2015-12-03 nap bejegyzései

(1755) Akkor milyen is a világ?

Tibor bá’ online

Ma közelebb állunk a III. világ háborúhoz, mint 1961-ben, a kubai válság idején. Nem kellemes szembenézni a megsemmisüléssel, akár hiszel istenben, akár nem. A hívő keresztényeknek megnyugvást ad a Mennyek országa. Az istenben nem hívők talán követhetik Dawkins példáját, akit megnyugtat a Világmindenség nagyszerűsége. Ezt a nagyszerűséget fogom a következő napokban kerülgetni, talán másokat is megnyugtat.

 

~q191A régi szép időkben a fizikusok szilárdan hittek abban, hogy a világ, úgy ahogy van, determinisztikus. Természetesen minden szépen a helyére került, mint egy kirakós játékban. Aztán jött ez a csúnya kvantummechanika és alaposan beleköpött a levesbe.

Ha megpróbáljuk meghatározni egy elektron helyét, kiderül, hogy helyzetének csak a valószínűségéről lehet szó. Mérjük meg egy atom spinjét, azt találjuk, hogy 50:50 a valószínűsége, hogy up vagy down. Ha egy foton nekiütközik egy üveglapnak át is megy rajta és vissza is verődik, de meg kell nézni ahhoz, hogy eldöntsük melyik következik be.

Bizony-bizony, a világmindenség legalapvetőbb építőköveinek viselkedése meghatározatlanok. A kvantummechanika szerint minden véletlenszerű. Nem volt könnyű elfogadni. Maga Einstein is úgy halt meg, hogy isten nem kockázik.

És ekkor felakadtak a szemeim a NewScientist-ben megjelent cikken, amit Mark Buchanan írt Quantum randomness may not be random. (A kvantummechanikai határozatlanság lehet, hogy határozott). Izgalommal várjuk a fejleményeket.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________