2014-08-28 nap bejegyzései

(1452) HPV = humán papillomavírus

Tibor bá’ online

 

~q400A magyar média szerint: Egy rendkívül súlyos és rettegett megbetegedés, az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganatos megbetegedés és halálok előzhető meg a hetedik osztályos lányok ingyenes HPV elleni védőoltással. – majd így folytatják:  Ez egy olyan lehetőség a szülőknek, amellyel élni kell, hiszen a gyermekeik életét menthetik meg. 45 ezer lányt érint az oltás lehetősége, a program 1,2 milliárd forintba kerül. A cél az, hogy minden érintett lány megkapja az oltást, és rendelkezésre is áll az ehhez szükséges oltóanyag-mennyiség – mondta. Évente 1450-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és évente mintegy 400 nő hal meg ennek következtében.

Első olvasásra kidagad az ember melle, elvégre mégiscsak kultúr-ország vagyunk. Csakhát az éremnek két oldala van. A hírnek kifejezetten rábeszélő hangvétele van, és nem teszik mellé, hogy az oltást követően bizony van, aki egy életre lebénul, egészségileg visszafordíthatatlanul tönkremegy. Ahhoz, hogy egy szülő a gyermeke nevében felelősen tudjon dönteni, minden adatot fel kellene tárni.

Ilyen adat például az, hogy Dr. Sataro Sato japán orvos jelentését követően a Japán kormány visszavonta a vakcina támogatását. Ugyanis a 2010-ben bevezetett HPV vakcina alkalmazása után Japánban 2000 esetben jelentettek „eseményt”, amelyek közül 358 „komolynak” volt osztályozva. Tény az, hogy bizonyos esetekben a vakcina beadása agykárosodást von maga után. Tekintve, hogy Japán lakossága kb. tízszerese a magyarnak, idehaza megközelítőleg 36 leány lebénulása várható, ha az oltást széleskörűen alkalmazzák.

Az összefüggés a HPV és a méhnyakrák között egyértelmű, de a HPV fertőzést meg lehet előzni például kondom használatával, mert a vírus kizárólag nemi úton terjed.

Mindezek ismeretében, akinek 13 éves leánya van, okosan teszi, ha a beoltás előtt alaposan utánanéz a témának, hogy felelősen tudjon dönteni.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
_________________________________________