hiányt valahogy kompenzálja. Életem korai szakaszában a heti munkaidő 48 óra volt, és senki nem halt bele. A szabad szombat egy ismeretlen fogalom volt. De nem ez a lényeg. Ha valaki nem akar túlórázni, megmondja a főnöknek, aki ha ragaszkodik hozzá, felmond, ha kell. Bárhol el tud helyezkedni, nincs munkanélküliség. Ennél százszor nagyobb jelentősége van a Közigazgatási Bíróságnak, aminek felélesztése (Horthy alatt is volt) lehetetlenné teszi a hatalom beperelését. Erre azonban a tömegek nem érzékenyek, akiknek alig van fogalmuk a joggyakorlatról.

A lényeg mégis az, hogy szerdán este és éjjel a Kossuth téren megmozdult a föld. A helyzet az, hogy a diktatúrák urai néhány év után egyszerűen úgy érzik, hogy bármit megtehetnek, és meg is tesznek, mert az ember személyes tapasztalata uralkodik a gondolkodásán. 1948-tól (a fordulat éve) 1956-ig (ha jól számolom 8 év alatt) az elnyomás és kizsigerelés egyre fokozódott. Nyolc év után lett elég ebből a népnek. A kommunista párt vezetői nem értették meg, hogy miért. Az elkeseredett gyilkolások után Kádár megértette. Ebből lett a gulyás kommunizmus.

Orbán eddig csak azt tanulta meg, hogy bármit megtehet, a nép lenyeli. Jobban mondva a nép egy szegmense. Külön-külön támadta meg a nyugdíj pénztárosokat, a fogyatékosokat, a rendvédelmi dolgozókat, a dohányárusokat, stb. Most egyszerre mindenkit, aki fizetésből él, ami jelentős kockázattal bír. És ilyen szégyentelenül, hogy az évi 400 órát, amik 3 év alatt kitehet másfél millió forintot is, majd csak a harmadik év végén kaphat meg. Kitől? A jogutód nélkül megszűnt vállalkozástól, akinek tulajdonosa rajta kívül még 20-30 dolgozójának tartozik, úgy 50 millióval. Nem kellett volna, de az önbizalomnak nincs felső határa. Főleg ha ott a TEK, minden eshetőségre számolva. Azon mélázom, vajon a TEK legények tudják-e, hogy 56-ban jó néhány ÁVH legény végezte golyóval a fejében, vagy a körúti fán lógva?

Ennél is meglepőbb az ellenzék viselkedése. Összefogtak és aktivizálódtak. Nekem ez nem meglepő. A megélhetési ellenzék rádöbbent, hogy Orbán a következő választások előtt ki fog lépni az EU-ból, és ők tovább nem lehetnek megélhetési politikusok (ami miatt különben nem fogtak össze tavasszal). Oda az igen kényelmes egzisztenciájuk. Egyetlen kibúvó, ha megbukik Orbán.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2700) Karácsonyi mese

Tibor bá’ online

 

A magyar népmese világban december 13. azaz Luca napja nagy fontossággal bírt. Anyám pedig, aki 1913-ban született paraszti vénával, pedig nagy művelője volt, és azt hiszem egy kicsit komolyan is vette. Ráadásul az ő nagyanyját, vagyis az én dédanyámat Lucának hívták, vagyis ebbe a boszorkányságba az emberek hittek is meg nem is. Aki nagyon akarta, az megtudhatta, mindössze egy lucaszéket kellett készítenie. A lucaszék elkészítésének pontos szabályai voltak. Először is Luca napján kellett elkészíteni, másodszor 13 különböző fából kellett készíteni, amit az alföldön összeszedni nem túl könnyű, mert amerre a szem ellát homokot megkötő akácfa áll. Végül szentestére kell elkészülnie, és akkor használható fel, na de hogyan? El kell menni az éjféli misére, és úrfelmutatáskor rá kell állni és körülnézni. Mindenki térdelni fog, csak a boszorkány fog állva maradni, akinek nem érdeke, hogy ország világ megtudja a minősítését. Mit tesz? El akarja kapni a tettest. A tanács szerint nem csak Lucaszéket kell készíteni, de a mise előtt a kabát zsebét teli kell tölteni mákkal. Ezt a mákot futás közben szét kell szórni, amit a boszorkánynak kutya kötelessége összeszedni (hogy miért, azt nem tudni, anyámat hiába kérdeztem, nem mondta meg), és persze, amíg szedte haza lehetett érni. Kamasz koromban ki akartam próbálni, de sose lett belőle szék. Nem olyan könnyű ez az összefaragás.  Ezzel nem merült ki anyám tudománya, mert tanultam tőle mást is.

A hagyomány szerint a boszorkányok lehetnek hasznosak is. Meg lehet tudni általuk, hogy ki lesz az ember párja, ami akkoriban igen fontos volt, mert nem váltak az emberek minden kutyaugatásra. Az eljárás a következő. Kell készíteni 13 egyforma cetlit, amiből 12-re rá kell írni egy-egy férfinevet (egy üresen marad), össze kell őket hajtani, és minden este el kell egyet égetni. Szentestére már csak egy marad. Na, akkor ki lehet bontani és kiderül ki lesz a férj, illetve, hogy lesz-e?

