2015-10-21 nap bejegyzései

(1722) A Józan Ész halála

VIP.38.

 

A London Times „kegyelet” rovatában megjelent ma egy végső búcsúztatás:

Összegyűltünk ma, hogy meggyászoljunk egy szeretett régi barátunkat a Józan Észt, aki sok-sok éven át volt a társunk……. (folytatás szétküldve)

___________________________________________________

A VIP fordításokat az adományozóknak küldöm szét. Kapcsolat: evatibor#t-online.hu

___________________________________________________
___________________________________________________
___________________________________________________

 

(1721) Ismerkedjünk meg a Baltic Dry Index-szel

Egy anonim elemző vendégposztja

 

A gazdaság világában a tőzsdei mutatókon kívül számtalan egyéb felmérés, index létezik melyeket az elemzők figyelemmel kísérnek, hogy ezek alapján hozzák meg a döntéseiket, mozgassanak hatalmas pénzeket. (ilyenek pl. a nagy gazdaságok USA, Németország. Kína, beszerzési indexe, export, import alakulása, beruházások volumene, ipari megrendelések, menedzserek várakozása, hangulata, stb.)

A politikusok és a jelen helyzet minél további fenntartásában érdekelt brókerek, bankárok azonban szinte kizárólag a tőzsde indexet mozgását mutatják be a közvéleménynek. Miért? Mert a 2008-09-es mélypont után a tőzsdék világszerte éveken át szárnyaltak, és még a nyári, kora őszi visszaesések ellenére is, jóval meghaladják a 2008-as tőzsdei buborék alatt elért szinteket. A politikusok mantrája szerint a tőzsde index a gazdaság lázmérője, előre jelzi a várakozásokat, tehát ha jól teljesítenek a tőzsdék, akkor a gazdaságban is minden ok, (igaz csak nem akar jönni az a fránya növekedés, de majd a következő negyedévben….)

Sok évtizededen át valóban ez volt a helyzet. Ha fellendülés, kereslet volt a reálgazdaságban, akkor a cégek növelték az eladásaikat, nőtt a profitjuk, és természetes módon növekedett a kereslet a részvényekre, emelkedtek a tőzsdék. Amikor visszaesés következett be, akkor ugyanez fordítva játszódott le. Azonban 2008 óta ez alapvetően megváltozott. A FED, majd a japán, angol, európai, stb. jegybankok számolatlanul „teremtik a friss pénz” ami valahogy mégse jut el reálgazdaságba. Ellenben a bankok és a pénzpiaci játékosok könnyen hozzáférnek, és mivel legkönnyebben a tőzsdén tudják befektetni, emiatt alakult ki a még nagyobb buborék.

Amióta a tőzsde létezik egészen 2008-ig, ha jó hírek jöttek a reálgazdaságból, akkor emelkedtek a részvények, ha rossz hírek jöttek a cégektől, akkor pedig estek.

Azonban mára az az abszurd helyzet állt elő, hogy a „rossz hír a jó hír, és a jó hír a rossz hír”. Hogy is van ez? Ha rossz hír érkezik a reálgazdaságból, akkor a jegybankok nem hagyhatják abba a pénznyomtatást, tehát a tőzsdézőknek ez jó hír! Ha véletlenül valami jó hír kerül ki a cégektől, akkor megijednek, hogy jön a kamatemelés, vége az ingyen pénznek, tehát ez rossz hír lett a befektetőknek.

Ide jutottunk. Senki se tudja, meddig mehet még ez a játék, de a végtelenségig biztos nem. Nos, próbáljuk megsejteni, hogy mi a helyzet a világgazdaságban, miközben szárnyalnak az indexek. Erre az egyik legegyszerűbb és érthető mutató nem más, mint a Baltic Dry Index

https://en.wikipedia.org/wiki/Baltic_Dry_Index

Ez a grafikon a tengeri szállítmányozás, az áruszállító hajók kihasználtsági fokát, és költségét mutatja. Nevével ellentétben nem csak a Balti tengeren, hanem a világ óceánjain minden, ami nem folyékony áru, nem kőolaj, hanem pl. vasérc, réz, szén, mezőgazdasági termék, konténerek, stb. kereskedelmét mutatja. Amikor világszerte konjunktúra van, nő a fogyasztás, akkor egyre többet termelnek a cégek, egyre több nyersanyagra van szükségük, pörög a tengeri szállítmányozás, tele vannak a hajók, emelkedik ez az index. Amikor nincs több vásárlóerő, már hitelből sem, akkor minden visszaesik, ez a mutató is. Így aki a valóságra kíváncsi, jobban teszi ha a tőzsdék helyett ezt a mutatót kíséri figyelemmel. Íme:

 

~q076

~q075

Bár a grafikon magáért beszélt, azért pár dolgot kiemelnék belőle:

1985 óta jegyzik ezeket a számokat, hosszú éveken át végig a 2000 szint alatt maradt,

2003 –tól megduplázódik a volumen, miután Kína aláírta a szabad-kereskedelmi megállapodást, és belépett a világpiacra, elárasztva minden földrészt a termékeivel,

  1. Eufória, a bankok szórják a hitelt, mindenki fogyaszt, mintha nem lenne holnap,
  2. Bár csak szeptemberben dőlt be a Lehmann Brothers, a nemzetközi áru kereskedelem, a reálgazdaság már év eleje óta befékezett, mint azt a drasztikus zuhanás mutatja.

2009-2011. Egy kis vissza kapaszkodás,

  1. Amikor legalább 20 „rendkívüli ülés” volt az Euró megmentésére.
  1. október az index 809 ponton áll, 1986 óta a legalacsonyabb szinten, (úgy hogy közben Kína is itt van) megállt a globális kereskedelem! Senki se fogyaszt! Mindenki eldöntheti, hogy a tőzsdének, a politikusoknak hisz, vagy az áruk, a reál javak szállításából von le következtetéseket.

_________________________________________________________

___________________________________________________
___________________________________________________