2018-12-01 nap bejegyzései

(2691) Aszpirin

Tibor bá’ online

 

Kizártnak tartom, hogy ne hallottál volna az aszpirinről, sőt ne alkalmaztad volna. Az aszpirin az első mesterségesen előállított gyógyszer, amit a Bayer gyár dobott piacra 1899-ben. Nem véletlenül, mert a fűzfa leveléből már 4000 évvel ezelőtt is kivonták gyógyhatása miatt az acetilszalicil savat, C9H8O4.

Az aszpirin lázlehúzó, fájdalomcsillapító, és gyulladás gátló (nem szteroid). Európában 500 mg az elfogadott dózis, Amerikában 325 mg. A XX. Század első felében igen nagy népszerűségre tett szert. Sokan úgy alkalmazták, mintha cukor lenne. Egészen addig, amíg a veséjük nem készült ki, amihez elég sok idő kellett.

Az infarktusok divattá válásakor kiderült, hogy kis dózis esetén hígítja a vért, ami 100 mg-ot jelent. Ennek két apró problémája adódott. Az aszpirin huzamos alkalmazása gyomorvérzéshez vezethet, amit iparkodtak kiküszöbölni egy bevonattal, ami csak a belekben oldódott le. Ez volt a „protect” változat. A másik probléma abból adódott, hogy a kellő hatást volt, akinél már 70 mg kiváltotta, volt, akiknél csak 150 mg. Pedig az infarktus elleni védelem valós.

Gondolj bele. Az infarktus lényege, hogy a szív koszorúere eltömődik. Természetesen előbb összeszűkül. A szűk erekben a hígabb vér könnyebben közlekedik, ezért alkalmazzák isémiánál, azaz koszorúér szűkületben. Amit kevesen tudnak, hogy ha a szűkületet nem követi rövidesen bekövetkező eltömődés, akkor a páciens akár meg is menekülhet, mert a szívben kialakulhatnak alternatív erek, amelyek egy idő után mentesítik az eldugultakat. Ezeket kollaterálisoknak nevezzük. Mindent összevetve idős emberek esetében, ha a szív nem tökéletes, az aszpirin protect szedése indokolt, mert igen hasznos.

Előállítása igen olcsó, a gyártónak hatalmas haszna van rajta. Most viszont történ valami. Közhíré tétetett, hogy az aszpirin megakadályozza az öregkori elbutulást amitől (joggal) mindenki tart. A közlemény cseles. Azt állítják, hogy a kísérletet egyelőre csak öregedő egereken végezték el, akik nem butultak el. Ez nekem egy kicsit gyanús. Eddig csak az idősek egy részénél alkalmazták, most már minden idősnek szedni kellene, illetve aki idős átugrik az egereken és elkezdi szedni magától, mert jobb félni, mint megijedni. Ne kérdezzetek rá, én nem fogom szedni. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________