2015-12-22 nap bejegyzései

(1776) Egy kis egészségtan

Tibor bá’ online

 

~q191Elég tisztességes kutatómunka után kiderült, hogy a rák (aminek „rejtélyét” az istennek se tudják megfejteni) elkapása igen nagymértékben nem a balsors, hanem a környezeti hatás eredménye. Környezet? Alkohol, dohányfüst, ultraibolya és ionizáló sugárzás, tartósító szerek – beleértve a füstölést is, étkezési adalékok, gyógyszer mellékhatások, vegyi anyagok, elhanyagolt sérülések – például aranyér, gyomorfekély. Hajlam természetesen létezik, de önmagában nem elég.

Az élelmiszeripar először magára gondol, és csak után a fogyasztókra. Mivel a termékük viszonylag gyorsan romlik, és mert egyre nagyobb távolságokra is szállítanak, a tartósítást olyan vegyi anyagokkal végzik, amik nem csak a terméket megtámadni készülő mikroorganizmusokat öli, de az emésztőszerveinkben hasznos tevékenységet végző laktobacillusokat is. Nem csoda tehát, ha kiderült, hogy a joghurt rendkívül kedvező táplálék. Hetente 2-3 adag elfogyasztása meghosszabbítja az életet.

Azt hinné az ember, hogy akiket nem visz el a fene 70-80 éven át, azok a végén végelgyengülésben hunynak el. Frászkarikát. Idős emberek halálának a fő oka sok esetben, egy baleset. Nem egy fatális balesetbe halnak bele, hanem egy viszonylag jelentéktelenbe, olyan baleset következményeibe, amelyek fiatal korban meg se kottyant volna. Az időskori balesetből bármi kifejlődhet, ami aztán a halálhoz vezet.

Sok embernek 60 felett jut eszébe, hogy egészségesen éljen, amihez szerintük hozzátartozik az edzés. Akkor elsőre nézzük meg, mit lehet tudni az edzésről! Élettelen tárgyak a használattól kopnak. Minél intenzívebb a használat, annál gyorsabban kopnak. Élő szervezetek a használattól megerősödnek, ugyanis a „kopás” regenerálódik, a szervezet pedig hozzáidomul az erőteljesebb használathoz, megerősödik. Ezt akarják elérni a 60-as balekok. Ugyanis az edződésnek van egy feltétele, a szervezet jó állapotban lévősége. Egy lepukkant szervezetet már nem lehet edzeni, de be lehet kergetni az összeomlásba. Az emberi szív feladata a szervezet ellátása üzemanyaggal (ez főleg glükóz) és oxigénnel. Amikor intenzíven használjuk az izmainkat, akkor a szívnek is erősen kell dolgozni, hogy a szükséges mennyiségű vér eljusson a megfelelő helyekre. Ez azt jelenti, hogy a szívdobbanás frekvenciája (pulzus) emelkedik. Olyan ez, mint a robbanómotorok fordulatszáma. Minél jobban nyomod a gáz, annál magasabb lesz a fordulatszám, de 6000 felett már károsítja a motort. A szívnél ez az érték 180, de csak akkor, ha fiatal és hibátlan. Az évek múlásával ez egyre kevésbé igaz. Éppen ezért a maximális, de még biztonságos pulzus a 180 mínusz az életkor. Persze, senki se méregeti a pulzusát futás vagy úszás közben. Nem is kell, mert fiatalon lehetetlenség olyan terhelést kifejteni, amihez a szívműködés ne lenne elég a határértéken belül. Más a helyzet egy idősebb embernél, ahol a pulzusnak nem lenne szabad átlépni a 100-at, de a túlhajtott „edzés” alatt bizony túl tudja lépni azt. Nincs vészcsengő, ami adott esetben megszólalhat, marad a csendes összeesés.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________