Tinédzser lányommal, Szisszel kipróbáltuk. Narancssárga irodapapírból gyártottam 13 apró lapot, amikre együtt ráírtunk 12 nevet. Az utolsónál  javasoltam a Csabát, de Szisz tiltakozott, öccsének legjobb barátját Csabának hívták és ő valami oknál fogva ki nem állhatta. Viszont én állítottam, hogy ily közelről ismert férfi nevét nem tisztességes kihagyni, mert a boszorkányoknak még lehetősége se lehet a válogatásra. Végül a lányom kötélnek állt. Az utolsó cetlire felkerül a Csaba. Én a cetliket felgöngyölgettem és ilyen nyomkodott rudakat gyártottam belőlük. Lásd lent.

A rudak bele egy műanyag tartályba a tartály be az ablakok közé. Én pedig egy éjszaka mind a maradék tizenkettőt kicseréltem úgy, hogy mindegyiken a Csaba név szerepelt.

Aztán jött az esténkénti egy-egy rúd elégetése, ami nem volt kis feladat, mert a lakásban se kályha, se sparhelt, csak központi fűtés volt, és a családban senki se dohányzott (az hiányzott volna!) Aztán eljött az szenteste és Szisz izgatottan kigöngyölgette a papír rudat az én jelenlétemben…. C S A B A, én persze nevettem, Szisz rám nézett, majd nagy komolyan megszólalt. Daddy, te csalsz.

Aztán sorba jöttek a karácsonyok, de Szisz többé nem állt kötélnek. Soha nem ment férjhez, de biztatásomra 28 évesen szült egy fiúgyereket. A gyerek apját Csabának hívják. Anyám a mennyekben egészen biztos mosolygott.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2699) Einstein és Newton

Tibor bá’ online

 

Mind Einstein, mind pedig Newton határozott jeleit mutatták az autizmusnak, állítja Simons Baron-Cohen autizmussal foglalkozó szaktekintély. Mind ketten számtalan jelét mutatták az úgynevezett Asperger szindrómának, ami önmagában még nem okoz tanulási nehézséget. S B-C. Beismerte, hogy elhunyt személyekről pontos diagnózist fel­­állítani gyakorlatilag lehetetlen, ennek ellenére reméli, hogy analízise rávilágít bizonyos részletekre. Például miért van az, hogy az autisták egy részénél zseniális teljesítményekkel találkozhatunk, míg egy másik csoport tagjainak élete reménytelen küzdelmekkel van tele.

Az autizmus örökölhető és vannak jelek arra, hogy az autizmust hordozó gének össze vannak kötve azokkal a génekkel, melyek bonyolult rendszerek (ami alá besöpörhető számítógépek programozásától kezdve zenetechnikáig minden) érzékelésének hajlamát biztosítják. Példának okáért matematikusok, mérnökök és fizikusok rokonai között viszonylag sok az autista.

A Cambridge-ben tevékenykedő Baron-Cohen és az Oxfordi matematikus Ioan James vizsgálták Newton és Einstein személyiségi jeleit, tartalmazzák-e az Asperger szindróma három kulcsfontosságú szimptómáját: abnormális szintű érdeklődés, társadalmi kapcsolatokkal kapcsolatos nehézségek és probléma megoldó készség.

A jelek szerint Newton egy klasszikus eset, aki alig beszélt és oly mértékben kötötte  le munkája, hogy gyakran elfelejtett enni. Newtonnak kevés barátja volt, de azokkal is csak langyos kapcsolatot tartott, és gyakran volt türelmetlen velük. Volt, hogy Newton előadására senki nem ment el, amikor is az üres teremhez beszélt. Ötven éves korában depressziót  paranoiás idegösszeomlása követte.

Gyerekkorában Einstein is magányos volt és megszállottan ismételgette ugyanazt a mondatot egészen hétéves koráig. Előadásai hírhedten zavarosak voltak és annak ellenére, hogy voltak közeli barátai, számtalan szexuális partnere és politikai nézetei mellett nyilvánosan kiállt, Baron-Cohen szerint az Asperger szindrómára utaló jeleket mutatott. Ugyanis, így Baron-Cohen, passzió, szerelem és kiállás az igazság mellett kompatibilis az Asperger szindrómával. Amire nem képesek, az a gondtalan fecsegés.

A San-Franciscó-ban székelő Californiai Egyetem pszichiátere Glen Elliottnak nem egyezik a véleménye. Szerinte életrajzi adatok alapján történő diagnózis rendkívülien bizonytalan. Elliott véleménye szerint maga az a tény, hogy a vizsgált emberek kimagasló intelligenciával rendelkeztek, elégségesek személyiségük kialakítására. „El lehet képzelni olyan géniuszokat, akik társaságban lehetetlenül viselkednek, ám messze nem autisták”, állítja „mások intellektuális lassúságával szemben tanúsított türelmetlenség, nárcizmus, és erős küldetés tudat kombinációja elégséges lehet arra, hogy az egyén elszigetelődjön és nehézkessé váljon.” Elliott ehhez még hozzáteszi, hogy Einsteinnek határozott humorérzéke volt, ami az Asperger szindrómában szenvedőknél szinte kizárt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2697) Szőke nőké a jövő

Szőke nők online 😀

 

Két szőke nő beszélget:
– Te szűz vagy még?
– Nem, én világ életemben mérleg voltam!

