2015-12-15 nap bejegyzései

(1769) A szíriai helyzet csak totális háborúval oldható meg, miért?

VIP.46.

 

A történelemben ritkán fordul elő, hogy egy entitás harcolt egy másik entitással. A hasonló érdekeket vallók rendszerint szövetségesnek hívják egymást. Az I. és II. világháborúk esetében ország csoportok álltak az egyik és a másik oldalon, akiknek érdekei nagy vonalakban szinkronban voltak egymással. Amit most láthatunk Szíriában, az egészen rendkívülinek mondható. Nézzük, mi a helyzet!

Az oroszok és az irániak támogatják Bashar al-Assad szíriai elnököt, vagyis harcolnak jó néhány csoportosulással az Al-Kaidától az Iszlám államig (ISIS, Daesh). Viszont mindenki másképp képzeli el a végkimenetelt a polgárháború befejezés után. Az oroszok egy központosított szekuláris államot akarnak erős hadsereggel. Ezzel szemben az irániaknak eszükbe se jut a szekuláris állam, és hadsereg helyett „gárdát” szeretnének.

Törökország, Szaúd-Arábia, Katar és a többi arab monarchia célja Asszad megbuktatása és ezért erősen támogatják azokat a csoportokat, amelyekkel Oroszország, Irán, és a libanoni Hezbolla harcol. De amíg Törökország és Katar Asszad helyett a szíriai Muzulmán Testvériséget akarja uralmon, addig Szaúd-Arábia irtózik a Testvériségtől. Ezen kívül a királyságokat a kurdok nem nagyon érdeklik, addig Törökország bombázza őket és ez a fő ok, amiért Ankara támadja Szíriát.

Amerika, Franciaország és Anglia iparkodik Asszadot megdönteni, de a kurdokat szövetségesnek tartják, az ISIS elleni harcban, azokat a kurdokat, akiket Törökország bombáz, de akikkel az oroszok jóban vannak. – Mik következnek ebből?…..

A VIP cikk folytatását azoknak küldöm szét, akik évi 6000 forint adakozással hozzájárulnak a honlap fenntartási költségeihez, amiért egy év alatt 60 fordítást kapnak Kapcsolatfelvétel: evatibor#t-online.hu.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________