(2709) „Áldott” karácsonyt! (© bajuszos szar)

Tibor bá’ online

 

Ha karácsony napján arra ébredsz, hogy az ukrán csapatok megindultak Donyec felszabadítására, akkor ne csodálkozz. Olyan rég volt háború, hogy már 80 alatt senki se emlékszik rá Európában. Olyan meg már nem is él, aki részt vett volna a harcokban. Az atombombát is régen dobták le, a két elsöpört város fényképét meg már meguntuk. Jó, nem mi, hanem például  Porosenko, kinek népszerűsége 10 % alatt van, és márciusban országos választás lesz. Donyec elfoglalása rossz ötlet, mert ott a népszerűsége nulla. Akkor meg minek? Az USA-nak, NATO-nak megfelel, mert gyengíti Oroszországot. Hogy lehet belőle (tök véletlenül) atomháború, azt a vezetők nem értik. Mi igen.

A helyzet az, hogy mind a két fél retorikailag olyan messzire ment el, hogy (őszintén) én az összecsapásból nem látok kiutat. Mi lesz, ha összecsapnak? Rossz kérdés. Mi történik az összecsapás után? Oroszország lesöpri Ukrajnát a térképről, ahogy ez Putyin beígérte. Ahhoz hála istennek elég messze van, hogy ide elérjen a füstje. De mi van akkor, ha Washington úgy dönt, hogy egy NATO ország meg lett támadva és az 5. Cikkely! Nem, nem. Ukrajna nem NATO tag, de Anglia és az USA gyorsan küldtek hadihajókat a Fekete tengerre, ami könnyen megtámadható. Hát, ha nem az oroszok részéről, akkor Ukrajna részéről, persze hamis zászló alatt?

Még mindig nincs nagy baj, mert csak rakétákkal lövik egymást, atomtöltet nélkül. Az majd csak akkor jön, ha valamelyik fél kurvára alul marad. Ez szerintem a NATO lesz. Az utolsó kérdés, vajon Putyin küld-e nekünk is egy töltetet, csak úgy Orbán felületes pávatánca miatt?

Emlékszem, 1944/45 telén a pincében mindenki oroszul tanult. Most kezdjem el megint 85 évesen? 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7 gondolat erről: „(2709) „Áldott” karácsonyt! (© bajuszos szar)

  1. Üdv Tibor bá’!

    Először is ezúton kívánok ezen a blogon minden Olvasónak, Hozzászólónak és Nektek is Tibor bá’ Békés Karácsonyi Ünnepeket!

    Néhány megnyugtató válasz, így Karira a fa alá:
    1. Porosenko nem fog most karácsonykor támadni, sőt, szerintem egyenlőre semmikor. A kercsi provokáció nem jött be, közben Trump olyanokat lép geopol szinten, hogy Kijevnek most célszerűbb inkább csendben lapítania, ha van egy csepp eszük. Annyi talán még van.
    2. Putyinék nem fognak ide atomot küldeni egy kirobbanó VH esetén sem, vannak nálunk ezerszer fontosabb célpontok, az atomtöltetek darabszáma pedig korlátos.
    3. Ha van kedved oroszul tanulni, akkor nosza, hobbinak nem rossz ötlet.

    Ha tévedtem, akkor számonkérhető leszek ezeken az oldalakon, legalábbis még egy kis ideig… 😀

  2. Kedves Tibor bá’

    „Emlékszem, 1944/45 telén a pincében mindenki oroszul tanult.
    Most kezdjem el megint 85 évesen?”

    Mást javasolnék…….. a legnagyobb őszinte jóindulattal !

    Az elemi vitakultúra premisszáinak átismétlését ajánlom neked,
    ha már embereket hívtál meg , írásban beszélgetni !
    Továbbá egy kis szerénység is feltétlenül előnyödre válna !

    Boldog Karácsonyt !

    Egy látogató.

  3. 1 – MangaM:
    Ugyan már! Ez a te előrelátásod, nincs mit számonkérni. A jövő kiszámíthatatlan, és ez így van jól. Szörnyű lenne, ha pontosan tudnánk mi lesz holnap.

