2015-12-08 nap bejegyzései

(1761) A Birodalom visszavág

VIP.44.

 

The Saker gondolatai

Az oroszok szíriai beavatkozásának kimagasló sikerére gondolva biztosra volt vehető, hogy a Birodalom vissza fog vágni. Ez meg is történt november 24-én, amikor a török vadászgép lelőtte az orosz vadászbombázót, aminek körülményeit már többször megtárgyaltuk.

Az orosz gép lelövése a maga nemében párját ritkító, pontosan kiszámított provokáció volt, amit az USA és NATO rögvest felvállalt azzal, hogy 100 százalékosan Törökország mögé állt. Például olyan bejelentéssel, hogy azonnal hajókat és repülőket küld Törökország megvédése érdekében, mintha nem Törökország lett volna a támadó, hanem Oroszország. Ráadásul Washington kategorikusan tagadja, hogy Törökország megvenné a Daesh lopott nyersolaját. Az idevonatkozó, rendkívül részletes orosz bizonyítékokat (egyszer 1722, illetve 8500 tartálykocsit bemutatott fényképpel bizonyított napi 200.000 hordó olajszállítmány) a nyugati sajtó egyszerűen ignorál. Szúrjuk közbe, hogy az Daesh (ISIS) az innen származó pénz segítségével tart fenn rendkívül hatásos propagandát, és verbuvál önkénteseket, vesz fegyvereket. Vagyis török (és NATO) segítséggel tartja fenn magát igen hatékonyan.

Akkor most mi is történik? A Birodalom észlelte a szíriai orosz katonai jelenlét gyenge pontját, és elhatározta, hogy kihasználja azt. Ez a támadás minden valószínűség szerint csak az első lépés annak érdekében, hogy az orosz erőktől megtisztítsa a török határt. A következő lépés minden bizonnyal NATO katonák betelepítése lesz Szíriába, kezdetben, mint „tanácsadók”, amik majd átváltanak különleges alakulatokká. A cél a „mérsékelt” terroristák bebiztosítása. A német és angol alakulatok bevonásával ki lehet jelenteni a „nemzetközi koalíció” jelenlétét. Ami a NATO és Oroszország közé szorult franciákat illeti, pont olyan jelentéktelenek, mint korábban bármikor. Hollande megint beadja a derekát, mi mást tehet? Washington pedig a „mérsékelt” terroristákkal próbálja Szíriát darabokra tépni.

Végeredményben az S-24 lelövése egyértelmű üzenet az oroszoknak „kiszorításotok érekében hajlandók vagyunk kirobbantani a háborút.” Putyin erre már megadta a választ:…….. folytatás E-mailben.

_________________________________________________________

Kapcsolat felvétel a cikk folytatása végett: evatibor#t-online.hu

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1760) Boszporusz és Dardanellák

Tibor bá’ online

 

~q191Néhány napja kezdett keringeni a (rém)hír, miszerint a törökök lezárták a Dardanellákat az orosz hadihajók előtt. A hírt lehetetlenség volt megerősíteni, mert hogy nem is volt igaz. Ami valóban történt, hogy a törökök az orosz hadihajók keresztül haladását erősen késleltették. Volt hajó, amelyiknek 12 órát kellett várni a továbberesztésre.

A Boszporusz és a Dardanellákkal kapcsolatos jogállást az 1936-os Montreux Convention szabályozza. Ezek szerint kereskedelmi hajók minden megkötés nélkül haladhatnak át, minden időkben. Azonban hadihajók csak akkor, ha  nincsenek Törökországgal hadiállapotban, illetve, ha Törökország veszélyeztetve érzi magát egy készülődő háború esetén. Ebbe kapaszkodtak bele a törökök. Az egyik orosz hadihajó fedélzetén egy orosz tengerész vállához emelet föld-levegő rakétakilövővel pózolt, jól látható helyen, amit a törökök úgy ítéltek meg, hogy veszélyezteti őket.

Egyenlőre tehát a törökök még engedik az orosz hadihajókat, de a nyilatkozataikból az derül ki, hogy napokon belül meg fogják találni az indokot a hajók feltartóztatására. A nagy kérdés most megint az, hogy erre mit fog lépni Putyin. Az utánpótlás küldése Szíriába megoldható szállító repülőkkel is, bár ez drágább és körülményesebb szállítás, mint hajókkal. Ráadásul ezek a gépek még kíséret mellett is igen nagymértékben sebezhetők. Putyin meg fogja várni, amíg ezekből is lelőnek néhányat? Mert meg fogják tenni.

Véleményem szerint Putyin előtt két választási lehetőség áll. Vagy feladja Szíriát, vagy……… de ezt már egyszer megírtam. Lebombázza Törökországot. Ehhez azonban előbb meg kell semmisítenie az amerikai távközlési műholdakat. Szerintem ezt már tudja, de még nincs teljesen kész a lépésre. Minden esetre a startpisztoly hamarosan el fog dörrenni. [Imádkozzatok, hogy ne legyen igazam.]

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________