(2715) Nagy Imre

Tibor bá’ online

 

Tegnap éjszaka folyamán eltűnt Nagy Imre szobra. A balliberális sajtó szerint úgy tűnt el, ahogy az ötvenes években a kilakoltatások folytak. Éjszaka, titokban. Jó-jó, de ki volt ez a Nagy Imre? Én ugyan sokat köszönhetek neki, mert amnesztiájával 3 hónappal korábban szabadultam, de úgy különben egy moszkovita volt, pont úgy, ahogy Rákosi Mátyás. Nyakig benne volt a hatalmi harcban, a kivégzést elkerülhette volna, de ő meg akart halni, pont úgy, ahogy Jézus. Ha nem lehet király, akkor legalább a neve maradjon fenn. A neve fennmarad, de a szobra nem, legalább is nem ott, ahol volt, megy a Jászai Mari térre, a lipótvárosi zsidókhoz. Gondolom ez a lényeg, mert O1G nem antiszemita, csak úgy páva táncol, hogy akiknek ez kell, az is megtalálja benne a számítását. Netanjahu se antiszemita, csak úgy politizál, hogy rossz legyen a zsidóknak.

Vissza Nagy Imréhez! Rákosi Mátyás (hivatalosan) túlzásba vitte az iparosítást, ami hatalmas nyomorral járt. Nagy Imre, mint született paraszt ezt hibának tartotta, ami a Sztálin halála után egybe esett a Moszkvai felfogással. Nagy Imre így sikeresen fel tudta váltani Rákosit. A nép örült az enyhülésnek, ami Nagy Imrét népszerűbbé tette. Az 56-os események lehetőséget adtak a további hatalmi harcnak, amit Kádár nyert meg.

Nagy Imre kivégzése felesleges (hiba) volt, mert a Szovjetunió is felhagyott a folyamatos kivégzésekkel. Kádár bánta is később, de ettől még Nagy Imre nem lesz nemzheti hős. Ízig vérig kommunista volt, és mint ilyen annyira érdemel szobrot, amennyire Rákosi érdemelne. A Parlament előtt semmiképpen nem.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19 gondolat erről: „(2715) Nagy Imre

  1. A felszines, manipulatív, mai magyar fősodratú ítélkezés a „kommunistát”egyértelműen démonizálja.
    Minden rendszerben vannak kegyetlen és humánus, tisztégviselők bürokraták.
    A kapitalizmus középosztályi polgára számára, valóban életveszélyesek a kommunista eszmék.
    A Sztálin által megvalósított emberiesség elleni bűntettek a Holokausttal versengenek , de pusztán ezekkel nem jellemezhető objektíven a „kommunizmus”101 éves története, amely öt kontinensen zajlott sőt zajlik ma is.
    Az egyenlőség eszméje egy megvalósíthatatlan idea ugyan,de mégis azok az országok a legélhetőbbek, ahol kisebbek a vagyoni és jövedelemi különbségek ahol közelebb van a társadalmi gyakorlat az általános emberi egyenlőséghez.
    A „kommunizmus” mutatott fel jelentős eredményeket is,de ezeket ma nem divat méltatni.
    Marxot sem véletlenül tanítják a mai napig, a nyugati egyetemeken is.
    Marx egy megkerülhetetlen szellemi óriás.

  2. Ács Feri! Miféle kapitalista középosztályra halálos veszélyt jelentő kommunizmusról írsz. Szibériai, egyszerű, szegény népeket gyötörték, Egyszerű szegény paraszt, vagy munkás pillanat alatt a börtönben találhatta magát, ártatlanul. Olvass utána!

  3. Nagy Imre nem volt mártír. Az 56 – os forradalmi lázban azt hitte vezető lehet, kommunistaként a SZU – val szemben. Mégis mit gondolhatott? A forradalmat tudta, hogy elsöpri egy nagyhatalom. Lehet hitt a mesében, és várta a nyugati csapatokat? Az a harmadik világháborút jelentette volna. De kommunistaként hogy várhatta a nyugati beleszólást? Csinál egy keleti blokkot a keleti blokkon belűl? Nagyon nem stimmel 56 ezen része.

  4. 2. Tibor bá’

    Csupán annyi, hogy a kommunisztikus eszmék nélkül labdába se rúghatunk.
    Nem is rúgtunk-mondjuk.?

    A kommunizmus gyakorlatba ültetése ott lett elb@szva ahol pl. a vallás is, meg még oly sok minden.

    A felszínen söprögetők rácuppantak majd félkegyelmű eszükkel hazavágták idő előtt.
    Mellesleg a fejlett társadalmak kommunisztikusak, más milyen ugyanis nem lehet hosszútávon.
    Ja kérem a 20. századi próbálkozás az elvtársak részéről csupán csak egy macskajaj az emberi történelemben.
    Hamvában született.