Szőke nő egy gyerekkel a karján bemegy a gyerekorvoshoz:
– Szeretném megméretni a kisbaba súlyát! – mondja.
– Sajnos, a babamérlegünk elromlott, de van egy másik módszer: az anyuka megfogja a babát, feláll a felnőtt mérlegre, majd leteszi a kisbabát és megmérjük az anyuka súlyát külön is, a kettő különbsége adja meg a kisbaba súlyát.

– Ó, ez nálam sajnos nem fog működni – mondja a szőke. – Én nem az anyukája vagyok, hanem a nagynénje.

A szupermarketben a biztonsági őr csodálkozva látja, hogy egy szőke nő a zöldséges részlegnél telerakja a kosarát uborkával, majd amikor megtelt, visszarakja őket a polcra. Miután a nő ezt vagy háromszor megismétli, odamegy hozzá és megkérdezi, miért csinálja ezt.
– Most voltam kozmetikusnál – mondja a szőke – és azt mondta, hogy jót tesz az arcbőrömnek az uborkapakolás…

Két szőke nő beszélget a buszon. Egy
öreg tata felszáll. Erre az egyik szőke
– Te az ott nem István király?
– Te hülye, István király 1000 éve halott.
Felszáll a tatának egyik barátja, majd így szól
– Szia István, 1000 éve nem láttalak.
Erre a szőke
– Na ki a hülye???

Az egyik szőke nő felhívja a másikat:
– Nálatok van meleg víz?
– Van, csak hideg.

Mit mond a szőke nő, ha meglát egy vonzó pasit?
– Ha felhívsz, megadom a számom!

Mi az, ami teljesen felesleges?
– Szőke nőnek gondolkodási időt adni!

Szőke nő szülni készül. Az orvos megkérdezi tőle:
Az elsőt hüvelyi úton szülte?
Erre a szőke nő azt mondja:
Nem, a Tétényi úton.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ISMERTETÉS

A kitiltás úgy történik, hogy a nem kívánt nicket beírom egy regiszterbe. Ha valaki a kitiltott szót beírja a hozzászólásába, akkor a hozzászólása moderációra fog várni. Ez neki bosszantó, nekem kellemetlen többlet munkát ad. Hogy kit tiltok ki, az publikus. Tehát ne kérdezd meg, hogy XY-t miért tiltottam ki, mert akkor ez is beragad. – Ha beragad, ne próbálkozz újra, mert ami nem megy át, az nem megy át. Ez is bosszantó és ez is többlet  munkát jelent nekem. Volt, aki ötször berakta ugyanazt a szöveget, mire rájött, hogy hiába makacskodik.

Akkor is beragad a hozzászólás, ha egynél több csatolás van benne. Az is (rossz) szokás, hogy a hozzászóló vágólapra rak egy cikket, bemásolja, ami úgy jelenik meg, mintha az ő véleménye lenne. Majd belinkeli az URL-t . Helyes eljárás, ha vágólappal bemásolod és oda írod, hogy honnan van. Ha csak egy videót raksz be, az meg fog jelenni, és érdemes, mert egy videót nem lehet leírni, azt látni kell.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2695) Halhatatlanság

Tibor bá’ online

 

Szerte a Földön egyre több ember ébred rá, hogy az Emberiségnek annyi. Nem véletlenül, mi magunk okoztuk, pedig már hosszú ideje tudott, hogy tenni kellene valamit ellene. Nem tettünk, mert nem voltunk képesek legyőzni azt, amit a zsigereinkben magunkkal hordozunk „megszületésünk” óta. Pedig oly szép a Föld, oly örömteljes az élet. Nézzétek végig és hallgassátok meg ezt a dalt a halhatatlanságról: We don’t say goodbye = Nem mondunk búcsút.

És akkor a szöveg:

So this is who I am,
And this is all I know,
And I must choose to live,
For all that I can give,
The spark that makes the power grow

And I will stand for my dream if I can,
Symbol of my faith in who I am,
But you are my only,

And I must follow on the road that lies ahead,
And I won’t let my heart control my head,
But you are my only

We don’t say goodbye,
We don’t say goodbye,
And I know what I’ve got to be

Immortality
I make my journey through eternity
I keep the memory of you and me inside

Fulfill your destiny,
Is there within the child?
My storm will never end,
My fate is on the wind,
The king of hearts,
The joker’s wild,

We don’t say goodbye,
We don’t say goodbye,
I’ll make them all remember me

‘Cause I have found a dream that must come true,
Every ounce of me must see it through,
But you are my only

I’m sorry I don’t have a role for love to play,
Hand over my heart I’ll find my way,
I will make them give to me

Immortality, oh, baby
There is a vision and a fire in me
I keep the memory of you and me inside

We don’t say goodbye
We don’t say goodbye

With all my love for you
And what else we may do
We don’t say goodbye

És akkor néhány gondolat a szövegből magyarul:

Halhatatlanság
Átutazok a örökkévalóságba
A rád és rám emlékezést magamnak tartom meg.
Kielégítem a végzetem
Benne lenne már a gyermekben is?
Tombolásomnak sosincs vége,
A sorsomat a szél viszi
Nem mondunk búcsút,
Nem mondunk búcsút.

Pedig oly szép a világ:

És benne mi csodákat tudunk alkotni

A 300.000 év alatt kialakult ujjainkkal, testünkkel csodásan tudunk bánni. Gyönyörű zenét tudunk alkotni:

 

 

Mert az önzést, a mohóságot nem tudtuk feláldozni a szépségért, a életért, fajunk fennmaradásáért az örökkévalóságért.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2694) MangaMonguz: Medvecsapda Ukrajnában (vendég poszt)

 

Kezdjük mindjárt a végéről: nem teljesen tisztázott módon ukrán hajók léptek be orosz felségvizekre az Azovi-tengeren, aminek a vége egy kisebb incidensbe torkollott, minek után Ukrajna bevezette – igen sajátos módon – az egy hónapig tartó hadiállapotot, Trump pedig lemondta a találkozót Putyinnal a  G20 csúcstalálkozón.

Nagy eséllyel egyébként pont ez volt az amerikaiak célja, nevezetesen ellehetetleníteni Trump és Putyin dialógusát, ehhez pedig tökéletesen megfelelt a PNAC globális tervét szervilisen és mindenféle aggály nélkül kiszolgáló puccsista ukrán kormány. Porosenko hamar-hamar körbe is telefonálta a fél világot – pontosabban szólva a fejlett világot – és mindenhonnan kuncsorgott egy kis támogatásért Oroszország ellen.

A jelenlegi, igen kétes módon hatalomba ültetett ukrán vezetés minden követ megmozgat azért, hogy a PNAC által felvázolt stratégiát jeles tanulóként kiszolgálja, alárendelve mindent – első helyen magát Ukrajnát és a lakosságát – a fő célnak.

Sokféle magyarázat létezik arra vonatkozóan, hogy mi is volt az ukrán puccs célja, hogy Porosenko kit és mit képvisel valójában és mi lehet ennek a történetnek a vége. A teljesség igénye nélkül néhány szóban: a Brzezinski stratégiának megfelelően Ukrajna leválasztása Oroszországról és egy kvázi ellen-Oroszország létrehozása, a palagázban bővelkedő keleti országrészből az orosz ajkú lakosság elűzése és a nyugati cégeknek a kitermelés feltételeinek biztosítása, a világviszonylatban is gazdagnak és jó minőségűnek számító ukrán termőföld feletti hegemónia megszerzése, az orosz katonai és hírszerző kapacitás egy jelentős részének állandósított lekötése, távlatilag pedig új NATO és amerikai katonai támaszpontok kiépítése Moszkva kapujában.

Ha valóban meg akarjuk érteni, hogy mi is zajlik Ukrajnában és Ukrajnával, akkor a PNAC terveit kell kicsit jobban megvizsgálnunk. PNAC = Project for the New American Century, azaz az Új Amerikai Évszázad Projekt. A stratégia kidolgozása olyan neokonzervatív politikusok nevéhez fűződik, mint például Paul Wolfowitz (George W. Bush tanácsadója, később védelmi miniszter-helyettes Rumsfeld alatt) és Robert Kagan (Victoria „5 milliárd dollár” Nuland férje). A PNAC stratégiájának a lényege nagyon röviden annyi, hogy az USA globális katonai és gazdasági hegemóniáját elsősorban katonai erővel, illetve katonai konfliktusok élezésével és kirobbantásával kell biztosítani a XXI. században, elérve azt, hogy az összes olyan potenciálisan veszélyes rivális, aki ennek képes lenne ellenállni, lehetőség szerint parkolópályára kerüljön, végső esetben pedig egy nagyszabású háború sem kizárt ezek ellen a hatalmak ellen.

Nem kell túl nagy fantázia ahhoz, hogy a PNAC agytrösztjei kire gondoltak, első helyen Oroszország, a második helyen pedig Kína áll. Az EU ebből a szempontból igazán nem operál a washingtoni neokon elit szemében, amit egy enervált, belülről végletesen megosztott és gyenge politikai gravitációs erővel bíró nagyhatalomnak látszó képződménynek tartanak, aki ellen bőségesen elegendő néhány millió bevándoroltatott és egy közepes méretű szankciócsomag Oroszország ellen. Igen, jól olvasta mindenki, az Oroszország elleni szankciók egyik fő célpontja – a szankciók hivatalos megnevezése ellenére – nem csak Oroszország, hanem Európa is. A tudatosan megtévesztésre alapozott névválasztásban a neokonok amúgy is az élen járnak, ők azok, akik sohasem a nevén nevezik a dolgokat és általában pont az ellenkezője igaz mindannak, mint amiről hivatalosan nyilatkoznak.