    2 – egy látogató:
    Gondolom „az elemi vitakultúra szabályai”-ra gondoltál, premissza helyett. De így is értem. A helyzet az, hogy aki megérdemli azzal megtisztelően bánok. (szíveskedj észre venni). Más a helyzet azokkal, akik hülyeségeikkel felidegesítenek, nem hajlandók, vagy nem képesek észre venni, hogy nem ide valók.
    Szerénység? Ugyan miért játszanám meg az előadó szakmában oly nevetségesen túlhajtott szerénységet? Az igazságot keresem, a valóságot iparkodok adni. Én nem kapok semmit, én adok. Legyen szerény az, akik szellemileg „élősködik” rajtam (is).
    Nem hívtam meg senkit, akik jön, az magától jön. Te is jöttél, téged se hívtalak, a vitánkat is te provokáltad, és gondolom most csodálkozol, hogy elsőre átjött az írásod. És te is tanulsz a válaszomból.
    Szóval, ezt a témát én így látom. Felteszem, nekem is jogom van a saját véleményemhez. 😀

  4. Manga !

    Én inkább Tiborbá véleményére hajlok.
    Még pedig azért , mert az az iszonyatos hadászati anyag nem véletlen került- kerül
    Dombasz határára . A másik pedig a sorkötelesek begyűjtése mindenhonnan ( munkakely , közlekedési eszköz stb .) Nem kis költség ennyi ember ellátása .
    Cél nélkül , meg mi értelme lenne .

  5. 4. Bandi

    Teljesen igazad van, valóban nem cél nélküli a dolog, az oroszokat háborúba akarják ugratni első körben Ukrajna ellen. Ez a háború pedig rövid időn belül eszkalálható lenne. Ha engem kérdeztek, akkor Porosenko nem decemberben indítja a balhét, amikor egész Nyugat-Európa karácsonyozik, hanem bevárja az ortodox karácsonyt, azaz január 7. környékét, amikor Oroszország szeretne karácsonyozni. Ugyanakkor a napokban komoly balhét generált Trump az USA katonai vezetésén belül, van most ott egy kis káosz, így nem biztos, hogy a mostani helyzet a legideálisabb arra, hogy Ukrajna lépjen az Orosz Medve ellen.
    Moszkva számít ukrán provokációra, az elmúlt napokban/hetekben a Krímre telepítettek jelentős légvédelmi rakétaegységeket, csapásmérő rakétás egységeket, illetve vadászbombázókat is + ott van az egész orosz Fekete-tengeri Flotta. Ukrajna katonai szempontból ritka nagy idióta lenne, ha most próbálná be az oroszokat, gyors és nagy pofon jönne vissza.
    Porosenko a választásokat szeretné tavasszal megnyerni, vagy legalábbis nem bukni akkorát, hogy utána elővegyék, így az ukrán oligarchiák szempontjából egy valódi háború Oroszországgal minden, csak nem kívánatos fejlemény. Ugyancsak nem érdeke Moszkvának sem egy nagy háború Ukrajnával, így Moszkva sem fogja erőltetni a dolgot. Az orosz-ukrán háború kirobbantása kizárólag az amerikai neokon elitnek érdeke, de van rá esély, hogy elmarad. Erről majd lehet, hogy írok egy nagyobb összefoglalót valamikor az ünnepek után, pláne, ha nem tör ki a háború az ortodox karácsony kezdetén. Ha kitör, akkor természetesen okafogyott lesz arról elmélkednem, hogy miért nem fog kitörni.

  6. Porosenko nekimegy a nála legalább 100x erősebb Oroszországnak? Mindezt úgy, hogy Putyin bejelentette, ha ezt megteszi, akkor Ukrainának vége?

    Én ezt nem hiszem. Akkor tenne így, ha a NATO felől erős biztatást kapna.
    Mert anélkül valaki ennyire hülye nem lehet.

  7. 4 – 5 – 6:
    Szerintem a látszólag értelmetlen cselekedetek sorozatának oka az, hogy Washingtonban minimum két csoport hadakozik egymással. Mindenki háborút akar a Pentagonban, de van aki fél az eszkalációtól (atom), van aki nem. Trump tart tőle. Minden esetre az ukrán visszalépés sokba fog kerülni. Kár volt belekezdeni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük