2015-10-20 nap bejegyzései

(1719) Meddig akarsz élni?

Tibor bá’ online

 

~q191Húsz éves fiam a Bimbó úton megunta a lassú totyogás, ezért előzés végett átment a szembejövő sávba (egy kanyargós úton), aztán hirtelen jött vele szembe egy nő, aki sikított, és eldobta a kormányt, tenyereit a szeme elé tette. Fiam simán átment oda, ahonnan jött, csak közben volt két kikövezett járda. Az eredmény, apja kölcsön kocsijának lett egy 30 fokos holtjátéka a kormányon. Dádá helyett csak annyit mondtam neki, ha erről nem szokik le, akkor nem lesz hosszú élete. Erre azt válaszolta, hogy nem sokáig akar élni, hanem érdekesen. Na, ez aztán sikerült neki. Ezért teszem fel a kérdést, hogy meddig akarsz élni? Ha érdekesen, és nem érdekel, hogy meddig, akkor ne olvasd tovább, ha sokáig, akkor kigyűjtöttem neked néhány tippet.

Legfontosabb, tudatosan élj. Ezen azt kell érteni, hogy folyamatosan gondolj arra, hogy ez vagy az, amit tenni akarsz előnyös-e neked vagy sem. Magyarul, „ne élj a vakvilágba”.

Barátkozz: Ne zárkózz el az emberektől, légy nyitott és barátkozó. A mogorva emberek hamar halnak.

Válogasd meg a barátaidat: A barátok igen nagy mértékben befolyásolják az életviteledet. Például italozó barátok között, nehéz távol tartani magad az italozástól.

Ne dohányozz: A közvélemény már jó ideje tudja, hogy a dohányzás könnyen tüdőrákhoz vezet. Azt viszont nem tudja, hogy ezen kívül is roppant egészségtelen, számtalan hátránnyal jár. Ha nem is betegít meg, erősen koptatja a szervezetet. Olyan, mintha egy kis Polskival, állandóan padlógázzal közlekednél.

Szundikálj: Tudományos felmérések igazolják, hogy a rendszeres délutáni szundikálásnak kifejezetten jó hatása van az élettartalomra. Aki délutánonként alszik egy órácskát, az tovább él.

Étrend: Nagyon nem mindegy mit eszel. Az egészséges étkezést mindenki ismeri, de csak kevesen tartják be, pedig az eredmény egyértelmű. Aki egészségesen étkezik, az tényleg tovább él.

Házasság: Talán nem fogod elhinni, de a házasélet meghosszabbítja az életet. Még az a házas élet is, ahol gyakran előfordulnak összezendülések. Az okokon lehet töprengeni, de a statisztikát nem érdemes kétségbe vonni, még akkor se, ha ismersz agglegényt, aki 98 évet élt meg.

Testsúly: Elvileg a szervezett azért halmoz fel tartalékot, zsiradék (háj) formájában, hogy kedvezőtlen időben se kelljen azonnal éhen halni. De erre csak barlanglakó korunkban volt szükség. Ma a legtöbb ember azért hízik el, mert többet nassol a kelleténél. Ha erre nem figyelsz, az komoly problémákhoz vezethet, és persze alaposan megrövidíti az életet. Fiataloknál az elhízást kiegyenlíti a szervezet fiatalsága, de ez hamar elmúlik, míg az elhízás megmarad.

Mozgás: Az emberi lét ma már különösebb mozgás nélkül is fenntartható, és sokan fenn is tartják. Csakhogy nem ehhez vagyunk szokva. A kevés fizikai mozgás rövidíti az életet.

Alkohol: Egyszerűen nem igaz, hogy egy pohár bor egészséges. Az alkohol egy gyenge méreg. A legkisebb mennyiség se jó. Amit felhoznak mellette, az igaz, de kiváltható. Például a vörös borban antioxidánsok vannak. Igaz, de benne vannak a szőlőben is. Nem kell hozzá alkohol. Idős korban segíti az emésztést. Ez igaz, mert az alkohol ingerli a gyomor nyálkahártyáját, ami gyomornedv kiváltását okozza. De ezt el lehet érni másképp is, például egy kávéval, vagy savanyúsággal.

Lelki élet: Nem szívesen teszek róla említést, de aki hisz istenben és hetente vesz részt istentiszteletben, az pszichésen kiegyensúlyozottabb, tehát tovább él. Kivétel természetesen van, mert a kiegyensúlyozott pszichéhez nem mindenkinek van szüksége istenre.

Harag: Szakértők megállapítása, hogy a haragtartás hátrányosan hat vissza az egyénre. Haragtartás helyett, lépj át a kiváltó okokon, ne törődj vele, éld a saját életed.

Biztonság: El se hiszed, milyen sok ember életét rövidíti meg a baleset, még akkor is, amikor túléli azt. Az élő szervezet kisebb-nagyobb hibákat kijavít, meggyógyul, de nem felejt, aminek káros hatása akár 30 év múlva is jelentkezhet. Éppen ezért okosan teszed, ha tudatosan törekszel a biztonságra.

Alvás: A rendszeres, kellő mennyiségű alvás alapfontosságú. Ügyelj arra, hogy a napi 8 óra alvásod minden körülmények között meglegyen. Nem halsz bele, ha kevesebbet alszol, de a felmérések igazolják, hogy az alvás minősége és mennyiség kihat az emberi élettartamra.

Stressz, korunk nagy betegsége. Ne stresszelj, hagyd el magad. Semmi se olyan nagyon fontos, mint ahogy vélekedsz róla. Még sose volt úgy, hogy valahogy ne lett volna.

Célkitűzés: Ha valóban sokáig akarsz élni, legyen neki értelme. Ha nincs életcél, akkor az életnek sincs sok értelme. Ki csak úgy vegetál cél nélkül, az nem él sokáig. Sokan már huszonéves korban öngyilkosak lesznek, mert szerencsés helyzetükből kifolyólag minden könnyen az ölükbe pottyant, semmit se kellett megteremteniük.

Egészség: A hosszú élethez természetesen szükség van egészségre, ami elromolhat, ráadásul úgy, hogy észre se veszed. Ne hanyagold el magad, ha nincs semmi panaszod, időnként akkor is vizsgáltasd meg magad mondjuk 50 felett.

Szex: Ezt utoljára hagytam. A gyakori, intenzív szex, lehetőleg az élet végéig nem csak kellemes, de igen aktív élethosszabbító, hogy milyen mechanizmus alapján az nem ismert, de a tényt már többször felmérték.

___________________________________________________
___________________________________________________
___________________________________________________