    Nagy Imre sorsa nem lehetett más. Hogy most hova rakosgatják a szobrát, nem igazán érdekel senkit egy-két véresszájú indexcsecsén nevelkedetten kívül. Legalább nő a kormányellenesség.

    A hülyék bele se gondoltak, valószínűleg ezért pusztán technikai szempontokat vettek számításba az éjjeli szállításnál. Bár ki tudja?!
    Mondjuk azért az is komoly feketemágiára utal, hogy anno Kádárék arccal lefele temették el a saját kuyájuk kölykeit a kivégzés után, legalábbis a szóbeszéd szerint.

    Ez a kormány is otthon lehet effélékben.

  5. Nagy Imre kommunista eszmeharcos volt, 56-ban csak az árral sodródott, ami meg is hozta kényszer pálfordulását, azért ezt a javára lehet írni. 56 után minden megváltozott. Jött a pragmatista Kádár, és magyarok többsége már nem tartotta fontosnak a szabadságot, ez jött át rendszerváltáskor is, hiszen győzött a „nyugodt erő” A magyarok számára fő szempont lett a biztonság, a szintén pragmatista O1G ki is alakította ezt nekünk egy vérszívó gazdasági és médiaelittel karöltve és vele szimbiózisban 🙂

  6. A történelmi személyiségekkel, írókkal, költőkkel az a gond, hogy egy adott szituációban szinte bármire fel tudják használni a személyiségüket, illetve írásaikat az adott kor szemléletmódjához igazítva. Ezzel hamis képet gyártva, pusztán propagandaként.
    Fel se merem hozni József Attilát….

  7. 6-ra. O, nem azért egy G, mert ezt megcsinálta, hanem azért, ahogyan csinálta. Tipikus ízig-vérig kapitalista módjára tapossa el a neki nem tetszőket. A butákat célozza meg a propagandával, és sajnos azok vannak többségben. Nyert ügy egy ideig. A Római birodalom is felbomlott, viszont nem Néró idején….

  8. Pont ez megy most. Történelemhamisítás, és történelmi személyiségek más oldalról való beállítása. Nagy Imre kakukktojás, mert azt a másik fél állította be másként, és azt is elhitték. Sőt nem zavart senkit eddig. Milyen fura, nem? Puskást a mai napig hazaárulónak tartják egyesek, de a szobrát nem bántják, mert most más rendszer van.

  9. Hát igen, az ilyen személyeknél a politika elbizonytalanodik, nem tudja mit kezdjen vele.
    Az ellenségem ellensége a barátom, vagy mégse?
    A rendszerváltás után az új magyar demokrácia hőssé avatta, nem bolygatva korábbi tevékenységét.
    De hát nem ez az első ilyen eset, Bajcsy-Zsilinszky Endrét is hőssé avanzsálta a kommunista rendszer, elfelejtve, hogy a Tanácsköztársaság után fehér különítményesként vadászott a kommunistákra, de ezt jóvá tette azzal, hogy szembefordult a fasizmussal.

  10. Lehetséges úgy beállítani, hogy a „kommunizmus” semmi más lényegeset nem hozott, mint a gulágot és a Holodomort.
    Én bizony egészen másképpen emlékezem.
    1960 és 1989 között is voltak ordas igazságtalanságok és hatalommal való galád aljas visszaélések, ahogyan ma is vannak.
    De összességében normális élhető élet volt.
    Hogy jobb e ma, mint akkor, arra a válasz attól függ, kitől kérdezed.
    Szerinten egyik 19,a másik egy híjján 20.
    Nem mondható hogy jobb, hanem csak másmilyen.

  11. 11 – Ács Feri:
    A poszt topikja Nagy Imre, nem pedig a rendszerek összemérése. Egyébként, amit írsz, megállja a helyét.

  12. 11.
    Kedves Ács Feri! Lényeges különbség, hogy a létező kommunizmus idején végezték ki Nagy Imrét politikai szerepvállalása miatt. Manapság ilyesmi azért nem esik meg. 1960 és 1989 között nem nagyon lehetett szabadon véleményt nyilvánítani, manapság azért ez lehetséges. Lásd pl. ez a blog. Üdv. Táltos

  13. 13 – táltos:
    Nagy Imrét nem politikai szerepvállalása miatt végezték ki, hanem a hatalmi harc áldozata lett. Ugyanúgy, ahogy Rajk László is. Rajktól Rákosi féltette a hatalmát, Nagy Imrétől pedig Kádár János. Felesleges volt! Hruscsov vezette be, hogy aki kiesett a hatalomból azt nem kell meg is ölni, elég ha száműzik a dácsájába.

