2015-10-23 nap bejegyzései

(1723) Zsákutca

Tibor bá’ online

1956-ról majd egy év múlva, a 60. alkalmából.

 

~q191Az istenhívők, logikájukat William Paley tiszteletestől származtatják, aki állította, ha a tengerparton találsz egy órát, felveszed, megnézed, és akkor biztos lehetsz benne, hogy azt valaki megalkotta, mert úgy magától a tengerben nem keletkezhetett. Vagyis mindent valakinek, valamikor létre kellett hozni.

Ezzel szemben a „hitetlenek” csodálják a világmindenséget, és arra próbálnak elméleteket kidolgozni, hogy honnan, hogyan jöhetett létre az egész, legfőképpen az élőlények.

A teremtésnek (és ide tartozik az Ősrobbanás is) van egy óriási hibája, ugyanis magában foglal egy megválaszolatlan kérdést: és a teremtőt ki teremtette?

A Világmindenség létrejöttének nagy problémája az, hogy a kezdeti feltételek, a fizika négy alapvető ereje olyan pontos harmóniában van, hogy az aligha lehet véletlen. Köztudott, hogy bármelyik erő értékének a legkisebb megváltozása az egész lét összeomlását eredményezné.

Ennek ellenére, mind a két irányvonal tarthatatlan, mert bárki/bármi hozta létre ezt a hihetetlenül pontos kombinációt, a kérdés megint felmerül, és a bárkit/bármit ki hozta létre?

A honnan van a Világmindenség, honnan van a Lét? – kérdésre egyszerű a válasz, „csak úgy van”. Csak úgy létezik mindenféle cél és szabály nélkül, de érdekes módon a lehető leglogikusabban felépülve. Ugyanis ennek nincs alternatívája, illetve van a „nem lét”, amit úgy kell elképzelni, hogy sehol sincs semmi más, csak semmi. De akkor nyilván nem lenne feltehető a kérdés. A lét csak úgy van, mindig is volt, és mindig is lesz. Egyszerűen azért, mert nem lehet másképp.

___________________________________________________
___________________________________________________
___________________________________________________