Ez egyébként egy roppant egyszerű Göbbels-i technika, a nagy tömegek amúgy is felületesek és mostanra kellően agymosottak is ahhoz, hogy ne akarjanak még elgondolkodni sem a geopolitikai folyamatokon és eseményeken, az instant csomagolt válaszok és magyarázatok már rég készen állnak, egy kicsit be kell dobni őket a mikróba és máris minden világos és tiszta.

De térjünk vissza két szó erejéig Oroszországra és a neokon tervekre: az orosz birodalommal történő végleges leszámoláshoz ugyanis nem a szankciókat tartogatják, hanem belső rendszerváltást, vagy ennek sikertelensége esetén a nyílt katonai támadást.

A belső rendszerváltás sikerében már ők is egyre kevésbé hisznek, a szankciók sem hozták meg a várt eredményt – Európa részleges leválasztása Moszkváról csak félsiker – így készülnek az utolsó opció realizálására, azaz a katonai támadás előkészítésére. Ehhez pedig feltétlenül fontos Ukrajna és főleg az ukrán területek feletti teljes kontroll.

És hogy ez miért fontos? – Itt jön a képbe az, amit sokan előszeretettel elfelejtenek, amikor haderőket hasonlítanak össze: a papírforma szerint a haditechnikát érintő minőségi és mennyiségi összehasonlításnak az égvilágon semmi köze a valós katonai-stratégiai helyzet megismeréséhez, ha nem tesszük mellé a földrajzot is. Önmagában tankok vagy repülőgépek technikai paraméterei vagy darabszámai önmagukban gyakorlatilag semmitmondók abból a szempontból, hogy valós katonai helyzetben milyen potenciált is képvisel az adott technika, ha nincs mögé rakva Sun Tze óta ismert egyik legfontosabb tényező: a helyszín, azaz a földrajz/térkép. (Ugyanígy semmi értelme a történelmet úgy tanulmányozni, hogy a földrajzot figyelmen kívül hagyjuk, miközben az egyik, ha nem a legfontosabb tényezők egyike.)

Megnézve az alábbi ábrát azonnal szembetűnik, hogy a Baltikumból illetve a kelet-ukrajnai területekről Moszkva alig 600 km távolságra van, ami a következőket jelent

  1. „Alsó kategóriás” közép-hatótávolságú rakétákkal (hatótávolság: 500-1000 km közötti) a tűzparancs kiadásától számítva Moszkvára tíz percen belül csapást lehet mérni. Azaz egy alapesetben harcászati rakéta ebben az esetben stratégiai-hadászati eszközzé lép elő!
  1. Harcászati vadászbombázókról indítható stand off fegyverekkel 15-45 percen belül csapás mérhető az orosz fővárosra. Azaz jelen helyzetben egy vadászbombázó is képes lehet nukleáris csapást mérni Moszkvára, dacára a relatíve kis harcászati hatósugárnak és kis harci terhelhetőségnek.
  1. A fent említett csapásmérésekkel egy időben indított hagyományos szárazföldi támadással Moszkva legkésőbb 48 órán belül elérhető harckocsikkal és IFV erőkkel (hagyományos összfegyvernemi támadás kombinálva harcászati nukleáris csapásokkal).

Ebből kiindulva Ukrajna az a terep, ahonnan a NATO némi előkészítést követően megindíthatja a villámháborúját, aminek a célja nem az orosz területek elfoglalása és pusztítása, hanem Moszkva elfoglalása és az orosz politikai-katonai vezetés megdöntése, kombinálva az előkészített belső ellenzéki erők által szított felkelésekkel és zavarkeltéssel.

Reális villámháborús támadási irányok:

A Baltikumból és ukrán területekről indított nagyszabású támadással az első napon már elérhetőek a fenti térképen jelzett városok, utána Moszkva jön a sorban. A szárazföldi erők biztosításához a NATO több ezer harci gépet vethet be egyidejűleg, biztosítva a totális légi kontrollt az arcvonalak felett. Oroszország folyamatos provokálása és a mesterségesen szított és élezett ukrajnai helyzet kiválóan alkalmas arra, hogy Oroszország jelentős katonai erőket vonjon össze az ukrán határ térségében. Bár az orosz haderő igen nagyszámú és méretében masszív konvencionális katonai eszközökkel rendelkezik, ezek könnyedén elpusztíthatók harcászati atomfegyverekkel, ha kellően kis területre összpontosulnak. Az USA és a NATO a harcászati vadászbombázókról (F-15, F-16, F-35) valamint alacsony észlelhetőségű stratégiai bombázóiról (B-2) képes rövid idő alatt relatíve nagy mennyiségű atombombát bevetni, a harcászati vadászbombázóik ráadásul a Baltikumból, illetve ukrán területekről is indulhatnak szükség esetén. Ugyancsak nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a Balti-tengerről illetve a Fekete-tengerről hadihajókról is indulhatnak olyan atomtöltetű robotrepülőgépek/cirkálórakéták, amelyek ellen a védekezés nagyon nehéz, szinte lehetetlen – figyelembe véve az alacsony magasságú és terepkövető repülési profiljukat valamint a relatíve közeli célpontokat. Nem kell sokat bizonygatni azt a meglátást, miszerint a földrajzi tényezők a katonai tervezés szempontjából kulcsfontosságú elemek – a NATO katonai infrastruktúrájának az orosz határok felé való közeledése semmi egyéb, mint egy reálisan kivitelezhető katonai akció előkészítése az orosz hatalom és hadsereg ellen.