    Rendszer ellenes vélemény nyilvánítás 1957 és 1989 között valóban nem lett volna megengedett, de nem lett volna hol nyilvánítani, mert minden orgánum a párt alá volt rendelve. Ezt kábé mostanra érte el O1G. A két rendszert összehasonlítani nemigen lehet, mert egészen más a felállás. Például akkor volt Szabad Európa Rádió, ami tökéletesen rendszer ellen informált. Ma ez nincs, mert elvileg az USA szövetségesei vagyunk. Az USA minket, mint NATO tagot, pillanatnyilag békében hagy, de ez könnyen megváltozhat, ha a kormány tovább húzogatja a macska bajuszát.

  14. 14. Tibor bá’
    De van Rtlklub,….A hozzászólás törölve, mert Nagy Imréről ügyesen átcsúsztál O1G-re. Jobb ha tudomásul veszitek, hogy nálam az „art of noise” nem működik.

  15. 13.

    Kedves táltos

    Milliók szempontjából – megkockáztatom – ez nem igazán lényegbevágó különbség.
    Igen tudom, a kádári bosszúnak 1956 után volt néhány tucat áldozata.
    Azonban azt is érdemes látni, hogy az állam megdöntésére tett alkalmas kísérleteket , az egész világon és régebben és manapság is kegyetlenül büntetik.

  16. A szabad vélemény nyilvánítás egy kalap szart nem ér, ha azt nem tömegek, vagy elismert közéleti személyiségek teszik, akikre a tömeg felfigyel. Itt eszmecsere, és vélemény megosztás folyik.

  17. Az egész 56 többszinten, többszörösen meg volt tervezve. Az indulás, hogy 55 végén az osztrákok megkapták a semlegest, és a szovjet csapatoknak ki kellett vonulnia. Eddig nálunk csak azzal az ürüggyel voltak ruszkik, hogy majd az ausztriai kontingens rendben átvonulhasson. De már tavasszal elkezdett sivalkodni (Moszkvában is) a magyarisztáni zsidószövetség, hogy ha a csapatok kivonulnak, akkor nekik annyi. Hruscsov, aki jól látta, hogy a szoc országok folyamatosan lázongani fognak, hacsak nem statuálnak példát egy alapos odabaszással. Ezért a Kremlnek is volt egy terve, a Geröéknek is, ebbe beletartozott Nagy Imre kikormozása, ekkor az összes létezö tisztsége meg volt vonva, talán egy buszbérlete volt (féligzsidóként óriási nyomás volt rajta, majd 90 után mikor ezt a média szóbahozta, akkor hozzátartozói jajongás, hogy ez miért tartozik a témához), Kádár frissen szabadulva kerületi párttitkárként párszor elpötyögte ismeröseinek, hogy októberben majd bonyolult helyzet lesz, nem belekeveredni, ugyancsak az övék volt a Petöfi-kör lebegtetése, ami országosan egy várakozásteljes zsibongást eredményezett … rengeteg elökészület után az ismert események okt 23-án, tízezrek méltóságteljes vonulása, Gerö beszéd ide-oda, de már délután elindultak a székesfehérvári orosz páncélosok, Hruscsov is beindult a nemzetközi totálisan magyarellenes szavazatgyüjtésre, este Nagy Imre félrészegen érkezett Bp-re egy balatoni szüreti buliról, mikor minden elözetes nélkül belökték a parlamenti ablakba kicsit elvtársazni, a nép morgott, s érdeklödve fordult a titokzatos kék-ávós teherautókhoz, ahonnan legalább csúzlit és skurót lehetett vételezni… ezután Nagy Imre átballagott az Akadémia utcai pártközpontba, ahol a KB-ból, akik páran ott voltak, senki nem lepödött meg, hogy beült szó nélkül a régi helyére, s onnan nem mozdult 10 napig… pitymallott a forradalom.

  18. Nagy Imre szobrának eltüntetése csupán egy politikailag jól végiggondolt akció része – a cél, hogy a mártír miniszterelnököt megfosszák az össznemzeti, sőt, mélyen keresztényi szimbolikától, és egy kommunista-sztálinista politikussá változtassák vissza –, vagyis nem arról van szó, hogy a kormány ezzel a Horthy-rendszert másolná. Bárcsak ott tartanánk, legalábbis ami a korszak parlamentarizmusát illeti – mondja Ungváry Krisztián. A történész szerint ez a “ti hőseitek-mi hőseink” felfogás érhető tetten a teljes, 1956-tal kapcsolatos kormányzati emlékezetpolitikában és a német megszállási emlékműben is. Videóinterjúnkban az ügynökakták nyilvánosságának kérdése is szóba került.

    Nagy Imre szobrának eltüntetésével egy mélyen keresztényi dolgot semmisítenek meg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük