2015-12-30 nap bejegyzései

(38) könyvismertető: Jared Diamond: Collapse

Tibor bá’ online

~q191Már sokan olvasták, de még nem mindenki, pedig rendkívül tanulságos. Kezdem a szerző ismertetésével. Jared Diamond 1937-ben született, tehát 78 éves és az UCLA földrajz professzora, de eredetileg orvos volt. Végül is evolúció-biológusnak és bio-geográfusnak tartja magát. Diamond professzor egyike a világ legjobb természettudományos ismeretterjesztőinek. Műveiben laikusok számára is érthetően dolgozza fel a régészet, a biológia és a történelemtudomány eredményeit. A 2005-ben megjelent „Collapse” (Összeomlás) című könyvének témája a különböző társadalmak összeomlásának az okai.

Az 574 oldalas könyvében feldolgozza a Húsvét- Pitcair- és Henderson- szigeti, az Anasazi, a Maya, a Viking, a Norse társadalmak összeomlását, és megállapítja a civilizációk vagy társadalmak összeomlásának közös ismérveit.

Mi a lényeg? Létezése folyamán egy társadalom előbb vagy utóbb szembetalálja magát egy természet adta jelenséggel, ami magában hordozza pusztulásának lehetőségét. A folyamatnak a következő fázisai vannak:

1. A jelenség már létezik, de még nem igazán észlelhető (boldog tudatlanság).

2. A szakértők észlelik a jelenséget, megfigyeléseket végeznek, tudományosan feldolgozzák és közzéteszik, de senki nem figyel rájuk.

3. A döntést hozó uralkodó réteg megérti a szakértők jelzéseit, de nem tesznek semmit, mert saját társadalmi osztályukat nem tartják veszélyeztetettnek, illetve anyagilag nem érdekük a vész észlelése és az ellenlépések megtétele.

4. A döntéshozók észlelik az elkerülhetetlen bajt, mi már öket is veszélyezteti, de már túl késő megtenni a szükséges lépéseket.

5. Bekövetkezik az immáron elkerülhetetlen vég, ami a legtöbb esetben a teljes kihalást jelenti.

A szerző hosszú időt töltött el Ausztráliában, mint a jelenlegi (nyugati) civilizáció potenciálisan első áldozatának földrajzi helyén. Rámutat arra, és számokkal bizonyítja, hogy Ausztrália a jelenlegi klíma mellett maximum 8 millió embert képes fenntarthatóan eltartani, miközbenn Ausztrália lakossága ennek már a duplája.

Jared Diamond nem rejti véka alá, hogy a nyugati társadalom halálra van ítélve. A könyv magyar fordítását a TYPOTEX kiadó „Összeomlás” címen jelentette meg. A könyv igen tanulságos, aki teheti olvassa el, mert egyértelműen rádöbbenti az olvasót a ránk váró vészes jövőre.

A könyv mottója: Because we are rapidly advancing along this non-sustainable course, the world’s environmental problems will get resolved, in one way or another, within the lifetimes of the children and young adults alive today. The only question is whether they will become resolved in pleasant ways of our own choice, or in unpleasant ways not of our choice, such as warfare, genocide, starvation, disease epidemics, and collapses of societies.

Magyarul: Mivel ezen a nem fenntartható úton rohanva haladunk előre, a Föld ökológiai problémáinak így vagy úgy meg kell oldódni a ma élő gyerekek és fiatal felnőttek élete folyamán. Az egyetlen kérdés az, hogy megtaláljuk-e az elfogadható megoldást, vagy tőlünk függetlenül a probléma megoldódik magától, ami háborút, népirtást, éhezést, járványokat és társadalmi összeomlást jelent.

Ez persze egy költői mondat. Mindenki tudja, hogy a problémát nem az ember, hanem a természet fogja „megoldani”.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________