Miért is aggódna Moszkva olyan haderő csoportosítások miatt, amelyek a határaitól ezer kilométerekre van? Nyilván nem aggódna. De azok miatt, amelyek a határainak a közvetlen közelében épülnek fel, azok miatt bizony joggal aggódhat.

A Nyugat stratégáinak kettős célja lehet ezzel Oroszországgal szemben:

  1. Valós és kézzelfogható közelségbe hozzák egy váratlan – és emiatt akár sikeres – nagyszabású katonai akció indítását, ez konkrét zsarolási potenciál Putyin felé, azaz a kölcsönös megsemmisítésdoktrínáját lopakodva felváltja a kényszeríthetőség-doktrínája, melynek ez az egyik fő eleme.
  1. Ha a kényszeríthetőség-doktrínája nem biztosít elég nyomás Oroszországra és politikai vezetésére,akkor Moszkvának szembe kell néznie egy valódi háború lehetőségével. Ebben az esetben – a kis földrajzi távolságok miatt – előny a kezdeményezőnél, azaz az orosz hadsereg jelentős része első csapással kiiktatható, a vezetési és irányítási láncok szétzilálhatóak, a politikai-katonai vezetéshatékonysága a töredékére redukálható.

Oroszország nyilván ezeket mérlegeli és tisztában van a valós helyzettel, emiatt kénytelen rá katonai előkészületeket tenni – ezek a katonai előkészületek pedig remek propaganda alapot adnak ahhoz, hogy ismét Moszkvára, mint fenyegető katonai hatalomra mutogasson a mainstream sajtó és ezzel tegye elfogadhatóvá az amerikai és NATO katonai felvonulást és előkészületeket.

Oroszországnak nagyon résen kell lennie, ugyanis még egy nagy csapda fenyegeti:

Ha az USA és a NATO elhiteti Moszkvával, hogy sarokba lett szorítva (miközben csak egy Patyomkin felvonulás zajlik a határai mentén), akkor Oroszország úgy dönthet a határai mentén egy megelőző támadásról/csapásról, hogy közben reális veszély nem is fenyegette, ugyanakkor ország-világ előtt Moszkva lesz a támadó agresszor.

Ha ez a Baltikum területét is érinti (akár valójában, akár egy megrendezett false flag művelet keretén belül), akkor automatikusan életbe léptethető a NATO 5. cikkelye és immár a teljes NATO hadigépezet mozgásba lendülhet Oroszország elpusztítása érdekében és valóra válhat a neokonok legszebb álma: a harmadik világháború fő ütközete európai hadszíntéren következik be és Oroszország valamint Európa máris az első menetben kiütik egymást.

Lássuk pár szó erejéig az orosz oldalt is:

Oroszország jelen idő szerint nem indítana háborút senki ellen, főleg nem Ukrajna ellen és ennek számtalan oka van.

  1. Az ukránok testvérnép, Oroszországnak hosszabb távon nem célja az ukrán lakosság és emberek elvadítása, hanem pont fordítva, az ukrán népességet vissza szeretnék édesgetni Moszkva oldalára.Egy orosz-ukrán háború értelemszerűen véglegesen és visszavonhatatlanul tönkre tenné a távolabbi orosz stratégiai célokat, így – bár az orosz katonai fölény minden területen bőségesen adott egy Ukrajna elleni győztes háború megvívásához – de ez nem reális stratégiai opció Moszkva számára.
  1. Egy orosz-ukrán háború kitörése után a nyugati mainstream média és politikai elit nyomására még azok az európai partnerek is Moszkva ellen fordulnának, akik a jelen helyzetben még mindig oroszbarát politikát folytatnak. Semmiképpen sem lenne jó reklám Moszkvának, ha szétbombázott ukrán lakónegyedeket és halott kisgyerekek képeivel lenne tele a világsajtó (White Helmets mintájára) és rövid időn belül garantált lenne az, hogy az oroszok minden héten minimum háromszor vegyi fegyvereket vetnének be az ukránok ellen. Ez kiváló táptalaja lenne annak, hogy a világ nagy része Moszkva ellen forduljon.
  1. Egy orosz-ukrán háború kitörése ellehetetlenítené az ukrán vezetékeken történő további gázszállításokat Európa irányába, amelyek egyik oldalról jelentős bevétel kiesést produkálna Moszkvának, másik oldalról nyerő helyzetbe hozná a rivális beszállítókat, az európai partnerek elvesztése pedig állandósulna. Amíg az Északi-Áramlat 2. nem kerül üzembe, addig Moszkva számára még elméletileg sem életképes koncepció egy Ukrajna elleni háború megindítása. Mit tehet a jelen helyzetben Oroszország?

Az ukrán válság eddigi menete a lehető legrosszabb irányba tart Moszkva szempontjából. 2014-ben Putyin hatalmas sikert ért el azzal, hogy Janukovics nem az EU, hanem az Eurázsiai együttműködés mellett tette le az ukrán voksot, de ez a siker igen kérészéletű volt. Az USA villámgyorsan lépett és létrehozott Európa közepén egy világháború kitörésével fenyegető helyzetet, ami Moszkvát kényszerpályára tette. Emberi oldalról szemlélve a dolgot, Moszkvának nem csak a Krímet, hanem szinte azonnal egész Kelet-Ukrajnát le kellett volna választania Kijevről, megelőzve ezzel a szisztematikus orosz ajkú népírtást – valószínűleg a neokon is pont erre számítottak és máris valódi háborús helyzet jött volna létre a két legnagyobb szláv állam között. Putyinék a Krímet elcsatolták, de Kelet-Ukrajnához nem nyúltak – ezzel a válságot nem eszkaláltál túl, de ezzel a konfliktus még messze nem oldódott meg, csak időt nyertek.

Ukrajna rövid történelme során soha egyetlen percig sem volt önállóan életképes államalakulat, az 1991-es megalakulása óta a különböző ukrán oligarchák váltogatták egymást a kijevi parlamentben, az ukrán állam pedig folyamatosan rá volt, és rá is van szorulva a Nyugat és Oroszország segítségére és támogatására.

Ukrajna 1991. óta csak azt tudta bebizonyítani, hogy külső nagyhatalmi segítség nélkül az állam legalapvetőbb feladatait sem lenne képes ellátni, sem a korábbi sem a jelenlegi ukrán hatalom nem életképes önmagában. A jelenlegi trendeket és állapotokat figyelembe véve Ukrajnának a mai formájában nincs valódi jövője, az ukrán állam jelen pillanatban a nagyhatalmak közötti globális ütközés egyik színtere és balekja. Erős kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy az amerikai neokon agytrösztök valójában milyen szerepet és jövőt is szántak Ukrajnának ebben a játszmában, de tartok tőle, hogy szimplán csak az áldozati bárány szerepkör nem foglalt még a történetben.

Oroszország számára a jelenlegi ukrán helyzet metaforikusan egy medvecsapda, ráadásul egy olyan csapda, amibe mindenképpen bele kell majd lépnie, vagy így, vagy úgy. Moszkva egyenlőre a kivárásra játszik és abban reménykedik, hogy a jelenlegi ukrán politikai vezetés megbukik, a szélsőséges mozgalmak a háttérbe szorulnak és az ukrán társadalom képes lesz olyan vezetőket kiemelni, akik nem a háborús hisztéria fokozásában, hanem a kooperatív együttműködésben érdekeltek Moszkvával. Ukrajna erre önmagában ugyan képes is lenne, a nagy kérdés viszont az, hogy ezt az egyébként teljesen reális és logikus folyamatot a Nagy Víz túloldaláról hagyják-e kibontakozni vagy pedig ennek a legelső jelére is egy újabb kéretlen külső beavatkozás történik majd, ami nem engedi lenyugodni a mesterségesen szított viszályt.

Nyilván a kérdés csak költői volt, az amerikai neokon stratégiában Ukrajna vagy ellen-Oroszországként létezik, vagy elpusztul egy olyan háborúban, ami egyben véglegesen kimerítené és újra a padlóra küldené Oroszországot. A „tűzzel a tűz ellen” stratégiai elv alapján Moszkvának egy „ellen-Majdant” kellene majd valamilyen formában támogatnia, hasonló módon ahhoz, mint ahogy Victoria Nuland és társulata annak idején Janukovics talpára kötötte az útilaput. Ha a puccsista ukrán kormányt nem tudják egy ellen puccsal kiiktatni, akkor a folyamatok így vagy úgy, előbb vagy utóbb de a háború és Ukrajna szétszakadásához fognak vezetni még a legjobb esetben is, ez viszont Moszkva számára sem a jót jelenti, legfeljebb a legkisebb rosszat. Az ukrán válság valódi megoldása nem Ukrajnában  található.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

(2693) Hogy kezdődnek a háborúk?

Tibor bá’ online

 

Tudod-e, hogy kezdődött a spanyol-amerikai háború 1898-ban? Úgy, hogy a havannai kikötőben elsüllyedt a Maine nevű hajó. Amerika persze megnyerte és rá tette kezét a Karib-tengeri szigetekre, valamint Közép-Amerikára.

Amerika úgy lépett be az I. világháborúba (és lett az egyetlen igazi nyertese), hogy 1915-ben elsüllyedt a Lusitania.

A meg nem nyert Vietnami Háború úgy indult be, hogy a megtámadás útjában álló Kennedy elnök lemészárlása után 1964-ben a Tonkini-öbölben az amerikaiak kreáltak egy incidenst. 10 kilométerről az USS Maddox rálőtt 3 vietnami gyorsnaszádra (lénygében 3 motorcsónakra). Mivel ez kevésnek bizonyult, két nappal később kitaláltak egy második támadást, aminek az égvilágon semmi alapja nem volt, de a CIA elérte célját.

Ha nincs tenger, akkor Amerika kitalál tömegpusztító fegyvert, vagy gáztámadást, saját nép ellen. Egyszóval, ha Washington háborút akar, akkor kitalál valami ürügyet. Ezért veszélyes a Kerch-szorosi provokáció. Arról árulkodik, hogy bizonyos erők háborút akarnak. Egyetlen probléma az, hogy Putyinnak tényleg vannak tömegpusztító fegyverei, Úgy hívják, hogy hidrogén tölteteket tartalmazó interkontinentális rakéták.

A szándék a részletekből kiderül. Az incidens előtt néhány héttel Ukrajna kapott Amerikától két ágyúnaszádot. Négy nappal az incidens előtt az angolok jelezték, hogy az orosz agresszió ellen a Fekete-tengerre küldik, a haditengerészetük HMS Echo nevű hadihajóját. A NATO pedig megerősítette a keleti határokat, amit megspékeltek az angolok azzal, hogy világgá kürtölték, szerintük az oroszok nagyobb veszélyt jelentenek, mint (az oroszok által üldözött, az amerikaiak által titokban támogatott) ISIS.

Ahhoz tehát semmi kétség nem fér, hogy az incidens egy Ukrajna által végrehajtott provokáció volt. A kérdés: de minek? Mit akartak elérni vele? Putyin nem fogja megtámadni Ukrajnát. Ha Oroszországot megtámadják, akár csak hagyományos fegyverekkel is, a legújabb doktrína szerint Putyin atommal fog válaszolni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

(2692) Óceánok vízszintje

Itt Európa közepén, csak azért izgulunk, hogy túl meleg lesz, nem lesz elég élelem. Már, ha elfogadjuk a globális klímaváltozást. Arra nem is figyelünk, hogy az óceánok vízszintje már most is megemelkedett, és évről-évre egyre nagyobb mértékben emelkedik.

Az alábbi képen az Indiai-óceánon található, Ghoramara-sziget partja látható. Az elmúlt 20 évben a sziget elveszítette területének felét a tengerszint emelkedése miatt. Már csak néhány év és az embereknek menekülniük kell, mert az egész sziget víz alá fog kerülni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2691) Aszpirin

Tibor bá’ online

 

Kizártnak tartom, hogy ne hallottál volna az aszpirinről, sőt ne alkalmaztad volna. Az aszpirin az első mesterségesen előállított gyógyszer, amit a Bayer gyár dobott piacra 1899-ben. Nem véletlenül, mert a fűzfa leveléből már 4000 évvel ezelőtt is kivonták gyógyhatása miatt az acetilszalicil savat, C9H8O4.

Az aszpirin lázlehúzó, fájdalomcsillapító, és gyulladás gátló (nem szteroid). Európában 500 mg az elfogadott dózis, Amerikában 325 mg. A XX. Század első felében igen nagy népszerűségre tett szert. Sokan úgy alkalmazták, mintha cukor lenne. Egészen addig, amíg a veséjük nem készült ki, amihez elég sok idő kellett.

Az infarktusok divattá válásakor kiderült, hogy kis dózis esetén hígítja a vért, ami 100 mg-ot jelent. Ennek két apró problémája adódott. Az aszpirin huzamos alkalmazása gyomorvérzéshez vezethet, amit iparkodtak kiküszöbölni egy bevonattal, ami csak a belekben oldódott le. Ez volt a „protect” változat. A másik probléma abból adódott, hogy a kellő hatást volt, akinél már 70 mg kiváltotta, volt, akiknél csak 150 mg. Pedig az infarktus elleni védelem valós.

Gondolj bele. Az infarktus lényege, hogy a szív koszorúere eltömődik. Természetesen előbb összeszűkül. A szűk erekben a hígabb vér könnyebben közlekedik, ezért alkalmazzák isémiánál, azaz koszorúér szűkületben. Amit kevesen tudnak, hogy ha a szűkületet nem követi rövidesen bekövetkező eltömődés, akkor a páciens akár meg is menekülhet, mert a szívben kialakulhatnak alternatív erek, amelyek egy idő után mentesítik az eldugultakat. Ezeket kollaterálisoknak nevezzük. Mindent összevetve idős emberek esetében, ha a szív nem tökéletes, az aszpirin protect szedése indokolt, mert igen hasznos.

Előállítása igen olcsó, a gyártónak hatalmas haszna van rajta. Most viszont történ valami. Közhíré tétetett, hogy az aszpirin megakadályozza az öregkori elbutulást amitől (joggal) mindenki tart. A közlemény cseles. Azt állítják, hogy a kísérletet egyelőre csak öregedő egereken végezték el, akik nem butultak el. Ez nekem egy kicsit gyanús. Eddig csak az idősek egy részénél alkalmazták, most már minden idősnek szedni kellene, illetve aki idős átugrik az egereken és elkezdi szedni magától, mert jobb félni, mint megijedni. Ne kérdezzetek rá, én nem fogom szedni. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________